Zalety stanu ketozy

Dieta ketogenna w istocie ma kilka niepodważalnych zalet, których nawet najbardziej zagorzali przeciwnicy nie są w stanie obalić ani zaprzeczyć.

Sam stan ketozy [ Ketony i ketoza – Podstawowe pojęcia ] przynosi równie wiele korzyści dla naszego organizm. Poza dostarczaniem niezbędnych substancji do prawidłowego funkcjonowania, ciała ketonowe – w szczególności BHB – mogą przyczyniać się do łagodzenia stanów zapalnych i zapobiegać stresowi oksydacyjnemu, czyli dwóm podstawowym czynnikom winnym przewlekłym schorzeniom.

To niezaprzeczalnie dwa pożądane objawy ketozy.

Na pytanie “czy ketoza jest zdrowa?” odpowiadamy tymi faktami:

ZALETA: Regulowanie i normowanie apetytu

Jedną z pierwszych zalet, którą niesie ze sobą dieta ketogeniczna jest zmniejszenie łaknienia. Osoby będące w stanie ketozy przyznają, że ciała ketonowe hamują w nich uczucie głodu, przyczyniają się do łatwiejszego kontrolowania apetytu i sprawiają, że szybciej i dłużej odczuwają nasycenie.

Badania naukowe potwierdzają, że ketoza zagłusza odczucie głodu, co zdecydowanie wpływa na komfort funkcjonowania i jakość spożywania posiłków.

Przeprowadzane doświadczenie dały niepodważalne rezultaty – dieta ketogenna obniża poziom greliny, czyli “hormonu łaknienia”, a wśród osób, które świeżo co schudły, najlepsze nawyki żywieniowe i zdrowotne pozostawiła właśnie ketoza;

ZALETA: Utrata wagi

Zmniejszony apetyt oraz dieta bez węglowodanów sprawiają, że automatycznie jemy mniej, dzięki czemu gubimy zbędne kilogramy.

Przestrzegana terapia ketogeniczna pozwala na spożytkowanie zbędnej dotychczas tkanki tłuszczowej i białek. Fakt regularnej utraty wagi nie jest niczym nadzwyczajnym, jeżeli skojarzymy podstawowe fakty i prawa, którymi rządzi się ketoza: zmniejszenie łaknienia, obniżenie poziomu insuliny we krwi i wzrost tendencji do pożytkowania nadmiaru tkanki tłuszczowej

ZALETA: Inwersja diabetyczna

Za tym tajemniczo brzmiącym hasłem kryje się nic innego jak działanie odwrotne do cukrzycy. Dieta ketogeniczna u osób z cukrzycą typu 2 i w stanach przedcukrzycowych pomaga ustabilizować stan cukru we krwi i insulinooporność, co skutecznie pozwala zahamować powikłania występujące w stanach cukrzycowych. Ketoza sprawia również, że cukrzyk łatwiej i lżej znosi leczenie w związku ze swoim schorzeniem;

ZALETA: Szeroki potencjał zastosowania w sportach wysiłkowych i wśród lekkoatletów

Efekty ketozy sprawiają, że sportowcy przez dłuższy czas mogą uprawiać swoje dyscypliny bez potrzeby spożywania posiłków, a ciała ketonowe dostarczają długookresowego zaopatrzenia w składniki odżywcze;

ZALETA: Zmniejszenie ryzyka wystąpienia padaczki

Dieta tłuszczowa pozbawiona węglowodanów, czyli mniej rygorystyczny wariant diety Atkinsa (Modified Atkins Diet – MAD), ma istotny wpływ na zmniejszenie ryzyka padaczki wśród epileptyków. Co najważniejsze, to pozytywne działanie potwierdzone szeregiem badań klinicznych zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci, a najlepiej reagują na nie Ci chorzy, u których tradycyjna medycyna przynosiła znikomy efekt;

Trwają również badania kliniczne nad potwierdzeniem szeregu innych, niezwykle korzystnych zalet. Obecnie naukowcy pracują nad potwierdzeniem, że efekty ketozy łagodzą schorzenia lub korzystnie wpływają na:

  • Złagodzenie i zmniejszenie częstotliwości napadów migreny i przewlekłych bólów głowy;
  • Zahamowania PCOS (zespół policystycznych jajnoków, PolyCystic Ovary Syndrome);
  • Spowolnienia lub częściowego zahamowania rozwoju choroby Alzheimera;
  • Wydłużenia średniego czasu trwania życia oraz zmniejszenia zachorowalności na choroby przewlekłe oraz tzw. choroby cywilizacyjne

Niektórzy sugerują również, że ketoza (a dokładniej – ciała ketonowe) wspierają organizm w walce z komórkami rakowymi podczas konwencjonalnych metod leczenia. Dowiedzenie tego faktu niepodważanie i jednogłośnie potwierdzałoby, że dieta ketogeniczna to niezwykle przydatny i zdrowy sposób odżywiania.

Ryzyko i komplikacje ketozy

Dieta ketogeniczna może przynosić szereg korzyści zdrowotnych. Jednak długotrwałe przebywanie na diecie ketogenicznej może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, w tym zwiększone ryzyko wystąpienia następujących problemów zdrowotnych:

  • kamienie nerkowe
  • nadmiar białka we krwi
  • niedobory minerałów i witamin
  • nagromadzenie się tłuszczu w wątrobie

Dieta ketonowa może powodować niepożądane skutki uboczne, które wiele osób nazywa grypą ketonową. Te niekorzystne skutki mogą obejmować:

  • zaparcie
  • zmęczenie
  • niski poziom cukru we krwi
  • nudności
  • wymioty
  • bóle głowy
  • niska tolerancja na ćwiczenia

Objawy te są szczególnie częste na początku diety, gdy organizm dostosowuje się do nowego źródła energii przy braku odpowiedniej suplementacji. Niektóre populacje powinny unikać diety ketonowej, w tym:

  • osoby z cukrzycą uzależnione od insuliny
  • ludzie, którzy mają zaburzenia odżywiania
  • osoby z chorobami nerek lub zapaleniem trzustki
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią

Osoby przyjmujące rodzaj leków zwanych inhibitorami kotransportera sodu i glukozy 2 (SGLT2) na cukrzycę typu 2 również nie powinny stosować diety ketonowej. Ten lek zwiększa ryzyko cukrzycowej kwasicy ketonowej, niebezpiecznego stanu, który zwiększa kwasowość krwi.

 

 

mgr. inż. Jacek Przybylski
Studia inżynierskie ukończyłem w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz studia podyplomowe z Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego. Tytuł magistra dietetyki uzyskałem w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia o specjalizacji dietetyka kliniczna. Swoją praktykę opieram się na specjalistycznej literaturze i pracach popartych badaniami naukowymi. Dietetyka to nie tylko moja praca, ale przede wszystkim pasja i nierozłączny element mojej codzienności.