Wpływ Cynamonu na utratę wagi

Południowokoreańscy naukowcy z miasta Dunguk przeprowadzili badanie, w którym badali wpływ cynamonu na utratę wagi. Opublikowali swoje wyniki w American Journal of Chinese Medicine. W swoich badaniach naukowcy wykorzystali dwie grupy myszy. Naukowcy karmili je normalnym lub wysokotłuszczowym pokarmem w ciągu 4 miesięcy. Naukowcy dodali cynamon do diety grupy eksperymentalnej. Kilka miesięcy później myszy, które spożyły ekstrakt roślinny, wykazały znaczny spadek masy ciała. W tym samym czasie mieli niskie biomarkery cukrzycy.

Warto zauważyć, że naukowcy przeprowadzili sekcję zwłok zwierząt doświadczalnych. Po przeanalizowaniu tkanki wątroby zespół zauważył, że ekstrakt z cynamonu hamuje gromadzenie się lipidów i zmniejsza rozmiar komórek tłuszczowych. Znikają dwa główne czynniki powodujące otyłość.

Nowe wyniki były podobne do badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Michigan Life Sciences Institute (LSI). Naukowcy odkryli, że aldehyd cynamonowy, olejek eteryczny odpowiedzialny za wyjątkowy smak cynamonu, przyspiesza metabolizm. To powoduje termogenezę w komórkach tłuszczowych. W rezultacie organizm spala tłuszcz na energię. Ponadto cynamon może obniżyć poziom cukru we krwi, całkowity cholesterol i trójglicerydy u osób z cukrzycą typu 2.

Cynamon to bardzo popularna przyprawa w jedzeniu i piciu. Zielarze medycyny chińskiej i ajurwedyjskiej stosowali go w leczeniu od wielu stuleci. Współcześni dietetycy wykazują duże zainteresowanie cynamonem w celu utraty wagi. Ponadto tradycyjna medycyna chińska wykorzystuje tę roślinę do normalizacji krążenia krwi i ogrzania ciała.