zweryfikowany
Składniki aktywne w tabletkach na odchudzanie
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Ekstrakt z pokrzywy indyjskiej
Ekstrakt z korzenia pokrzywy indyjskiej, który jest świetnie znany i stosowany od lat w medycynie hinduskiej i ajurwedyjskiej. Roślina ta posiada dużą zawartość forsokoliny, doskonale wpływającej na odchudzanie. Forsokolina wpływa na wyhamowanie syntezy lipidów w adipocytach. Aktywuje też enzym lipazy hormonozależnej, co prowadzi do uwolnienia tłuszczu zapasowego, który z kolei jest translokowany do miejsc wymagających dostarczenia energii. Godnym uwagi jest też fakt, iż poprzez dobroczynny wpływ na pracę tarczycy przyspiesza proces przemiany materii. Dodatkowo ekstrakt z korzenia tej rośliny łagodzi ostre i przewlekłe stany zapalne, prowadzi do zmniejszenia poziomu TSH w organizmie i przyczynia się do wzrostu wolnych hormonów tarczycy. Wyciąg z korzenia stosuje się także w leczeniu łuszczycy, insulinoodporności i cukrzycy. Przeciwwskazaniem do stosowania jest w przypadku kobiet okres ciąży i karmienia piersią. Do przeciwwskazań należy zaliczyć także refluks i chorobę wrzodową żołądka, niskie ciśnienie tętnicze krwi oraz jednoczesne przyjmowanie leków takich jak warfaryna, kwas acetylosalicylowy, czy klopidogrel.
Pokrzywa Indyjska (Forskolina) – działanie, właściwości, zastosowanie
Głównym składnikiem czynnym pokrzywy indyjskiej znanej również pod nazwą forskoliny jest diterpen. Wpływa on bezpośrednio na podwyższenie lipolizy, przemiany materii oraz wykorzystania tłuszczy w organizmie. Wpływa też na większą wrażliwość insulinową, dzięki czemu przyczynia się do lepszego funkcjonowania wątroby, co z kolei przekłada się na prawidłowe wydzielanie lipoprotein. Skutkiem tego jest większa ilość “dobrego” cholesterolu HDL w stosunku do “złego” cholesterolu LDL. Efektem końcowym jest natomiast mniejsza ilość stanów zapalnych w organizmie oraz poprawa poziomu odporności. Z kolei ze względu na wpływ pokrzywy indyjskiej na ekspansywność metabolizmu przyczynia się też do budowania lepszej jakości i ilości masy mięśniowej z ograniczoną ilością tłuszczu. Ponadto forskolina znacznie wpływa na ograniczenie apetytu.
Do bezsprzecznych atutów tej rośliny należy także jej przydatność w terapiach onkologicznych, hamuje reakcje autoimmunologiczne i działa antydepresyjnie. Jest stosowana w chorobach tarczycy oraz w leczeniu choroby Hashimoto, prowadzącej do całkowitego zniszczenia gruczołu tarczycy. Forsoklina jest też wykorzystywana w leczeniu chorób układu krwionośnego. Poprawia krążenie krwi i wzmacnia naczynia wieńcowe.
Przeciwwskazaniem do stosowania ekstraktu z pokrzywy indyjskiej jest przede wszystkim okres ciąży. Ponieważ przeciwzakrzepowe działanie rośliny może doprowadzić do krwotoków i poronienia. Bezsprzecznie forsokliny nie powinny też stosować osoby z nadczynnością tarczycy, ponieważ roślina pobudza gruczoł do wytwarzania hormonów.
Kwas linolowy
Naturalnie występuje on w mleku i przetworach mlecznych. Zdolność wytwarzania tego kwasu mają też bakterie z rodzaju BIfidobacterium, które są wykorzystywane w produkcji serów dojrzewających. Przede wszystkim ma on korzystny wpływ na przyśpieszenie procesu przemiany materii i redukcję tkanki tłuszczowej. Hamuje odkładanie się tłuszczu i wpływa na jego przemianę w energię. Dodatkowo pobudza transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie ulegają one spaleniu. I co ważne kwas linolowy przyczynia się do zwiększenia masy mięśniowej w organizmie.
Ponadto poprzez wpływ na zwiększenie produkcji limfocytów wzmacnia układ odpornościowy. Zapobiega rozwojowi cukrzycy i osteoporozy. Hamuje proces powstawania komórek nowotworowych. Ponadto ten wyjątkowy kwas wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe i ochraniające układ krążenia. Ogranicza powstawanie blaszki miażdżycowej i zapobiega utlenieniu cholesterolu. Wpływa też na obniżenie zawartości trójglicerydów. Jest też wyjątkowym antyoksydantem. Jego aktywność antyoksydacyjna jest blisko stukrotnie większa od tej samej aktywności witaminy E. Zatem świetnie ogranicza powstawanie wolnych rodników oraz zmniejsza poziom utlenienia lipidów.
Więcej: CLA (Sprzężony kwas linolowy) – Działanie, Efekty, Opinie
Naturalna bezwodna kofeina
Kofeina to jeden z najlepszych naturalnych spalaczy tłuszczu. Poprzez zwiększenie poziomu glukozy we krwi hamuje apetyt. Ma też wpływ na przyśpieszenie procesu przemiany materii. W dawce powyżej 300 mg/dobę działa termogenicznie, co bezpośrednio przekłada się na zwiększenie ilości spalonych kalorii w trakcie ćwiczeń fizycznych. Zapobiega też kumulowaniu się tkanki tłuszczowej i mobilizuje komórki do spalania tłuszczu. Ponadto wpływa na pobudzenie krążenia w górnych partiach skóry przez co korzystnie wpływa na ukrwienie tkanki tłuszczowej. Ponadto pobudza korę mózgową do zwiększenia sprawności myślenia, likwiduje uczucie zmęczenia fizycznego i psychicznego. Stymuluje produkcję dopaminy, co odczuwamy jako uczucie przyjemności.
W trakcie zażywania preparatów odchudzających z kofeiną bezwzględnie należy ograniczyć spożywanie innych produktów kofeinowych. Ponadto należy dbać o odpowiednie uzupełnianie poziomu wapnia, potasu i magnezu. Cechą charakterystyczną kofeiny jest jej działanie diuretyczne. Dlatego w czasie stosowania tabletek z kofeiną bezwzględnie należy pamiętać o uzupełnianiu płynów. W celu uniknięcia efektów ubocznych, w postaci bezsenności, drżenia rąk czy kołatania serca, wywołanych działaniem kofeiny zaleca się rozsądne spożywanie produktów zawierających kofeinę. Dawka dzienna nie powinna przekraczać 300 mg/dobę.
Więcej: Kofeina bezwodna: mechanizm działania, wpływ na zdolności wysiłkowe oraz efekty uboczne stosowania
Ekstrakt z korzenia ashwagandy
Ashwaganda jest jednym z ważniejszych ziół wykorzystywanych w medycynie indyjskiej. Charakteryzuje się specyficznym zapachem konia. Znana jest też pod nazwą żeń-szenia indyjskiego, witani ospałej lub wiśni zimowej. Przyczynia się do zwiększenia utraty tkanki tłuszczowej, zwiększa efektywność w trakcie treningu. Obniża też poziom koryzolu w organizmie przez co wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Istotnym jest, iż ashwaganda posiada właściwości optymalizujące funkcjonowanie tarczycy. Wpływa na prawidłowy poziom hormonów TSH i T4, z którego produkowany jest hormon T3.Dzięki temu wpływa na poziom masy ciała spowodowany niedoborem hormonów tarczycy. Ponadto przyczynia się do zwiększenia insulinowrażliwości i stabilizacji poziomu cukru we krwi. Dodatkowo roślina ta ma dobroczynny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, wspomaga leczenie niepłodności u mężczyzn.
W trakcie stosowania substancji z wyciągiem z korzenia bezsprzecznie nie powinno się spożywać alkoholu. Wyciągów z rośliny nie wolno też łączyć z lekami immunosupresyjnymi, obniżającymi aktywność układu odpornościowego, uspokajającymi z grupy benzodiazepin i innymi, przeciwcukrzycowymi oraz przeciwnadciśnieniowymi. Ważnym jest by na czas zażywania leków zawierających w składzie ekstrakt z korzenia ashwagandy odstawić przyjmowanie hormonów tarczycy. Ponadto przeciwwskazaniem do przyjmowania ashwagandy jest w przypadku kobiet okres ciąży i karmienia piersią. Natomiast osoby z chorobą wrzodową żołądka i chorobami tarczycy stanowczo powinny przed zastosowaniem skonsultować się z lekarzem. Wynika to głównie z faktu, że roślina ta może podrażniać błonę śluzową. Stymuluje także scalanie i uwalnianie hormonów.
Więcej: Ashwagandha (Witania ospała, Indyjski żeń-szeń). Działanie, Właściwości, Przeciwwskazania
Ekstrakt z owoców pomarańczy gorzkiej
W starożytności wyciągi z tych owoców stosowane były przede wszystkim w leczeniu problemów trawiennych. Dzisiaj stanowią one przede wszystkim środek do walki z plagą otyłości.
Owoce pomarańczy gorzkiej zawierają duże ilości cenionej synefryny. Ekstrakt zawiera ok. 6% tego alkaloidu. Ma on przede wszystkim działanie termogeniczne. Przyczynia się do uwalniania ciepła z organizmu wskutek podwyższenia tempa metabolizmu. Systematyczne przyjmowanie ekstraktu prowadzi do zwiększenia intensywności tempa przemiany materii, wpływając tym samym na zmniejszenie masy ciała. Ponadto zwiększa wydajność fizyczną. Natomiast dzięki podobieństwu do cholecystokininy spowalnia również ruchy jelit przez co zmniejsza apetyt. Senefryna wpływa na receptor beta-3, przez co wywołuje lipolizę,czyli rozkład tłuszczów przy równoczesnym aktywowaniu termogenezy. Podnosi też ciśnienie krwi, przyśpiesza krążenie oraz zwiększa objętość minutową serca. Owoce pomarańczy gorzkiej są również bogatym źródłem witaminy P, łagodnie uspokajają i mają właściwości antybakteryjne.
Senefryna
Synefryna zawarta w owocach jest bezpieczną substancją pod warunkiem, że jest stosowana w rozsądnych ilościach. Poza tym, nadmierne jej spożycie prowadzi do bólu głowy i brzucha. Tabletek na odchudzanie posiadających w składzie ekstrakt z owoców pomarańczy gorzkiej nie powinno się stosować w chorobach w układu sercowo-naczyniowego, zaburzeniach krążenia mózgowego, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, depresji, niepokoju psychicznego oraz w okresie ciąży i karmienia piersią. Głównie z uwagi na możliwość wystąpienia działań niepożądanych takich jak kachykardia, zatrzymanie akcji serca, migotanie komór, przejściowy spadek ciśnienia, a nawet omdlenia. Do niepokojących objawów należą również otępienie, zaburzenia snu, mdłości czy ostry ból głowy. W przypadku wystąpienia wymienionych objawów bezwarunkowo należy natychmiast przerwać stosowanie preparatów z gorzką pomarańczą.
Ekstrakt z owoców papryki rocznej
Roślina ta pochodzi z kontynentów amerykańskich. W Polsce uprawiana jest w warunkach szklarniowych. Zawiera w swoim składzie aminy aromatyczne, białko, cukier, flawonoidy, kwasy organiczne, mikroelementy takie jak fosfor, magnez, potas, wapń oraz witaminy z grupy B, C, P, E, a także prowitaminę A. Najważniejszy pod względem odchudzania jest alkaloid o nazwie kapsaicyna, który posiada potencjał termogeniczny. W głównej mierze to właśnie ten alkaloid pozyskuje się z papryki. Wspomaga on utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Należy też do grupy tzw. spalaczy tłuszczu. Regularne przyjmowanie ekstraktu prowadzi do zablokowania powstawania nowych komórek tłuszczowych i zintensyfikowania tempa metabolizmu. Ponadto kapsaicyna pomaga ograniczyć uczucie głodu. Dodatkowo jest antyoksydantem, zatem posiada właściwości chroniące komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym.Wpływa też na prawidłowy wzrost włosów, obniża ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na przewód pokarmowy i ma silne działanie przeciwbólowe. Godnym uwagi jest też fakt, że kapsaicyna pomaga także zmniejszyć ryzyko raka.
Zachowaj ostrożność – kapsaicyna może podrażniać
Kapsaicyna może podrażniać śluzówkę przewodu pokarmowego. Podrażnienie można zniwelować wypijając szklankę tłustego mleka. Bezsprzecznie nie wolno też jej przedawkowywać. Ponieważ w zbyt dużych dawkach może doprowadzić do paraliżu oddechowego i śmierci. Dawka śmiertelna wynosi od 56 do 512 mg/kg masy ciała. Ponadto może być toksyczna w wyniku procesów metabolicznych zachodzących w wątrobie. Metabolity kapsaicyny w dużych stężeniach mogą być słabymi kancerogenami. Trzeba jednak podkreślić, że wprowadzenie do organizmu tak wysokich stężeń kapsaicyny jest bardzo mało prawdopodobne. Stosowana zgodnie z zaleceniami jest w pełni bezpieczna.
Ekstrakt z owoców pieprzu czarnego
Piperyna zawarta w pieprzu poprzez wpływ na zwiększenie wydzielania soków trawiennych, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i wzmaga proc termogenezy. Zakłóca też aktywność genów, które kontrolują powstawanie komórek tłuszczowych, w związku z tym może przyczynić się do ich blokowania. Należy jednak pamiętać, że piperyna sama z siebie nie odchudza. Jest substancją wspomagającą odchudzanie, zatem pomoże osiągnąć zamierzone efekty w szybszym tempie tylko wtedy, gdy będzie stosowana wraz z dobrze dobraną, zrównoważoną dietą i systematyczną dawką ćwiczeń. Poza wpływem na odchudzanie, piperyna przyczynia się także do poprawy koncentracji i wzmocnienia układu odpornościowego. Ma też właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne i oczyszczające. Działa też moczopędnie i lekko przeczyszczająco, a także pobudza do szybszego pozbywania się produktów przemiany materii. Może także pomóc osobom chorym na bielactwo i mającym problemy trawienne. Ponadto może uchronić przez alzheimerem i złagodzić objawy depresji.
Jako naturalny środek nie wywołuje efektów ubocznych i może być przyjmowana przez dłuższy okres. Istnieją jednak określone przeciwwskazania do stosowania. Nie powinny jej przyjmować dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby uczulone na ten składnik oraz osoby cierpiące z powodu stanu zapalnego układu pokarmowego i nerek. Z kolei osoby zażywające takie leki jak digokstyna czy fenytoina powinny zachować szczególną ostrożność. Ponieważ pod wpływem piperyny tempo z jakim wątroba usuwa te leki z organizmu ulega spowolnieniu.
Więcej:
Ekstrakt z owoców cytrusowych i guarany
Zawarty w owocach kwas hydroksycytrynowy powstrzymuje lipogenezę oraz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Natomiast guarana wpływa na metabolizm. Połączenie ekstraktów z owoców cytrusowych i guarany wpływa na blokowanie enzymu, który odpowiada za spowalnianie spalania tłuszczu. Zatem Nutrigo Lab Burner spowalnia naturalny hamulec powstrzymujący nasz organizm przed szybkim spalaniem tłuszczu. Efektem tego jest sześciokrotne zwiększenie procesu spalania tłuszczu.
Ekstrakt z owoców garcinia cambogia
Występujące w owocach garcinia cambogia kwasy hydroksycytrynowe HCA mają właściwości przyspieszające spalanie tłuszczu. Garcinia cambodia oddziałuje na przemiany w komórkach organizmu.Przyspiesza i zwiększa transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, przez co znacznie zmniejsza apetyt .Ponadto kwas HCA oddziałuje na zwiększenie temperatury ciała, dzięki czemu przyczynia się do zwiększenia tempa spalania tłuszczu i przyśpieszenia procesu przemiany materii. Ponadto oprócz korzystnego wpływu na proces odchudzania ekstrakt z owoców garcinia cambogia, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, skutecznie zmniejsza stres oksydacyjny w organizmie, Zwiększa wrażliwość na insulinę, stabilizuje poziom cukru we krwi i redukuje poziom insuliny. Działa ochronnie przed wrzodami żołądka oraz zmniejsza uszkodzenia wewnętrznej wyściółki przewodu pokarmowego.
Owoce garcinia cambogia, podobnie do owoców cytrusowych są bogatym źródłem kwasów hydroksycytrynowych HCA. Kwas ten ma właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.
Poprzez termogenezę wpływa na wytwarzanie ciepła przez organizm, zwiększa tempo przemiany materii i korzystnie oddziałuje na funkcjonalność narządów i układów. Wpływa na zmniejszenie apetytu, daje poczucie sytości i reguluje poziom cholesterolu w organizmie. Systematyczne stosowanie wyciągów z tego owocu łagodzi efekty nieprawidłowej, bogatej w cukry i tłuszcze diety. Dodatkową zaletą stosowania garcinii jest zawartość przeciwutleniaczy, mających wpływ na łagodzenie stresu.
Więcej:
Do bezsprzecznych przeciwwskazań stosowania preparatów z ekstraktem tego owocu należą okres ciąży, choroba Alzheimera, Parkinsona, demencja i inne choroby psychiczne, a także anoreksja i bulimia.
Ekstrakty z malin
Te popularne owoce stanowią wprost idealne wsparcie w procesie odchudzania. Posiadają w składzie ketony malinowe, które są naturalnymi polifenolami roślinnymi i zwiększają działanie noradrenaliny. Związek ten odpowiada z kolei za przyśpieszenie tempa spalania tłuszczu, zapobiegając jednocześnie jego nadmiernemu odkładaniu się w organizmie. Ponadto posiadają bardzo niską ilość kalorii i dużą ilość błonnika, który pozytywnie działa na przemianę materii. Oczyszczają układ pokarmowy, są bogate w witaminy i minerały przez co mają działanie wzmacniające organizm. Maliny to bogactwo witaminy C, witamin z grupy B oraz witaminy K. To także bogate źródło magnezu, potasu i miedzi.
Ponadto działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Obniżają ciśnienie krwi i pozytywnie wpływają na układ krwionośny. Wzmacniają pracę mięśnia sercowego i łagodzą dolegliwości bólowe. Wspierają leczenie anemii i mają zbawienny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Ich dodatkową zaletą jest fakt, iż opóźniają procesy starzenia. Wartym podkreślenia jest ich niski indeks glikemiczny, dzięki czemu korzystnie wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi.
Ekstrakt z kłącza ostryżu długiego
Ekstrakt ten, bardziej znany pod nazwą kurkumy charakteryzuje się wysoką zawartością kurkuminy, będącej silnym antyoksydantem. Chroni ona przed rozwojem nowotworów, poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm i przeciwdziała odkładaniu się niechcianej tkanki tłuszczowej. Wspomaga prawidłową pracę wątroby, bierze czynny udział w procesach trawiennych usprawniając metabolizm. Spożywanie ekstraktu z kurkumy jest pozbawione efektów ubocznych. Jedynym przeciwwskazaniem do zażywania jest alergia na przyprawę.
Więcej: Kurkumina i jej prozdrowotne działanie
Kurkuma na odchudzanie, oczyszczanie, trawienie
Chrom
Działanie chromu opiera się przede wszystkim na wychwytywaniu wolnych kwasów tłuszczowych i przeciwdziałaniu odkładania się komórek tłuszczowych w tkankach. Dodatkowo pierwiastek ten bierze udział w procesach, które prowadzą do zwiększenia wrażliwości komórek na insulinę. Dzięki temu chrom wpływa na regulację poziomu cukru we krwi i tym samym zmniejsza apetyt głównie na słodycze. Podczas zażywania tabletek z chromem należy pamiętać o przestrzeganiu dziennej zalecanej dawki tego pierwiastka w organizmie. Ponieważ jego nadmiar może zaburzać procesy tworzenia insuliny oraz zmniejszać przyswajalność cynku i żelaza. Ponadto, ponieważ chrom ma działanie mutagenne, jego nadmiar może doprowadzić do uszkodzenia struktur DNA oraz być powodem zwiększonego ryzyka chorób nowotworowych, w tym raka płuc. Natomiast przyjmowany w zalecanych dawkach pozytywnie wpływa na nieprawidłowości metaboliczne związane z glukozą czy hiperinsulinemią. Badania wykazały, że chrom ma korzystny wpływ w walce z chorobą Alzheimera i Parkinsona. Wspomaga procesy zapamiętywania i nauki. Ma też działanie antydepresyjne i przeciwlękowe.
Pikolinian chromu skutecznie odchudza – mit czy rzeczywistość?
Chrom – wsparcie w odchudzaniu i funkcjonowaniu organizmu
Ekstrakt z kory cynamonowca
Cynamon to znakomity stabilizator cukru we krwi. Zwiększa wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Dzięki temu glukoza wykorzystywana na procesy energetyczne jest wykorzystywana bardziej efektywnie. Bezpośrednio powoduje to, że organizm nie pozostawia niewykorzystanej glukozy, która mogłaby być absorbowana i magazynowana w postaci tkanki tłuszczowej. Drugą właściwością cynamonu jest jego termogeniczne działanie. Trzecią ogromną zaletą jest jego wpływ na kontrolę apetytu co jest ściśle powiązane z jego termogenicznym działaniem. Ekstrakt z kory cynamonu jest doskonałym uzupełnieniem spalaczy tłuszczu. Głównym jego atutem jest zdolność mobilizowania tkanek do większej absorbcji glukozy, dzięki czemu przeciwdziała on ponownemu odkładaniu się jej w tkance tłuszczowej. Ponadto obniżona ilości cukru we krwi, mocno sprzyja pozbywaniu się tłuszczu opornego z dolnej części brzucha i boczków.
Ekstrakt z kłącza imbiru lekarskiego
Właściwości lecznicze imbiru znane są od tysięcy lat. Ma on przede wszystkim działanie rozgrzewające, bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Zmniejsza apetyt, oczyszcza organizm i przyśpiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Ponadto powstrzymuje nudności i wymioty, zwalcza nieświeży oddech, łagodzi kaszel, wzdęcia, poprawia krążenie, zwiększa koncentrację i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Istnieją również przypadki i schorzenia, które stanowią bezwzględne przeciwwskazanie do stosowania. Bezsprzecznie imbiru nie mogą stosować osoby chore na: niedociśnienie i nadciśnienie tętnicze, hemofilię, wrzody żołądka i dwunastnicy oraz refluks żołądkowo-przełykowy. Przeciwwskazaniem do stosowania imbiru jest też okres ciąży i karmienia piersią. W przypadku ciąży zbyt częste spożywanie imbiru może spowodować problemy z rozwojem płodu. Natomiast w późniejszym etapie grozi spowodowaniem przedwczesnego porodu. Z kolei w okresie karmienia piersią może on wpływać na smak pokarmu i wywoływać dolegliwości żołądkowe u dziecka.
Ekstrakt z liści jęczmienia zwyczajnego
Wyciąg z tej rośliny kompleksowo wspomaga redukcję tłuszczu i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Przyspiesza metabolizm i zmniejsza wielkość komórek tłuszczowych. Zawarte w nim fruktany i fruktooligosacharydy wspierają wzrost korzystnej mikroflory jelit. Z kolei B-glukany regulują poziom glukozy we krwi. Natomiast duża zawartość błonnika wpływa na ograniczenie apetytu, a chlorofil przyczynia się do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej i przyspiesza metabolizm tłuszczu, dzięki czemu pozwala pozbyć się tłuszczu z trudnych miejsc. Doskonale też sobie radzi z cellulitem i wygładza powierzchnię skóry. Natomiast zawarte w nim witaminy, minerały i enzymy wspomagają trawienie i uczestniczą w usuwaniu toksyn z organizmu. Dodatkowym atutem jęczmienia jest jego korzystne działanie na skórę, włosy i paznokcie. Ponadto dzięki przeciwzapalnym i dezynfekującym właściwościom przyspiesza gojenie ran. Godnym uwagi jest fakt, iż nie ma przeciwwskazań do stosowania jęczmienia poza niedostosowaniem się do zaleceń producenta związanych z dawkowaniem.
Ekstrakt z zielonej herbaty
Zielona herbata zawiera silne przeciwutleniacze. Najważniejszym z nich pod kątem utraty masy ciała jest ECGC. Przede wszystkim przyczynia się on do zwiększenia metabolizmu. ECGC hamuje enzym rozkładający noradrenalinę, co bezpośrednio przekłada się na jej zwiększenie w organizmie. Efektem jest oczywiście lepsze spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto przyspiesza ona trawienie, ponieważ korzystnie wpływa na działanie enzymów wątrobowych. I co istotne chroni mózg przed różnymi formami demencji starczej. Wynika to z faktu, że polifenole zawarte w herbacie wiążą się ze szkodliwym nadtlenkiem wodoru i beta-amyloidem. Zielona herbata słynie także z właściwości, antyoksydacyjnych, dzięki którym skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, a co za tym idzie opóźnia procesy starzenia się organizmu i działa ochronnie na układ krwionośny. Obniża cholesterol i poprawia ciśnienie krwi. Polifenole zawarte w zielonej herbacie wykazują także dużą skuteczność w walce z nowotworami, cukrzycą i insulinoopornością.
Ekstrakt z nasion kakaowca
Aktywne składniki ziaren kakaowca.
Wbrew powszechnym wątpliwościom ziarna kakaowca doskonale pobudzają metabolizm i przyśpieszają spalanie tłuszczu. Wszystko za sprawą zawartej w nich teobrominy oraz polifenoli. Dodatkowo ziarna kakaowca wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym, co wpływa między innymi na ograniczenie uczucia głodu. Ponadto ziarna kakaowca to niesamowicie bogate źródło magnezu, chromu, wapnia, żelaza, manganu, cynku, miedzi, witaminy C oraz wielu innych mikroelementów. Oprócz niebagatelnego udziału w procesie odchudzania ziarna kakaowca chronią układ krwionośny i uszczelniają naczynia krwionośne. Zmniejszają ryzyko miażdżycy, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, oczyszczają organizm, chronią przed nowotworami i chorobą Alzheimera.
Uwaga kakaowiec nie jest czekoladą. Jest on tylko dodatkiem do czekolady. Same ziarna kakaowca wręcz obniżają wzrost stężenia glukozy po posiłku. Poza tym ziarna są bogate we włókno roślinne mające wpływ na obniżenie kaloryczności posiłków. Z kolei zawarte w kakaowcu pektyny skutecznie wypełniają żołądek wywołując uczucie sytości, zapobiegają zaparciom i stanom zapalnym okrężnicy. Posiadają też silne właściwości antyoksydacyjne, zatem neutralizują wolne rodniki i tym samym chronią organizm przed uszkodzeniem komórek. Przyczyniają się też do usuwania toksyn z organizmu.
Witamina B6
Witamina B6 zwana też pirodoksyną jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Uczestniczy też w syntezie porfiryn i hormonów takich jak histamina czy serotonina. Posiada dyspozycje do uruchamiania energii zamkniętej w komórkach tłuszczowych. Jest także składnikiem koenzymów, biorących udział w przemianach aminokwasów, czyli składników białka. Bierze czynny udział w procesie przekształcenia tryptofanu w niacynę, czyli witaminę PP. Ponadto uczestniczy w przekształcaniu kwasu linolowego w kwas arachidonowy. Z kolei w przemianach węglowodanów, uczestniczy w syntezie glikogenu oraz jego przemianach w glukozę potrzebną do produkcji energii. Istotnym jest, że posiada spory wpływ na układ krwiotwórczy poprzez udział w syntezie hemoglobiny.
Niedobory tej witaminy objawiają się najczęściej: zmianami w układzie nerwowym, przebarwieniami i łuszczeniem się skóry, zajadami, wypadaniem włosów, drętwieniem rąk i niedokrwistością. Zbyt mała ilość witaminy B6 może też prowadzić do depresji, zaburzeń snu i odżywiania, a także do przedwczesnego starzenia się organizmu.
Więcej:
Tabletki na Odchudzanie – Ranking 2022: Opinie i Recenzje
Komentarze |0|