Chitosan – suplement diety wspomagający odchudzanie

W Polsce co czwarty dorosły jest otyły, a z nadwagą zmaga się co trzecia dziewczynka i co czwarty chłopiec. Na tle Europy Polacy tyją niemal w ekspresowym tempie. Zjawisko nasiliło się szczególnie w okresie pandemii. Równolegle rośnie zainteresowanie odchudzaniem i zdrowym stylem życia. Osiągniecie wymarzonej sylwetki, wymaga zastosowania odpowiednio zbilansowanej diety oraz wdrożenia aktywności fizycznej. Proces utraty niechcianych kilogramów wymaga wiele czasu i cierpliwości, stąd bardzo często poszukiwane są sposoby przyspieszające redukcję tkanki tłuszczowej. Jednym ze sposobów jest suplementacja chitosanem, często stosowanym w tabletkach na odchudzanie.

Reklama

Czym jest chitosan?

Chitosan (inna stosowana nazwa to chitozan) to naturalny polisacharyd pozyskiwany z chityny, która jest składnikiem budulcowym zewnętrznych pancerzy skorupiaków (głównie krabów i krewetek) oraz pokrywy skrzydeł mięczaków (nicieni, pierwotniaków i owadów). Jego struktura chemiczna jest zbliżona do struktury kwasu hialuronowego, przez co przyspiesza gojenie ran i hamuje rozwój mikroorganizmów. Chitosan jest stosowany w leczeniu otyłości, ale również w leczeniu wysokiego cholesterolu i choroby Crohna. Jest związaniem pochodzenia naturalnego, nietoksycznym, biodegradowalnym i bio funkcyjnym. Chitosan nie jest metabolizowany w przewodzie pokarmowym, czyli nie ulega wchłonięciu, dzięki czemu może pełnić funkcję błonnika pokarmowego.

W jaki sposób chitosan oddziałuje na odchudzanie?

Chitosan potocznie nazywany jest blokerem tłuszczu, ponieważ uważa się, że przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. W istocie nie ma on wpływu na procesy energetyczne zachodzące w organizmie człowieka. Chitosan wiąże cząsteczki tłuszczów, co uniemożliwia rozłożenie ich przez enzymy trawienne i utrudnia wchłanianie. W rezultacie tłuszcz jest wydalany z organizmu. Substancja nie powoduje szybszego spalania tłuszczu, ale jego eliminację z przewodu pokarmowego. Ponadto wykazuje zdolność pęcznienia. W ten sposób preparaty z chitosanem powodują zwiększenie uczucia sytości, co zmniejsza chęć na podjadanie pomiędzy posiłkami.

Wpływ chitosanu na organizm człowieka

Chitosan jest składnikiem preparatów wspomagających odchudzanie, stąd zastosowanie znajdzie u osób zmagających się z otyłością i nadwagą. Jego inne właściwości to między innymi zdolność do redukowania poziomu złego cholesterolu poprzez oczyszczenie naczyń krwionośnych z płytek cholesterolowych. Dodatkowo zmniejsza stężenie cukru we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Reguluję pracę wątroby i trzustki. Chitosan wykazuje działanie zasadowe, które powoduje “odkwaszenie organizmu” i regulację gospodarki kwasowo-zasadowej. Zwiększa aktywność limfocytów T, co przekłada się na poprawienie odporności. Ponadto oczyszcza organizm z jonów metali ciężkich, toksyn i innych szkodliwych składników. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Suplementacja chitosanu

Najpopularniejszą formą suplementacji chitosanu są tabletki i kapsułki dostępne powszechnie w aptekach. Odchudzając się, suplement należy przyjmować przed lub w trakcie posiłku. Tylko w takiej sytuacji substancja będzie mogła połączyć się z tłuszczem, a dalej uniemożliwić jego wchłonięcie. Przyjmowana dawka waha się od 1500 do 3000 mg na dobę. Przed użyciem należy zapoznać się z ulotką zawierająca wskazania, przeciwskazania, dawkowanie oraz inne niezbędne informacje dotyczące stosowania tego produktu.

Kiedy warto zażywać chitosan? Wskazaniem do suplementacji są choroby wątroby i trzustki, owrzodzenie żołądka, dwunastnicy lub jelit, otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, stany zapalne skóry, oparzenia czy obniżona odporność. Substancja będzie odpowiednia dla osób, które spożywają na co dzień znaczne ilości tłustych produktów (smażone mięsa, pasztety, itp.).

Podczas suplementacji chitosanu niezbędne jest ustalenie zbilansowanego jadłospisu z uwzględnieniem ilości tłuszczów tak, aby nie spowodować niedoborów witamin A, D, E i K oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ograniczenia w stosowaniu chitosanu

Nie każdy może stosować preparaty zawierające w składzie chitosan. Głównym przeciwwskazaniem w stosowaniu jest alergia na skorupiaki. Chitosan pozyskiwany jest z chininy będącej budulcem pancerzy skorupiaków, stąd u osób uczulonych na owoce morza możliwe jest wystąpienie reakcji alergicznej. Preparatów zawierających tę substancję nie powinny stosować również osoby, które przyjmują leki przeciwzapalne. Istnieje ryzyko, że mechanizm odpowiadający za eliminację tłuszczu wpłynie również na wchłanialność tych leków. Substancja nie powinna być stosowana przez dzieci poniżej 12. roku życia.

Chitosan nie zastąpi zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej, ale może z powodzeniem pełnić funkcję wspomagającą podczas redukcji masy ciała. Właściwości absorpcyjne powodują, że skuteczny będzie również u osób, których dieta bogata jest w wysokotłuszczowe pokarmy. Jako substancja wspomagająca znajdzie zastosowanie również w leczeniu wysokiego cholesterolu, regulacji poziomu cukru i ciśnienia tętniczego czy podczas procesu regeneracji wątroby lub trzustki.