Dieta na trądzik – Jak skutecznie pozbyć się trądziku: Dieta antytrądzikowa + Suplementy

Jak skutecznie pozbyć się trądziku

Trądzik pospolity (acne vulgaris) to choroba skóry charakteryzująca się zaskórnikami, stanami zapalnymi, wysypkami, zaczerwienieniem skóry, a czasami głębokimi zmianami chorobowymi skóry.

Trądzik jest klasyfikowany zgodnie z jego nasileniem:

  • Łagodny trądzik: zmiany niezapalne, niewiele zmian zapalnych, lub oba rodzaje zmian.
  • Umiarkowany trądzik: więcej zmian zapalnych, sporadyczne guzki – twarde, bolesne zmiany, lub oba te zjawiska, oraz łagodne blizny
  • Ciężki trądzik: rozległe zmiany zapalne, guzki lub oba te elementy oraz blizny, trwający trądzik umiarkowany, który nie uległ poprawie po 6 miesiącach leczenia, lub trądzik, który powoduje poważny niepokój psychologiczny.

 

Trądzik zazwyczaj występuje w tych częściach ciała, które mają najwięcej gruczołów łojowych. Ich działanie jest regulowane przez organizm za pomocą hormonów.

Gruczoły łojowe są umiejscowione m.in. na twojej twarzy, plecach, klatce piersiowej, szyi i ramionach.

Ciężkie przypadki trądziku mogą prowadzić do szpecących, trwałych blizn na skórze i poważnego emocjonalnego niepokoju, który może prowadzić do depresji i wycofania się z sytuacji społecznych.

Choć stan ten jest najczęstszy w wieku nastoletnim, może on trwać do dorosłości, a niektórzy mogą nawet doświadczać go przez całe życie.

Kluczowa rola diety w walce z trądzikem

Dieta ma kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia organizmu. Pozwala na jego prawidłowe funkcjonowanie. Jest również istotna w walce z trądzikiem. W społeczeństwie 80% populacji ma problemy z cerą w tym 20% osób dojrzałych. Choroba ta dotyka w szczególności osoby młode w wieku dojrzewania. Zmiany skórne pojawiają się najczęściej w okolicy twarzy, szyli ale i również pleców i dekoltu. Odpowiednio zbilansowane posiłki zapewniają zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy, które są istotne dla człowieka.

Witaminy istotne dla osoby borykającej się z trądzikiem

Kondycja skóry zależy nie tylko od właściwej pielęgnacji ale i od sposobu odżywiania się. witaminy zapewniają zdrowy wygląd. Sprawiają, że cera wygląda młodo i promiennie. witaminy, które mają szczególne znaczenie w walce z trądzikiem to:

  • cynk – jest pierwiastkiem mineralnym, który jest bardzo potrzebny do rozwoju i wzrostu organizmu na każdym etapie jego życia. Pełni funkcje strukturalne i regulacyjne. Wpływa na syntezę hormonów, białek oraz krwinek czerwonych. Przyczyna do utrzymania się skóry w dobrej kondycji. Hamuje rozwój bakterii Propionibacterium acnes. Zmniejsza stany zapalne skóry i wspomaga gojenie się zmian. Jest istotny w diecie oraz w stosowaniu zewnętrznym. Jego brak może prowadzić do produkowania zwiększonej ilości androgenów a w efekcie do nasilenia się wydzielania łoju.
  • krzem i siarka – biorą udział w procesach złuszczania naskórka,
  • błonnik – pozwala oczyścić organizm z toksyn oraz ma pozytywny wpływ na cerę
  • witaminy z grupy B – regulują prawidłowe funkcjonowanie gruczołów łojowych, zmniejszają stany zapalne skóry, łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie ran i bierze udział w procesie aktywizacji podziału komórek. Witamina B3 wykazuje działanie przeciwzapalne i złuszczające.
  • witamina A – zmniejsza nadmiar wydzielania się sebum, co ma istotne znaczenie w leczeniu trądziku. Nadmiar sebum powoduje zapychanie się porów i powstawania zmian zapalnych. Witamina reguluje złuszczanie się naskórka, co pozwala pozbyć się obumarłych komórek oraz stopień nawilżenia skóry. Duże jej ilości znajdują się w takich produktach jak jaja, marchew, ryby, szpinak, pomidory, morele, wątróbka.
  • witamina C i selen – wzmacniają funkcje obronne organizmu w walce z bakteriami, wzmacnia naczynia ścian krwionośnych oraz bierze udział w syntezie kolagenu. witamina C posiada właściwości odtruwające i odczulające oraz regulują działanie witaminy E. Likwiduje również przebarwienia skóry często występujące przy trądziku.
  • witamina F – zapobiega powstawaniu zmian skórnych,
  • witamina D – zmniejsza produkcję sebum, dlatego też warto stosować suplementację,
  • miedź – uczestniczy w syntezie kolagenu i elastyny, zapobiega starzeniu się skóry, nadaje jej elastyczności i blasku. Posiada właściwości hamujące wzrost bakterii oraz przyczynia się do ich niszczenia. Znajduje się w ziarnach słonecznika, orzechach, pestkach dyni oraz zielonych warzywach liściastych.
  • kwasy omega-3 – wykazują szereg właściwości prozdrowotnych, są ważnym elementem w codziennej diecie poprzez korzystny wpływ na stan skóry. Dbają o odpowiednie nawilżenie skóry.
  • Witamina E, beta-karoten – poprawia kondycje skóry oraz redukuje stany zapalne, chroni przed działaniem wolnych rodników, zapewnia młody wygląd i witalność. Znajduje się w szpinaku, marchwi dyni i jarmużu.

Jakie są przyczyny występowania trądziku?

Objawów trądziku nie należy lekceważyć, gdyż nie podejmowanie żadnych działań będzie skutkować pogorszeniem stanu zdrowia. Przyczyny schorzenia są różne, jednak do najczęstszych należą uwarunkowania genetyczne, niewłaściwa dieta bogata w tłuszcze i przetworzone jedzenie oraz zaburzenia hormonalne. Silny stres jest przyczyną wpływającą negatywne na równowagę hormonalną. Związany jest z nieprawidłowym działaniem gruczołów łojowych, które odpowiadają za powstawanie pryszczy i zaskórników. Najbardziej problemowym miejscem na twarzy jest strefa T, czyli czoło, nos i broda. Jednak zmiany pojawiają się też w innych częściach ciała, takich jak plecy, ramiona, dekolt. Przyczyną takich stanów jest nadmierne wydzielanie sebum. W efekcie skóra się przetłuszcza i świeci. Sebum jest doskonałą pożywką dla bakterii, które powodują stany zapalne oraz zaczerwienienia. Kolejną przyczyną pogorszenia stanu cery może być niewłaściwa jej pielęgnacja. Źle dobrane kosmetyki mogą spowodować wiele szkód, w tym pojawianie się zaskórników oraz przetłuszczania się skóry. Dlatego też trzeba sprawdzać dokładnie skład kosmetyków pielęgnacyjnych. Najlepiej by miały jak najbardziej naturalny bez zbędnych składników chemicznych. Zawartość cynku w kremach i żelach do twarzy bardzo korzystnie wpływa na jakość cery. Stosowanie antybiotyków oraz innych środków doustnych przynoszą efekty w walce z trądzikiem, jednakże bez dobrze zbilansowanej diety są one krótkofalowe. Zdrowe odżywianie jest fundamentalne i od tego należy zacząć. Trądzik może mieć przebieg łagodny jak i ostry. W pierwszym przypadku może być zahamowany poprzez zbilansowaną dietę i właściwą pielęgnację. W drugim przypadku często wymagane jest włączenie leczenia dermatologicznego.

Jakich produktów unikać?

Z diety należy wyeliminować przede wszystkim jedzenie przetworzone, które zawiera bardzo dużą ilość tłuszczu, konserwantów, soli, wspomagaczy smakowych oraz emulgatorów. Należy wykluczyć tłuste mięsa, pieczywo pszenne, majonez, słodycze, niezdrowe przekąski oraz fast foody. Dobrze jest też ograniczyć sery tłuste i topione. Niezdrowe są tłuszcze zwierzęce, takie jak słonina czy smalec oraz sosy. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym podnoszą poziom cukru we krwi. Zalicza się tutaj białe pieczywo i makarony, słodycze i ciasta. Produkty mleczne i mleko mogą nasilić zmiany trądzikowe ze względu na zawartość hormonów. Unikać należy soli i ostrych przypraw, które zastąpić trzeba przyprawami ziołowymi. Jeśli chodzi o alkohol, to składa się on głównie z cukrów prostych niewskazanych w diecie antytrądzikowej. Powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych, co prowadzi do zaczerwienienia się twarzy. Co prawda, nie ma naukowych dowodów na to, iż wywołuje trądzik jednak zdrowa dieta wymaga przestrzegania pewnych reguł. I najlepiej jest go wyeliminować bądź znacznie ograniczyć spożywanie.

Co należy jeść aby mieć piękną cerę?

Należy pamiętać, że trądzik jest chorobą zapalną mieszków włosowo-łojowych. Dieta pomaga zmniejszyć problem, jednak należy z niej wyeliminować niektóre produkty. Dla zdrowego stanu skóry w jadłospisie powinny się pojawić produkty bogate w miedź, cynk, witaminę A oraz beta karoten. Wskazane są takie o niskim indeksie glikemicznym. Dlaczego? Otóż w związku z wysokim poziomem cukru we krwi zwiększa się wydzielanie sebum. Czego konsekwencją jest przetłuszczająca się cera. Łuj zalega wraz z zanieczyszczeniami w porach i pojawiają się zaskórniki. Codzienne menu powinno zawierać pełnowartościowe składniki naturalne i lekkostrawne. Bardzo ważne jest spożywanie warzyw, które są źródłem minerałów i witamin niezbędnych w każdym organizmie dla prawidłowego funkcjonowania. Warzywa są również źródłem błonnika. Właściwie rzecz biorąc powinny się one znaleźć w każdym posiłku. Najlepiej jest wybierać produkty oraz pieczywo pełnoziarniste, czyli gruboziarniste kasze, otręby, płatki owsiane, ciemne makarony oraz pieczywo razowe. Istotna jest witamina C, która wspomaga leczenie zmian trądzikowych. Znajduje się w pomidorach, papryce czerwonej, brokułach, kapuście, sałacie, cytrynie, pomarańczy i truskawkach. Jeśli chodzi o mięso, to wybieramy chude i najlepiej gotowane, ponieważ jest zdrowsze oraz ryby i jaja. Rośliny strączkowe, takie jak soczewica, fasola, bób są bogate w witaminy z grupy B. Zwykły olej dobrze jest zastąpić oliwą z oliwek lub lnianym. Doskonale nadaję się w przypadku surówek. Jeśli chodzi o napoje to należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Naturalna woda mineralna doskonale nawadnia i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii.

Dlaczego dieta ma istotne znaczenie w walce z trądzikiem?

Pełnowartościowa dieta dostarcza organizmowi ludzkiemu odpowiednią dawkę witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju i wzrostu. Wspomaga trawienie, pobudza metabolizm, dba o florę jelitową, właściwą pracę nerek i ma zbawienny wpływ na stan cery, włosów i paznokci. Ponadto zdrowe odżywianie dodaje energii, polepsza samopoczucie i zapobiega powstawaniu niektórych chorób. Niedobór witamin pogarsza stan skóry powodując wypryski, przesuszenie i szorstkość. W efekcie człowiek wygląda na przemęczonego i pozbawionego energii. Przygotowanie dobrze zbilansowanego posiłku może być problemowe, szczególnie dla osób realizujących się zawodowo. Brak czasu powoduje sięganie po niezdrowe i szybkie jedzenie. Przekąski takie jak batoniki, cukierki i różne tego typu produkty powodują podwyższony poziom cukru we krwi, co jest przyczyną pojawiania się niedoskonałości. Chipsy zawierają ogromną ilość niezdrowego tłuszczu i soli, co również ma negatywny wpływa na stan cery. Dobrym rozwiązaniem może okazać się tak zwana dieta pudełkowa. Pozwala na wybór rodzaju diety dostosowanej do konkretnych potrzeb. Najważniejsza jest systematyczność oraz wytrwałość w osiągnięciu celu, czyli pięknej i zdrowej skóry.

Rodzaje diet wspomagających walkę z trądzikiem

Diety wspomagające walkę z trądzikiem są różne. Ich dobór zależy od upodobań żywieniowych oraz od ewentualnych alergii pokarmowych. Rozróżnia się wegańską, wegetariańską, z niskim indeksem glikemicznym, bez laktozy, bez glutenu, bez ryb itp. Najważniejsze jest by każda zawierała dużą ilość świeżych warzyw. Dieta dostarczająca odpowiednie ilości składników przyczynia się do zachowania pięknej cery, ale też do polepszenia jej stanu. Catering dietetyczny to metoda odżywiania się, która niesie ze sobą wiele korzyści. Specjaliści żywieniowi układają jadłospis dostosowany do konkretnej osoby z zawartością zdrowych i smacznych produktów. Zawartość witamin i minerałów jest dostosowana do dziennego zapotrzebowania. Potencjalny konsument ma pewność, iż odżywia się prawidłowo.

Odpowiednie nawodnienie istotną kwestią

Woda jest źródłem życia. Człowiek składa się w 70% z wody, dlatego ma ona fundamentalne znaczenie. Jest to główny składnik komórek, zwłaszcza mięśniowych i mózgu. Bierze udział w przenoszeniu tlenu i składników odżywczych oraz usuwa z organizmu toksyny razem z moczem. Ponadto nawilża i regeneruje skórę oraz daje uczucie sytości. Odpowiednie nawodnienie usprawnia prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Dorosły człowiek powinien wypijać około dwóch litrów wody dziennie. Oczywiście ilość zależy od wielu kwestii. Między innymi warunków atmosferycznych i tym samym ilości wydalonego potu, częstotliwości i rodzaju wykonywanej aktywności fizycznej. Wzmożona powoduje większe zapotrzebowanie na wodę. Zalicza się wszystkie płyny, czyli herbata, soki i zupy.

Przykład jadłospisu  – dieta antytrądzikowa

Przykład pierwszy

  • śniadanie – kromka chleba pełnoziarnistego z serem białym, sałatą, pomidorem i kiełkami. Do picia sok ze świeżych warzyw na przykład z marchwi, buraka.
  • drugie śniadanie – surówka warzywna z mixu sałat z dodatkiem pomidora, czerwonej papryki, cebuli, ziół prowansalskich oraz oliwy z oliwek. Do picia można dołączyć sok pomarańczowy.
  • obiad – pierś z kurczaka gotowana na parze, gotowane ziemniaki, warzywa przygotowane również na parze takie jak brokuł, marchew i fasolka szparagowa. Do picia szklanka wody.
  • podwieczorek – ciemny makaron z sosem szpinakowym. Do picia można wybrać wodę lub sok z warzyw.

Przykład drugi

  • śniadanie – owsianka gotowana na wodzie z malinami i orzechami. Do picia herbata bez cukru.
  • drugie śniadanie – jedno jabłko, sok z warzyw do picia,
  • obiad – ryba pieczona w piekarniku lub na parze z przyprawami, sokiem z cytryny i czosnkiem. Surówka warzywna z sałaty, jarmużu i rukoli z ogórkiem zielonym, papryką czerwoną oraz rzodkiewką. Wszystko posypane ziołami prowansalskimi i z łyżką oliwy z oliwek dobrej jakości. Do tego kasza jaglana oraz woda do picia.
  • podwieczorek – można wybrać zdrową przekąskę na przykład suszone owoce i orzechy w ilości nie większej niż garść. Do wypicia sok warzywny z buraka, marchwi z dodatkiem jabłka.
  • kolacja – dowolna surówka warzywna z kromką pełnoziarnistego chleba. Do picia herbata ziołowa z miodem.

Przykład trzeci

  • śniadanie – jajko gotowane z kromką pełnoziarnistego chleba z pomidorem i sałatą. Do picia woda z cytryną i miodem.
  • drugie śniadanie – surówka warzywna przygotowana z mixu sałat z serem feta w towarzystwie pomidorów koktajlowych, natką pietruszki oraz oliwkami. Całość posypana ziołami prowansalskimi z łyżką oliwy z oliwek. Do picia naturalny sok pomidorowy.
  • obiad – bakłażan zapiekany z ciemnym ryżem i mięsem z indyka. Do picia sok warzywny ze szpinaku, jabłek, kiwi i pomarańczy.
  • podwieczorek – kefir z banana, borówek i mango.
  • kolacja – ciemny makaron z sosem warzywnym. Sos przygotowany na bazie pasty pomidorowej oraz cukinii, czerwonej papryki i kukurydzy. Do picia dowolny sok warzywny.

Każdą dietę można dowolnie modyfikować biorąc pod uwagę zawartość składników odżywczych bogatych w witaminy. Warzywa można przygotowywać nie tylko w postaci surówek ale i także soków. Taki napoje to prawdziwa bomba witaminowa. Między posiłkami trzeba uzupełniać picie wody, co jest bardzo ważne w każdej diecie.

Jakie skutki niesie za sobą trądzik i brak zdrowej diety?

Trądzik niesie za sobą wiele niepożądanych skutków, w szczególności gdy jest dość mocno nasilony. Schorzenie to może pozostawić na skórze nieestetyczne zmiany w postaci śladów. Osoby borykające się z tym problemem mają obniżoną samoocenę. Tyczy się to również zaburzeń społecznych oraz psychologicznych, czyli lęku przed kontaktem z drugą osobą a także depresji. Dlatego też istotne jest wdrożenie odpowiednich środków, między innymi diety. Zmiany trądzikowe mogą utrzymywać się bardzo długo, nawet do około 40 lat. Należy tutaj pamiętać, iż problem nie dotyczy każdego tak samo. Przebieg uwarunkowany jest od wielu czynników zewnętrznych oraz wewnętrznych. Czyli od uwarunkowań genetycznych, rodzaju cery, sposobu jej pielęgnacji. Niemniej jednak istotne znaczenie ma dieta. Ogólnodostępna żywność przetworzona sprawia, iż ludzie sięgają po nią bardzo często. Powody są różne, ale wynika to przede wszystkim z możliwości zjedzenia szybkiego posiłku. Nie każdy ma czas na przygotowywanie dań lub nie posiada uzdolnień kulinarnych. Sięganie po niezdrowe jedzenie powoduje problemy z cerą, włosami oraz ogólnym stanem zdrowia ale i do otyłości. Konserwanty i sztuczne dodatki sieją zniszczenia w organizmie ludzkim. Brak witamin i mikroelementów ma destrukcyjny wpływ na człowieka. Rozwiązaniem tegoż problemu może być catering dietetyczny. Największym plusem takiego wyjścia jest możliwość dostarczenia jedzenia w każde miejsce, w którym się znajdujesz. Dotrze bez problemu do pracy jak i do domu. Dieta pudełkowa gwarantuje pełnowartościowe posiłki z zawartością dużej ilości warzyw i zdrowych produktów. Zostaje tylko wybranie jej rodzaju dostosowanego do konkretnych potrzeb danej osoby.

 

 

Co wywołuje trądzik?

Czynniki, które prowadzą do trądziku są złożone i wieloczynnikowe.

Predyspozycje genetyczne, wahania hormonalne – prowadzące do nadmiernej produkcji łoju, stan zapalny, hiperkeratynizacja lub infekcja bakteryjna mogą wywołać trądzik.

Hiperkeratynizacja mieszków włosowych – czyli nieprawidłowe łuszczenie się komórek skóry z gruczołów łojowych i górnej części mieszków włosowych w pobliżu otwarcia porów – jest uważana za główną przyczynę. Komórki te zatykają pory i tworzą tzw. mikrokomedon.

Propionibacterium acnes jest bakterią, która normalnie występuje na ludzkiej skórze.

U osób z trądzikiem bakteria rozwija się nadmiernie i nieprawidłowo, co prowadzi do stanu zapalnego, uszkodzenia skóry, hiperkeratynizacji mieszków włosowych i zmian w łoju.

Hormony również odgrywają ważną rolę w rozwoju trądziku, dlatego też często określa się go mianem “trądziku hormonalnego”. Występuje on zwykle w okresie dojrzewania z powodu wzrostu poziomu hormonów płciowych w okresie dojrzewania, niezależnie od płci.

Kobiety również doświadczają trądziku w późniejszym okresie życia związane z wahaniami hormonalnymi w czasie ciąży, premenopauzy, a także podczas stosowania hormonalnych metod antykoncepcji.

Uważa się, że nieprawidłowa dieta również odgrywają pewną rolę. Istnieją silne dowody na to, że niektóre zmiany w diecie mają znaczący wpływ na leczenie trądziku.

Trądzik może być również spowodowany przez niektóre leki i narażenie na działanie różnych substancji chemicznych. Jednakże, te rodzaje trądziku różnią się od trądziku zwykłego.

Wskazówki dietetyczne do kontrolowania trądziku

Badania wykazały, że zmiana niektórych nawyków żywieniowych może znacząco zmniejszyć objawy trądziku.

Optymalny poziomu cukru we krwi

Unikanie wahań poziomu cukru we krwi poprzez stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym jest jedną z teorii, która nabrała rozgłosu w świecie nauki.

Indeks glikemiczny (IG) jest miarą tego, jak wolno lub szybko żywność zwiększa poziom cukru we krwi.

Wybór żywności z wysokim IG powoduje drastyczne wahania poziomu cukru we krwi i może zaostrzyć trądzik. Spożywanie pokarmów z zawartością cukru zwiększa poziom insuliny, która jest hormonem regulującym wykorzystywanie energii z węglowodanów dostarczanych do organizmu.

Stymuluje to również pojawienie się innych hormonów, których nadmiar prowadzi do hiperkeratynizacji i nadmiaru produkcji sebum, co może pogorszyć trądzik.

Niektóre badania wykazały znaczną poprawę w trądziku u osób stosujących dietę o niskim indeksie glikemicznym np. wysokobiałkową.

Trądzik jest szeroko rozpowszechniony w zachodnich populacjach, gdzie typowa dieta jest zwykle dietach obciążona wysokim IG. W częściach świata, gdzie spożywa się głównie nieprzetworzoną żywność, problem z trądzikiem pojawia się o wiele rzadziej.

Dlatego też eliminacja z diety słodzonej żywności i napojów, a także bomb węglowodanowych, takich jak biały makaron, ciastka i białe pieczywo, może poprawić objawy trądziku.

Ogranicz nabiał

Postuluje się, że mleko i produkty mleczarskie sprzyjają wydzielaniu insuliny i produkcji hormonów, takich jak IGF-1, o którym wiadomo, że w znacznym stopniu przyczynia się do rozwoju trądziku.

Przegląd 14 badań, które obejmowały 78 529 dzieci i dorosłych w wieku 7-30 lat, wykazał, że spożycie wszelkich produktów mlecznych, w tym mleka, sera i jogurtu – niezależnie od częstotliwości i ilości – było związane z większym ryzykiem trądziku.

Kolejny przegląd 9. badań przeprowadzonych na 71 819. osobach wykazał, że osoby pijące mleko były o 16% bardziej narażone na trądzik niż te, które go nie miały go w swojej diecie.

Podobnie badania wskazują, że spożycie serwatki (białka pochodzącego z mleka) może być związane z trądzikiem.

Wybieraj pełnowartościowe produkty

Stosowanie diety bogatej w składniki odżywcze i jest jednym z najlepszych sposobów na naturalne leczenie i zapobieganie trądziku. Biorąc pod uwagę, że zapalenie skóry powoduje trądzik, wybór żywności, które zmniejszają stan zapalny jest kluczowy.

Wybór przeciwzapalnych źródeł tłuszczu omega-3, takich jak tłuste ryby i nasiona chia może zmniejszyć objawy trądziku. Tłuszcze omega-6 takie jak olej rzepakowy i sojowy, mają z kolei działania pogłębiające objawy trądziku.

Napełnianie talerza kolorowymi warzywami i owocami to kolejny sposób na oswojenie stanu zapalnego i zmniejszenie objawów trądziku. Pokarmy te dostarczają organizmowi przeciwzapalne przeciwutleniacze i inne ważne dla skóry składniki odżywcze, takie jak witamina C i D.

Biorąc pod uwagę, że trądzik jest ściśle związany z dietą opartą na przetworzonej żywności, wybór pełnowartościowych produktów jest bardzo istotny podczas próby leczenia trądziku poprzez dietę.

Żywność i napoje, które pomogą Ci w walce z trądzikiem

  • Warzywa: brokuły, szpinak, jarmuż, papryka, cukinia, kalafior, marchew, buraki.
  • Owoce: borówki, grejpfruty, pomarańcze, jabłka, wiśnie, banany, gruszki, winogrona, brzoskwinie.
  • Zboża i ziarna:, komosa ryżowa, pestki dyni, farro, brązowy ryż, owies, gryka.
  • Produkty bogate w przydatne tłuszcze: całe jaja, oliwa z oliwek, awokado, orzechy, nasiona, masło orzechowe, olej kokosowy.
  • Alternatywy dla przetworów mlecznych na bazie roślin: mleko nerkowca, mleko migdałowe, mleko kokosowe, jogurt kokosowy.
  • Produkty zawierające białko wysokiej jakości: łosoś, tofu, kurczak, indyk, jaja, skorupiaki.
  • Rośliny strączkowe: ciecierzyca, fasola czarna, soczewica, fasola nerkowa.
  • Zioła i przyprawy przeciwzapalne: kurkuma, cynamon, czarny pieprz, pietruszka, czosnek, imbir, pieprz cayenne.
  • Napoje niesłodzone: woda, woda gazowana, zielona herbata, herbata hibiskusowa, woda cytrynowa, itp.

Orzechy – Wiadomo, jak wiele korzyści mają, ale prawda jest taka, że ​​dla naszej skóry te pokarmy, bogate w minerały, takie jak magnez, potas, selen i cynk, zapobiegają trądzikowi.

Marchew – To warzywo bogate w beta karoten, barwnik, który w organizmie zamienia się w witaminę A i okazuje się jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który odgrywa kluczową rolę w kontrolowaniu nadmiernej produkcji sebum, jednej z przyczyn trądziku. i działa jako środek ochronny w celu zmniejszenia utleniania komórkowego.

Czosnek i kurkuma – Przyprawy są również dobrym źródłem właściwości, które dodają smaku naszym potrawom. W przypadku kurkumy, tak szeroko stosowanej w krajach azjatyckich, jej właściwości antybakteryjne pomagają redukować pryszcze i trądzik, zwalczając suchość skóry i opóźniając procesy starzenia. Ze swojej strony czosnek zawiera allicynę, składnik o działaniu leczniczym, który zmniejsza stan zapalny skóry poprzez eliminację bakterii.

Awokado – Dzięki wysokiej zawartości witamin B6, C i E ten pożywienie nawilża skórę i zmniejsza stany zapalne, a także może być stosowany w masce.

Woda – Wreszcie ważne jest, aby Twoja skóra pozostała nawilżona i czysta, pijąc dwa litry wody dziennie. Woda pozwala organizmowi łatwo uwolnić niektóre toksyny, które mogą powodować irytujące pryszcze i pryszcze. Dlatego też, gdy organizmowi brakuje odpowiedniego nawodnienia, wiele toksyn szuka wyjścia i pozostaje na skórze, dzięki czemu możesz skorzystać z właściwości różnych owoców, takich jak arbuz czy ananas, które zawierają wiele korzyści, które pomagają nawilżyć skórę.

Żywność i napoje, których należy unikać

  • Mleko i produkty mleczne: mleko, ser, jogurt, itp.
  • Żywność wysoko przetworzona: fast foody, słone przekąski, posiłki instant, białe pieczywo, makarony, słodycze, słodzone napoje, energetyki.

Dodatkowe wskazówki do walki z trądzikiem

  • Dwa razy w tygodniu używaj naturalnej glinki maseczki do twarzy, aby usunąć zanieczyszczenia i delikatnie złuszczaj co 2-3 dni, aby usunąć martwe komórki, które mogą zatykać pory.
  • Nie przeciążaj skóry produktami i używaj miękkich i naturalnych produktów, unikaj chemikaliów, jeśli to możliwe.
  • Wykazano, że nakładanie olejku drzewnego na plamy dwa razy dziennie zmniejsza nasilenie plam.
  • Badania wykazały, że akupunktura zmniejsza lub leczy trądzik u 90-98% osób.
  • Stres powoduje wahania hormonalne, które mogą prowadzić do nadprodukcji sebum. Znalezienie sposobu na zmniejszenie poziomu stresu jest rozwiązaniem oczywistym, ale „nie jest to łatwe”
  • Wybieraj węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, takie jak produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i warzywa, i unikaj słodyczy, rafinowanej mąki, ciastek, cukrów itp.

Czy wiesz, że olejek z drzewa herbacianego jest idealnym sprzymierzeńcem w leczeniu trądziku i wyprysków? Jest to  naturalny antybakteryjny środek dezynfekujący stosowany jako ogólny środek antyseptyczny. Olejek z drzewa herbacianego ma wspaniałe właściwości, które sprawiają, że jest naturalnym środkiem do leczenia trzech rodzajów organizmów zakaźnych:  grzybów, bakterii i wirusów.

 

Olejek z drzewa herbacianego jest doskonałym lekarstwem dla chorób skóry wywołanych przez bakterie i grzyby, takich jak trądzik, ropnie, tłustej skóry, pęcherze, oparzenia słońca, grzybica stóp, brodawki, opryszczka, użądlenia od owadów, wysypek skórnych, łupieżu i innych drobnych ran i podrażnień.

Czy suplementy mogą pomóc w leczeniu trądziku?

Trądzik jest związany z niskim poziomem witaminy D. Badania wskazują, że uzupełnienie diety o pewne witaminy, minerały i inne związki mogą złagodzić trądzik. Naukowcy twierdzą niedobór witaminy D może pogorszyć objawy trądziku, ze względu na silne właściwości przeciwzapalne. Badanie przeprowadzone na 80 osobach z trądzikiem i 80 zdrowych wykazało, że niedobór witaminy D został wykryty u prawie 50% osób z tym stanem, w porównaniu z zaledwie 23% w grupie kontrolnej.

Niedobór witaminy D był również skorelowany z nasileniem trądziku, a badanie uzupełniające wykazało, że uzupełnianie dziennej dawki witaminy D przez 2 miesiące znacząco poprawiło zmiany trądzikowe u osób, którym brakowało tej substancji odżywczej.

Twój lekarz może określić, czy masz niedobór witaminy D i zalecić odpowiednią dawkę suplementu.

Suplementy witaminy D są szeroko dostępne w sklepach i online.

Zielona herbata może zmniejszyć zmiany trądzikowe

Zielona herbata zawiera duże ilości przeciwutleniaczy i wykazano, że ma silne działanie przeciwzapalne. Uzupełnienie diety zieloną herbatą może być korzystne dla osób z trądzikiem.

Badanie przeprowadzone na 80 kobietach z umiarkowanym i ciężkim trądzikiem wykazało, że te, które spożywały 1 500 mg ekstraktu z zielonej herbaty przez 4 tygodnie, doświadczyły znacznego zmniejszenia zmian trądzikowych, w porównaniu z grupą placebo.

Ekstrakt z zielonej herbaty jest powszechnie dostępny, ale należy pamiętać, aby porozmawiać z dostawcą usług medycznych przed wypróbowaniem nowego suplementu do leczenia trądziku.

Inne suplementy, które mogą pomóc

Oprócz witaminy D i ekstraktu z zielonej herbaty, następujące suplementy mogą pomóc zmniejszyć objawy trądziku:

  • Olej rybny – niektóre dowody sugerują, że uzupełnienie diety bogatym w omega-3 olejem rybnym może zmniejszyć nasilenie trądziku u niektórych osób. Jednak niewielka grupa osób doświadczyła pogorszenia się objawów.
  • witaminy z grupy B – uzupełnienie witamin z grupy B w organizmie może przynieść korzyści osobom z trądzikiem. Jednakże, należy wiedzieć, że wysokie dawki witaminy B12 mogą wywołać trądzik u niektórych osób.
  • Cynk – w kilku badaniach wykazano, że doustne suplementy cynkowe zmniejszają nasilanie trądziku, a cynk odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia skóry.
  • Aronia – wyciąg z owoców tego krzewu może zmniejszyć trądzik przed menstruacją ze względu na jego zdolność do oddziaływania na niektóre hormony, w tym estrogeny.
  • Jagody – prawie każdy rodzaj jagód ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Według niektórych badań, uzupełnienie ekstraktu z maliny może znacznie zmniejszyć zmiany trądzikowe.
  • Probiotyki – niektóre badania sugerują, że probiotyki mogą zmniejszać stan zapalny skóry i inne objawy trądziku, ale potrzeba więcej badań, aby określić najbardziej skuteczne szczepy.
  • Kannabidiol – ten związek chemizny występujący w konopiach posiada silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne i stwierdzono, że zmniejsza stan zapalny i reguluje produkcję sebum w komórkach ludzkiej skóry w badaniu probówkowym.

Używki a trądzik

Palenie jest znacząco związane z trądzikiem, wraz z niezliczonymi innymi problemami zdrowotnymi, w tym rakiem płuc i chorobami serca. Rzucenie palenia ma kluczowe znaczenie nie tylko dla zmniejszenia objawów trądziku, ale także dla poprawy ogólnego stanu zdrowia.

Picie zbyt dużej ilości alkoholu, brak snu i stres również przyczyniają się do rozwoju trądziku i nasilenia jego objawów

Eliminacja powyższych czynników nie tylko pomaga w walce z trądzikiem, ale też poprawia ogólny stan zdrowia.

Podsumowanie

Trądzik pospolity jest chorobą skóry, która dotyka wielu ludzi w każdym wieku i może mieć wpływ na samopoczucie i stan emocjonalny.

Stosowanie pełnowartościowej diety, redukcja nabiału i ograniczanie dodawanych cukrów są praktykami opartymi na dowodach naukowych, które mogą zmniejszyć objawy trądziku.

Przyjmowanie niektórych suplementów, takich jak witamina D i ekstrakt z zielonej herbaty, wystarczająca ilość snu, rzucenie palenia i zmniejszenie czynników stresogennych to również skuteczne sposoby walki z trądzikiem.

Pielęgnacja skóry jest również niezbędna w leczeniu trądziku. Współpracuj ze swoim dermatologiem, aby znaleźć najlepsze produkty dla Twoich indywidualnych potrzeb. ponieważ niektóre produkty mogą dobrze działać na niektórych rodzajach skóry, ale nie na innych.