zweryfikowany
Kurkumina i jej prozdrowotne działanie
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Kurkumina (Curcumin), w średniowiecznej Europie określana jako szafran indyjski, to żółtawy proszek uzyskiwany z bulwiastego kłącza tej rośliny. Ta roślina jest powszechna w wielu krajach azjatyckich. Przyprawa ta ma bardzo silny aromat i gorzki smak podobny do smaku korzenia imbiru. Kurkuma rzadko jest sprzedawana na surowo. Dlatego zwykle jest wstępnie gotowana, suszona i mielona na proszek.
Kurkuminę przede wszystkim stosuje się jako przyprawę. Jest to jednak również jedno z najbardziej użytecznych i znanych ziół leczniczych. Kurkumę stosuje się od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie indyjskiej, ajurwedyjskiej i chińskiej. Jednak na Zachodzie była ona długo zaniedbywana, aż do lat 70. Następnie badania potwierdziły jego silne właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Obecnie kurkumina jest jedną z najlepiej przebadanych roślin leczniczych o właściwościach przeciwutleniających na świecie.
Co to jest kurkuma, kurkuminoidy i kurkumina?
Istnieje ponad 100 gatunków kurkumy, z których wszystkie mają wspólną cechę – żółto-pomarańczowy odcień. Kurkuminoidy nadają kurkumie ten odcień. Kurkuma zawiera trzy główne kurkuminoidy, które stanowią 2-6% kłącza. Najwięcej, bo aż 80%, zawiera kurkumina. Na przykład sproszkowana kurkuma ma średnią zawartość 1-3%, czyli 1-3 g kurkuminy na 100 g produktu. Jest to aktywny składnik kurkumy, który leczy ludzi na poziomie komórkowym. Jeśli kurkuma jest używana jako przyprawa do celów leczniczych, należy ją spożywać w bardzo dużych ilościach. Wówczas organizm otrzymuje ilość, która może przynieść efekt, ale jest niebezpieczna dla zdrowia. W rezultacie prowadzi to do problemów z żółcią. Dlatego z kurkumy zaczęto pozyskiwać najcenniejszy składnik – kurkuminę, która zmniejsza stany zapalne, regeneruje i chroni komórki. Może być przyjmowany w małych ilościach. Koncentrat kurkumy zawiera 18 razy więcej kurkuminoidów (kurkuminy) niż suszona kurkuma w proszku.
Polecane: Kurkuma na odchudzanie, oczyszczanie, trawienie
Prozdrowotne właściwości kurkuminy
Najnowsze badania wykazały, że kurkumina przenika przez błony komórkowe, zmieniając uszkodzone właściwości fizyczne błony w komórce. Ponadto naprawia, wypełnia i porządkuje komórki, dzięki czemu można kontrolować przepływające przez nie informacje.
Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki niszczące komórki organizmu. Wzmacnia układ odpornościowy 5-8 razy lepiej niż witamina C, właśnie ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Kurkumina jest tak silna, że zastępuje rodniki hydroksylowe, uważane za najbardziej reaktywne ze wszystkich przeciwutleniaczy. Zwiększa to odporność komórek na infekcje i nowotwory złośliwe.
Kurkuma zawiera witaminy o właściwościach przeciwutleniających
Kurkuma zawiera duże ilości leczniczych przeciwutleniaczy i witamin. Zawiera duże ilości witamin C, E i K. Witamina K ma silne działanie hemostatyczne i jest ważną witaminą dla układu sercowo-naczyniowego. Witamina K jest również czynnikiem stymulującym powstawanie najważniejszego przeciwutleniacza organizmu – glutationu.
Co to jest glutation?
Glutation skutecznie usuwa toksyny z organizmu, wzmacnia układ odpornościowy i jest niezbędny dla zachowania zdrowia. Organizm sam wytwarza niewielką ilość glutationu, ale niewłaściwe odżywianie, zanieczyszczenie środowiska, stres, infekcje i stała ekspozycja na promieniowanie obniżają poziom glutationu w organizmie.
Kurkumina zabija komórki nowotworowe
Wiele badań wykazało, że kurkumina skutecznie hamuje powstawanie i wzrost nowotworów. Kurkumina powoduje obumieranie komórek nowotworowych. Według badań kurkumina ma wyjątkową zdolność wnikania do komórek nowotworowych i zmiany ich DNA, powodując ich obumieranie, ale w przeciwieństwie do syntetycznych leków przeciwnowotworowych nie ma wpływu na zdrowe komórki i nie powoduje szkodliwych skutków ubocznych.
Kurkumina jest szczególnie skuteczna w zwalczaniu najczęstszych form raka. Jak wiadomo, nowotwory są często wywoływane przez syntetyczne hormony, trucizny środowiskowe i pestycydy. Kurkumina zapobiega natomiast przyłączaniu się estrogenów do receptorów hormonalnych. W ten sposób zapobiega powstawaniu nowotworów złośliwych. W kontakcie z kurkuminą komórki nowotworowe zaczynają dosłownie trawić same siebie. Badania wykazały, że kurkumina ma działanie przeciwnowotworowe w przypadku raka prostaty i jelita grubego oraz białaczki dziecięcej. Także rak tarczycy, rak skóry (czerniak). Typowa dawka przeciwnowotworowa kurkuminy to do 3 g biologicznego ekstraktu kurkuminy 3-4 razy dziennie.
Na przykład, dlaczego w Indiach jest tak mało zachorowań na raka i inne choroby związane ze stanem zapalnym? Według WHO, wśród hindusów występują następujące przypadki:
- 50 razy rzadziej występuje rak prostaty,
- 10 razy rzadziej występuje rak nerki,
- 8 razy rzadziej występuje rak płuc,
- 5 razy rzadziej występuje rak piersi.
Wynika to z intensywnego stosowania kurkumy, ale nie możemy zapominać, że miejscowi spożywają kurkumę od najmłodszych lat, w ilości 1-3 gramów dziennie. W takiej postaci i przy codziennym spożyciu, po kilkudziesięciu latach, zawartość kurkuminy i kurkuminoidów w organizmie jest bardzo wysoka. Dlatego ludzie przestają chorować na choroby, których podłożem jest stan zapalny.
Kurkumina dobrze oczyszcza wątrobę
Dodanie kurkumy do codziennego jadłospisu to najprostszy sposób na oczyszczenie i detoksykację organizmu. Nawiasem mówiąc, początek wiosny to najlepszy czas na oczyszczanie wątroby. To właśnie wiosną kurkuma będzie niezastąpionym środkiem wspomagającym tonizację wątroby.
Kurkuma leczy depresję
Niedawno w czasopiśmie naukowym opublikowano badanie, które dowiodło, że kurkumina może być znacznie skuteczniejsza w leczeniu depresji niż wiele powszechnie stosowanych leków przeciwdepresyjnych.
Wiadomo, że depresja jest dziś powszechnym problemem. Według niektórych szacunków choroba ta dotyka 15-20% populacji. Ciągły pośpiech i wysokie oczekiwania, niewielkie wsparcie społeczne, niezdrowy styl życia. Z tego powodu ludzie często sięgają po leki. Obecnie najczęściej stosowanymi lekami są trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne. Również inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny i noradrenaliny. Niestety, leki te mają poważne skutki uboczne.
Indyjscy badacze porównywali działanie kurkuminy zawartej w kurkumie i leku Prozac (fluoksetyna) razem i osobno. W badaniu wzięło udział 60 pacjentów, u których rozpoznano ciężką depresję. Leczeni pacjenci otrzymywali fluoksetynę (20 mg) i kurkuminę (1000 mg) osobno lub w połączeniu przez sześć tygodni. Ostatecznie wyniki leczenia oceniano za pomocą 17-punktowej Skali Oceny Depresji Hamiltona.
Wnioski z badania wskazują, że kurkuma jest równie skuteczna w leczeniu depresji jak Prozac. Nie uwzględnia to jednak poważnych działań niepożądanych leku. Dlatego też, porównując te leki w rzeczywistości, szala przechyliłaby się zdecydowanie na korzyść kurkumy. Na przykład, wśród znanych działań niepożądanych leku Prozac (fluoksetyna), znane są myśli samobójcze i zaburzenia psychotyczne.
Przy okazji, nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych stosowania kurkuminy. Uważa się, że pacjenci dobrze tolerują do 8 gramów kurkuminy dziennie.
Kurkumina, cudowny środek leczniczy, ma następujące działanie:
- Oprócz właściwości antybakteryjnych, kurkuma łagodzi ból;
- Kurkumina obniża poziom szkodliwego cholesterolu i spowalnia powstawanie zakrzepów krwi;
- Kurkuma doskonale sprawdza się w zmniejszaniu i zapobieganiu zespołowi metabolicznemu;
- Może pomóc w prawie wszystkich problemach z wątrobą, w tym w otyłości i zapaleniu wątroby;
- Kurkumina jest od wieków stosowana w Chinach jako środek antydepresyjny;
- Kurkumina zapobiega tworzeniu się blaszek amyloidowych w mózgu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Łagodzi również objawy wcześniej istniejących chorób;
- Kurkumina jest z powodzeniem stosowana w leczeniu chorób zapalnych skóry, w tym trądziku i łuszczycy;
- Kurkumina przyspiesza gojenie się ran i regenerację skóry;
- Wykazano, że kurkumina zmniejsza objawy tętniaków (wypadanie ściany naczyń krwionośnych);
- Kurkumina jest dobra w łagodzeniu problemów trawiennych.
Zalecane dawki kurkuminy
Poniższe zalecane i sugerowane dawki kurkumy i kurkuminy pochodzą z raportu bazy danych Natural Medicine. Stosując kurkumę i kurkuminę w celach leczniczych, warto skonsultować się z lekarzem lub lekarzem rodzinnym. Na przykład, jeśli:
- Twój poziom przeciwutleniaczy jest podwyższony, podawaj 500 mg kurkuminy dwa razy dziennie przez trzy miesiące.
- Jeżeli masz chorobę Leśniowskiego-Crohna 360 mg kurkuminy dwa lub trzy razy dziennie przez dwa miesiące.
- Cierpisz na niestrawność (uporczywe lub sporadyczne zaburzenia trawienia), 250 mg kurkumy cztery razy dziennie przez siedem dni.
- Masz problemy z funkcjonowaniem wątroby, 3000 mg (3 g) kurkumy trzy razy dziennie przez 12 kolejnych tygodni.
- Upośledzenie wzroku – 375 mg kurkuminy trzy razy dziennie przez okres do 22 miesięcy.
- Zespół jelita drażliwego, 1000 mg (1 g) kurkuminy dwa razy dziennie przez okres do sześciu miesięcy.
- Reumatoidalne zapalenie stawów, choroby autoimmunologiczne, 400 mg kurkuminy trzy razy dziennie przez dwa tygodnie.
- Zaburzenia sercowo-naczyniowe, 150 mg kurkuminy dziennie przez osiem tygodni.
Przyswajalność kurkuminy
W przypadku kurkuminy problemem jest jej słaba przyswajalność. Do 90% zawartych w nim związków czynnych jest rozkładanych przez układ pokarmowy. Aby rozwiązać problem z przyswajalnością kurkuminy, odkryli, że piperyna zawarta w czarnym pieprzu zwiększa biodostępność kurkuminy. Zapewnia również maksymalne efekty jego stosowania. Zawarta w pieprzu piperyna ma również działanie bakteriobójcze, zmniejsza apetyt i poprawia nastrój.
Badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Michigan wykazało, że długotrwałe stosowanie kompleksu kurkuminy i czarnego pieprzu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i inne rodzaje nowotworów. Kurkumina i czarny pieprz są zalecane w następujących sytuacjach: zapalenie stawów, choroba zwyrodnieniowa stawów, urazy, zapalenie żołądka, wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Także inne schorzenia związane z bólem i stanem zapalnym. Na przykład zaburzenia sercowo-naczyniowe, miażdżyca, otyłość, stres, depresja, problemy z pamięcią i koncentracją. Ponieważ kurkuma jest rozpuszczalna w tłuszczach, należy ją spożywać z pokarmami zawierającymi tłuszcz. Przy okazji, najlepszym sposobem na zwiększenie rozpuszczalności kurkuminy jest dodanie jej do oleju (lnianego lub oliwy z oliwek).
Komentarze |0|