Termogenik – co to jest?

Termogeniki towszystkie substancje, zarówno naturalne jak i syntetyczne, które gdy są wprowadzone do organizmu, to powoduje produkcję większej energii cieplnej, a w konsekwencji do dużego nakładu kalorycznej. Mechanizm działania termogenezy związany jest z fizjologicznym zjawiskiem termogenezy w naszym organizmie.

Termogeneza w fizjologii nazywana jest całym procesem organizmu, którego efektem jest wytwarzanie ciepła w celu utrzymania stałej temperatury ciała. Istnieje kilka rodzajów termogenezy, takich jak:

  • Termogeneza poposiłkowa – występuje po posiłku. Wiąże się również ze wzrostem temperatury ciała i zużyciem energii, co wiąże się z procesami trawienia, transportu i przyswajania pokarmu. Niektóre rodzaje żywności mają silniejszy efekt termogeniczny, powodując intensywniejsze spalanie kalorii, a inne mniej. Najlepszym termogenikiem w żywności jest białko. Wyróżnia się również dobre właściwości termogeniczne: zielona herbata, produkty pełnoziarniste, orzechy, imbir, chilli.
  • Termogeneza potreningowa – jak sama nazwa wskazuje, zachodzi po wysiłku fizycznym, np. Po treningu siłowym, interwałowym i aerobowym. Następnie wzrasta temperatura ciała i potęguje się potliwość. Mięśnie pracują ze zdwojoną siłą, wykorzystując duże zapasy energii. Pomaga to przyspieszyć redukcję masy ciała – organizm sięga po rezerwy tłuszczu, aby uzyskać odpowiednią ilość „paliwa” dla ciężko pracujących mięśni.
  • Termogeneza drżeniowa ( chwiejna termogeneza ) – występuje, gdy organizm narażony jest na niższe temperatury. Włókna mięśniowe są skurczone mechanicznie, aby generować ciepło i zapobiegać chłodzeniu. Stwarza to dobrze znany efekt drżenia, drżenia, gęsiej skórki i dreszczy.
  • Termogeneza bez drżenia – ogólne określenie termogenezy, które nie jest związane ze spadkiem temperatury otoczenia i drżeniem mięśni. W zjawisku termogenezy nieiskrzącej mamy do czynienia ze wzrostem produkcji hormonów z efektem wydzielania ciepła oraz wzrostem tempa przemiany materii.

Termogeneza potreningowa i potreningowa jest powszechnie stosowana w celu przyspieszenia spalania tłuszczu. Oba mogą być skutecznym sposobem na podwojenie wydatków kalorycznych i zwiększenie procentowej zawartości tkanki tłuszczowej w produkcji energii, a tym samym na zwiększenie utraty wagi. Te najlepsze rezultaty można osiągnąć poprzez jednoczesne uaktywnienie po posiłku i po treningu termogenezę – używając termogeniczne i termogeniczne spalaczy tłuszczu w żywności i aktywności fizycznej, które mobilizuje mięśnie do ciężkiej pracy. W ten sposób jesteśmy również w stanie spalić tzw. Tłuszcz oporny (np. Z brzucha, ud, ramion, bioder), który jest niezwykle trudny do redukcji.

Naturalny termogenik i syntetyczny termogenik

Wśród substancji o właściwościach termogenicznych znajdują się naturalne – pozyskiwane z roślin oraz syntetyczne – pozyskiwane z substancji sztucznych w procesach chemicznych. Oba rodzaje termogeników mają ten sam mechanizm działania – podnoszą temperaturę ciała, przyspieszają metabolizm, zwiększają wydatek kalorii oraz nasilają rozpad tkanki tłuszczowej. Jednak naturalne termogeniki są znacznie bezpieczniejsze dla naszego zdrowia. Przynęty te działają szybciej i mogą powodować nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu.

Syntetyczny termogenik – skuteczny w redukcji tłuszczu, ale niebezpieczny dla zdrowia

Chociaż syntetyczne termogeniki mają wysoki potencjał redukcji tłuszczu, w większości są to substancje nielegalne. Mają niebezpieczne skutki uboczne dla zdrowia, dlatego w wielu przypadkach nie ma dla nich miejsca na oficjalnym rynku. Lepiej nie stosować takich substancji, bo po pierwsze jesteśmy narażeni na szereg problemów zdrowotnych, w tym niszczenie układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, po drugie nigdy nie wiemy na pewno, co znajduje się w takich tabletkach pochodzących z czarny rynek lub anonimowa i nieznana marka naprawdę „siedzi”. Popularne syntetyczne termogeniki obejmują:

  • efedryna HCL,
  • sibutramina,
  • dinitrofenol (DNP),
  • Clenbuterol,
  • fentermina (Adipex).

Niestety, wszystkie te substancje są dla nas niebezpieczne i mają cały szereg skutków ubocznych. Działają na organizm bardzo intensywnie, sztucznie intensyfikując procesy metaboliczne, powodując zaburzenia w ważnych układach i narządach (takich jak mózg czy serce) i niosąc ze sobą duże ryzyko uszkodzenia lub niewydolności. Co ważne, materiały syntetyczne, takie jak dinitrofenol, są wręcz zabójcze. DNP to silnie toksyczna substancja używana między innymi do produkcji herbicydów. Powoduje drastyczne nasilenie przemiany materii i prowadzi do „wrzenia” organizmu od wewnątrz. Zdarzają się przypadki śmierci po zażyciu DNP, dlatego najlepiej unikać tej substancji chemicznej na szeroką skalę.

Z równie szerokiego zakresu warto unikać silnych stymulantów, takich jak efedryna, sibutramina, fentermina, clenbuterol czy amfetamina. Choć przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, mają też bardzo ważną wadę, a mianowicie obciąża serce, podwyższają ciśnienie, zaburzają funkcje neurologiczne oraz zwiększają ryzyko zawałów i udarów. U wielu osób substancje te powodują niepożądane reakcje, takie jak:

  • palpitacje serca,
  • wzrost ciśnienia,
  • zdyszany,
  • … i bóle głowy i zawroty głowy,
  • ręce się trzęsą,
  • nadmierna nerwowość, agresja,
  • Zaburzenia snu ,
  • nadmierne pobudzenie,
  • wahania nastroju,
  • Po odstawieniu leku pogorszenie stanu psychicznego, stany depresyjne, apatia.

Naturalny termogenik – skuteczny i bezpieczny

Większość sprzedawanych reduktorów tłuszczu zbudowana jest na bazie naturalnych substancji termogenicznych pozyskiwanych z wyselekcjonowanych surowców roślinnych. Właściwości termogeniczne obejmują cytrusy, zieloną herbatę, czosnek, kawę i przyprawy o wyraźnym i często pikantnym smaku. Przyjrzyjmy się najczęściej stosowanym w spalaczach tłuszczu i najskuteczniejszym naturalnym termogenikom.

Kapsaicyna

Będąc najpopularniejszym naturalnym termogenem, masowo wykorzystywanym w suplementach diety wspomagających modelowanie sylwetki. Otrzymywany jest z ostrej papryki, która w postaci proszku nazywana jest także pieprzem cayenne. Kapsaicyna poprzez działanie zwiększające ciepłotę ciała pomaga zwiększyć wydatek energetyczny oraz zwiększyć spalanie tłuszczu. Substancja wspomaga również odchudzanie poprzez hamowanie apetytu i poprawę trawienia.

Ponadto kapsaicyna jest silnym przeciwutleniaczem, który ma niezwykle pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Między innymi stymuluje oczyszczanie organizmu z toksyn, chroni komórki przed degeneracją i starzeniem oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.

Piperyna

Kolejny naturalny środek termogeniczny pochodzący z popularnej przyprawy, tym razem z czarnego pieprzu. Piperyna działa termogenicznie, zwiększa metabolizm, stymuluje spalanie kalorii i rozpad tłuszczów, przyspieszając tym samym proces odchudzania. Ma również wpływ na trawienie. Wzmacnia wydzielanie soków żołądkowych, trzustkowych i jelitowych, usprawnia procesy trawienne, reguluje cykl wypróżnień, przeciwdziała zaburzeniom żołądkowo-jelitowym, poprawia przyswajanie cennych składników pokarmowych.

Piperyna ma też inne właściwości prozdrowotne: poprawia koncentrację, pamięć i sprawność umysłową, działa antyoksydacyjnie, wspomaga detoksykację organizmu poprzez działanie moczopędne, zapobiega nowotworom, zwalcza stany zapalne.

Kurkumina

Kurkumina to cenna substancja zawarta w znanej azjatyckiej przyprawie – kurkumie (inaczej zwanej ostrygą długą). Wyróżnia się działaniem termogenicznym i przyspieszeniem metabolizmu, ale to nie koniec jego odchudzających właściwości. Reguluje poziom cukru we krwi, zapobiegając atakom głodu oraz stymuluje rozkład tłuszczów z pożywienia, zapobiegając ich magazynowaniu. Ponadto usprawnia pracę układu pokarmowego, usprawnia trawienie, chroni przed wzdęciami i niestrawnością, wspomaga pracę wątroby. Kurkuma ma również szereg właściwości prozdrowotnych, w tym właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, odtruwające, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Imbir

Imbir, zingiberol, zingiberol, zinferon i shogaol zawarte w imbirze to silne substancje termogeniczne, dzięki którym możemy skutecznie podnieść tempo metabolizmu, zwiększyć spalanie kalorii organizmu oraz zwiększyć spalanie tłuszczu zapasowego. Co ważne dla osób odchudzających się imbir, podobnie jak inne naturalne termogeniki, usprawnia procesy trawienne, działa rozkurczowo, ułatwia opróżnianie, łagodzi wzdęcia i inne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, co pomaga zmniejszyć obwód brzucha. Imbir wspiera również nasze zdrowie m.in.poprzez zapobieganie stresowi oksydacyjnemu komórek, zmniejszanie stanów zapalnych, zwalczanie infekcji i przeziębień, redukowanie schorzeń stawów.

Zielona herbata

Zielona herbata bogata w katechiny (EGCG) i naturalną kofeinę, dzięki czemu wykazuje właściwości termogeniczne, przyspiesza metabolizm, poprawia metabolizm węglowodanów i tłuszczów, zapobiega gromadzeniu się lipidów obecnych w pożywieniu oraz stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej przechowywane. Inne cenne właściwości zielonej herbaty to: zmniejszenie apetytu, poprawa układu pokarmowego, poprawa nastroju, regulacja poziomu cholesterolu, walka ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, spowolnienie procesów starzenia, oczyszczanie organizmu z toksyn, redukcja nadmiar wody podskórnej.

Cynamon

Nie sposób odmówić tej aromatycznej przyprawie wielu właściwości odchudzających. Przede wszystkim cynamon jest środkiem termogenicznym, dzięki czemu nasila metabolizm i stymuluje spalanie tłuszczu (szczególnie dobre efekty daje w połączeniu z innymi substancjami termogenicznymi, takimi jak kofeina czy kurkumina). Po drugie, cynamon to specjalista w regulacji metabolizmu węglowodanów w organizmie – normalizuje poziom glukozy we krwi, wpływa korzystnie na trzustkę oraz reguluje wydzielanie insuliny, a tym samym ogranicza apetyt i chroni przed atakami głód i spożywanie nadmiernych porcji pożywienia. Po trzecie, wspomaga procesy trawienne, eliminuje dolegliwości żołądkowe, wzdęcia i niestrawność. Po czwarte, stymuluje usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Po piąte, zmniejsza apetyt na słodycze.

Synefryna

Synefryna jest ekstrakt z gorzkiej pomarańczy, że dzięki jego silnych właściwościach wyszczuplających i, jednocześnie, do jego naturalnego pochodzenia i łagodniejszy wpływ na organizm, jest uważany za bezpieczny substytut efedryny. Synefryna ma silne właściwości termogeniczne, co skutkuje dużym wydatkiem kalorii i aktywacją rozpadu tłuszczu zapasowego. Substancja świetnie sprawdza się jako wsparcie przedtreningowe. Nie tylko zwiększa spalanie tłuszczu podczas ćwiczeń, ale także zmniejsza zmęczenie, dodaje energii i zwiększa naszą wydolność fizyczną, ułatwiając nam realizację planów treningowych. Dodatkowo synefryna pomaga kontrolować dietę, ponieważ skutecznie hamuje apetyt i zapobiega nadwyżkom kalorii.

Guarana

Guarana to brazylijska roślina będąca jednym z najlepszych źródeł naturalnej kofeiny. Działa jak kawa, ale efekty są mocniejsze i utrzymują się dłużej, co jest niewątpliwie dobrą wiadomością dla osób poszukujących dodatkowego źródła energii i skutecznego sposobu na walkę ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym oraz brakiem energii. chęć do aktywności. Stosując suplementy guarany możemy liczyć na pobudzenie i zwiększoną motywację, co ułatwi realizację naszych planów treningowych. Przepływ energii po guaranie i zawartej w niej naturalnej kofeinie idzie w parze z tłumieniem apetytu oraz z działaniem termogenicznym, dzięki czemu nasilają się procesy metaboliczne i redukcja tłuszczy.

Forskoline

Forskolina to aktywny składnik pokrzywy indyjskiej o bardzo korzystnym wpływie na zdrowie. Posiada również liczne właściwości odchudzające, dzięki czemu znajduje swoje miejsce w wielu reduktorach wagi. Forskolin poprawia termogenezę, przyspiesza spalanie kalorii, stymuluje metabolizm tłuszczów oraz wspomaga lipolizę poprzez stymulację redukcji zapasów tłuszczu zapasowego. Wpływa również korzystnie na trawienie, wspomaga trzustkę i zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi. Co ważne, forskolina usprawnia pracę tarczycy, co ułatwia odchudzanie w przypadkach, gdy tłuszcz wiąże się z nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy.

Termogeneza w żywności – co jesz, aby zintensyfikować termogenezę?

Dzięki odpowiednio skomponowanej diecie możliwe jest zintensyfikowanie termogenezy, pobudzenie metabolizmu oraz pobudzenie organizmu do częstszego wykorzystywania zapasów tłuszczu w celu uzyskania odpowiednich dawek energii. Jak już wspomniano, niektóre rodzaje żywności dają lepszy efekt termogeniczny, inne gorzej. Większość termogenezy intensyfikują białka, drugie miejsce zajmują węglowodany (najpierw węglowodany złożone, np. Błonnik, potem węglowodany proste), a trzecie tłuszcze. Dlatego nasze codzienne menu powinno opierać się na produktach bogatych w białko i błonnik , jednocześnie ograniczając cukry i proste tłuszcze.

Najlepsze termogeniki w żywności to:

  • niskotłuszczowe produkty mleczne (kefir, maślanka, biały ser, twarożek, jogurt naturalny),
  • Wnętrzności,
  • rośliny strączkowe (groszek, groszek zielony, fasola, ciecierzyca, soczewica, soja, fasola),
  • warzywa,
  • owoce bogate w witaminę C, takie jak owoce cytrusowe,
  • Ostre przyprawy,
  • czosnek,
  • Kakao i kawa,
  • zboża i produkty pełnoziarniste (np. nasiona słonecznika, pestki dyni, płatki owsiane, ryż brązowy, kasze grube),
  • chude mięso i ryby.

Dieta termogeniczna – jadłospis

Spożywamy dużo białka i błonnika, mocno redukujemy cukry proste (zwłaszcza te ze słodyczy i przetworzonej żywności) i tłuszcze (zwłaszcza tłuszcze trans, tłuste mięso, tłuste mięso, masło). Odmiany tłustych serów i olejów roślinnych są spożywane w niewielkich ilościach. Przykładowa dieta na diecie termogenicznej może wyglądać tak:

Dzień 1

  • Śniadanie: ricotta z awokado, czarny pieprz i pestki dyni, 2 kromki pełnoziarnistego chleba, 2 kromki chudej szynki, garść pomidorków koktajlowych
  • II śniadanie: sałatka z kurczakiem (kurczak gotowany, sałata, papryka, fasola, ogórki, rzodkiewka, sos winegret)
  • Kolacja: Pieczony dorsz, pieczone bataty, sałatka z buraków z chilli.
  • Przekąska: Koktajl proteinowy z maślanki, wiejskiego sera i jagód lub malin z dodatkiem cynamonu
  • Kolacja: pieczona cukinia faszerowana kaszą gryczaną, pieczarkami i pomidorami (z odrobiną mozzarelli na wierzchu)

Dzień 2

  • Śniadanie: Jagnięcina z mlekiem kokosowym i owocami
  • 2 śniadania: 2 pełnoziarniste tosty z wędzonym łososiem i oliwkami, grejpfrut
  • Kolacja: Zupa krem ​​z zielonego groszku z kurkumą, brązowy ryż z ostrym gulaszem z indyka
  • Przekąska: jogurt naturalny z orzechami, pestkami słonecznika i miodem
  • Kolacja: gramigna z białym serem i pastą z wędzonej makreli, sałata, ogórek kiszony, papryka

Dzień 3

  • Śniadanie: omlet z płatkami owsianymi, pomidorami, papryką i surową szynką, posypany papryką cayenne i bazylią.
  • II śniadanie: sałatka owocowa, kefir
  • Kolacja: zupa z soczewicy z imbirem i curry, grillowany indyk z sałatką z pora, marchewka, seler na drugie danie
  • Przekąska: brązowy ryż z duszonym jabłkiem i cynamonem
  • Kolacja: pełnoziarniste bułki z sałatą i pastą z tuńczyka (zrobione z tuńczyka we własnym sosie, posiekane oliwki, czosnek, siekana cebula, chilli, łyżka musztardy i łyżka jogurtu greckiego)

Dzień 4

  • Śniadanie: Płatki owsiane z jogurtem, bananem, kiwi, nasionami chia i migdałami
  • 2 śniadania: burger wegetariański z bułek pełnoziarnistych, burger warzywny, sałata, pomidor, cebula i ogórek konserwowy (z keczupem lub sosem jogurtowo-czosnkowym)
  • Kolacja: kuskus, pieczona pierś z kurczaka w occie jabłkowym, olej, miód, imbir, czosnek i kurkuma, surówka z kapusty pekińskiej
  • Przekąska: koktajl owocowo-warzywny, garść migdałów lub pestek słonecznika
  • Kolacja: jajecznica z pomidorami, 2 kromki razowego chleba