Skuteczna utrata wagi – 6 wskazówek, które pomogą Ci trwale schudnąć

Skuteczne odchudzanie to nie tylko szybkie i efektywne odchudzanie, ale także trwałe utrzymanie nowej masy ciała. Aby skutecznie schudnąć, konieczne jest przekierowanie organizmu na aktywne spalanie nagromadzonej tkanki tłuszczowej i zablokowanie dalszych złogów, ale bez stosowania radykalnych metod zaburzających naturalny rytm naszego organizmu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak stać się właścicielką szczupłej i atrakcyjnej sylwetki bez konieczności stosowania ścisłej diety i bez angażowania się w trudne treningi, których w ogóle nie lubisz!

Nadwaga to nie tylko problem estetyczny

Nadwaga i otyłość to jedne z najczęstszych problemów współczesnego społeczeństwa. To nie tylko problemy estetyczne, ale także, a może przede wszystkim, problemy zdrowotne. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że ważąc więcej niż nasze BMI, zwiększamy ryzyko wielu dolegliwości, w tym najpoważniejszych.

Oto niektóre z negatywnych skutków nadwagi i otyłości:

  • Wzrost złego cholesterolu i trójglicerydów, a także wzrost ciśnienia krwi, a co za tym idzie, zwiększone ryzyko nadciśnienia, udaru, miażdżycy;
  • zmniejszona pojemność płuc, gorsze dotlenienie, szybsze zmęczenie, zaburzone procesy regeneracyjne organizmu;
  • Im większy nacisk na serce, tym większe ryzyko zawału serca, niedokrwienia i innych chorób sercowo-naczyniowych;
  • gorsza czynność stawów, większe ryzyko chorób zwyrodnieniowych, bóle kręgosłupa, problemy z pogłębieniem układu mięśniowo-szkieletowego;
  • Problemy z krążeniem, uszkodzenie naczyń krwionośnych, ból i obrzęk nóg, żylaki;
  • znaczne ryzyko cukrzycy typu 2;
  • stłuszczenie, zaburzenia wątroby i trzustki;
  • zwiększone ryzyko choroby pęcherzyka żółciowego;
  • czynność dolnych jelit, przewlekłe zaparcia, hemoroidy;
  • szybsze procesy starzenia
  • zaburzenia hormonalne, zaburzenia cyklu miesiączkowego, problemy z ciążą;
  • pogorszenie stanu psychicznego, depresja, apatia, lęk, uzależnienie od jedzenia (kompulsywne jedzenie), izolacja społeczna, niska samoocena.

Lista następstw nadwagi i otyłości mówi sama za siebie i jasno pokazuje, że jeśli walczymy z kilogramami, robimy to nie tylko dla dobrego wyglądu, ale przede wszystkim dla naszego zdrowia.

Nadwaga i otyłość – przyczyny tego zjawiska

Nadmierny przyrost masy ciała jest konsekwencją powstawania nadmiaru kalorii w naszym organizmie. Dzieje się tak, gdy przyjmujemy więcej kalorii, niż jesteśmy w stanie spalić na co dzień. To, co nie jest wykorzystywane jako źródło energii dla organizmu, jest „wypychane” do zapasów tłuszczu.

Najgroźniejsze dla naszej sylwetki są produkty o wysokim indeksie glikemicznym (głównie produkty zawierające znaczne ilości węglowodanów prostych i skrobi), ponieważ powodują gwałtowne wahania poziomu glukozy we krwi oraz przyczyniają się do przemiany nadmiaru cukrów w tkankę tłuszczową.

Szczupłej sylwetce nie służą również tzw. Przetworzone produkty spożywcze, spożywane w nadmiarze alkohole i tłuszcze. Z kolei większe bomby kaloryczne, bardzo przyjazne dla tytoniu, to produkty i potrawy, które zawierają jednocześnie duże ilości węglowodanów prostych lub skrobi i tłuszczu (np. Makaron biały lub makaron z białej mąki w połączeniu z ciężkim sosem i tłuste mięso, makaron ze śmietaną, frytki, fast food).

Najczęstsze biologiczne, środowiskowe i psychologiczne przyczyny nadwagi i otyłości:

  • Zbyt wysokie dzienne spożycie kalorii w stosunku do potrzeb organizmu i jednocześnie zbyt niski poziom aktywności fizycznej;
  • kiepski wybór żywności (zbyt dużo żywności o wysokim stopniu przetworzenia, zawierającej ogromne ilości cukrów i tłuszczów, która dostarcza dużo nadmiaru kalorii, a za mało produktów naturalnych, bogatych w błonnik, witaminy, minerały i dobrze przyswajalne białka);
  • nieregularne przyjmowanie pokarmów, nieodpowiednie nawyki żywieniowe (np. przejadanie się, przejadanie się, przejadanie się dziennie);
  • siedzący tryb życia (praca w jednej pozycji, bierne spędzanie wolnego czasu, prawie wyłącznie podróżowanie samochodem itp.)
  • stres spowodowany „jedzeniem”, negatywnymi emocjami, problemami z samooceną;
  • skłonność do nadwagi uwarunkowana genetycznie;
  • powolny metabolizm spowodowany czynnikami wrodzonymi lub mniej aktywnym trybem życia;
  • choroby metaboliczne, zaburzenia hormonalne (np. niedoczynność tarczycy , zespół Cushinga, zespół policystycznych jajników, cukrzyca).

Dlaczego tak trudno jest schudnąć?

Niemal każdy, kto zna problem nadmiaru kilogramów z sekcji zwłok, podjął już dziesiątki prób ich wyeliminowania. Próby, które niestety zwykle kończą się niepowodzeniem. Dlaczego tak trudno jest schudnąć? Oto najczęstsze powody:

1) Wprowadzanie zbyt subtelnej zmiany diety lub poziomu aktywności, która tak naprawdę nie eliminuje nadmiaru kalorii i nie prowadzi do zwiększonego spalania tłuszczu.

Przykładem może być zamiana białego pieczywa na pieczywo pełnoziarniste lub ograniczenie słodyczy i jednocześnie „nadrabianie zaległości” w porównaniu z innymi produktami w celu przybierania na wadze (np. Dania gotowe). Innym przykładem są zbyt delikatne próby wprowadzenia aktywności fizycznej. Półgodzinna jazda na rowerze dwa razy w tygodniu lub okazjonalne wizyty na siłowni to za mało, zwłaszcza jeśli nie ograniczasz kalorii w tym samym czasie i prowadzisz siedzący tryb życia. Aby zacząć spalać tłuszcz, każdego dnia powinieneś być bardziej aktywny.

2. wprowadzenie zbyt radykalnych zmian w diecie lub poziomie aktywności.

Nie tylko zmiany, które są zbyt delikatne, ale i zbyt drastyczne, nie są sprzymierzeńcem skutecznej redukcji nadwagi. Niektórzy uważają, że najlepszym sposobem na odchudzanie jest niejedzenie. Niestety jest zupełnie odwrotnie, głód prowadzi do spowolnienia metabolizmu i niedoborów żywieniowych. Kiedy skończymy nadrabiać zaległości z niejedzeniem, nasz organizm zacznie intensywnie gromadzić zapasy i wystąpi efekt jojo.

Podobnie, trening może być zbyt męczący pod względem utraty wagi, zwłaszcza jeśli do tej pory nie wykonywałeś regularnej aktywności fizycznej i nagle zejdź na głęboką wodę i zaczniesz ćwiczyć na siłowni lub biegać na duże odległości. . Taki fizyczny maraton dla organizmu często kończy się wyczerpaniem, kontuzjami, nadwyrężeniem stawów i prowadzi do wyczerpania zapału i rezygnacji z określonej aktywności, a tym samym do przerwania leczenia na odchudzanie. W tym celu wystarczy radykalne metody!

3. stosowanie diet zbyt sztywnych dla organizmu.

Niestety jest to bardzo powszechna praktyka wśród osób z nadwagą. Surowe diety niosą ze sobą obietnicę szybkiej i intensywnej utraty wagi i to właśnie jak magnes przyciąga do siebie ludzi spragnionych smukłej sylwetki. Dieta kopenhaska, dieta 1000 kcal, dieta kapustna – to tylko niektóre z restrykcyjnych diet, które choć na początku prowadzą do wyraźnej utraty wagi, prowadzą do mniej pożądanego rezultatu, jakim jest efekt jojo.

Nadwaga powraca, ponieważ wraz z zakończeniem diety i powrotem do normalnego odżywiania organizm zaczyna „regenerować się” i „zapobiegawczo” gromadzić rezerwy w postaci tkanki tłuszczowej. Pamiętaj też, że szybka utrata masy ciała, którą można zaobserwować podczas stosowania ścisłej diety, wynika głównie z utraty wody z organizmu, a nie tłuszczu. Redukcja tkanki tłuszczowej jest z czasem bardziej rozległym procesem, wynikającym z trwałego przyspieszenia metabolizmu i wprowadzenia zdrowych nawyków żywieniowych, a nie drakońskich diet.

4) Brak konsekwencji w realizacji planu odchudzania, niska motywacja.

Bardzo często zdarza się, że nawet jeśli początkowo podchodzimy do odchudzania z dużym entuzjazmem, pełną mobilizacją i motywacją, to z czasem spada nasza werwa i chęć do dalszej walki o naszą sylwetkę, a potem stopniowo maleją zalecenia dietetyczne lub dietetyczne. trening jest wyeliminowany z naszego życia. Dlaczego to wszystko się dzieje? Czasami tracimy wiarę w siebie i to, że faktycznie możemy schudnąć, czasami jesteśmy zbyt niecierpliwi – nie widząc żadnej utraty wagi przez jakiś czas, rezygnujemy z dalszego odchudzania, a czasem nie mamy aż tak dużo samozaparcia i pragnienie dokonania prawdziwej zmiany, aby zmienić nasze ustalone zachowania związane z jedzeniem lub aktywnością.

Zbyt częste zmiany w dietach odchudzających.

Systematycznemu odchudzaniu nie sprzyja ciągłe wprowadzanie nowych menu opartych na innych typach produktów. Niestety, często popełniamy ten błąd i zmieniamy dietę jak przysłowiowe rękawiczki, szukając optymalnego dla siebie rozwiązania. Jeśli np. Za tydzień stosujemy dietę owsiankową, w kolejnej diecie białkowej, w kolejnej diecie owocowo-warzywnej itp. nasz organizm „wariuje”, a procesy metaboliczne nie są regulowane, co powoduje trudności w odchudzaniu. Najlepiej trzymać się zrównoważonego planu żywieniowego.

Jak skutecznie schudnąć? 6 wskazówek dotyczących szczupłej sylwetki

Prawdziwa metamorfoza ciała wiąże się z trwałą zmianą nawyków, która doprowadziła do przyrostu masy ciała. Dotyczy to diety, aktywności, a także naszego sposobu myślenia. Praca nad sobą jest tak samo ważna jak szczupły styl jedzenia lub codzienne ćwiczenia. Musimy zacząć myśleć, jak dobrze być w formie.

Oto 6 kluczowych porad psychologicznych, dietetycznych i treningowych jako recepta na nadwagę:

Przede wszystkim zmień swój sposób myślenia!

Uważaj się za dobrze. Wyobraź sobie siebie jako szczupłą osobę, pomyśl o sobie jako o odnoszącej sukcesy sylwetce i nie zbaczaj z wysokiej motywacji, aby schudnąć. Pozostań wierny swoim celom, nie patrząc zbyt daleko. Zyskaj wszystko małymi krokami, nie zniechęcaj się, jeśli w ciągu miesiąca schudłeś mniej kilogramów niż chciałeś.

Ciesz się każdym małym sukcesem, ponieważ to te małe historie sukcesu składają się na ostateczny triumf. Pamiętaj, że nie musisz się poddawać, gdy nadejdą chwile zwątpienia. Ważne jest, aby nauczyć się wychwytywać negatywne myśli i odrzucać je, pamiętając o pierwotnych celach sylwetki, które są dla nas priorytetem.

Po drugie, naucz się kontrolować stres i negatywne emocje!

Stres jest wpisany w nasze czasy, ale to nie znaczy, że musimy być jego niewolnikami. U większości osób z nadwagą zjawisko przejadania się (często w postaci wchłaniania niekontrolowanych ilości pokarmu) jest bezpośrednią reakcją na napięcie nerwowe i obniżenie nastroju związane z niską samooceną lub problemami osobistymi i zawodowymi itp. . Kiedy jesteśmy pod wpływem stresu w naszym ciele, kortyzol jest intensywnie wydzielany. To hormon, którego nadmiar zwiększa poziom glukozy we krwi i apetyt. Efekt jest taki, że jemy coraz częściej i częściej.

Nie ma wątpliwości, że stres, wahania nastroju czy przytłaczające nas negatywne myśli są dużą przeszkodą w utracie wagi. Jeśli i Ty masz z nimi kłopoty, zainteresuj się różnymi technikami relaksacyjnymi i zacznij pracować nad poczuciem własnej wartości i emocjami.

Po trzecie, nie myśl o swojej diecie jako tymczasowej. Przełącz się na zdrowe menu na zawsze!

Diety krótkoterminowe mają krótkotrwałe skutki. Jeśli chcemy skutecznie schudnąć, powinniśmy zacząć inaczej myśleć o jedzeniu i na stałe wprowadzać nowe menu. Warto z sobą ustalić, że od teraz będziemy wprowadzać zmianę i jeść inaczej – zdrowo i dietetycznie, ale też niezbyt ascetycznie.

Twoje nowe menu powinno jednocześnie spełniać dwa warunki: po pierwsze, powinno być lekkie, jak najbardziej naturalne i sprzyjać odchudzaniu; po drugie, powinno sprawiać przyjemność podczas jedzenia. Dobra wiadomość jest taka, że ​​gotowanie dietetyczne może być jednocześnie bardzo smaczne i proste. Czytając dalszą część artykułu, dowiesz się, jak stworzyć menu dietetyczne, które pomoże Ci schudnąć, jednocześnie ciesząc się kubkami smakowymi.

Po czwarte, zmień swój styl jedzenia!

Jak jeść, żeby schudnąć? Dobre pytanie. Przy odchudzaniu sposób odżywiania jest równie ważny, jak zawartość samego pożywienia. Pierwszą ważną kwestią jest spożywanie odpowiedniej ilości jedzenia i unikanie przejadania się za jednym razem.

Aby utrzymać wysoki poziom metabolizmu, spożywaj około 4-6 posiłków dziennie, zachowując między nimi 3-4-godzinną przerwę. Nie szukaj jedzenia między posiłkami, ale jeśli nagle zgłodniejesz i zostało jeszcze trochę czasu na kolejne danie, możesz zjeść coś niskokalorycznego (np. Marchew, sałatka z selera, jabłko, garść nasion słonecznika) i pić wodę.

Inną rzeczą jest sprawdzenie wielkości naczyń. Jak jeść mniej podczas posiłków? Przede wszystkim naucz się jeść powoli i spokojnie, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Szybkie jedzenie pochłonie dużo kalorii, zanim poczujesz się pełny. Pamiętaj, że impuls, że żołądek jest pełny, pojawia się dopiero około 20 minut po rozpoczęciu jedzenia. Dobrą metodą jest umieszczanie na talerzu mniejszych, niezbyt dużych porcji i spożywanie ich powoli przez około 20 minut.

Warto też wspomnieć o częstym przyzwyczajeniu, który z pewnością nie sprzyja redukcji kalorii, czyli stosowaniu dodatkowych porcji. Staraj się ich nie używać, a jeśli to zrobisz, weź dodatkową porcję tego, co przynajmniej zagraża Twojej wadze – np.sałatka, sałata, gotowane warzywa. Innym skutecznym sposobem na ograniczenie spożycia kalorii jest wypicie 1 lub 2 szklanek wody tuż przed posiłkiem – w ten sposób można częściowo wypełnić żołądek, zaspokoić pierwszy głód i mniej jeść w trakcie posiłku.

Po piąte, zaplanuj menu dietetyczne!

Co jesz, żeby być fit? Pamiętaj, aby zacząć spalać tłuszcz, musisz spożywać mniej kalorii niż spożywasz. Z drugiej strony nie możesz nadmiernie wyczerpać menu, ponieważ Twój organizm przejdzie w tryb oszczędny, a metabolizm zwolni. Najbezpieczniejszym sposobem jest zmniejszenie dziennego spożycia kalorii o 300-500 kalorii w stosunku do dziennego zapotrzebowania.

Na przykład, jeśli nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2000 kcal, staramy się spożywać około 1600 kcal dziennie. W tym miejscu może pojawić się pytanie: skąd mam wiedzieć, jakie są moje potrzeby kaloryczne? Aby móc je łatwo wyliczyć, warto skorzystać ze specjalnych kalkulatorów dostępnych na wielu stronach poświęconych dietetyce i odchudzaniu.

W Twoim nowym chudym menu z pewnością nie będzie miejsca na tradycyjne obiady ziemniaczane, tłuste mięsa, ciężkie sosy, nie będzie miejsca na świeże i popularne kanapki z białej mąki, na fast foody, desery i przekąski będące bombami kalorycznymi (np. np. frytki lub ciasta z kremem), słodkie napoje, dania gotowe oraz inne produkty i potrawy nasycone składnikami powodującymi otłuszczenie.

Menu musi być lekkie, niezbyt kaloryczne, nasycone naturalnymi produktami (bogate w cenne składniki odżywcze, takie jak białko jaja czy witaminy i minerały), bogate w kolorowe warzywa i owoce, a jednocześnie urozmaicone, ciekawe, nie pozbawiony szczególnych smaków i aromatów.

7 kategorii produktów stanowiących podstawę skutecznej diety odchudzającej:

  • Wszystkie warzywa (np. Pomidory, buraki, marchew, brokuły, szpinak, sałata, kapusta, papryka, cukinia, rzepa, kalarepa, kalarepa, jarmuż, seler i wiele, wiele innych)
  • produkty pełnoziarniste: ryż brązowy, makaron razowy, pieczywo razowe, kasze razowe, płatki zbożowe, otręby, kiełki zbóż
  • rośliny strączkowe (np. fasola, soczewica, ciecierzyca, groszek)
  • niskotłuszczowe produkty mleczne (np. twarożek, maślanka, jogurt)
  • ryby (np. dorsz, morszczuk, łosoś) i chudsze mięso (np. pierś z kurczaka i indyka, filet z szynki i wieprzowiny, filet wołowy, pierś z kaczki bez skóry)
  • jajka
  • Owoce, zwłaszcza te z niską zawartością cukru (np. Grejpfruty, pomarańcze, cytryny, jabłka, brzoskwinie, porzeczki, jagody, maliny, wiśnie, śliwki, truskawki, agrest, jeżyny, awokado)

Twoja dieta powinna również zawierać świeże i suszone zioła (np. Oregano, bazylia, pietruszka, kolendra, szczypiorek) oraz przyprawy, z których wiele to wzmożone spalanie termogenicznych tłuszczów (np. Imbir, chili, kurkuma, kardamon, cynamon) , curry, pieprz).

Co ważne, nie ograniczaj węglowodanów ani tłuszczów do zera! Oni też są potrzebni! Nadmiar węglowodanów jest najbardziej niebezpieczny dla sylwetki, jednak pewna ich ilość (zwłaszcza węglowodany złożone) jest potrzebna np. Do prawidłowego funkcjonowania mózgu czy utrzymania odpowiedniego poziomu energii. Jeśli chodzi o tłuszcze, spożywaj je z umiarem, wykorzystując głównie te najkorzystniejsze dla zdrowia lipidowego, czyli te bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 (obecne są m.in. w orzechach, zbożach, oliwie z oliwek). oliwa i inne oleje roślinne).

Przykład diety odchudzającej:

  • śniadanie: omlet z otrębami, wędzoną ricottą, pomidorami, papryką i szczypiorkiem
  • II śniadanie: 2 tosty pełnoziarniste z masłem orzechowym
  • Kolacja: Blanszowana zupa kalafiorowa z jogurtem naturalnym, morszczuk z pieca, kasza jaglana z pęczka, sałatka z selera
  • Przekąska: galaretka z owocami
  • Kolacja: Gorące i chude kiełbaski drobiowe, sos pomidorowy lub jogurtowo-ziołowy, kawałek pumpernikla

lub

  • Śniadanie: graham z pastą z soczewicy i oliwek, pomidorem i 2 ogórkami mielonymi (lub pół długiego ogórka).
  • II śniadanie: sałatka dietetyczna z kurczakiem, brązowym ryżem i warzywami
  • Kolacja: Zupa krem ​​z cukinii, pieczone bataty nadziewane szpinakiem i serem feta
  • Przekąska: maślanka i koktajl owocowy, 2 marchewki
  • Kolacja: pełnoziarniste bułki z pastą z awokado, jajkiem na twardo, rzodkiewką i jarmużem

Z prostych produktów, które towarzyszą nam na co dzień, można stworzyć całą serię dietetycznych obiadów. Przedstawiamy kilka pomysłów, z których warto skorzystać. Możemy je też modyfikować na wiele sposobów, podmieniając składniki na pokrewne i dodając nowe, unikając w ten sposób kulinarnej monotonii.

Śniadanie dietetyczne:

  • jagnię w mleku z bananami, malinami, migdałami i słonecznikami
  • Kasza gryczana z mlekiem kokosowym, brzoskwiniami, kiwi i orzechami
  • płatki owsiane z jogurtem, gruszkami i cynamonem
  • Pełnoziarniste tortille z makaronem jajecznym na twardo, szczypiorkiem i awokado
  • razowy tost z hummusem, ricottą z koperkiem, ogórkiem i rzodkiewką
  • Wafle bananowe na bazie mąki orkiszowej podawane z miodem lub owocami

Obiady dietetyczne:

  • Kasza Kasza Klastry Cukinia, Papryka i Fasola Szparagowa
  • risotto z porem, czosnkiem i grzybami (suszone grzyby leśne lub borowiki)
  • Krem z dyni, dania główne z jęczmienia i kotlety z marchwi podane z sosem jogurtowo-ziołowym i surówką z kapusty pekińskiej
  • zupa brokułowa, drugie danie pieczony filet z piersi indyka, pieczone warzywa, brązowy ryż
  • papryka faszerowana (składniki nadzienia: mielone mięso drobiowe, kasza jęczmienna lub gryczana, pietruszka, cebula, czosnek, pieczarki, koncentrat pomidorowy, mozzarella, oregano, chilli, sól)
  • żeberka (otrzymane z mielonego w blenderze lub maszynce do mięsa na dorsza, mintaja lub morszczuka) obtoczone siemieniem lnianym, kaszą cebulową z warzywami

Obiady dietetyczne:

  • Sałatka z wędzonym łososiem, twarożkiem, koperkiem, jarmużem lub zieloną sałatą i pomidorkami koktajlowymi
  • dietetyczny gulasz z kurczaka i grzybów, 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • Pieczone placki dyniowe podawane z warzywną kuracją
  • pełnoziarniste tortille z kurczakiem, świeżym szpinakiem, oliwkami, ogórkiem, pomidorem i papryką z sosem jogurtowo-czosnkowym
  • Krem z soczewicy posypany pestkami dyni, grzanka razowa z mozzarellą
  • omlet z płatkami owsianymi, brokułami i kapustą

Gotowanie dietetyczne jest kluczowym punktem planu przejścia na tryb intensywnego spalania tłuszczu. Innym jest przejście na bardziej aktywny tryb życia. Co warte podkreślenia, ruch jest ważny nie tylko z punktu widzenia kształtowania sylwetki, ale także z punktu widzenia ochrony zdrowia. Wzmocnienie odporności, zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia i cukrzycy, poprawa kondycji kości i mięśni, zmniejszenie stresu, poprawa samopoczucia, usprawnienie pracy umysłu – to tylko niektóre z wielu korzyści, jakie daje nam regularna aktywność fizyczna. drzwi.

Po szóste, bądź żywotny, bądź aktywny!

Chcesz zacząć obserwować rzeczywiste zmiany w Twojej sylwetce? Zacznij się więcej ruszać! Systematyczna aktywność to doskonały sposób na trwałe zwiększenie tempa metabolizmu i przyspieszenie utraty wagi. Im wyższy poziom aktywności, tym bardziej nasz organizm zużywa energię i tym częściej dociera do zmagazynowanych rezerw tłuszczu.

Dobrym patentem na skuteczne i trwałe przyspieszenie metabolizmu jest cykliczny, krótki (około 25-30 minut), ale intensywny trening interwałowy lub siłowy. Ze względu na intensywny trening, który towarzyszy treningom interwałowym i siłowym, następuje bardzo wysoki wydatek energetyczny. Ponadto organizm wykorzystuje również zwiększone zapasy energii wiele godzin po takim treningu. Przez cały ten czas następuje wzrost spalanych kalorii z pożywienia i większy rozkład tkanki tłuszczowej.

Ale nie każdy jest przygotowany na intensywny trening. Osoby z większą nadwagą lub o obniżonej sprawności powinny raczej zacząć od łagodniejszych form aktywności. Ważne jest to, że nie musisz ciężej pracować, aby skutecznie zacząć tracić zbędne kilogramy. Możesz postawić na umiarkowany trening aerobowy, zajęcia zorganizowane (np. Zumba, aerobik, sporty zespołowe), potrafisz pływać, tańczyć, a nawet odbywać długie dynamiczne spacery. Najważniejsze to robić to systematycznie, najlepiej kilka razy w tygodniu, i łączyć ruch ze wspomnianą wyżej dietą.