zweryfikowany

Tanie przekąski na imprezę – 8 Nowych Pomysłów

Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek

Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.

Kategoria: Przepisy

W dobie szalejącej inflacji, każdy myśli jak ugościć rodzinę oraz znajomych przy nadchodzących różnych imprezach. Ale przy okazji nie zbankrutować zostawiając majątek w sklepie spożywczym?

Poniżej przedstawiam 8 pomysłów na szybkie i tanie przekąski oraz desery imprezowe, które nie powinny zrujnować nawet najbardziej skromnego budżetu. 

1. Przekąski z tortilli 

Potrzebować będziemy:
-tortilla
-serek topiony
-szynka
-ulubione warzywa
-pasta z zielonego groszku
-żółty ser
Z warzyw u mnie królują: sałata, zielony ogórek, pomidor, rzodkiewka, papryka czerwona, żółta i zielona. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w paski ogórka wraz z papryką. Z sałaty wycinamy tylko ta twardszą część. Pomidora z rzodkiewką kroimy w plasterki choć ja preferuję na ósemki. Następnie bierzemy tortillę, smarujemy serkiem topionym lub pastą z zielonego groszku, układamy szynkę, ser żółty, sałatę i warzywa. Ciasno zawijamy i owijamy folią spożywczą. wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po wyciągnięciu, rozwijamy i kroimy na plasterki ok. 1,5 – 2 cm. Wbijamy ozdobną wykałaczkę lub widelczyk i układamy na półmisku.

2. Włoskie Caprese

Potrzebować będziemy:

-kilka pomidorów
-kilka kulek mozzarelli
-świeżą bazylię
-oliwa z oliwek
-sól i pieprz
Pomidory myjemy i kroimy w plasterki. Bazylię opłukujemy pod wodą, odsączamy i siekamy. Mozzarellę wyciągamy z zalewy i kroimy w plasterki. Układamy na przemian plasterki pomidora i sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Kropimy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy świeżą bazylią. Najlepiej nasza przystawka będzie smakować z świeżą bagietką.

3. Faszerowane jajka

Potrzebować będziemy:

-jajka
-majonez
-musztarda
-zielony ogórek
-rzodkiewka
-kilka pieczarek
-cebulka
-szynka
-szczypiorek
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy z skorupek. Obrane jajko kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtko. Pieczarki z cebulą obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Wszystkie żółtka dzielimy na 2 części dodając majonez. Masę dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy drobno pokrojony szczypiorek z szynką. Do drugiej poszatkowaną rzodkiewkę i ogórka, a do trzeciej wcześniej wystudzoną cebulkę z pieczarkami. Ostatnią część mieszamy z łyżką musztardy. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz delikatnie nakładamy do pozostawionych białek. Układamy na talerzu. udekorować można świeżą pietruszką lub kuperkiem.

4. Faszerowane kiełbaski

Potrzebować będziemy:

-kiełbaski
-cebula
-czerwona papryka
-żółty ser
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, a ser trzemy na grubych oczkach. Wszystko mieszamy. Kiełbasę nacinamy wzdłuż, a następnie delikatnie w poprzek. Nakładamy farsz do kiełbasek i wykładamy na blaszkę. Pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach.

5. Kuleczki ziemniaczane

Potrzebować będziemy:

-0,5 kg ugotowanych ziemniaków
-120g mąki pszennej
-1 łyżkę skrobi ziemniaczanej
-1 jajko
-50g żółtego sera
-bułkę tartą
-przyprawy: sól i pieprz
-olej
Ugotowane ziemniaki dokładnie tłuczemy by nie było grudek lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich drobno starty żółty ser, 120g mąki pszennej, łyżkę skrobi, 2 łyżki bułki tartej, jajko, sól, pieprz. Wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie formujemy kulki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu, aż się zarumienią. Podajemy z ulubionym sosem lub ketchupem.

 

6. Sałatka z zupek chińskich

Potrzebować będziemy:

-makaron z 2 zupek chińskich
-400 g piersi z kurczaka
-czerwoną i żółtą paprykę
-2 ząbki czosnku
-pół kapusty pekińskiej
-puszka kukurydzy
-kilka ogórków kiszonych (mogą być też konserwowe)
-majonez
-przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
-opcjonalnie zielone oliwki (u mnie domownicy nie lubią dlatego też ich nie dodaję)Kurczaka drobno kroimy. Dodajemy do niego obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek z przyprawą do kurczaka. Obsmażamy na patelni i zostawiamy do wystudzenia. Makaron z zupek chińskich łamiemy na drobne części i zalewamy wrzątkiem. Po czasie podanym na opakowaniu zupki odcedzamy. Paprykę z kapustą, oliwkami i ogórkami drobno siekamy. Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki, dajmy kilka łyżek majonezu oraz sól z pieprzem do smaku.

7. Wafle przekładane masą galeretkową

Potrzebować będziemy:

-opakowanie andrutów
-galaretkę owocową
-3/4 szklanki cukru
-400g śmietany 30%
-100 g masła
Do garnka dajemy masło z cukrem i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie wlewamy śmietankę i mieszamy do momentu, aż się znów zagotuje. Wsypujemy galaretkę owocową i znów mieszamy, do całkowitego połączenia. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia lub folię aluminiową. Dajemy andrut. Na niego wylewamy naszą masę. Kładziemy kolejny andrut i ponownie masę. Powtarzamy czynność do momentu wykorzystania składników. Następnie obciążamy nasze wafle czymś ciężki by się wszytko ładnie scaliło. Odkładamy w chłodne miejsce do stężenia masy

8. Murzynek z mikrofali

Potrzebować będziemy:

-1 jajko
-6 łyżek cukru
-3 łyżki oleju
-4 łyżki mleka
-4 łyżki mąki
-2łyżki kakao
-0,5 łyżki proszku do pieczenia
Ubijamy białko z cukrem, dodając żółtko. Delikatnie mieszając wlewamy mleko i olej. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Powstałą masę przelewamy do naczynia żaroodpornego lub takiego dostosowanego do gotowania w mikrofali. Nastawiamy na ok 6 minut i 180 stopni.

Smacznego. Do picia można podać Surowe kakao – moc antyoksydantów

Komentarze |0|

Legenda *) Pola oznaczone gwiazdką są wymagane
**) Możesz używać tych znaczników i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>