Kapusta kiszona zasmażana – doskonały dodatek do obiadu

Kapusta kiszona zasmażana to potrawa, która sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków, czy klusek śląskich. Jest to też danie, które często gości na wigilijnym stole.

Reklama

Kapusta kiszona zasmażana – składniki

Składniki do stworzenia kapusty kiszonej zasmażanej mogą wyglądać następująco: 1,5 kg kiszonej kapusty, marchewka, 3 łyżki oleju, masła albo oliwy do smażenia, 3 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki cukru, 3 średniej wielkości cebule, 7 ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe, sól, pieprz

Przygotowanie

Kapustę posiekać nożem i wrzucić do dużego garnka. Zetrzeć marchewkę na tarce i dorzucić do kapusty. Dodać ziela angielskiego i liści laurowych. Zalać zimną wodą i zacząć gotować. Następnie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany na patelni tłuszcz. Podsmażać na średnim ogniu do zarumienienia mieszając. Na koniec smażenia dodać dwie łyżki mąki pszennej (może być ziemniaczana). Podsmażać jeszcze przez kilka minut. Zasmażka musi uzyskać jednolitą konsystencję.

Połączenie kapusty z cebulą

Ugotowaną kapustę odcedzić. Trochę wody z gotowania kapusty wlać na patelnię z zasmażką, mieszając przy tym składniki, żeby nie doszło do zważenia. Po wymieszaniu dodać odcedzoną kapustę oraz cukier. Całość zasmażać na małym ogniu mieszając. Na koniec dodać pieprzu i soli i wymieszać.

Kapusta kiszona zasmażana z czym podawać?

Kapustę kiszoną można jeść bez niczego albo potraktować jako dodatek do dania głównego. Tak więc można podać ją z pajdą świeżego chleba, ze schabowym, z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami. Można dodać także do pieczonych mięs.

Kiszona kapusta – właściwości zdrowotne

Kiszona kapusta jest zdrowym produktem, który warto uwzględnić w codziennej diecie. Obniża poziom złego cholesterolu, wspiera układ trawienny i odpornościowy, reguluje cukier we krwi. Najwięcej dobrych składników ma w sobie surowa wersja kapusty kiszonej.

Kapusta kiszona zasmażana – dodatki

Kapustę kiszoną zasmażaną można robić w wersji podstawowej, jak powyżej. Można także przepis urozmaicić dodając składniki, które nam odpowiadają. I tak poza kapustą kiszoną, marchewką, cebulą, solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym oraz mąką można jeszcze dodać własne przyprawy jak słodka papryka, ostra papryka, kminek mielony, zioła prowansalskie, oregano, chili, czy gałka muszkatołowa. Można także wrzucić posiekaną natkę pietruszki lub posiekany koperek. Najlepiej dorzucić zieleninę dorzucić na koniec, żeby nie straciła smaku i właściwości. Kapustę można też robić w wersji bardziej mięsnej dodając usmażony boczek, czy kiełbasę.

Jak wybrać kapustę do zasmażania?

Do zasmażania można wybrać kapustę kiszoną, którą można własnoręcznie przygotować w domu. Można ją ukisić niezależnie od pory roku. Można też robić zasmażkę z młodej kapusty, choć wtedy wychodzi bardziej kapusta duszona. Potrawa, która powstaje z młodej kapusty jest zdecydowanie delikatniejsza w smaku niż kapusta kiszona zasmażana.

Kapusta kiszona zasmażana wigilijna – składniki

Do powstania kapusty kiszonej zasmażanej na Wigilię potrzeba kilogram kiszonej kapusty, 10 dkg suszonych grzybów, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz, sól, 2 cebule, 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki.

Przygotowanie kapusty wigilijnej

Przygotowanie jest bardzo proste. Kapustę należy opłukać pod bieżącą wodą, wycisnąć i włożyć do dużego garnka, dodać liście, ziele i wlać wodę. Gotować około pół godziny do zmięknięcia kapusty. Suszone grzyby należy zalać wodą, zagotować i zostawić na około 40 minut, żeby napęczniały. Następnie je pokroić i dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Ponownie zagotować około 20 minut. Dolać wodę, gdyby było za mało. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Dodać do kapusty mieszając. Resztę masła wrzucić na patelnię, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, ciągle mieszając. Dodać zasmażkę do kapusty mieszając, aby nie było grudek. Ponownie zagotować. Doprawić do smaku. Najlepiej smakuje na ciepło.

Kapusta kiszona zasmażana wegetariańska z dodatkiem wina

Kapustę kiszoną możną robić klasycznie albo z boczkiem, czy kiełbasą. Jest także możliwość zrobienia jej w wersji wegetariańskiej z większą ilością składników z dodatkiem wina. Czego więc potrzeba do stworzenia tego dania? Składniki to: pół kilograma kiszonej kapusty, cebula, liść laurowy, 8 suszonych śliwek, 3 ziarnka jałowca, 3 ziarnka ziela angielskiego, sól, pieprz, kminek, pół szklanki czerwonego wina, pół szklanki wywaru warzywnego, oliwa, 150 g prawdziwków, 20 g suszonych grzybów, cukier trzcinowy.

Jak połączyć produkty?

W garnku zagotować wodę, zalać nią grzyby i odstawić do napęcznienia na około 20 minut. Po tym czasie gotować je przez 15 minut, wyjąć z wody i pokroić. Śliwki, cebulę i prawdziwki pokroić na mniejsze części. Kapustę odcisnąć z wody i też pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię wrzucić prawdziwki i smażyć przez kilka minut na dużym ogniu. Dodać cebulę i smażyć jeszcze przez kilka minut. Dorzucić kapustę, wlać czerwone wino, ugotowane grzyby, połowę wywaru warzywnego oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Zdjąć pokrywkę. Dodać cukier, sól, pieprz i kminek. Na koniec wymieszać.