Zioła na odchudzanie – korzystne działanie roślin w diecie redukcyjnej

Odchudzanie to dla wielu czynność wyczerpująca, mecząca oraz przerażająca. Wiele metod redukcji tkanki tłuszczowej może skutecznie zniechęć do całej terapii, a uzyskane wyniki nie przynoszą oczekiwanych efektów. Każdy z nas walkę z nadwagę kojarzy przede wszystkim z restrykcjami żywieniowymi, wymagającymi dietami, a także nadmiernym wysiłkiem fizycznym. Mało osób wie, że istnieje inny sposób na utratę zbędnych kilogramów. Skutecznym, bezpiecznym oraz przyjemnym sposobem odchudzania jest spożywanie ziół. Które rośliny przyczynią się do redukcji tłuszczu? W jaki sposób stosować wybrane zioła na odchudzanie? Jakie właściwości posiadają poszczególne rośliny?

Zioła na odchudzanie – skuteczne metody walki z nadwagą

Zioła to rośliny, które posiadają wiele korzystnych właściwości i bardzo często są składnikiem skutecznych i naturalnych tabletek na odchudzanie. Stosowanie ich w swojej diecie może zatem przynieść wiele zalet, jak również skutecznie wspomóc cały proces odchudzania. Należy jednak pamiętać, iż efektywność działań zależna jest również od wszelkich czynności wykonywanych przez odchudzającego oraz jego trybu życia. Dodatkowe czynniki w postaci zbilansowanej diety czy umiarkowanej aktywności ruchowej, pomogą szybciej i łatwiej osiągnąć sukces. Dietę ziołową można stosować na kilka sposobów. Najbardziej popularnymi technikami są:

– dieta 3 dniowa – odchudzająco – oczyszczająca

– dieta 28 dniowa, z możliwością rozszerzenia do 3 miesięcy

Zasady poszczególnych diet powinny przede wszystkim być dostosowane do stanu zdrowia każdej osoby, jak również przestrzegane zgodnie z wytycznymi i opracowanymi przesłankami.

3 dniowa dieta oczyszczająco – odchudzająca.

Główną zasadą tego rodzaju sposobu odchudzania jest spożywanie specjalnie przygotowanych naparów mniej więcej co 2-3 godziny. Warunkiem skutecznej diety jest również redukcja jadłospisu i zmiany wprowadzone w diecie. Podstawowymi produktami spożywczymi, które powinny znaleźć się w codziennym menu, są warzywa i owoce. Stosowanie tego rodzaju terapii pomoże w procesie walki z nadwagą, a także oczyści organizm z niekorzystnych i zalegających toksyn.

28 dniowa dieta odchudzająca na bazie ziół

Długotrwały sposób odchudzania, który wymaga od odbiorcy codziennego przyrządzania odpowiednio dopasowanych naparów z ziół oraz spożywania ich dwa razy dziennie – rano i wieczorem. Prawidłowo dopasowane zioła pomogą zgubić zbędne kilogramy, jak również mniejszą łaknienie czy poprawią trawienie. Dodatkowym wymogiem, który pozwoli skutecznie przejść przez proces odchudzania, jest odstawienie wędlin, czerwonego mięsa, kapusty, kawy czy alkoholu – na minimum półtorej miesiąca. Codzienna dieta powinna uwzględniać sporą ilość owoców i warzyw takich jak: marchew, seler, botwinka, papryka, sałata, itp.

Właściwości ziołowej diety odchudzającej

Zioła to produkty, które posiadają wiele korzystnych właściwości. Wśród widocznych zalet wyróżnia się prozdrowotne działanie roślin, jak również możliwość wspomagania procesu odchudzania. Wdrożenie do codziennej diety nawyku spożywania naparów z ziół pozwoli przede wszystkim zadbać o organizm oraz własny wygląd. Wśród najbardziej powszechnych właściwości ziół i cech stosowanej diety, należy wyróżnić:

  • zdolności oczyszczające,
  • usuwanie wody z organizmu,
  • przyśpieszanie spalania tkanki tłuszczowej,
  • usuwanie niebezpiecznych toksyn,
  • bogactwo witamin i minerałów,
  • właściwości antydepresyjne,
  • pozytywny wpływ na przemianę materii,
  • zdolności w ograniczaniu poczucia głodu,
  • wzmacniają układ odpornościowy,
  • posiadają działania moczopędne, wykrztuśne,
  • działają przeciwzapalnie, itp.

Odpowiednio dobrane zioła na odchudzanie nie powodują efektu jo-jo. Sama dieta ziołowa jest prosta i mało wymagająca. Stosowanie dodatkowych działań, skutecznie przyczyni się do szybkiej i bezpiecznej redukcji tkanki tłuszczowej.

Zioła na odchudzanie – przykłady i ich opis

Dobranie odpowiednich produktów roślinnych to podstawa skutecznego odchudzania. Aby terapia przyniosła oczekiwane efekty należy zwrócić szczególną uwagę na właściwości i cechy poszczególnych ziół. Prawidłowo skomponowana mieszanka musi również uwzględniać stan zdrowia, samopoczucia i indywidualne wskazania i przeciwwskazania konkretnej osoby. Proces odchudzania przyśpieszy również stosowanie ziół w przyrządzanych daniach i codziennych posiłkach.  Które zioła na odchudzanie przynoszą najlepsze efekty? Czym one się charakteryzują i jak je wykorzystać w diecie?

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa to zdrowy, dobry i skuteczny produkt, stosowany zarówno w diecie odchudzającej, jak również przy wystąpieniu wszelkiego rodzaju boleści i zaburzeń żołądkowych. Jest to roślina łatwa w uprawie, która zdecydowanie poprawia smak wielu potraw i dań. Posiada wiele korzystnych właściwości, którymi są przede wszystkim:

– obecność białka i węglowodanów,

– bogactwo minerałów: wapno, żelazo, fosfor, magnez,

– źródło witaminy A i B3,

– właściwości zwiększające wydzielanie soku żołądkowego, co przyśpiesza metabolizm,

– pobudzanie wytwarzania żółci,

– usprawnianie pracy jelit,

– właściwości przeciwbakteryjne,

– wiele innych.

Mięte pieprzową można stosować jako przyprawę do dań, jak również spożywać w postaci naparów np. gorącej herbaty lub zimnego ziołowego napoju. Regularnie spożywane liście mięty pomogą skutecznie zadbać o sylwetkę, jak również profilaktykę zdrowotną każdego człowieka.

Listki poziomki pospolitej

Liście lubianej i popularnej poziomki to produkty, które działają przede wszystkim moczopędnie. Wspomagają również prace jelit i likwidują wszelkie stany zapalne powstałe w układzie pokarmowym. Napary przygotowane z tego rodzaju rośliny skutecznie wspomagają przemianę materii, co ułatwia spalanie zrzucanie kilogramów. Poziomkowe napary można tworzyć zarówno ze świeżych – wiosennych liści, jak również suszonek z liści i owoców. W ten sposób przyrządzone napoje są dobre, smaczne i skuteczne w walce z nadwagą.

Pokrzywa

Korzystne i niebagatelne właściwości pokrzywy znane są od bardzo dawna. Już w starożytnych czasach ludzie docenili jej wartość. Oprócz wielu zalet i cech wpływających na zdrowie człowieka posiada ona niezwykłe zdolności wspomagające proces odchudzania.  Odpowiednio przygotowane wywary i napoje z pokrzywy efektywnie aktywizują pracę trzustki, a także podnoszą produkcję żółci wątrobowej.  Dzięki tym procesom możliwe jest przyśpieszenie procesu spalania tkanki tłuszczowej, jak również bezpieczne wspomaganie metabolizmu. Pokrzywa oczyszcza również układ trawienny, co z pewnością przyczynia się do modelowania wymarzonej sylwetki. Pokrzywa, jak i inne zioła na odchudzanie może być przyrządzona i wykorzystana na wiele sposobów. Jednym z popularnych sposób przyswajania rośliny jest stworzenie naparu – 2 łyżki suszonych liści zalanych szklanką wrzątku. Tak utworzona herbatę należy spożywać 2-3 razy dziennie.

Guarana

Guarana to jeden z najbardziej powszechnych i skutecznych produktów na odchudzanie. Jej niezwykłe działanie to efekt sporej ilości kofeiny, której właściwości pobudzają spalanie tkanki tłuszczowej. Do szczególnych cech guarany należą także wydatkowanie energii organizmu – co pozwala zmniejszyć masę ciała. Roślina ta ponadto poprawia pamięć, pozytywnie spływa na potencję, a także poprawia koncentrację.

Guaraną można stosować w wielu formach. Jedną z technik jest zaparzenie wrzącą wodą sproszkowanej postaci rośliny. Produkt wykorzystywany jest również w wielu suplementach diety oraz preparatach wspomagających odchudzanie.

Pozostałe zioła na odchudzanie, które skutecznie wspomogą proces modelowania sylwetki to m.in.:

  • mate,
  • ortosyfon,
  • jastrzębiec kosmaczek,
  • dziurawiec,
  • mniszek lekarski,
  • kwiaty lawendy,
  • morszczyn,
  • skrzyp polny,
  • lubczyk
  • wiele innych.

Zioła na odchudzanie – napary i mieszanki

Dodawanie wszelkiego rodzaju ziół do potraw i dań z pewnością przyśpieszy proces spalania, wspomoże metabolizm, jak również pozytywnie wpłynie na usuwanie z organizmu zalegającej tkanki tłuszczowej. Decydując się na wprowadzenie do swojej diety ziół, warto również spożywać specjalnie przygotowany napary i mieszanki. Tego rodzaju zabiegi należy powtarzać kilka razy dziennie, w zależności od wybranego sposobu odchudzania i diety.

Skuteczne mieszanki ziół przynoszące widoczne efekty to m.in.:

  1. napar z pół litra wrzącej wody i : kwiatu dziewanny (20g), głogu (50g), liści borówki (30g), szałwii (30g),korzenia mniszka lekarskiego (20g), owocu jałowca (20g), kory kruszyny (100g), ziela dziurawca (20g),
  2. wywar z pół litra wrzącej wody i: liści melisy (20g), poziomki (20g), melisy (20g), ziele dziurawca (30g), rzepiku (100g) lebiodki (30g) korzenia rumianku (20g), prawoślazu (30g), owoców poziomki (5g), korzenia lubczyku (20g)
  3. napar przygotowany z 1 łyżeczki każdego z produktów i szklanki wrzącej wody: rumianek, owoc kopru włoskiego, mięta pieprzowa, majeranek. 
mgr. inż. Jacek Przybylski
Studia inżynierskie ukończyłem w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz studia podyplomowe z Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego. Tytuł magistra dietetyki uzyskałem w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia o specjalizacji dietetyka kliniczna. Swoją praktykę opieram się na specjalistycznej literaturze i pracach popartych badaniami naukowymi. Dietetyka to nie tylko moja praca, ale przede wszystkim pasja i nierozłączny element mojej codzienności.