Kurkuma indyjski szafran, przyprawa o charakterystycznym żółto-pomarańczowym kolorze, dostępna zazwyczaj w postaci proszku, ale również w postaci świeżych kłączy.

To właśnie z kłączy rośliny zwanej ostryżem długim, rośliny z rodziny imbirowatych występującej w Azji Południowo-Wschodniej, gdzie panuje klimat subtropikalny, uzyskujemy naszą dobrze znaną przyprawę do gotowania.

Co jest w kurkumie?

Kłącza zawierają 70% skrobi, olejków eterycznych i żywic, fruktozy, glukozy i minerałów oraz około 5% kurkuminoidów, w tym kurkuminy. Jest to najważniejszy składnik aktywny, który działa również jako naturalny barwnik. Ponieważ kurkuma nie ma silnego smaku ani zapachu, z powodzeniem można ją dodawać do różnych potraw.

Jednak to nie atrybuty kulinarne decydują o nieocenionej wartości zdrowotnej kurkumy. Chociaż kurkumina stanowi tylko niewielki procent zawartości ostryg, wykazuje dużą siłę i potężne spektrum działania. To jeden z najsilniejszych antyoksydantów, zwalczających nadmiar tzw. Wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia i zmiany nowotworowe.

Właściwości przeciwutleniające kurkumy to nie wszystko. Badania potwierdzają działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe , co ma znaczący wpływ na poprawę układu odpornościowego. Kurkumina oczyszcza wątrobę, pomaga w leczeniu cukrzycy i chorób stawów, a także poprawia pracę mózgu. Należy pamiętać, że kurkumina działa nie tylko w całym organizmie, ale ma również selektywny wpływ na komórki somatyczne organizmu.

Kurkuma na odchudzanie lub jako egzotyczna przyprawa może pomóc Ci schudnąć

Przede wszystkim kurkuma znacznie pobudza układ pokarmowy. Wspomaga wydzielanie soków trawiennych i żółci, niezbędnych w procesie spalania tłuszczu i białek, stymulując tym samym metabolizm. Wspomagając i regulując trawienie oraz wykazując właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze zapobiega zaparciom, wzdęciom i innym zaburzeniom trawiennym i pokarmowym. Szybszy metabolizm, łatwiejsze trawienie i lepsza praca wątroby to ważne czynniki zapobiegające odkładaniu się tłuszczu, a tym samym promujące szczupłą sylwetkę.

Woda z kurkumą na odchudzanie

Decydując się na kurację odchudzającą z kurkumy, warto zastosować sprawdzoną metodę. Picie wody kurkumowej każdego dnia na pusty żołądek to świetny sposób na oczyszczenie organizmu, pobudzenie układu pokarmowego do większej aktywności oraz przyspieszenie metabolizmu .

Należy podkreślić, że jeszcze skuteczniej wspomaga połączenie kurkumy z innymi składnikami o znanym działaniu termogenicznym i pobudzającym metabolizm. Wiodącym przykładem jest stosowanie kurkumy razem z pieprzem . Piperyna zawarta w czarnym pieprzu to substancja, dzięki której kurkuma jest znacznie lepiej wchłaniana! Kurkuma z pieprzem to duet o ulepszonych właściwościach pod względem wydajniejszego metabolizmu oraz lepszego i szybszego trawienia, a co za tym idzie – wielkiego sprzymierzeńca w odchudzaniu.

Jak używać kurkumy? Kilka spersonalizowanych sugestii

Szafran indyjski może być używany do gotowania wielu różnych potraw – zup, dipów, sosów, dipów, sosów, sałatek, ryżu i makaronów, deserów, koktajli, a nawet jajecznicy. Szczypta przyprawy wystarczy, aby potrawa nabrała ładnego złocistego koloru i wzmocniła jej smak. A jeśli zdajemy sobie sprawę, że długa ostryga ma niezaprzeczalne właściwości zdrowotne, jej obecność w naszej kuchni powinna stać się oczywistością. A oto przepisy na napoje odchudzające.

1. napój z kurkumą i cytryną

Wiadomo, że post z cytryną ma pozytywny wpływ na zdrowie. Oczyszcza organizm, dostarcza witaminę C, zwalcza wolne rodniki, przez co wpływa na zdrowie i urodę. Jeśli dodasz kurkumę do wody cytrynowej, uzyskasz podwójny efekt – oczyszczasz wątrobę, przyspieszasz metabolizm i oczyszczasz organizm z toksyn, unikasz problemów z trawieniem i opróżnianiem.

Napój można wzbogacić szczyptą cynamonu i odrobiną miodu, więc oprócz najlepszego smaku możemy spodziewać się dalszych korzyści. Napój ten reguluje poziom cukru i ciśnienie krwi, dostarcza organizmowi energii na cały dzień, podnosi odporność, pomaga w walce z dolegliwościami reumatoidalnymi i bólami stawów.

Składniki:

  • pół łyżeczki kurkumy
  • szklanka gorącej wody
  • sok z cytryny
  • pół łyżeczki miodu
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Dodaj wszystkie składniki do wody i dokładnie wymieszaj (kurkuma może osiąść na dnie szklanki). Wypijmy od razu.

2. napar z kurkumy i imbiru

Imbir wpływa również pozytywnie na trawienie,  pobudza produkcję żółci, przyspieszając spalanie tłuszczu, oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru wody. Napar z miodem przyspieszy metabolizm w ciągu dnia i dodatkowo zmniejszy apetyt.

Wlew przygotowuje się w następujący sposób:

Składniki:

  • pół litra wody
  • 30 g świeżego imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżka miodu

Wykonanie:

Usuń imbir ze skóry, najlepiej zdrapując łyżeczką, zetrzyj na tarce oczkami. Wlej wodę do rondla, dodaj starty imbir i zagotuj. Zdjąć z ognia, przecedzić przez sito, do schłodzonego napoju dodać miód i kurkumę, dokładnie wymieszać. Napój wlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Pijemy codziennie rano przed posiłkiem w ilości około jednej szklanki. Przed użyciem dokładnie wstrząsnąć zawartością butelki.

3. Kremowy koktajl z kurkumą

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (najlepiej warzywnego)
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru

Wykonanie:

Wymieszaj pokrojony banan i inne składniki, aż będą gładkie i zimne.

Codzienne spożywanie tych napojów z kurkumą przynosi wymierne korzyści dla naszego zdrowia . Nie tylko pozytywnie wpływa na trawienie, wątrobę i trzustkę, odporność, poziom cukru i cholesterolu, ale także pomaga w odchudzaniu, zmniejsza stany zapalne, minimalizuje problemy ze stawami i pomaga zachować młodzieńczy wygląd.