Kurczak Curry – Oryginalny przepis na kurczaka w sosie curry z warzywami

Kurczak curry jest potrawą z kuchni indyjskiej, którą coraz częściej można spotkać w menu restauracji na całym świecie. Oryginalny przepis cechuje się dodatkiem ostrych przypraw, co przekłada się na finalny smak potrawy. W prosty sposób można również przygotować kurczaka curry we własnym domu i nie wymaga to specjalnych umiejętności kulinarnych. Potrawka podawana z ryżem jest doskonałą propozycją na sycący obiad lub kolację. W poniższym artykule przedstawiamy wszystkie najważniejsze zasady dotyczące przygotowania tej potrawy, co sprawi, że przyrządzone danie zachwyci każdego zwolennika ostrych dań z kurczakiem. Zapraszamy! 

Reklama

Jakie części kurczaka do curry?

Najważniejszym składnikiem oryginalnego przepisu na curry jest mięso drobiowe, dokładniej kurczak. W potrawie można wykorzystać różne jego części, jednak zdecydowanie najlepiej sprawdzą się piersi z kurczaka lub mięso z uda i podudzia. Najlepiej postawić na mięso dobrej jakości z wolnego wybiegu, co gwarantuje, że kurczak rósł w swoim naturalnym tempie, bez dodatku antybiotyków i przyspieszaczy wzrostu. Mięso w potrawie curry należy oczyścić z wszystkich błonek i pokroić na paski około 2 cm. Kolejnym ważnym aspektem jest odpowiednie doprawienie mięsa aromatycznymi przyprawami.

Im dłużej mięso będzie znajdowało się w marynacie, tym bardziej pochłonie wszystkie aromaty i zapachy użytych przypraw. Nie należy żałować sobie przyprawy curry w proszku. Taką przyprawę można skomponować również samodzielnie, sprawiając, że będzie ona jeszcze bardziej aromatyczna. Niezbędne do jej stworzenia są: mielona kolendra, pieprz, szczypta cynamonu, chili, mielone goździki, kminek, gałka muszkatołowa i mielony kardamon. W marynacie nie może zabraknąć również czosnku i imbiru, który najlepiej dodać w świeżej formie.

Warzywa do curry

Potrawka z curry występuje zawsze z dodatkiem warzyw. Te muszą być dokładnie obrane i pokrojone w cienkie słupki. W tradycyjnym curry musi znaleźć się marchewka, cebula i czerwona papryka. Niektóre modyfikacje przepisu uwzględniają również paprykę w innych kolorach oraz dodatek większej ilości świeżych warzyw. My jednak skupimy się na tradycyjnym przepisie na indyjskie aromatyczne curry z kurczakiem.

Wśród świeżych warzyw, jak już zostało wcześniej wspomniane, nie może zabraknąć świeżego korzenia imbiru oraz ząbków czosnku, które najlepiej pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na tarce. W przygotowywaniu curry pomocny może okazać się także drobiowy lub warzywny bulion, którym powinno się podlać smażone na oleju warzywa. Nie ma dobrego curry bez dodatku oryginalnej pasty curry. W sklepach występują doskonałe pasty w wielu wariantach, różniące się między sobą stopniem ostrości.

Jakie mleczko kokosowe do curry?

W potrawie curry z kurczakiem konieczne jest wykorzystanie prawdziwego mleczka kokosowego. Mowa oczywiście o produkcie z wysoką zawartością tłuszczu, a nie o napoju kokosowym używanym do kawy. Najważniejsze jest to, by kupione mleko kokosowe miało jak najprostszy skład, bez zbędnych ulepszaczy smaku i zagęstników. Mleko kokosowe nie ma laktozy, więc może być wykorzystywane przez osoby stroniące od tego cukru. W curry sprawdzi się szczególnie mleczko kokosowe o zawartości tłuszczu na poziomie 17-19%, natomiast tłustsze również zdadzą egzamin. Po zredukowaniu ich na patelni zagęszczą nasz sos.

Jak przygotować curry z kurczakiem?

Czas przejść do konkretów! W kilku prostych krokach przestawiamy jak przygotować domowe curry z kurczakiem, które fantastycznie smakuje serwowane z ryżem basmati lub jaśminowym.

  1. Kurczaka należy umyć, pokroić na 2 cm paski i wymieszać z przyprawami. Można wykorzystać gotową mieszankę curry lub zrobić ją samodzielnie z mielonej kolendry, pieprzu, chili, mielonych goździków, cynamonu, kminku, mielonego kardamonu i gałki muszkatołowej. Kurczaka należy zamarynować i odczekać minimum godzinę.
  2. Na głębokiej patelni należy rozgrzać olej roślinny i przesmażyć na nim pokrojoną cebulę. Należy ją podsmażać na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie należy dodać na patelnię pokrojoną w cienkie słupki marchewkę, a następnie paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Najlepiej sprawdzi się czerwona, ale można dodać również inną odmianę papryki. Całość należy podsmażać przez 10 minut bez pokrywki.
  3. Po tym czasie na patelnię należy dodać kurczaka, pokrojony lub stary imbir i czosnek i smażyć na niedużym ogniu przez około 10 minut.
  4. Pod koniec gotowania całość należy zalać bulionem drobiowym lub warzywnym, mleczkiem kokosowym z puszki lub kartonu, o zawartości tłuszczu około 17-22% i dwoma łyżkami pasty curry. Całość należy zamieszać i gotować około 10 minut, aż do zredukowania sosu. Warto zaznaczyć, że nie może być on zbyt gęsty, gdyż oryginalne curry jest dosyć rzadkie.
  5. Całość należy serwować z białym ryżem lub chlebkiem naam i z dodatkiem świeżej kolendry. Dobrze sprawdza się także prażony sezam.

FAQ czyli najczęściej nurtujące pytania o potrawie curry

  1. Czy curry można podawać bez ryżu? Tak, kurczaka curry można serwować również z chlebkiem naam lub jako samodzielne danie.
  2. Czym można zastąpić świeży imbir w kurczaku curry? Świeży imbir można zastąpić imbirem w proszku.
  3. Czy można przygotować wegetariańskie curry? Tak, kurczaka należy pominąć lub zastąpić tofu lub tempehem. Drobiowy bulion można zamienić na warzywny lub wodę.