zweryfikowany

Zdrowe zamienniki słodyczy – sprawdź czym zastąpić słodycze!

Autor: Ewelina Wójcik zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek

Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.

Kategoria: Odchudzanie | Porady

Cukier i wszystkie słodkie przekąski uważane są przez zwolenników zdrowego odżywiania za wroga numer jeden. Z drugiej strony ciężko czasem oprzeć się odrobinie pysznego czekoladowego deseru. Całkowite wyeliminowanie słodkich przyjemności jest trudne i jak się okazuje…niewskazane. Ciągłe odmawianie sobie tej wyjątkowo przyjemnej kategorii produktów może wzbudzać w frustrację, a czasem nawet doprowadzić do obsesji. Na szczęście istnieje idealne rozwiązanie, które pozwoli nam cieszyć się ulubionym deserem bez rezygnacji ze zdrowego odżywiania i, co najważniejsze, bez wyrzutów sumienia. Tym rozwiązaniem są zdrowe zamienniki słodyczy.

Czy cukier należy całkowicie wyeliminować ze swojej diety?

Cukier nie bez powodu nazywany jest „białą śmiercią”. Białe, słodkie kryształki, tak szczególnie uwielbiane przez najmłodszych, stanowią nie lada problem. Cukier, w wersji jaką znamy dziś, pojawił się w diecie już w XIX wieku i stał się niezwykle cennym, można powiedzieć, że wręcz luksusowym surowcem. Minęły dziesiątki lat zanim eksperci doszli do wniosku, że cukier wcale nie jest naszym sprzymierzeńcem w walce o zdrowy organizm i lepszą pracę mózgu. Schemat działania organizmu po spożyciu słodyczy jest zawsze taki sam – najpierw następuje duży wzrost poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu czujemy, że przybywa nam sił i lepiej koncentrujemy się na swoich zadaniach. Niestety, tak euforyczny efekt nie trwa długo i powoduje równie szybki spadek sił witalnych. Czy chwilowy przypływ energii jest wart tego, że tuż po nim stajemy się senni, osowiali i bez koncentracji? Odpowiedź jest prosta, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że jesteśmy w stanie utrzymywać pełnię sił i koncentracji na stałym poziomie przez cały dzień – warunkiem jest spożywanie dobrze zbilansowanych i regularnych posiłków o niskiej zawartości cukrów prostych.

Dlaczego cukier uzależnia?

Cukier jest substancją, która tak jak wiele innych używek, może doprowadzić do uzależnienia. Aby zrozumieć dlaczego możemy stać się uzależnieni od cukru konieczne jest, aby w pierwszej kolejności zrozumieć jakie są biologiczne skutki jego spożywania. Cukier, a konkretniej mówiąc glukoza w nim zawarta, ma ścisły związek ze sposobem funkcjonowania pewnych neuroprzekaźników. Glukoza, która podczas trawienia się cukrów wchłaniana jest do krwioobiegu, może powodować wzrost wydzielania dopaminy. Dopamina jest neuroprzekaźnikiem, który jest odpowiedzialny za odczuwanie nagrodzenia. Nie od dziś wiadomo, że słodkie przekąski wprawiają nas w dobry nastrój, prawda? Czy warto jednak uzależniać swoje samopoczucie od słodyczy? Na dłuższą metę jest to bardzo niewskazane, a w niektórych przypadkach wręcz niebezpieczne podejście.

Czy całkowita rezygnacja ze słodkiego ma sens?

Każdy człowiek posiada naturalną zdolność do odczuwania słodkiego smaku. Całkowita eliminacja wszystko, co charakteryzuje się słodkim smakiem nie jest konieczna, wbrew temu co mówią wszelkiego rodzaju samozwańczy eksperci od zdrowego odżywiania. Biały, prosty cukier zamknięty w białych kryształkach jest szkodliwy, ale nie stanowi on jedynego źródła słodyczy. Powszechnie wiadomo, że węglowodany dzielą się na proste i złożone. Cukry proste to takie, które powodują szybki wzrostu poziomu glukozy we krwi, a następnie prowadzą do jego gwałtownego spadku. Z kolei cukry złożone to takie substancje, które nie powodują jednorazowego wyrzutu glukozy, a uwalniają ją stopniowo. To właśnie po ten rodzaj węglowodanów powinniśmy sięgać, jeśli zależy nam na utrzymaniu dobrego zdrowia i smukłej sylwetki.

Jak zrezygnować ze słodyczy na rzecz zdrowych, słodkich przekąsek?

Gotowe słodkie przekąski ze sklepowych półek naszpikowane są cukrami prostymi i szeregiem innych, szkodliwych substancji, które powodują uzależnienie. Całkowita rezygnacja z węglowodanów nie jest wskazana, ale eliminacja niezdrowych słodkich przekąsek – jak najbardziej. Pozbycie się słodyczy z diety jest trudne z jednego ważnego powodu – po prostu są one zbyt pyszne. Czy istnieje zatem sposób, aby zdrowo się odżywiać i nie musieć jednocześnie rezygnować ze słodkich przyjemności? Jak najbardziej! Rozwiązaniem jest samodzielnie przygotowywanie łakoci w domowym zaciszu, przy użyciu zdrowych zamienników prostego, białego cukru. Dla osób początkujących może się to wydawać skomplikowane, ale tak naprawdę lista zamienników słodyczy jest całkiem pokaźna.

Zdrowe zamienniki słodyczy – propozycje

Przygotowywanie zdrowych zamienników słodyczy wymaga pewnej wiedzy i odrobiny kreatywności. Wcale nie musimy rezygnować z ulubionych deserów. Wystarczy, że pewnie składniki zastąpimy zdrowymi odpowiednikami. Oto przykłady, w jaki sposób można wyeliminować z diety biały cukier, nie rezygnując jednocześnie ze swoich ulubionych łakoci.

Miód

Pierwszym produktem, który przychodzi nam na myśl w kontekście zdrowych słodyczy, z pewnością jest miód. Faktem jest, że naturalny miód, pod względem kaloryczności, niewiele różni się od białego cukru. Na jego korzyść ciała jednak długa lista właściwości prozdrowotnych. Dobrej jakości naturalny miód sprawdzi się idealnie jako słodzik do herbaty. Taki napój jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Spożywając miód wzmacniamy nasz układ odpornościowy i ogólną wydolność organizmu. Warto jednak pamiętać, aby nie dodawać go od razu po zaparzeniu herbaty. Wysoka temperatura niszczy bowiem prozdrowotne właściwości miodu. Z uwagi na dość wysoką kaloryczność, osoby na diecie redukcyjnej powinny zachować umiar w jego stosowaniu.

Ksylitol i erytrol

Erytrol i ksylitol to dwa najpopularniejsze i najzdrowsze zamienniki białego cukru. Erytrol to cukier o najmniejszej kaloryczności, ale także o najniższym poziomie słodyczy. Z kolei ksylitol, znany też jako cukier brzozowy, charakteryzuje się nieco większą kalorycznością, ale jest nieco bardziej słodki niż erytrol. Oba cukry są zdrowymi produktami pochodzenia naturalnego, które można stosować jako zamiennik białego cukru przy wyrobie tradycyjnych łakoci.

Owoce w różnych wersjach

Owoce to idealny wybór dla osób, które mają ochotę na coś słodkiego. Fruktoza zawarta w owocach jest co prawda cukrem prostym, ale nie robi tak dużych szkód w organizmie jak biały cukier. Owoce można spożywać o każdej porze roku w wielu różnych wersjach. Mogą to być owoce świeże, suszone, pieczone, w formie soku lub musu – wybór jest nieograniczony. Najlepiej jeśli będziemy sięgać po owoce sezonowe z ekologicznych upraw. Warto pamiętać, że aby owocowe przysmaki zostały dobrze strawione, muszą być spożywane minimum pół godziny przed lub co najmniej godzinę po spożytym posiłku.

Dobrej jakości czekolada

Czekolada – przysmak małych i dużych, który w ostatnim czasie nie cieszy się zbyt dobrą sławą. Warto wiedzieć, że czekolada czekoladzie nierówna. Kakao, z którego powstaje ta pyszna przekąska jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Większość popularnych słodyczy czekoladowych nie zawiera go jednak zbyt wiele. Prawdziwa czekolada jest pyszna, zdrowa i dobrze wpływa na nasze samopoczucie. Jedna kostka dobrej jakości czekolady nie powinna zatem wzbudzać w nas wyrzutów sumienia. Jak wybrać dobrą, prawdziwą czekoladę? Warto sięgać po te o zawartości kakao powyżej 80%.

Chałwa

Chałwa to tradycyjny, słodki, nieco orientalny przysmak, którego popularność w ostatnim czasie nieco spadła. Jak się okazuje, chałwa wcale nie jest taka zła – powstaje ona przecież z ziaren sezamu i migdałów, które, jak powszechnie wiadomo, zaliczane są do tak zwanych superfoods. Chałwa, która jest produkowana w tradycyjny sposób, bez dodatku cukru, stanowi doskonałe źródło magnezu, żelaza i witamin z gruby B. Jeden kawałek pysznej chałwy nie zrujnuje zatem naszej diety, a co więcej, dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych.

Daktyle, orzechy i migdały

Mieszanka studencka to przekąska dla osób, które lubią od czasu do czasu „coś podgryźć”. Najzdrowsza mieszanka to taka, którą przygotowujemy samodzielnie przy użyciu dobrej jakości produktów. Daktyle i rodzynki są idealnym dodatkiem do migdałów, ziaren słonecznika, pestek dyni i orzechów, o których wartości odżywczej można by mówić godzinami. Przygotowanie mieszkanki studenckiej jest dziecinnie proste – cały wysiłek polega na wymieszaniu ze sobą wybranych produktów i umieszczeniu ich w szczelnym pojemniku – pyszna i zdrowa przekąska jest gotowa do spożycia.

Komentarze |0|

Legenda *) Pola oznaczone gwiazdką są wymagane
**) Możesz używać tych znaczników i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>