zweryfikowany
Babka ziemniaczana – prosty pomysł na obiad dla całej rodziny
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Babka ziemniaczana to prosta i smaczna potrawa, którą większość kojarzy z dzieciństwa. Przepis jest na tyle prosty, że każdy, nawet ktoś, kto gotuje tylko okazjonalnie, sobie z nim poradzi.
Jak więc zrobić babkę ziemniaczaną i przypomnieć sobie smak babcinego obiadu?
Babka ziemniaczana – składniki
Do zrobienia babki ziemniaczanej potrzebne są następujące składniki. Ilość każdego z nich przygotowujący może dobrać indywidualnie do potrzeb swojej rodziny.
Dla przykładu:
- 2 kg ziemniaków
- 150 g kiełbasy lub boczku wędzonego (można użyć obu składników w ilościach odpowiadających konkretnej osobie)
- 150 g smalcu ze skwarkami
- 2 cebule
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- przyprawy według uznania np. łyżeczka soli, pieprzu, majeranku, oregano, bazylii i czosnku suszonego albo 2-3 rozgniecione ząbki.
Najlepsza babka ziemniaczana wyjdzie w keksówce o długości około 21 centymetrów.
Formę należy obsypać bułką tartą, żeby babka się nie przykleiła.
Przygotowanie
Ziemniaki umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków.
Po starciu może być za dużo wody w ziemniakach. Wtedy najlepiej je odcisnąć. Jednak, gdy się tego nie zrobi woda prawdopodobnie wyparuje w trakcie pieczenia, które trwa około 1,5 godziny.
Do startych ziemniaków należy wbić jajka, dodać mąkę pszenną oraz przyprawy: sól, pieprz, czosnek, bazylię i majeranek.
Masę należy dokładnie wymieszać.
Smalec rozpuścić na patelni, dodać kiełbasę lub boczek.
Jeżeli są oba te składniki wymieszać na jednej lub przysmażyć na dwóch patelniach wedle uznania.
Cebulę podsmażyć.
Można dodać posiekany szczypiorek.
Następnie wszystkie składniki wymieszać łyżką.
Jak przygotować formę?
Formę wysmarować tłuszczem np. olejem (może być ten z patelni) oraz obsypać bułką tartą.
Masę wyłożyć do formy do pieczenia i wyrównać.
Górę można posypać świeżymi ziołami np. pietruszką, czy oregano.
Pieczenie
Tak przygotowaną formę umieścić w piekarniku najlepiej na środkowej półce na około 200 stopni najlepiej z funkcją góra-dół.
Piec około od 1,5 do 2 godzin.
Po upieczeniu babka powinna być w środku miękka.
Można ją jeść na ciepło albo odstawić do ostygnięcia.
Schłodzona babka ziemniaczana będzie łatwiejsza do krojenia.
Najlepiej pokroić w kwadraty.
Można po pokrojeniu obsmażyć ze wszystkich stron na suchej patelni.
Z czym podawać?
Babkę ziemniaczaną można jest „na sucho” albo z ulubionymi dodatkami.
Można ją podać posypaną koperkiem, szczypiorkiem, pietruszką, czy oregano.
Będzie smakować także z sosem grzybowym albo śmietaną, kiszonym albo małosolnym ogórkiem, kiszoną kapustą, czy surówką.
Tak naprawdę możliwości ogranicza tylko smak robiącego ją i wyobraźnia.
I właśnie dzięki tej wyobraźni powstała:
Babka ziemniaczana na słodko
Do jej przygotowania potrzebne są następujące składniki: 25 dkg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, 2,5 dkg mąki pszennej, opakowanie budyniu śmietankowego, 2,5 dkg masła, łyżeczka proszku do pieczenia, pół opakowania cukru wanilinowego, 2,5 dkg rodzynek, 1,4 szklanki kandyzowanych skórek z cytrusów np. cytryn oraz 15 dkg cukru pudru.
Jak przygotować babkę na słodko?
Ziemniaki ugotować i zmielić.
Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym i pudrem.
Dodać ziemniaki i wymieszać.
Następnie dodać mąkę, budynie i proszek do pieczenia.
Znowu wymieszać.
Namoczone w wodzie rodzynki obtoczyć w mące i dodać do masy.
Potem wrzucić skórki z cytrusów i znowu wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy ziemniaczanej.
Formę (najlepiej taką okrągłą do babek) nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Wlać masę.
Piec około godziny w 180 stopniach.
Dodatki
Babkę ziemniaczaną na słodko można podawać z różnymi dodatkami.
Należą do nich różne sosy, w tym czekoladowy oraz owocowe, soki z owoców, owoce, orzechy, musy.
Zobacz: Kapusta kiszona zasmażana to doskonały dodatek do obiadu
Babka ziemniaczana – wersja wegetariańska
Babkę ziemniaczaną można też zrobić w wersji wegetariańskiej. Potrzebne są do tego następujące składniki: około 1,5 kg ziemniaków, cebula, marchewka, 2 ząbki czosnku, łyżka majeranku, olej do smażenia, sól, pieprz, mąka pszenna lub ziemniaczana, 1-2 łyżki kaszy manny, 2 jajka, natka pietruszki, koperek.
Jak przygotować babkę wegetariańską?
Ziemniaki i marchewkę należy zetrzeć na tarce, najlepiej na małych oczkach. Gdy są zbyt wodniste odcisnąć wodę. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do masy z ziemniaków dodać pieprz, sól, jajka, cebulę z olejem, czosnek, majeranek oraz kaszę mannę. Wszystko wymieszać. Gdy masa jest za rzadka dodać mąkę. Do tak powstałej masy dodać posiekaną zieleninę: pietruszkę i koperek.
Zobacz: Wegetarianizm: Czy warto? Jak zacząć i co jeść?
Jak podawać?
Masę przełożyć do formy. Piekarnik nagrzać do około 190-200 stopni. Babkę piec przez około półtorej godziny na środku piekarnika najlepiej z funkcją gra-dół. Babka ziemniaczana może zostać podana na ciepło. Jako dodatki mogą posłużyć; śmietana, biały ser albo gęsty jogurt. Można też podać z ulubionymi warzywami, surówką, kapustą kiszoną, ogórkami małosolnymi albo kiszonymi. Doskonała będzie również na zimno. Można ją jeść również na drugi dzień po zrobieniu na zimno lub podsmażoną na suchej patelni z każdej strony.
Komentarze |0|