Pokarmy z soczewicą są oczywiście pożywne i dietetyczne, o ile nie dodamy do nich dodatków tuczących! Oto kilka ciekawych pomysłów na dietetyczne dania z soczewicy, które z pewnością przypadną Ci do gustu.

Pieczone i aromatyczne kotlety z soczewicy i grzybów

Kotlety z soczewicy i grzybów to świetna opcja na lekki lunch. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, więc z pewnością przyciągnie uwagę osób z napiętym harmonogramem. Jeśli chcesz maksymalnie obniżyć kaloryczność kotletów z soczewicy, zamiast smażyć je w piekarniku.

Składniki:

  • 1 szklanka żółtej lub czerwonej suszonej soczewicy
  • 300 g grzybów
  • pół pęczka pietruszki i pietruszki
  • 2 łyżki otrębów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki i 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki majeranku
  • duża szczypta imbiru
  • duża szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • smażyć olej

Przygotowanie:

Soczewicę opłucz i zagotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ostudź i lekko zetrzyj widelcem. Pieczarki opłucz, obierz, zetrzyj na tarce z dużymi otworami. Siekamy pietruszkę. Pokrój cebulę w kostkę. Cebulę podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy pieczarki, szczyptę soli i pieprzu i smażymy 2-3 minuty. Połącz soczewicę, cebulę, grzyby i pietruszkę. Za pomocą prasy dodaj wyciśnięty czosnek. Dodać jajko, dodać otręby i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Masa musi być zwarta, aby umożliwić formowanie się kotletów. Jeśli jest zbyt rzadki, możemy dodać trochę więcej otrębów.

Uformować małe kotlety, lekko zawinąć w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor. Jeśli wybierzesz opcję gotowania, połóż kotlety na papierze do pieczenia i umieść je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 30 minut.

Soczewica z warzywami i kurczakiem w pikantnym otoczeniu

Soczewica z kurczakiem i warzywami to wyjątkowe danie, które zaintryguje nas swoim smakiem, zaspokoi nasz głód, dostarczy wielu cennych składników odżywczych, a jednocześnie pozostanie bezpieczne dla naszego organizmu. Składa się tylko z warzyw i najcieńszej części kurczaka – czy może mieć dużo kalorii?

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 papryki
  • 2 marchewki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka kiszonych pomidorów w plasterkach
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera
  • 1 cukinia
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • pierś z kurczaka
  • przyprawy: sól, chilli, curry, curry, kminek, kolendra, oregano, słodka papryka
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Soczewicę opłucz i zagotuj w osolonej wodzie. Paprykę pokrój w paski, marchewki w patyki, a cebulę w pióra. Seler pokrój na małe kawałki, cukinię pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj czosnek. Pierś kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Podsmaż mięso na łyżce oleju. Dodaj cebulę, chwilę smaż. Dodaj paprykę i marchewkę. Smażymy jeszcze pięć minut. Dodaj cukinię, seler, czosnek i odstaw na patelni na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Ugotowaną soczewicę przełożyć do rondla, dodać smażonego kurczaka i warzywa. Wlewamy bulion. Dodajemy pomidory i kukurydzę. Wszystko wymieszaj.

Gotuj przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodaj łyżeczkę curry, słodką paprykę, kolendrę, oregano oraz pół łyżeczki chili i kminku. Sezon z solą. Jeśli danie nie jest wystarczająco ostre, dodaj więcej chili. Jeśli jest za słaby, dodaj łyżkę soku z cytryny.

Czarna soczewica ze szpinakiem i ciepłym serem – szybki i łatwy posiłek na obiad lub kolację.

Dietetyczna, szybka, łatwa w przygotowaniu, ale oryginalna i niezbędna – jeśli szukasz takiej potrawy, to czarna soczewica ze szpinakiem i wyrazistym serem (np. Parmigiano Reggiano) to właściwy pomysł dla Ciebie.

Składniki:

  • 1 szklanka suszonej czarnej soczewicy
  • 500 g świeżych liści szpinaku
  • kawałek ostrego i wyrazistego sera (m.in.Parmezan, Grana Padano, Gorgonzola, Rokpol)
  • sok cytrynowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, imbir, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Ugotuj soczewicę na małym ogniu. Na patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek, usmaż cebulę pokrojoną wcześniej w kostkę. Dodaj szpinak, wymieszaj, wymieszaj, poczekaj, aż liście stracą objętość. Dodaj zgnieciony czosnek za pomocą prasy, a następnie szczyptę soli, pieprzu, imbiru i gałki muszkatołowej. Mieszamy. Doprawić sokiem z cytryny. Ugotowaną soczewicę przełożyć na patelnię i wymieszać. Połóż naczynie na talerzu, posyp posiekanym serem i gotowe.

Pyszna pasta z soczewicy z kolorowymi dodatkami

Kolorowa pasta z soczewicy z orientalnymi akordami przypraw jest idealna do kanapek i tostów lub jako dodatek do przekąsek. Pasta z soczewicy powstaje błyskawicznie, a efekt jest zaskakująco dobry.

Składniki:

  • 1 szklanka żółtej soczewicy
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 płaskie łyżki musztardy stołowej
  • 0,5 łyżeczki miodu do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • pół chili
  • kilka czarnych oliwek
  • łyżka oleju
  • przyprawy: sól, chilli, kurkuma, kminek, curry, curry, imbir, świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować na małym ogniu, odsączyć, ostudzić i rozgnieść widelcem do grzybów. Drobno posiekaj paprykę, szczypiorek i oliwki i dodaj je do soczewicy. Dodać musztardę, miód, sprasowany czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.