zweryfikowany
Ranking diet – najlepsze diety odchudzające. Opinie i Recenzje.
Autor: Grzegorz Morawski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Diety odchudzające nie mogą być tylko skuteczne, ale również bezpieczne. Warto zastanowić się, które z nich można stosować bez szkody dla zdrowia. Nikt nie chce cierpieć na napady głodu, osłabienie, zawroty głowy i drażliwość, między innymi na anemię i zapalenie żołądka. Każdy chce cieszyć się ulubionymi potrawami, nie przytyć i nadal być w dobrym nastroju. Poniższy ranking najlepszych diet odchudzających pozwoli wybrać najbardziej odpowiednią dla siebie.
Dieta białkowa to doskonała dieta odchudzająca
Dieta białkowa doskonale nadaje się do szybkiej utraty wagi w połączeniu z intensywnymi ćwiczeniami. Według dietetyków jest ona dość zróżnicowana i zdrowsza niż diety mono. Należy prawidłowo łączyć pokarmy, aby procent białka w żywności był większy niż 30, a węglowodany, wręcz przeciwnie, były zmniejszone. Utrata wagi odbywa się kosztem nadmiaru tłuszczu, a nie masy mięśniowej, co pozwala uniknąć wyczerpania. Zasada działania jest następująca: stosując białko, jako główny pokarm i minimalizując ilość węglowodanów, organizm musi czerpać energię ze złogów tłuszczu, ponieważ białko służy jedynie, jako budulec i nie jest wystarczająco energochłonne.
W pierwszym etapie nadmiar płynów opuszcza organizm, następnie zaczyna on spalać tkankę mięśniową i stara się odkładać jeszcze więcej tłuszczu, aby uniknąć dni głodu.To na tym etapie duża ilość białka nie pozwala znikać mięśniom, uzupełniając ubytki.Trawienie białek zajmuje dużo czasu, więc nie ma uczucia głodu. Ważne jest, aby spożywać duże ilości pokarmów wysokobiałkowych, zastępując niektóre węglowodany i tłuszcze. Nadają się do diety białkowej: mięso, ryby, jajka, roślin strączkowe, produkty mleczne. Im większa początkowa waga chudnięcia, tym więcej strat kilogramów będzie podczas diety. Na przykład przy wadze 100 kg i obecności otyłości w ciągu dwóch tygodni można stracić 5-10 kg.
Dieta śródziemnomorska na odchudzanie
Dieta śródziemnomorska zaliczana jest do diet zrównoważonych a według dietetyków nie ma przeciwwskazań i nie szkodzi zdrowiu. Jednak wynik osiąga się dość powoli. Menu powinno zawierać wszystkie potrzebne organizmowi substancje, dlatego nie jest zabronione osobom chorym, kobietom w ciąży, karmiącym, a nawet młodzieży. Nie należy przechodzić na dietę tylko w przypadku alergii i indywidualnych nietolerancji pokarmowych. Większość diety składa się z owoców, warzyw, tłuszczów roślinnych i białek, a słodycze i tłuste mięso są usuwane. Powolny proces odchudzania przebiega samoistnie bez głodu i stresu, ze względu na spożywanie niskokalorycznej, zdrowej żywności i eliminację niezdrowych produktów. Dodatkowo zaleca się uprawianie sportów.
Menu charakteryzuje się dużą ilością chudych ryb i owoców morza, 4-6 razy w tygodniu. Zwykłe smażone kotlety i wieprzowina, które są zabronione, zastępuje się rybami. Można jeść chudą wołowinę, kurczaka, indyka i królika. Wzrasta również liczba produktów mlecznych bez dodatków o niskiej zawartości tłuszczu. Produkty mleczne i owoce można jeść codziennie, ale tylko niesłodzone. Węglowodany proste – słodycze, cukier, zastępuje się złożonymi: makaronem pełnoziarnistym, grubym chlebem, płatkami zbożowymi.Tłuste twarde sery zastępuje się niskotłuszczowymi: mozzarellą, twarogiem. Ziemniaki i słodkie owoce bananopodobne powinny być bardzo ograniczone. W wyniku diety następuje bardzo płynna utrata wagi bez najmniejszej szkody dla organizmu, a utracone kilogramy nie wracają natychmiast po zaprzestaniu diety. Możliwa jest utrata do 3 kg tygodniowo.
Dieta Dukana, czyli dieta odchudzająca gwiazd
Wile gwiazd Hollywood zachwala dietę Dukana, francuskiego dietetyka, który stał się bardzo popularny na początku tego stulecia. Od prawie 20 lat, zgodnie z zasadami jego diety, ludzie na całym świecie chudną. Jej istota polega na tym, że spożywa się dużo pokarmów białkowych, ale selektywnie i dość mocno ogranicza węglowodany. Dieta Ducana jest przewidziana na kilka miesięcy, w zależności od początkowej wagi.
Można jeść dowolną ilość jedzenia w dowolnym momencie, najważniejsze jest przestrzeganie następujących zasad:
- Wszelkie tłuste mięso jest wykluczone z diety, pozostaje tylko kurczak lub indyk bez skóry, dozwolona jest również każda ryba – grillowana, gotowana na parze, gotowana i wszelkie owoce morza.
- Dozwolone są wszelkie niskotłuszczowe produkty mleczne, a także słodkie jogurty o naturalnych smakach.
- Cukier jest zabroniony, sól ograniczona do minimum. Ale dozwolone są substytuty cukru, naturalne przyprawy, sosy (musztarda, soja itp.).
- Po kilku dniach można wprowadzić do diety nieograniczoną ilość warzyw, zarówno surowych, jak i gotowanych na parze (z wyjątkiem skrobiowych – ziemniaki, fasola, ryż).
- Koniecznie – łyżka otrębów owsianych dziennie.
W diecie jest kilka naprzemiennych faz – tylko mięso i warzywa plus mięso. Czas trwania fazy zależy od wagi (dzień, co drugi dzień, trzy po trzech, pięć po pięciu itd.). Wymagane jest, co najmniej półtora litra wody dziennie oraz wysiłek fizyczny, co najmniej 20-30 minut chodzenia dziennie. Szybka utrata pierwszych kilogramów zwiększa motywację. Możliwość pozbycia się nadwagi nawet w przypadkach, gdy jest to dalekie od pierwszej diety, a organizm wykształcił już stabilną reakcję na różne eksperymenty. Nie ma ograniczeń, co do ilości posiłków i godzin posiłków, nie ma liczenia kalorii i twardych ograniczeń.
Dieta japońska na odchudzanie
Mottem japońskiej diety jest umiar. Jest to jednak surowa metoda odżywiania, którą cechuje niska kaloryczność. Przynosi pożądane efekty utraty wagi, ale może negatywnie wpływać na stan zdrowia. Stosując dietę japońską przez 14 dni można stracić nawet 6 kg. Jaka to dieta? Składa się z prostych potraw, dlatego nie oddaje tradycji kuchni japońskiej uznanej przez wielu za wykwintną. Menu Japończyków zakłada, że każdy posiłek powinien być umiarkowany a po nim odczuwane jest delikatne uczucie głodu. Zasadą działania jest stopniowa restrukturyzacja ogólnego podejścia do żywienia: ograniczenie zawartości kalorii w pożywieniu, które zawiera białka i minimalizuje węglowodany.Wskazane: surowe warzywa i owoce, drób, ryby, orzechy. Unikanie: słodyczy, pieczywa, oleju itp.
Błonnik w owocach i warzywach może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości. Przed rozpoczęciem diety wskazane jest stopniowe zmniejszanie porcji jedzenia, aby gwałtowna redukcja diety była mniej stresująca. Podczas nich trzeba wypić szklankę ciepłej wody, a jeśli pojawią się bóle brzucha, można zjeść owoc. Jeśli w ciągu kilku dni nie nastąpi poprawa, należy odstawić dietę. Pod koniec diety, z powodu małych porcji, zmniejsza się wielkość żołądka, co pomoże nie rzucać się na wszystkie zabronione pokarmy. Aby utrzymać wynik, należy stosować zbilansowaną dietę. W ciągu dwóch tygodni można zrzucić nawet 6 kilogramów, ale ze względu na bardzo niską kaloryczność diety istnieje ryzyko niedoboru witamin i różnych problemów żołądkowych.
Dieta Maggi i szybkie efekty odchudzania
Dieta Maggi daje dość szybkie efekty, ale według dietetyków trudno je utrzymać, jeśli nagle wyjdzie się z diety. Jest przewidziana na 4 tygodnie, a menu ułatwi poruszanie się w ścisłym zestawie produktów i ich kombinacji. Dieta Maggi jest podobna do diety białkowej, ponieważ ich istota jest podobna: dużo pokarmów białkowych i redukcja węglowodanów w diecie. Osobliwością jest to, że białka to głównie jajka i twarożek, z mniejszą ilością mięsa, w przeciwieństwie do diety białkowej. Jajka pomagają przedłużyć uczucie sytości, ponieważ ich trawienie zajmuje dużo czasu, a czyste białko w ich składzie pozwala nie spalić mięśni podczas odchudzania lub podczas aktywnego treningu.
Przy tej diecie trzeba pić dużo wody, aby ułatwić eliminację przetworzonych produktów białkowych. Przy silnym głodzie dozwolona jest przekąska z warzywem nieskrobiowym, ale dopiero kilka godzin po głównym posiłku. Żywność zabroniona: słodkie owoce, warzywa skrobiowe, produkty mączne i makarony, tłuste mięsa, płatki zbożowe. Nagła zmiana nawyków żywieniowych może być trudna.Trzeba ograniczyć porcje węglowodanów złożonych, zastąpić je produktami białkowymi i przestać dodawać cukier do herbaty i kawy. Możliwe jest zrzucenie od 5 do 15 kg miesięcznie, w zależności od indywidualnych cech i początkowej wagi. Aby utrzymać efekt, należy stopniowo wymieniać produkty na zwykłe, przez co najmniej tydzień, a następnie stosować zbilansowaną dietę i nie zapominać o minimalnej aktywności fizycznej.
Ważne: Otyłość a zaburzenia hormonalne
Dieta gryczana na odchudzanie
Dieta gryczana, choć składa się tylko z jednego głównego produktu, nie jest tak szkodliwa dla organizmu jak niektóre inne monodiety, ponieważ kasza gryczana jest niezwykle pożywna i zawiera wiele witamin. Jest uznana za dietę skuteczną z szybkim efektem. Na czym polega dieta gryczana? Na jedzeniu gryki przez dwa tygodnie (czasami wystarczy tydzień). Jeżeli trudno sobie poradzić, można dodać takie składniki jak: jogurt, suszone owoce, kefir. W ciągu dnia należy spożyć od 150 do 250 gramów suchej gryki.
Zbóż zielonych lub brązowych nie należy gotować, ale odparowywać. Aby to zrobić, wystarczy zalać jedną część gryki 2,5 częściami wrzącej wody i zamknąć pojemnik, owijając go ręcznikiem. W nocy gryka będzie gotowa, a zawarte w niej witaminy nie zostaną zniszczone. Jednocześnie sól, cukier, przyprawy są całkowicie wykluczone. Jeśli trudno jest ją stosować, dopuszcza się mieszanie kaszy gryczanej z niskotłuszczowym kefirem. Organizm nie otrzymując składników odżywczych pobiera energię z rezerw tłuszczu, co powoduje utratę nadmiernych kilogramów. Można schudnąć nawet 10 kg w ciągu tygodnia. Im większa waga początkowa, tym większa strata spowodowana dietą.
Dieta odchudzająca aby schudnąć i być w dobrej formie
Złe odżywianie nie pomoże schudnąć, nawet, jeśli aktywnie ćwiczy się na siłowni. Niewłaściwie dobrana dieta może jedynie wywołać różne choroby lub zaostrzyć już istniejące. Aby dieta odchudzająca była bezpieczna, ograniczenia dotyczące białka, tłuszczu i węglowodanów muszą być rozsądne i zrównoważone. Konieczne jest stopniowe zrzucanie zbędnych kilogramów, drastyczna utrata wagi jest dość szkodliwa dla organizmu. Nie powinno być niedoboru witamin, minerałów, niezbędnych aminokwasów i innych pożytecznych składników odżywczych. Jeśli wszystkie te warunki nie są spełnione, nie zaleca się trzymania diety dłużej niż 3 dni.
Komentarze |0|