zweryfikowany
Ryż – co powinniśmy o nim wiedzieć?
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Mimo że najczęściej w naszej kuchni stawiamy na ziemniaki, to warto pomyśleć czasami o innych węglowodanach do posiłków. Są jeszcze makarony oraz ryż. Świetnie nadaje się jako baza wielu dań, tym na słono, jak i na słodko. Posiada wiele zalet, także dla naszego zdrowia. I dlatego warto go także uwzględnić.
Ryż znany od zarania dziejów
Ryż był uprawiany już w starożytności. Doceniano jego wartości zdrowotne i odżywcze. Stał się podstawą wyżywienia wielu ludzi na całym świecie. Szczególnie jest popularny w dietach lekkostrawnych i bezglutenowych. Ponadto dostarcza energii i łatwo zaspokaja głód.
Nic więc dziwnego, że jest tak popularny, a w Azji jest tym, czym dla nas chleb czy ziemniaki. To podstawa wielu dań.
Jakie korzyści niesie ze sobą jedzenie ryżu
- Obniżamy poziom cholesterolu we krwi
- Dbamy o pracę naszego serca
- Poprawiamy trawienie
- Ryż ma właściwości przeciwbiegunkowe
- Posiada witaminy z grupy B
- Ma w sobie magnez, żelazo, fosfor, mangan, selen i miedź
- Jest źródłem białka, węglowodanów, tłuszczów wielonasyconych i błonnika
- Reguluje poziom cukru we krwi
- Jest łatwoprzyswajalnym zbożem
- Jest polecany sportowcom oraz osobom dbającym o linię
Czy ryż jest dobry na odchudzanie?
Rodzaje ryżu
Choć wydaje się, że ryż to ryż, to na rynku znajdziemy go wiele rodzajów (a to i tak nie wszystkie, jakie można znaleźć na całym świecie). Różnią się:
- Smakiem
- Stopniem oczyszczenia
- Wchłanianiem wody i pęcznieniem
- Kształtem
- Wartościami odżywczymi
- Zawartością skrobi
Kurczak Curry: Oryginalny przepis na kurczaka curry
Ze względu na długość ziaren i kleistość wyróżniamy:
- Krótkoziarnisty (owalny) – ziarna są okrągłe o długości do 5 mm. Łatwo się sklejają, dlatego są popularne, jeśli chodzi o risotto, sushi i paele. Świetnie je się pałeczkami.
- Średnioziarnisty – ziarna mają długość do 6 mm, nieco gorzej się sklejają, ale wykorzystuje się je do risostto i deserów.
- Długoziarnisty – najczęściej spotykany rodzaj w Polsce. Długośc do 7 mm. Po ugotowaniu jest sypki.
Ze względu na kolor:
- Biały – najpopularniejszy. Pozbawia się go łupiny, otrębów i zarodka. Niestety posiada przez to mniej składników odżywczych. Jednak można z niego dłużej korzystać. Posiada delikatny smak, jest tańszy i krócej się go gotuje. Po otwarciu można z niego korzystać przez 1-2 lata, a zamknięty jest zdatny do spożycia nawet po 10 latach.
- Brązowy – najlepszy, gdy chodzi o składniki odżywcze. Zawiera otręby – wartościową część zboża. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, E, niacyny, tiaminy oraz wiele innych składników odżywczych. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznego zaleca się go cukrzykom.
Dłużej się go gotuje, więc nie jest tak popularny jak biały, krócej jest zdatny do spożycia, a przy kontakcie z powietrzem jełczeje.
- Czerwony – niełuskany, o czerwonej barwie. Posiada lekko orzechowy smak, jest lekkostrawny, ma niski indeks glikemiczny, posiada właściwości antynowotworowe. Korzystnie wpływa na prace serca i układu nerwowego. Nadaje się dla alergików.
- Czarny – był czas, że jadał go jedynie cesarz i nikt poza nim. Posiada łagodny, orzechowy smak. Ma wysoką wartość odżywczą, dużo żelaza i błonnika. Znajdziemy w nim także magnez, cynk, wapń, witaminę E. Zapobiega rozwojowi nowotworów, łagodzi cukrzycę, opóźnia starzenie się i hamuje rozwój niezdrowych bakerii.
Jest często wykorzystywany przy daniach orientalnych i egzotycznych.
- Żółty – nazywany także Mochi. Jest kleisty, słodki i często występuje w potrawach japońskich.
Ryż – gatunki i odmiany
- Parboiled – długoziarnisty, biały. Nazwa jest informacją o tym, że został on poddany działaniu pary wodnej, dzięki czemu ma dłużej zachowywać właściwości odżywcze. Szybko się gotuje i nadaje do wielu dań.
- Jaśminowy – posiada białą barwę, kwiatowy zapach i słodki posmak. Idealny do deserów i innych dań.
- Basmati – długoziarnisty. Aromatyczny, sypki i puszysty. Świetnie komponuje się z rybami, owocami morza i drobiem.
- Arborio – włoska odmiana idealna do risotto. Okrągłe ziarna, posiada wiele skrobi, węglowodanów i białka. Ma słodkawy smak.
- Kleisty – przeważnie wykorzystywany w Japonii. Dzięki temu, że jest kleisty nadaje się do sushi, puddingu i wielu innych potraw.
- Dziki – nazywany owsem wodnym. Posiada wiele składników mineralnych i witamin. Cenniejszy od brązowego. Ma orzechowy smak. Nadaje się do sałatek oraz dań egzotycznych.
Gotowanie ryżu – Kilka rad związanych z gotowaniem ryżu
- Zanim zaczniemy gotować ryż, warto go wypłukać pod wodę.
- Podczas przygotowywania risotto i paelii warto najpierw podsmażyć ryż, a dopiero potem zalać bulionem.
- Ryż długoziarnisty gotujemy na sypko w proporcjach 2 szklanki wody na 1 ryżu.
- Ryż wrzucamy do wrzącej, osolonej wody w przypadku gotowaniu we wrzątku. W przypadku gotowaniu absorpcyjnym – zalewany zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i potem gotujemy 10-15 min. gotowanie na parze wymaga tego, by woda sięgała nieco ponad poziom ryzu.
Dieta ryżowa
Na czym polega dieta ryżowa? Pierwszy raz pojawiła się w latach 30-50. XX wieku. Została zaprojektowana prze dr Waltera Kempnera, który chciał ją zastosować do leczenia nadciśnienia tętniczego. W tamtych czasach mało kto wierzył, że dieta może wpływać na niewydolności nerek (a to m.in. badał lekarz). Bo wielu testach Kempner zaprojektował dietę, która składała się z ryżu, owoców, cukru, soków owocowych i suplementacji witamin oraz żelaza. Dieta miała nie przekraczać 2000 kcal dziennie. Więcej w osobnym wpisie Dieta ryżowa: Na czym polega? Efekty, Rodzaje, Jadłospis na diecie ryżowej
FAQ – o ryżu
- Czy ryż jest zdrowy?
- Tak, dlatego warto go dodać do swojej diety.
- Czy można jeść ryż na diecie?
- Tak, gdyż jest wolno trawiony.
- Czy sportowcy powinni jeść ryż?
- Tak, gdyż zawiera on wiele węglowodanów.
- Jak przechowywać ryż?
- W suchym, nieprzewietrznym miejscu. Najlepiej w szczelnym opakowaniu.
Komentarze |0|