zweryfikowany
Wegetarianizm – Czy warto? Jak zacząć i co jeść?
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Wegetarianizm to obecnie z popularniejszych diet. Wiele osób chętnie po nią sięga nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także światopoglądowych. Niektórzy nawet ograniczają całkowicie produkty pochodzenia zwierzęcego. Jeśli odpowiednio podejdziemy do tej diety, dostarczymy organizmowi wszelkich koniecznych składników odżywczych. Warto zatem wiedzieć, jak zdrowo podejść do diety wegetariańskiej.
Wegetarianizm – jak do niego podchodzić?
W skrócie jest to sposób żywienia, który opiera się przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego. Ogranicza się wtedy produkty pochodzenia zwierzęcego (głównie mięsa). W bardziej radykalnej formie odrzuca się wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym jajka czy masło (weganizm).
Ludzie z różnych powodów decydują się na wegetarianizm. Czasami są to kwestie etyczne, religijne, kiedy indziej związane z modą czy ekologią. Ważne jest jednak odpowiednie ułożenie tygodniowego jadłospisu, dzięki czemu dieta będzie zdrowa, a naszemu organizmowi niczego nie zabraknie.
Czy wegetarianizm jest zdrowy?
Jest to pytanie, które zadaje sobie niejedna osoba. W produktach pochodzenia zwierzęcego znajdziemy bowiem wiele istotnych składników odżywczych. Są one także w produktach pochodzenia roślinnego, ale w znacznie mniejszej ilości.
Trzeba jednak zaznaczyć, że odpowiednio dobrana dieta zaspokoi wszelkie potrzeby organizmu na pozostałe składniki, dzięki czemu niczego nie będzie nam brakować, a do tego ograniczymy ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych.
W diecie wegetariańskie należy pamiętać o tym, że dostarcza się mniej niezdrowych tłuszczów, a do tego posiłki są bogate w wielu witamin i składników odżywczych. Dzięki czemu wegetarianie mają mniejsze problemy z wysokim ciśnieniem, cholesterolem, otyłością, a nawet rzadziej chorują na raka.
Jednak zanim zdecydujemy się na taką zmianę swojego żywienia, warto zawczasu skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Dzięki czemu dieta pokryje nasze dziennie zapotrzebowanie kaloryczne, nie będziemy mieli wątpliwości, co możemy jeść.
Jakie są rodzaje wegetarianizmu?
Wbrew pozorom nie istnieje jeden rodzaj diety wegetariańskiej. Jest ich przynajmniej kilka:
- Laktowegetarianizm – wyklucza się tutaj mięso, jaja i ryby, ale możliwe jest spożywanie produktów mlecznych
- Laktoowowegetarianizm – w przeciwieństwie do powyższej możliwe jest spożywanie regularne jajek
- Pescowegetarianizm – dopuszcza ryby, nabiał i jajka, ale wyklucza mięso
- Dieta wegańska – najbardziej radykalna, gdyż wyklucza wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym także miód
- Dieta fleksitariańska – jest ona tzw. dietą półwegetariańską. W jej przypadku produkty pochodzenia roślinnego można spożywać w niewielkich ilościach i tylko okazjonalnie.
Zobacz
Czym żywi się wegetarianin?
Jak zostało zauważone wyżej, wiele zależy od tego, na który rodzaj diety się zdecydujemy. Czasami mamy możliwość spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, czasami całkowicie je eliminujemy. Poza tym kluczowe są także nasze indywidualne predyspozycje do danej diety. Liczy się zatem nie tylko jakość posiłku, lecz również jego wielkość.
Gdy jest układana dieta wegetariańska, należy wziąć pod uwagę wiek, płeć, metabolizm, budowę ciała, ale także ogólny tryb życia czy upodobania smakowe. Istnieje jednak ogólna lista produktów, którymi żywią się wegetarianie.
Przede wszystkim wyklucza się produkty mięsne, w tym tez ryby i owoce można. Można jednak zjadać produkty odzwierzęce, jak mleko, masło i jajka. Oraz wszelkie pozostałe produkty:
- Tłuszcze roślinne
- Nasiona oleiste, np. pestki dyni, orzechy
- Warzywa, owoce
- Produkty zbożowe
- Nasiona roślin strączkowych
Idealna dieta wegetariańska
Czasami zdarza się, że osoby na dietach wegetariańskich mówią, że jedzenie mięsa jest niezdrowe. Po części mają rację, gdyż obecnie w mięsie znajdziemy wiele barwników, konserwantów i innych ulepszaczy. Jednocześnie jest to bogate źródło wielu witamin i wartości odżywczych, które są tak konieczne do prawidłowego działania naszego organizmu.
Ich niedobór może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych, jak choćby anemia, niedokrwistość, zmęczenia, osłabienia, a nawet problemy z tarczycą. Właśnie dlatego konieczne jest skonstruowanie odpowiedniej diety, która zaspokoi potrzeby na wszystkie koniczne składniki odżywcze.
Poniżej pokazujemy, na co szczególnie trzeba zwrócić uwagę:
- Żelazo – zielone warzywa (brokuły, szpinak), migdały, nerkowiec, nasiona roślin strączkowych.
- Wapń – mleko i produkty mleczne, tofu, mleko sojowe, zielone warzywa liściaste, suszone figi.
- Cynk – zboża, orzechy, fasola, produkty sojowe
- Jod – ryby, algi morskie, wodorosty, sól jodowana.
- Kwasy tłuszczowe – jajka, ryby, ale także orzechy włoskie, soja, siemię lniane, oleje rzepakowe
- Białko – produkty mleczne, nasiona i rośliny strączkowe, tofu, tempeh, orzechy.
- Witamina B12 – jedynie w mięsie. Dlatego w przypadku wegetarianizmu konieczne jest jej suplementowanie.
FAQ – wegetarianizm
- Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?
- Tak, pod warunkiem, że zostanie odpowiednio dobrana.
- O czym należy szczególnie pamiętać?
- O suplementacji witaminy B12, która znajdziemy jedynie w mięsie.
- Co dopuszcza dieta wegetariańska?
- Przeważnie tylko produkty roślinne i częściowo odzwierzęce.
Komentarze |0|