zweryfikowany
Zielony młody jęczmień – Czy pomaga w odchudzaniu?
Autor: Jacek Przybylski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
W ciągu ostatnich lat młody jęczmień stał się niezwykle popularnym środkiem, którego zadaniem jest wspomaganie odchudzania. Spora część osób twierdzi, że to właśnie preparaty, takie jak tabletki na odchudzanie, proszki czy kapsułki, w których składzie znajduje się młody jęczmień, pomogły im pozbyć się zbędnych kilogramów.
Nie możemy jednak nie wspomnieć, że jest to naprawdę wszechstronny środek, który może być przez nas wykorzystywany do wielu różnych celów.
Czym tak naprawdę jest młody jęczmień?
Kto powinien szczególnie się nim zainteresować? Jak go stosować? Przekonajmy się!
Czym jest młody jęczmień oraz w jaki sposób się go pozyskuje?
Od wielu lat panuje moda na tak zwane „superfoods”. Nie jest to nic innego jak „super żywność”, która jest naprawdę popularna. Takie trendy sprawiły, że coraz więcej osób sięga po wiele egzotycznych produktów. Celem takiego działanie jest znalezienie czegoś, co miałoby zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Prawda jest jednak taka, że cała masa różnych produktów już należy do grupy „superfoods”. Problem jest jednak taki, że mało kto o tym. Jak się można domyśleć, mowa o młodym jęczmieniu. Czym tak naprawdę jest ten produkt?
Młody jęczmień to po prostu zielone, młode pędy zwyczajnego jęczmienia. To niezwykle popularne zboże, które bardzo często jest składnikiem skutecznych tabletek na odchudzanie. Jęczmień zwyczajny jest rośliną jednoroczną. W związku z tym wysiewa się go wiosną, czy też jesienią. Nie możemy nie wspomnieć, że bardzo dobrze radzi on sobie z niekorzystnymi zmianami klimatu. Właśnie dlatego uprawia się go w naprawdę wielu różnych krajach. Nawet tam, gdzie uprawa jakichkolwiek innych, znacznie wrażliwszych na warunki pogodowe zbóż. Jaki jest cel tej uprawy?
Jak się można domyślić, najważniejszym celem jest oczywiście samo pozyskanie cennego ziarna. Mało kto wie, jednak jedynie 5 procent wszystkich zbiorów jęczmienia zostaje przekazane do przemysłu spożywczego. Wykorzystuje się go przede wszystkim w czasie produkcji płatków, kasz czy też produktów pełnoziarnistych. Co się jednak dzieje z pozostałym zbiorami? Aż 75 procent plonów zostaje wykorzystane, jako pasza dla zwierząt, a ostatnie 20 procent to produkcja piwa, a także innych napojów.
W jaki sposób produkuje się młody jęczmień?
Jeszcze do niedawna nikt z nas nie doceniał bogactwa, jakie kryje w sobie młody jęczmień. Jest on niezwykle obfity w minerały, witaminy czy inne substancje odżywcze. W jaki sposób pozyskuje oraz później przetwarza młody jęczmień? Co ciekawe, tabletki oraz pozostałe specyfiki, jakie produkuje się na jego bazie, są przygotowywane na aż dwa sposoby. Jakie?
- Z pomocą sproszkowanego soku jęczmiennego. W tym wypadku młody jęczmień wyciska się w celu uzyskania soku, który w późniejszym czasie poddawany jest procesowi dokładnego suszenia. Mo on miejsce w bardzo niskiej temperaturze wraz z dużym ciśnieniem, dzięki któremu woda zostaje odparowana. Ta metoda pozwala na zachowanie wszystkich prozdrowotnych właściwości, jakie zapewnia nam zielony jęczmień. Właśnie w taki sposób powstaje gotowy jęczmień do picia w formie soku, jaki możemy spotkać w wielu sklepach ze zdrową żywnością;
- Z pomocą rozdrobnionej trawy jęczmiennej. W tym wypadku konieczne jest zastosowanie długiego procesu suszenia młodego jęczmienia w wysokiej temperaturze oraz późniejsze przerobienie go na proszek. Proces ten jest nieco gorszy niż wyżej opisany, gdyż w czasie jego traw nai możliwe jest osłabnięcie zdrowotnych cech młodego jęczmienia. Nie możemy jednak nie wspomnieć, że proszek z trawy charakteryzuje się bardzo dużą zawartością błonnika.
Jakie wartości energetyczne ma młody jęczmień?
Nie ma co się oszukiwać, prawda jest taka, że młody jęczmień to ogromna bomba witaminowa. Mimo tego, że pędy tej rośliny są naprawdę niepozorne, to kryje się w nich wiele cennych składników, które są konieczne do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. O czym mowa?
- Beta-karoten, czyli prowitamina A
- witaminy z grupy B, a głównie kwas foliowy
- witamina C
- Witamina E
- Witamina K
- Magnez
- Cynk
- Żelazo
- Wapń
- Potas
- Krzem
- Mangan
- Selen
- Błonnik pokarmowy
- Aminokwasy oraz wiele więcej.
Niezwykle cenną substancją, jaką możemy spotkać w zielonym jęczmieniu, jest oczywiście chlorofil. To właśnie on wykazuje bardzo mocne działanie przeciwutleniające. Jest również odpowiedzialny za bardzo charakterystyczną zieloną barwę, która definiuje wygląd młode jęczmienia. Jakie właściwości wykazuje ta roślina?
- Wsparcie dla układu immunologicznego;
- Działanie przeciwwolnorodnikowe;
- Szybkie gojenie ran;
- Wzmacnianie ścian naszych naczyń krwionośnych;
- Wsparcie w procesie leczenia anemii.
Czy młody jęczmień pomaga na odchudzanie?
Odpowiedź brzmi tak. Młody jęczmień to roślina, która charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością błonnika pokarmowego, a także składników mineralnych i witamin. W związku z tym na rynku nie brakuje preparatów, które w swoim składzie zawierają młody zielony jęczmień. Mowa oczywiście o takich środkach jak kapsułki, tabletki czy proszki.
Wiele osób je poleca, jeśli chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów i nie ma w tym nic dziwnego. Młody jęczmień na odchudzanie to naprawdę świetny środek.
Dlaczego?
Przede wszystkim za sprawą rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, jaki jest w nim zawarty. To właśnie dzięki niemu po spożyciu młodego jęczmienia przez długi czas czujemy się nasyceni, a jednocześnie opróżnienie żołądka zostaje opóźnione, przez co fizyczna potrzeba podjadania po prostu nie występuje. Nie możemy również zapomnieć, że błonnik nierozpuszczalny bardzo skutecznie pobudza tak zwaną perystaltykę jelit, dzięki czemu trawienie zostaje wsparte, a do zaparć dochodzi znacznie częściej. Co więcej, lekarze dowiedli, że ludzie, którzy w czasie procesu odchudzania przyjmowali młody jęczmień, schudli aż o około 10 procent więcej, niż osoby będące na identycznej diecie, w której jednak zabrakło zielonego jęczmienia.
Nie możemy jednak nie wspomnieć, że głównym zadaniem młodego jęczmienia jest wspomożenie naszych wysiłków, które na celu mają zrzucenia ponadprogramowych kilogramów, a nie zupełnie ich zastąpienie. Jeśli zrezygnujemy lub w ogóle nie zastosujemy zrównoważonej oraz zdrowej diety połączonej z systematyczną aktywnością fizyczną, to schudnięcie nawet z tak wielkim pomocnikiem, jakim jest młody jęczmień, będzie po prostu bardzo trudne.
Jakimi właściwościami prozdrowotnymi charakteryzuje się młody jęczmień?
Spora część osób zastanawia się, w jakich sytuacjach warto postawić na młody jęczmień. Nie ma co się oszukiwać, opinie ekspertów mówią jasno, że możliwości zastosowania właśnie tego składnika są naprawdę ogromne, dlatego każdy z nas powinien znaleźć coś dla siebie. Jak to możliwe? Młody jęczmień to roślina, która nie dość, że pomaga w leczeniu wielu schorzeń, to jest również świetnym środkiem do zapobiegania różnym chorobom. Jakim?
Choroby skórne
Młody jęczmień jest bardzo bogatym źródłem selenu, dlatego jego wpływ na kondycję naszej skóry jest po prostu zbawienny. Nie dość, że redukuje on oznaki jej zmęczenia, to jeszcze znacząco zmniejsza napięcie. Ponadto, chroni również skórę przed wieloma negatywnymi czynnikami zewnętrznymi, do których zaliczamy smog, niską temperaturę, czy szkodliwe promieniowanie UV. Nie możemy również nie wspomnieć, że dzięki przeciwutleniaczom, takim jak witamina E czy beta-karoten, zielony jęczmień poważnie spowalnia starzenie się skóry. Jest to również bardzo pomocny środek dla osób, które borykają się z owrzodzeniami, czy też młodzieńczym trądzikiem.
Duża ilość toksyn w organizmie
Młody jęczmień cechuje się tak zwanym działaniem detoksykacyjnym. Dzieje się tak za sprawą beta-karotenu oraz chlorofilu, jaki się w nim znajduje. To właśnie te dwa składniki sprawiają, że metale ciężkie oraz pozostałe toksyny zostają usunięte z naszego organizmu. Co więcej, zielony jęczmień to również świetne rozwiązanie dla osób, które mają problemu z wątrobą. Wspomaga on naszą przemianę materii, czym praca wątroby także zostaje poprawiona.
Obniżona odporność
Jak już wspominaliśmy, młody jęczmień jest bardzo obfity w minerały, witaminy czy antyoksydanty. To właśnie dzięki nim jest on niezwykle pomocny w czasie walki z wszelkiego rodzaju stanami zapalnymi. Mówimy tutaj na przykład o wszelkiego rodzaju dolegliwościach bólowych, a nawet problematycznych zapaleniach stawów, czy jakichkolwiek innych infekcjach o przeróżnym podłożu. Wyżej wymienione cenne substancje sprawiają, że praca naszych komórek odpornościowych zostaje stymulowana, dzięki czemu gojenie ran oraz regeneracja naszego organizmu przebiega znacznie szybciej niż standardowo.
Zakwaszenie organizmu
Nie ma co się oszukiwać, aktualnie każdy z nas zjada sporo przetworzonej żywności. Takie działanie nie oddziałuje pozytywnie na nasz organizm, gdyż sprawia, że nasza gospodarka kwasowo-zasadowa zostaje poważnie zaburzona. Do czego to prowadzi? Taka sytuacja może skutkować chronicznym zmęczeniem, czy problemami ze snem, których każdy z nas chciałby uniknąć. W przypadku, gdy będziemy stosowali się do odpowiedniej diety, która zostanie wzbogacona młody jęczmieniem, pH naszego organizmu bardzo szybko wróci do normy, a uciążliwe dolegliwości przeminą.
Choroby układu krążenia
Amerykańscy specjaliści dowiedli, że młody jęczmień znacząco wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, jaki znajduje się w naszej krwi. W związku z tym jest to świetny środek, który może działać zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo. Mowa oczywiście o cukrzycy, a także chorobach układu krążenia oraz krwi, do których zaliczamy nadciśnienie tętnicze, czy hipercholesterolemię.
Problemy z układem trawiennym
Jak już zaznaczaliśmy, w młodym jęczmienie nie brakuje błonnika pokarmowego. Dzięki niemu perystaltykę naszych jelit zostaje znacznie poprawiona. Do czego to prowadzi? Przede wszystkim zapobiega biegunkom oraz zaparciom, czyli powszechnym problemom z układem trawiennym. Nie możemy również nie wspomnieć o wspomaganiu samego trawienia oraz łagodzeniu bólów brzuchu, które bardzo często są naprawdę uciążliwe. Warto także zaznaczyć, że młody jęczmień może być środkiem profilaktycznym, jako obrona przed nowotworem jelita grubego.
Jak przyjmować młody jęczmień?
Obecnie na rynku możemy spotkać się z całą masą różnych preparatów, w których składzie znajdziemy zielony jęczmień. Mogą to być kapsułki, tabletki, proszek oraz oczywiście sok z samego jęczmienia.
W większości wypadków środki te zażywa się doustnie, jednak na przykład proszek z jęczmienia możemy wykorzystać, jako maseczkę, czy też okłady do zewnętrznego użytku.
Nie możemy zapomnieć, że w czasie stosowanie środków, w których znajduje się złoty jęczmień, bardzo ważne jest dokładne zapoznanie się z informacjami, jakie znajdują się w ulotce. Jeśli mamy wątpliwości, czy aby dany specyfik nam nie zaszkodzi, warto skontaktować się z lekarzem, które z pewnością pomoże nam swoją przyjacielską radą.
Tabletki które zawierają zielony jęczmień – naturalny skład
Tabletki, które zawierają zielony jęczmień, w większości wypadków będziemy przyjmowali dwa razy na dobę, około pół godziny przed posiłkiem. W takim wypadku ich działanie jest po prostu najskuteczniejsze. Jeśli mamy do czynienia z proszkiem z jęczmienia to możliwości jest naprawdę wiele. W jaki sposób możemy go przygotować?
- Prosty napój. W celu przygotowania zwykłego napoju z jęczmienia na bazie wody musimy rozpuścić dużą łyżkę proszku w szklance wypełnionej letnią wodą. Należy zadbać o to, aby jej temperatura nie była zbyt niska ani wysoka. W przeciwnym razie jęczmień może stracić swoje cenne właściwości. Wszystkie składniki mogą zostać przez nas połączone w blenderze, shakerze, czy po prostu być wymieszane;
- Koktajl owocowy. Jeśli chcemy poczuć trochę słodyczy, to warto postawić na koktajl owocowy z dodatkiem jęczmienia. Dzięki takiemu działaniu charakterystyczny smak tej rośliny będzie po prostu niewyczuwalny. Jak go przyrządzić? Jedyne co musimy zrobić to dodać do tradycyjnego przepisu truskawki, banana oraz mango. Po zmiksowaniu całości możemy również dodać łyżeczkę miodu dla smaku;
- Mleczny napój jęczmienny. Równie smaczny koktajl może zostać przez nas przyrządzony na bazie mleka roślinnego. Do wyboru mamy na przykład wariant ryżowy, migdałowy, czy też owsiany. Jak go przygotować? Do szklanki, w której już znajduje się napój mleczny, należy dodać łyżeczkę miodu oraz proszku z jęczmienia;
Green Barley Plus – to bardzo popularny i naturalny suplement, który działa z Twoim organizmem w celu detoksykacji i odżywienia, pomagając Ci osiągnąć cele związane z kontrolą wagi. W niezależnych badaniach naukowych wykazano, że pomaga zwiększyć metabolizm, spalać tłuszcz i obniżać poziom cholesterolu. Przyjazna dzienna dawka chlorofilu pomaga Twojemu ciału leczyć, wzmacniać i energetyzować od wewnątrz. Green Barley Plus nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników ani aromatów, dzięki czemu można go bezpiecznie stosować codziennie, nie martwiąc się o żadne negatywne skutki uboczne. Jest wytwarzany z najlepszej ekologicznej trawy jęczmiennej, zbieranej na najwyższym poziomie wartości odżywczych. Ta formuła zawiera szerokie spektrum przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, które wspierają zdrową utratę wagi. Sok z zielonego jęczmienia w proszku w tym suplemencie jest wolny od sztucznych barwników i konserwantów, co czyni go zdrowszą opcją dla Ciebie i dla środowiska. Zabieg daje świetne efekty, a pierwsze efekty widoczne są już po kilku pierwszych dniach stosowania. Green Barley Plus to obecnie jeden z najlepszych produktów na odchudzanie, jakie można znaleźć na rynku.
Cechy:
- efekt szybkiego odchudzania,
- eliminuje toksyny z organizmu,
- zawiera chlorofil,
- zapewnia świetne zdrowie i witalność,
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu,
- produkt nie ma skutków ubocznych.
Przeciwwskazania do zażywania młodego jęczmienia
Mimo tego, że młody jęczmień to naprawdę bardzo korzystna roślina, to nie każdy może korzystać z jej dobrodziejstw. O kim mowa? Pierwszą grupą, jaka powinna z niego zrezygnować, są osoby uczulone na jeden ze składników danego produktu. W związku z tym, zanim zakupimy daną rzecz, warto dokładnie przestudiować jej etykietę. Osoby, które mają problem z nadwrażliwością żołądka, również powinny stronić od młodego jęczmienia lub go ograniczyć. Najważniejsze jest jednak to, że preparaty, które w swoim składzie zawierają młody jęczmień, to suplementy diety. W związku z tym pod żadnym pozorem nie należy zastępować nimi zdrowej diety. Takie działanie prowadzi do poważnych skutków zdrowotnych, których każdy z nas chciałby przecież uniknąć. Dlatego stosujemy młody jęczmień rozważnie i z głową.
Młody jęczmień należy do grupy tzw. superfoods lub żywności funkcjonalnej. Ten rodzaj żywności ma korzyści zdrowotne, które zostały potwierdzone w badaniach naukowych. Jakie są właściwości młodego jęczmienia? Czy ma on wpływ i pozwala kontrolować masę ciała człowieka, jak twierdzą producenci tego typu zbóż?
Jęczmień – gatunek zboża, zastosowanie
Jęczmień zwyczajny (łac. Hordeum vulgare) jest zbożem powszechnie uprawianym w wielu krajach świata. Jest to roślina jednoroczna, wysiewana jesienią lub wiosną. W przeciwieństwie do pszenicy, jęczmień lepiej znosi niekorzystne zmiany klimatyczne, dlatego często uprawia się go w krajach, w których trudne warunki pogodowe nie pozwalają na uprawę innych roślin.
Prawie trzy czwarte plonów jęczmienia wykorzystuje się jako paszę dla zwierząt, kolejne 20% do produkcji napojów (w tym piwa), a tylko 5% wykorzystuje się w przemyśle spożywczym. Jęczmień zyskuje ostatnio coraz większą popularność, ale nie chodzi tu o wartości odżywcze nasion, lecz o młode pędy rośliny.
Wartość odżywcza młodego jęczmienia
Młody jęczmień jest obecnie jednym z najpopularniejszych superfoods, podobnie jak młoda pszenica, chlorella i spirulina. Nie jest to zaskakujące, ponieważ młode pędy jęczmienia są pełne cennych witamin, minerałów i innych składników odżywczych.
Młody jęczmień jest ważnym źródłem witamin A, C, E i K, a także wielu witamin z grupy B (B1, B2, B3, B4, B7) oraz karotenu. Ponadto zawiera związki mineralne i pierwiastki śladowe, takie jak: bor, chrom, cynk, fosfor, potas, selen, miedź, mangan, żelazo. Zawiera również niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy (m.in. tryptofan, metioninę, cystynę, kwas glutaminowy i asparaginowy, tyrozynę) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolowy i linolenowy. Młody jęczmień zawiera również chlorofil, błonnik, kwas foliowy i cholinę.
Zawartość wszystkich tych składników może się różnić w zależności od warunków, w jakich jęczmień rósł, a także od metod zbioru i fazy wzrostu rośliny, w której został zebrany. Według badaczy najbardziej wartościową formą młodego jęczmienia jest świeżo wyciśnięty sok z jego pędów, ale rzadko jest on sprzedawany w tej postaci.
Młody jęczmień – czy warto go stosować?
Jęczmień to proste zboże, które większość z nas ma w swojej spiżarni, ale niewielu z nas zdaje sobie sprawę z jego zalet zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Zboża są stosunkowo niskokaloryczne, bogate w błonnik oraz pełne witamin i składników odżywczych. Dzięki zawartości włókien jest on szczególnie przydatny w łupinach.
Młody jęczmień – jakie są jego właściwości?
Młody jęczmień, dzięki swoim cennym właściwościom, może być wsparciem w walce z niektórymi chorobami i zaburzeniami. Badania wykazują, że spożywanie młodego jęczmienia w połączeniu z witaminą C i witaminą E może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, a także frakcji LDL („złego cholesterolu”) w osoczu. Ponadto młody jęczmień wspomaga lepszy metabolizm tłuszczów. Dlatego osoby z hiperlipidemią powinny rozważyć spożywanie młodego jęczmienia.
Spożywanie młodego jęczmienia może być korzystne dla osób, które mają problemy z metabolizmem węglowodanów. Proszek z tej rośliny reguluje poziom glukozy we krwi i zapobiega jego gwałtownemu wzrostowi po posiłku. W związku z tym naukowcy uważają, że młody jęczmień może pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2.
Wysoka zawartość przeciwutleniaczy i błonnika w młodym jęczmieni
Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w młodym jęczmieniu jest odpowiedzialna za jego właściwości przeciwzapalne. Antyoksydanty są znane ze swojej skuteczności w zwalczaniu tzw. wolnych rodników, które są czynnikiem rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym chorób układu krążenia. Istnieją również badania potwierdzające, że miedź zawarta w młodym jęczmieniu może zmniejszać nieprzyjemne objawy reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), regulować poziom lipidów w organizmie, a także poprawiać metabolizm węglowodanów i usprawniać funkcjonowanie układu pokarmowego.
Młody jęczmień jest bogaty w błonnik pokarmowy, którego niedobór jest odczuwalny we współczesnej diecie. Błonnik pokarmowy pomaga usuwać produkty przemiany materii z organizmu i bierze udział w rozwoju korzystnej flory bakteryjnej w jelitach. Młody jęczmień zawiera nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, który zwiększa objętość treści pokarmowej. Z jednej strony sprawia, że człowiek dłużej czuje się syty, z drugiej zaś reguluje częstotliwość wypróżnień.
Niektóre badania potwierdziły również, że młody jęczmień może zmniejszać negatywne skutki przewlekłego stresu, zapobiegając w ten sposób na przykład depresji i innym zaburzeniom psychicznym. Ze względu na wysoką zawartość chlorofilu (zielonego barwnika) młody jęczmień może być elementem profilaktyki wrzodów żołądka. Warto go stosować w przypadku zaparć, a także w przypadku bólów brzucha i rozstroju żołądka. Mówi się również, że ma właściwości przeciwnowotworowe, ale ta kwestia wymaga jeszcze poważnych badań.
Młody jęczmień doskonały na śniadanie
Jęczmień jest bogaty w składniki odżywcze, pełen błonnika i niezbędnych minerałów, takich jak selen, miedź, tryptofan i mangan. Kasza jęczmienna dodaje energii i pozwala czuć się sytym przez większą część dnia. Mangan zawarty w jęczmieniu poprawia nastrój i dodaje energii, a także uspokaja układ nerwowy.
Naukowcy z Harvardu badali efekty codziennego spożywania śniadania z ziarnami. W badaniu tym stwierdzono, że w ciągu 19 lat u mężczyzn, którzy codziennie rano jedli na śniadanie pełnoziarniste płatki zbożowe, ryzyko wystąpienia niewydolności serca było o 29% niższe.
Młody jęczmień pomaga ustabilizować ciśnienie krwi
Naukowcy przeprowadzili pięciotygodniowe badanie, w którym porównywali różne kombinacje ziaren. Wykazano, że u osób dorosłych, które zwiększyły spożycie kaszy jęczmiennej, nastąpił spadek ciśnienia krwi.
Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i choroby serca oraz objawy zapalenia stawów
Jęczmień jest bogaty w lignany roślinne ( jedne z najsilniejszych antyutleniaczy), które chronią przed rakiem piersi i innymi nowotworami, a także przed chorobami serca. Zmniejszając ilość wolnych rodników i tłuszczu trzewnego oraz stabilizując ciśnienie krwi, jęczmień zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i choroby serca.
Jęczmień zawiera miedź, która może być również pomocna w łagodzeniu objawów reumatoidalnego zapalenia stawów. Miedź neutralizuje wolne rodniki, sprzyjając w ten sposób regeneracji komórek. Jest niezbędny w procesie wiązania kolagenu i elastyny, dzięki czemu kości i stawy stają się bardziej elastyczne.
Wspomaga regenerację tkanek organizmu
Jęczmień perłowy jest również bogaty w fosfor, który wspomaga regenerację komórek. Fosfor pomaga w tworzeniu się kości. Jest ważnym budulcem kodu genetycznego i odgrywa istotną rolę w zdrowych błonach komórkowych i naszym układzie nerwowym.
Doskonały magazyn niacyny
Jęczmień jest doskonałym źródłem niacyny (witaminy B), która zapewnia liczne korzyści dla naszego układu sercowo-naczyniowego. Niacyna pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i wolnych rodników. Zmniejsza również ryzyko powstawania zakrzepów krwi.
Powstrzymuje tworzenie kamieni żółciowych
Młody jęczmień pomaga obniżyć poziom trójglicerydów. Niektórzy mogą uniknąć tworzenia się kamieni żółciowych dzięki wystarczającemu spożyciu jęczmienia perłowego lub ciecierzycy. Zboża te są również bogate w nierozpuszczalny błonnik. Istnieje hipoteza, że zmniejszają one wydzielanie kwasu żółciowego, który przyczynia się do powstawania kamieni żółciowych.
Redukcja trzewnej tkanki tłuszczowej oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu
Japońscy naukowcy przeprowadzili badanie na 44 mężczyznach z wysokim poziomem cholesterolu. Wykazano, że dodanie do diety zbóż jęczmiennych znacząco obniżyło stężenie cholesterolu i tłuszczu trzewnego w surowicy krwi, które jak wiadomo wpływają na ryzyko sercowo-naczyniowe.
Kwas propionowy, wytwarzany z nierozpuszczalnego błonnika jęczmiennego, może być również częściowo odpowiedzialny za jego właściwości obniżające poziom cholesterolu
Czy młody jęczmień pomaga schudnąć?
Młody jęczmień wspomaga odchudzanie, częściowo dzięki zawartości kilku rodzajów niezbędnych aminokwasów, a częściowo dzięki zawartości błonnika. Stałe spożycie stabilizuje poziom cukru we krwi, co pozwala uniknąć skoków i spadków poziomu cukru, które są zwykle związane z procesem gromadzenia się tłuszczu. Jęczmień, w porównaniu z innymi zbożami, jest niskokaloryczny, a jednocześnie stanowi pożywny posiłek, dzięki któremu dłużej czujemy się syci i rzadziej jemy.
Nie da się ukryć, że młody jęczmień ma wiele zalet zdrowotnych. Fakt ten jest często wykorzystywany przez producentów suplementów diety, którzy sprzedają młody jęczmień jako środek wspomagający odchudzanie. Młody jęczmień nie może być jednak traktowany jako środek wspomagający odchudzanie.
Jak wspomniano wcześniej, spożywanie młodego jęczmienia poprawia metabolizm węglowodanów i lipidów w organizmie, więc z pewnością pomoże w procesie odchudzania. Ponadto zawarty w nich błonnik pokarmowy zapewnia uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit. Jednak samo spożywanie młodego jęczmienia bez zmiany diety i przy niewielkiej aktywności fizycznej nie przyniesie rezultatów.
Jak stosować młody jęczmień?
Produkty z młodego jęczmienia są dostępne w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Wytwarza się je z wyciśniętego soku, który odparowuje się w wysokiej temperaturze. Taki proszek nie zawiera dużo błonnika, ale ma wszystkie właściwości odżywcze, o których była mowa wcześniej. Dostępne są również posiekane zioła, które nie są tak pożywne, ale zawierają znaczną ilość błonnika.
Proszek z młodego jęczmienia można rozpuścić w szklance wody lub soku. Należy pamiętać o stosowaniu chłodnych płynów, ponieważ wyższa temperatura może przyczynić się do utraty witamin i kwasów tłuszczowych zawartych w młodym jęczmieniu. Proszek może być również stosowany jako dodatek do jogurtów i warzywnych smoothie, zimnych zup lub sosów sałatkowych.
Szkodliwość młodego jęczmienia
Do tej pory nie przeprowadzono badań, które mówiłyby o szkodliwym wpływie młodego jęczmienia na organizm. Mimo to należy ją stosować z ostrożnością. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem przed przyjęciem młodego jęczmienia. Osoby cierpiące na choroby przewlekłe i przyjmujące leki konwencjonalne powinny również omówić z lekarzem stosowanie suplementów młodego jęczmienia. Młody jęczmień jest przeciwwskazany dla osób z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Wysoka zawartość błonnika w młodym jęczmieniu może powodować nieprzyjemne problemy trawienne u osób o wrażliwym żołądku, dlatego należy wprowadzać młody jęczmień do diety w rozważny sposób.
Zobacz również:
Komentarze |0|