zweryfikowany
Prawdziwy kurczaka po chińsku – Przepis jak szybko przygotować w domu
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Kurczak po chińsku to ciekawe danie, które można przygotować we własnej kuchni. Nie jest skomplikowane, a przyrządzenie go także nie zajmie nam tak wiele czasu. Przyda się jedynie kilka składników.
Parę słów o kurczaku po chińsku
Jest to danie stylizowane na kuchnię chińską. Taki szybki, prosty, a przede wszystkim smaczny obiad z pewnością spodoba się całej naszej rodzinie.
Dodatkowym plusem jest to, że po nim jest naprawdę mało do zmywania i sprzątania. Wszystko bowiem wrzucamy do jednego woka, gotujemy i możemy delektować się pysznym daniem.
Poza tym to danie jest jedynie inspiracją, która można dowolnie modyfikować. Warto dodawać inne warzywa, jak choćby marchew, pędy bambusa czy por. eksperymentowanie z przyprawami jest także wskazane.
Kurczaka po chińsku warto podawać z ryżem, makaronem ryżowym, makaronem chińskim pszenicznym. Nie wymaga surówki.
Rady dotyczące przygotowania
Na początek warto przygotować sobie wszystkie składniki, dzięki czemu potem przygotowanie przebiegnie o wiele sprawniej. Smażymy je partiami po kilka sekund i możemy się zajadać posiłkiem.
Jedynie wcześniej warto też zamarynować mięso, dzięki czemu będzie mogło przejść przyprawami i stanie się o wiele bardziej aromatyczne i smaczniejsze.
Całe danie po przygotowaniu jest sycące oraz pyszne. Świetnie nadaje się również dla dzieci, szczególnie że przeważnie przepadają one za kurczakiem. Jeśli wolimy ostrzejsze dania, możemy zawsze dorzucić ostrą paprykę.
Składniki
- Podwójna pierś kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 mała papryka lub pół dużej
- 1 ząbek czosnku
- Kilka grzybków mun lub shitake (wcześniej warto je namoczyć), w ostateczności suszone grzyby lub pieczarki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw
- sól, papryka słodka lub chilli, pieprz ziołowy, kolendra
- Szczypta cukru
- 1 łyżki oleju
Wykonanie
- Kurczaka najlepiej pokroić w paski lub w większą kostkę.
- Przygotowujemy marynatę: łączymy mąkę, sos sojowy oraz spirytus. Wrzucamy do niej kurczaka, obtaczamy. Odstawiamy na bok na 30 min lub na całą noc do lodówki, ale wtedy warto godzinę przed przyrządzaniem posiłku wyciągnąć kurczaka, by odtajał.
- Paprykę kroimy w wąskie paski, cebulę w półpióra, grzybki na mniejsze kawałki.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i przygotowujemy sobie mieszankę przypraw.
- Zaczynamy smażenie. Do woku (lub głębokiej patelni) wlewamy olej i nagrzewamy.
- Wrzucamy mięso razem z marynatą i smażymy przez 2 minuty.
- Dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy. Mieszamy co jakiś czas i czekamy, aż cebula lekko się zeszkli.
- Dodajemy paprykę, smażymy 2 minuty.
- Dodajemy grzybki i smażymy 1 minutę.
- Dodajemy ¼ szklanki wody i mieszamy, aż do zagotowania sosu.
- Dodajemy sól, pieprz, paprykę i kolendrę.
- Chwilę smażymy.
- Gotujemy makaron lub ryż.
- Podajemy razem.
Zobacz: Blokery Apetytu: Ranking i Opinie
FAQ
- Z czym podawać kurczaka po chińsku?
- Można go podawać z makaronem ryżowym, chińskim pszenicznym lub ryżem. Nie wymaga surówki.
- Ile zajmuje przygotowanie kurczaka po chińsku?
- Przygotowanie warzyw zajmuje ok. 15 min, gotowanie 10 min, więc całość nie powinna zająć więcej niż 30 min.
- Ile porcji będzie z przepisu?
- Powinny wyjść 3-4 porcje obiadowe.
- Czy kurczaka po chińsku można podawać dzieciom?
- Tak, ale wtedy warto zrezygnować ze spirytusu w marynacie.
- Czy przygotowanie kurczaka po chińsku jest pracochłonne?
- Nie, to jedno z prostszych i szybszych dań, które można przygotować nawet będąc poczatkującym kucharzem.
Czym wyróżnia się kuchnia chińska?
Pod kuchnią chińską kryje się mieszanka kuchni pekińskiej, szanghajskiej, kantońskiej, syczuańskiej i kilku innych. Każda z nich cechuje się nieco innym podejściem do przyrządzania dań i korzysta z nieco innych składników.
Często znajdziemy jednak tutaj makaron, ryż, zupy mięsne i po prostu mięso z warzywami. Większość potraw jest przygotowana w specjalnym naczyniu, woku.
Najpopularniejsze dania chińskie
Wśród najpopularniejszych dań kuchni chińskiej można wymienić:
- Sajgonki – można je porównać do polskich krokietów. Wykorzystuje się tutaj jednak papier ryżowy i zawija w niego farsz np. mięsny, mięsno-warzywny.
- Kaczkę po pekińsku – kaczka pieczona z dodatkiem sosu sojowego, miodu i wina ryżowego.
- Kurczaka po chińsku – prosty kurczak z warzywami i makaronem ryżowym lub ryżem.
- Tofu – marynowany ser z soi. Spożywa się go jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych dań.
- Zupę wonton – bulion z pierożkami won ton. Zupa jest praktycznie z tych samych składników, co pierożki.
Znane desery i przystawki kuchni chińskiej
- Galaretka migdałowa z owocami
- Ciasto ryżowe
- Sakiewki z farszem
- Dum sum
- Wrapy z chilli
Ciekawostki z kuchni chińskiej
- W kuchni chińskiej wykorzystuje się niemalże każdy produkt. Istnieje nawet powiedzenie: „nie ma nic niejadalnego, są tylko źli kucharze”.
- W tradycyjnej kuchni chińskiej nie używa się w ogóle produktów mlecznych. Z soi tworzy się twaróg, mleko krowie zastępuje sojowym.
- Krojenie przebiega według ściśle określonych zasad. Wyróżnia się krojenie pionowe, poziome i siekanie. A sam kucharz korzysta z jednego, uniwersalnego noża.
Komentarze |0|