10 korzyści zdrowotnych diety niskowęglowodanowej i ketogenicznej

10 zalet zdrowotnych diety niskowęglowodanowej i ketogenicznej

Dieta niskowęglowodanowa od kilkunastu lat uważana jest za dosyć kontrowersyjny temat. Dzieje się tak, ponieważ wielu ludzi twierdzi, że ten rodzaj diety podnosi poziom cholesterolu oraz powoduje choroby serca wynikające z dużej podaży tłuszczu, który jest podstawa diety niskowęglowodanowej. Ostatnie badania naukowe sugerują jednak coś zupełnie innego, bowiem dowodzą, że stosowanie tego rodzaju diety niesienie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Oto 10 dowiedzionych naukowo korzyści diet niskowęglowodanowej i ketogenicznej.

#1 Dieta niskowęglowodanowa zredukuje twój apetyt

Głód jest bez wątpienia najgorszym efektem ubocznym każdej diety. Jest również głównym powodem złego samopoczucia wielu osób podejmujących się walki o szczupłą sylwetkę. To właśnie głód sprawia, że będąc na diecie czujemy się nieszczęśliwi, aż w końcu poddajemy się i rezygnujemy z dalszej diety. Na szczęście spożywanie małej ilości węglowodanów ma całkowicie odmienny wpływ na odczuwanie przez nas głodu, ponieważ wpływa ono na redukcję apetytu. Wiele przeprowadzonych badań wykazało, że ludzie zmniejszający ilość spożywanych przez siebie węglowodanów i jedzący więcej białka i tłuszczu zjadają w ten sposób o wiele mniej kalorii niż w przypadku standardowego odżywiania, w którym dominują węglowodany.

Podsumowując: Badania wykazują, że obcięcie podaży węglowodanów w diecie automatycznie zmniejszy twój apetyt i zredukuje ilość przyjmowanych kalorii.

#2 Dieta niskowęglowodanowa prowadzi do szybkiej utraty wagi na początku odchudzania

Zmniejszenie ilości zjadanych węglowodanów to najprostszy i najefektywniejszy sposób na zmniejszenie wagi. Badania pokazują, że ludzie będący na diecie niskowęglowodanowej zgubili dużo więcej kilogramów niż osoby stosujące diety niskotłuszczowe. Nawet, jeśli ci drudzy przyjmują mniej kalorii. Dzieje się tak, ponieważ tego typu dieta wpływa na eliminowanie nadmiaru wody znajdującej się w twoim ciele, zmniejsza poziom insuliny we krwi oraz prowadzi to szybszej utraty wagi w dwóch pierwszych tygodniach odchudzania. Badania porównujące dietę niskowęglowodanową i niskotłuszczową pokazują, że ludzie którzy zdecydowali się zmniejszyć ilość spożywanych węglowodanów gubili zbędne kilogramy nawet 2 do 3 razy szybciej, nie odczuwając przy tym głodu. Jedno z badań wykazało ponadto, że dieta niskowęglowodanowa okazuje się być szczególne efektywna dla dorosłych borykających się z otyłością. Osoby takie chudły w szybszym tempie nawet w okresie do 6 miesięcy, w porównaniu z efektami diety konwencjonalnej. Po upływie tego czasu różnica w szybkości gubienia zbędnych kilogramów była już nieznaczna. W badaniu tym wzięło udział 609 otyłych osób, które poddano diecie niskowęglowodanowej i niskotłuszczowej. Po upływie przewidywanego czasu obie grupy odchudzających się zrzuciły podobną liczbę kilogramów.

Podsumowując: Prawie w każdym zbadanym przypadku dieta niskowęglowodanowa prowadzi do początkowo szybszej utraty wagi niż w przypadku diety niskotłuszczowej. Jednakże odchudzanie oparte na zmniejszeniu liczby węglowodanów traci swoją przewagę w tym temacie po dłuższym czasie stosowania tych dwóch rodzajów diet.

#3 Znaczna część spalonego w tej diecie tłuszczu pochodzi z jamy otrzewnej

Nie każdy tłuszcz znajdujący się w twoim ciele jest taki sam. To właśnie od tego, gdzie jest on umiejscowiony wpływa na twoje zdrowie i ryzyko wielu chorób. Dwa główne typy to tłuszcz podskórny znajdujący się pod twoją skóra oraz tłuszcz trzewny, który kumuluje się w twojej jamie brzusznej, a który jest głównie domeną mężczyzn. Tłuszcz trzewny ma tendencję do oblepiania twoich organów a jego nadmiar powoduje różnego rodzaju stany zapalne oraz insulino oporność, co może prowadzić do tak bardzo rozprzestrzenionych na zachodzie problemów metabolicznych wśród tamtejszego społeczeństwa. Dieta niskotłuszczowa wpływa niezwykle efektywnie na redukcję niebezpiecznego tłuszczu brzusznego. W rzeczywistości ilość tego rodzaju tłuszczu spalana podczas diety niskowęglowodanowej jest przeważająca.  Prowadzi to do drastycznego obniżenia ryzyka zachorowania na choroby serca oraz cukrzycę typu 2.

Podsumowując: Duży procent tłuszczu spalanego dzięki diecie niskowęgloodanowej to niebezpieczny tłuszcz trzewny, który jest jednym z powodów występowania problemów metabolicznych.

#4 Poziom trójglicerydów drastycznie spada

Trójglcerydy to molekuły tłuszczu krążące w twojej krwi. Powszechnie wiadomo, że są one czynnikiem wywołującym ciężkie choroby serca. Głównym powodem zwiększenia się liczby trójglicerydów we krwi jest spożycie dużej ilości węglowodanów, w szczególności cukrów. Zatem, jeśli zdecydujemy się na ograniczenie węglowodanów poziom trójglicerydów w naszej krwi drastycznie spada. Z drugiej strony dieta niskotłuszczowa znacznie zwiększa ten poziom.

Podsumowując: Dieta niskowęglowodanowa bardzo efektywnie wpływa na zmniejszenie liczby trójglicerydów , czyli molekuł tłuszczu, które powodują choroby serca.

#5 Zwiększa się poziom „dobrego” cholesterolu

Cholesterol z grupy HDL nazywany jest często „dobrym” cholesterolem. Im wyższa jest jego wartość w porównaniu ze „złym” jego odpowiednikiem, czyli LDL, tym ryzyko chorób serca spada.  Jednym z najlepszych sposobów na utrzymanie wysokiego poziomu HDL jest spożywanie dużej liczby tłuszczu przy niskiej podaży węglowodanów.  Nie dziwi, więc fakt, że podczas stosowania diety niskowęglowodanowej poziom HDL wzrasta w bardzo szybkim tempie,  w porównaniu do diety typowo niskotłuszczowej.

Podsumowując: Dieta niskotłuszczowa opierająca się na wysokiej zawartości tłuszczu prowadzi do znacznego wzrostu „dobrego” cholesterolu we krwi.

#6 Dieta niskowęglowodanowa redukuje poziom cukru i insuliny we krwi

Dieta niskowęglowodanowa i ketogeniczna to również bardzo dobre rozwiązanie dla diabetyków i osób borykających się z insulino opornością, które dotykają miliony ludzi na całym świecie.  Badania dowodzą, że obcięcie ilości przyjmowanych węglowodanów drastycznie zmniejsza poziom cukru i insuliny we krwi. Niektórzy cukrzycy będący na diecie niskotłuszczowej mogli zmniejszyć ilość przyjmowanej insuliny o połowę, w niemal natychmiastowym czasie od podjęcia się diety. W jednym z badań przeprowadzonych na ten temat aż 95 % osób z cukrzycą typu 2 mogło sobie pozwolić na zmniejszenie lub całkowite odstawienie leków obniżających poziom glukozy po około 6 miesiącach stosowania diety.  Jednakże, jeśli przyjmujesz tego typu leki przed każdym podejściem do diety niskowęglowodanowej porozmawiaj ze swoim lekarzem prowadzącym, aby nie doprowadzić to pogorszenia swojego stanu zdrowia nawet do hipoglikemii.

Podsumowując: Najlepszym sposobem na zmniejszenie poziomu cukru i insuliny we krwi jest redukcja spożywanych węglowodanów, co może mieć pozytywne skutki nawet na leczenie cukrzycy typu 2.

#7 Dieta ta może zmniejszyć ciśnienie krwi

Zwiększone ciśnienie krwi lub nadciśnienie jest czynnikiem znacząco zwiększającym ryzyko zachorowania na wiele chorób, w tym choroby serca, zawał czy niewydolność nerek.  Dieta niskowęglowodanowa to bardzo efektywny sposób na zmniejszenie ciśnienia krwi, co na pewno zredukuje to ryzyko i pozwoli nam żyć dłużej.

Podsumowując: Dieta niskowęglowodanowa to efektywny sposób na zmniejszenie ciśnienia krwi, co pozwoli zmniejszyć ryzyko wielu popularnych chorób.

#8 Jest skuteczna w walce z zespołem metabolicznym

Zespół metaboliczny to stan wysoce powiązany z ryzykiem wystąpienia cukrzycy i chorób serca. W istocie jest to zbiór symptomów, wśród których można wyróżnić:

  • Otyłość brzuszną
  • Zwiększone ciśnienie krwi
  • Zwiększony poziom cukru we krwi
  • Wysoki poziom trójglicerydów
  • Niski poziom „dobrego” tłuszczu

Dieta niskowęglowodanowa niezwykle pozytywnie wpływa na wszystkie pięć z wyżej wymienionych symptomów. Pod wpływem tego typu diety są one prawie całkowicie ustabilizowane.

Podsumowując: Zdrowa dieta niskowęglowodanowa pozytywnie wpływa na wszystkie 5 symptomów zespołu metabolicznego, który może powodować choroby serca i cukrzycę typu 2.

#9 Poprawia poziom „złego” cholesterolu LDL

Osoby borykające się ze zbyt wysokim poziomem LDL są dużo bardziej narażone na ataki serca. Okazuje się jednak, że stosowanie diety niskowęglowodanowej poprawia stan “złego” cholesterol redukując przy tym ryzyko chorób serca. Zatem zmniejszenie węglowodanów zjadanych w ciągu dnia pozwoli ci zadbać o swoje serce.

Podsumowując: Zmniejszenie podaży węglowodanów redukuje poziom „złego” cholesterolu LDL w twojej krwi.

#10 Pozytywnie wpływa na niektóre choroby mózgu

Twój mózg potrzebuje glukozy, a niektóre jego fragmenty są w stanie funkcjonować jedynie dzięki temu rodzajowi cukrów. To właśnie dlatego jeśli nie jesz węglowodanów twoja wątroba zacznie produkować glukozę z białka.  Jednakże duża cześć twojego mózgu potrafi trawić również ketony, które powstają w wyniku głodzenia się, kiedy poziom węglowodanów jest bardzo niski. Jest to mechanizm diety ketogenicznej, która od wielu lat stosowana jest w leczeniu dzieci z epilepsją, które nie reagują na leczenie farmakologiczne. W wielu takich przypadkach dieta może nawet wyleczyć całkowicie dziecko. W jednym z przeprowadzonych badań stwierdzono, że ponad połowa dzieci będących na diecie ketogenicznej doświadczyło zmniejszenia napadów padaczkowych o nawet 50%, a 16% z przebadanych dzieci wyleczyło się z napadów w pełni. Dieta ketogeniczna i niskowęglowodanowa są w tej chwili obiektami badań dotyczących ich wpływu na inne schorzenia w obrębie mózgu, w tym choroby Alzhaimera i Parkinsona.

Podsumowując: Dowiedziono, że dieta oparta na bardzo niskiej podaży węglowodanów oraz dieta ketogeniczna ma pozytywny wpływ na leczenie dzieci z epilepsją. Ponadto obecnie badany jest wpływ obu tych diet na inne choroby mózgu.

Jaki z tego wniosek

Korzyści zdrowotne diety niskowęglowodanowej I ketogenicznej to jeden w wielu dobrze znanych faktów w dziedzinie odżywiania. Diety tego typu nie tylko pozytywnie wpływają na cholesterol  oraz poziom cukru w twojej krwi. Pozwolą także zredukować twój apetyt, podkręcą szybkość traconych kilogramów oraz zmniejszą poziom trójglicerydów w twoim organizmie. Jeśli więc  jesteś ciekawy w jaki sposób podnieść swoje zdrowie powinieneś jak najszybciej rozważyć przejście na którąś z tych diet.

Jacek Przybylski
Studia inżynierskie ukończyłem w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz studia podyplomowe z Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego. Tytuł magistra dietetyki uzyskałem w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia o specjalizacji dietetyka kliniczna. Swoją praktykę opieram się na specjalistycznej literaturze i pracach popartych badaniami naukowymi. Dietetyka to nie tylko moja praca, ale przede wszystkim pasja i nierozłączny element mojej codzienności.