zweryfikowany

Soczewica na odchudzanie – sojusznik smukłej sylwetki

Autor: Łukasz Dąbrowski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek

Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.

Kategoria: Odchudzanie | Porady

Soczewica – roślina o wyjątkowych walorach

Soczewica jadalna to roślina strączkowa z rodziny bobowatych o wysokiej wartości odżywczej. Uważana jest za jedną z najstarszych roślin uprawnych, uprawiano ją przypuszczalnie ponad 10 tys. lat temu. Nasiona są jadalną częścią rośliny.

Soczewica występuje w kilku odmianach, które po przygotowaniu różnią się smakiem, kolorem, wielkością, twardością i teksturą. Najbardziej popularne są żółte soczewicy czerwonej soczewicy , natomiast zielona soczewica, brązowy soczewica i czarna soczewica są mniej używane w kuchniach. Ze względu na wysoką zawartość białka soczewica jest często traktowana jako substytut mięsa w wegetariańskich systemach żywieniowych, takich jak dieta wegańska i dieta wegetariańska.

Soczewica – skład

To skarbnica łatwo przyswajalnych białek o dobrym składzie aminokwasów , ale to dopiero początek korzyści pod względem wartości odżywczych. W soczewicy znajdziesz również wiele minerałów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu (potas, magnez, cynk , wapń, żelazo, żelazo, sód, fosfor, miedź, mangan) oraz witamin (witamina A, witamina C, witamina K, witamina E, witaminy z grupy B). Soczewica zawiera również błonnik pokarmowy oraz kwasy Omega 3 i Omega 6.

Soczewica – korzystne dla zdrowia właściwości

Dzięki bogactwu składników odżywczych soczewica aktywnie wspiera nasze zdrowie. Dzięki wysokiej zawartości żelaza i kwasu foliowego zapobiega anemii. Dzięki dużej ilości tanin (garbników) chroni przed powstawaniem komórek nowotworowych. Potas w soczewicy pomaga regulować ciśnienie krwi, magnez pomaga w utrzymaniu dobrego zdrowia psychicznego, a białko i wapń dbają o zdrowie kości i mięśni.

Bogactwo błonnika pokarmowego zawartego w soczewicy pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zapobiega nagłym skokom i spadkom cukru we krwi, wspomaga walkę o szczupłą sylwetkę oraz korzystnie wpływa na zdrowie i pracę jelit. Warto zauważyć, że w przeciwieństwie do innych strąków, takich jak fasola i groszek, soczewica jest łatwo trawiona i nie powoduje wzdęć, zaparć ani innych problemów trawiennych.

Rodzaje soczewicy

Soczewica żółta i soczewica czerwona to najbardziej delikatne gatunki drobnych roślin strączkowych. Mają delikatną konsystencję i bardzo delikatny smak. Nie trzeba ich wcześniej zwilżać, szybko miękną i łatwo się przegrzewają podczas gotowania. W zasadzie wystarczy około 15 minut na małym ogniu, aby uzyskać miękkie ziarna, które można bardzo łatwo rozsmarować widelcem na puree. Soczewica czerwona i żółta to doskonałe składniki do nadzień, pasztetów, kotletów i past warzywnych. Mogą być również stosowane jako zagęszczacz dietetyczny do zup i sosów. Tego typu soczewica nadaje się również jako baza do sałatek i obiadów (np. Jako alternatywa dla ryżu, ziemniaków).

W zielonej soczewicy mają silniejszy charakter. Jest twardsza i większa niż żółta i czerwona soczewica, nie rozpada się podczas gotowania, a zamiast tego zachowuje luźną strukturę. Zielonej soczewicy nie należy moczyć, a czas gotowania wynosi około 25 minut. Smak zielonej soczewicy jest delikatny, ale nie bez lekkiej kwaskowatości. Zieloną soczewicę można wykorzystać na wiele sposobów: jako składnik nadzień (np. Do gnocchi), jako baza do kremów i past, jako dodatek do zup, sałatek, dań warzywnych i mięs. Ciekawe jest też połączenie zielonej soczewicy z kaszami różnych odmian.

Nawet czarna soczewica (bieługa) nie rozpada się podczas gotowania, ziarna pozostają idealnie oddzielone i luźne. Nie trzeba go namaczać, ale trzeba go gotować dość długo (około pół godziny). Wyrazisty smak tej odmiany soczewicy i wyrazisty wygląd sprawiają, że jest ona bardzo ciekawym dodatkiem do dań na ciepło i przekąsek.

Najtrudniejszym i najtrudniejszym do pracy rodzajem soczewicy jest soczewica brązowa . To jest czerwona soczewica, ale w nieuzasadnionej formie. Dzięki obecności płatków jest to odmiana soczewicy o największej wartości odżywczej. Przed gotowaniem pozostaw do namoczenia, najlepiej na kilka godzin. Ziarna brązowej soczewicy nie tracą kształtu i objętości. Brązowa soczewica ma bardzo mocny smak i doskonale nadaje się do potraw jednogarnkowych, gulaszu, zup, sosów mięsno-warzywnych, nadzień i sałatek.

Soczewica na odchudzanie

Dla tych, którzy dbają o linię lub chcą schudnąć, dania z soczewicy to świetny wybór. Ma niski indeks glikemiczny, dostarcza niewiele kalorii (około 120 kcal w 100 g gotowanej soczewicy), zawiera mało tłuszczu i niewiele cukrów prostych, czyli składników powodujących tycie. Posiada dużo błonnika , który pozytywnie wpływa na przemianę materii oraz reguluje metabolizm węglowodanów.

Dzięki wspomnianemu błonnikowi, soczewica daje długotrwałe uczucie sytości i zapobiega atakom wilczego głodu, chroniąc nas tym samym przed sięganiem po dodatkowe pożywienie. Soczewica jako produkt błonnikowy dba również o prawidłowe funkcjonowanie naszych jelit. Zwiększa ich perystaltykę, prowadząc do wydajniejszego wydalania resztek jedzenia. W ten sposób zapobiega zaparciom i wzdęciom oraz pomaga zmniejszyć obwód brzucha.

Soczewica – przepisy dietetyczne

Pokarmy z soczewicą są oczywiście pożywne i dietetyczne, o ile nie dodamy do nich dodatków tuczących! Oto kilka ciekawych pomysłów na dietetyczne dania z soczewicy, które z pewnością przypadną Ci do gustu.

Pieczone i aromatyczne kotlety z soczewicy i grzybów

Kotlety z soczewicy i grzybów to świetna opcja na lekki lunch. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, więc z pewnością przyciągnie uwagę osób z napiętym harmonogramem. Jeśli chcesz maksymalnie obniżyć kaloryczność kotletów z soczewicy, zamiast smażyć je w piekarniku.

Składniki:

  • 1 szklanka żółtej lub czerwonej suszonej soczewicy
  • 300 g grzybów
  • pół pęczka pietruszki i pietruszki
  • 2 łyżki otrębów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki i 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki majeranku
  • duża szczypta imbiru
  • duża szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • smażyć olej

Przygotowanie:

Soczewicę opłucz i zagotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ostudź i lekko zetrzyj widelcem. Pieczarki opłucz, obierz, zetrzyj na tarce z dużymi otworami. Siekamy pietruszkę. Pokrój cebulę w kostkę. Cebulę podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy pieczarki, szczyptę soli i pieprzu i smażymy 2-3 minuty. Połącz soczewicę, cebulę, grzyby i pietruszkę. Za pomocą prasy dodaj wyciśnięty czosnek. Dodać jajko, dodać otręby i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Masa musi być zwarta, aby umożliwić formowanie się kotletów. Jeśli jest zbyt rzadki, możemy dodać trochę więcej otrębów.

Uformować małe kotlety, lekko zawinąć w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor. Jeśli wybierzesz opcję gotowania, połóż kotlety na papierze do pieczenia i umieść je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 30 minut.

Soczewica z warzywami i kurczakiem w pikantnym otoczeniu

Soczewica z kurczakiem i warzywami to wyjątkowe danie, które zaintryguje nas swoim smakiem, zaspokoi nasz głód, dostarczy wielu cennych składników odżywczych, a jednocześnie pozostanie bezpieczne dla naszego organizmu. Składa się tylko z warzyw i najcieńszej części kurczaka – czy może mieć dużo kalorii?

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 papryki
  • 2 marchewki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka kiszonych pomidorów w plasterkach
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera
  • 1 cukinia
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • pierś z kurczaka
  • przyprawy: sól, chilli, curry, curry, kminek, kolendra, oregano, słodka papryka
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Soczewicę opłucz i zagotuj w osolonej wodzie. Paprykę pokrój w paski, marchewki w patyki, a cebulę w pióra. Seler pokrój na małe kawałki, cukinię pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj czosnek. Pierś kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Podsmaż mięso na łyżce oleju. Dodaj cebulę, chwilę smaż. Dodaj paprykę i marchewkę. Smażymy jeszcze pięć minut. Dodaj cukinię, seler, czosnek i odstaw na patelni na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Ugotowaną soczewicę przełożyć do rondla, dodać smażonego kurczaka i warzywa. Wlewamy bulion. Dodajemy pomidory i kukurydzę. Wszystko wymieszaj.

Gotuj przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodaj łyżeczkę curry, słodką paprykę, kolendrę, oregano oraz pół łyżeczki chili i kminku. Sezon z solą. Jeśli danie nie jest wystarczająco ostre, dodaj więcej chili. Jeśli jest za słaby, dodaj łyżkę soku z cytryny.

Czarna soczewica ze szpinakiem i ciepłym serem – szybki i łatwy posiłek na obiad lub kolację.

Dietetyczna, szybka, łatwa w przygotowaniu, ale oryginalna i niezbędna – jeśli szukasz takiej potrawy, to czarna soczewica ze szpinakiem i wyrazistym serem (np. Parmigiano Reggiano) to właściwy pomysł dla Ciebie.

Składniki:

  • 1 szklanka suszonej czarnej soczewicy
  • 500 g świeżych liści szpinaku
  • kawałek ostrego i wyrazistego sera (m.in.Parmezan, Grana Padano, Gorgonzola, Rokpol)
  • sok cytrynowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, imbir, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Ugotuj soczewicę na małym ogniu. Na patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek, usmaż cebulę pokrojoną wcześniej w kostkę. Dodaj szpinak, wymieszaj, wymieszaj, poczekaj, aż liście stracą objętość. Dodaj zgnieciony czosnek za pomocą prasy, a następnie szczyptę soli, pieprzu, imbiru i gałki muszkatołowej. Mieszamy. Doprawić sokiem z cytryny. Ugotowaną soczewicę przełożyć na patelnię i wymieszać. Połóż naczynie na talerzu, posyp posiekanym serem i gotowe.

Pyszna pasta z soczewicy z kolorowymi dodatkami

Kolorowa pasta z soczewicy z orientalnymi akordami przypraw jest idealna do kanapek i tostów lub jako dodatek do przekąsek. Pasta z soczewicy powstaje błyskawicznie, a efekt jest zaskakująco dobry.

Składniki:

  • 1 szklanka żółtej soczewicy
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 płaskie łyżki musztardy stołowej
  • 0,5 łyżeczki miodu do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • pół chili
  • kilka czarnych oliwek
  • łyżka oleju
  • przyprawy: sól, chilli, kurkuma, kminek, curry, curry, imbir, świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować na małym ogniu, odsączyć, ostudzić i rozgnieść widelcem do grzybów. Drobno posiekaj paprykę, szczypiorek i oliwki i dodaj je do soczewicy. Dodać musztardę, miód, sprasowany czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.

Komentarze |0|

Legenda *) Pola oznaczone gwiazdką są wymagane
**) Możesz używać tych znaczników i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Wszystkie prawa zastrzeżone Dietetyk.edu.pl © 2022.