Niezwykła pokrzywa
Pokrzywa (Urtica dioica) , powszechnie stosowane dla celów terapeutycznych, to jeden z tych dwóch gatunków pokrzywy występujących w Polsce. Jest rośliną wieloletnią o dużym potencjale wzrostu i odrodzenia, osiągająca nawet 150 cm wysokości. Zaliczany jest do gatunku synantropijnego, czyli doskonale przystosował się do życia w zmienionym środowisku. Zwykle porasta go gruz, pobocza dróg, lasy, ogrody lub zaniedbane trawniki. Drugą odmianą, nieco delikatniejszą, jest pokrzywa morska (Urtica urens). Łacińska nazwa pochodzi od słowa uro – palić, ponieważ roślina pokryta jest płonącymi włosami, które wydzielają drażniące chemikalia.
Pochwały dla pokrzywy i informacje o jej leczniczych właściwościach można już znaleźć w pracach m.in. starożytnych mędrców, uważanych za twórcę medycyny Hipokratesa. W następnych stuleciach Urtica była używana z ostrożnością, nie tylko jako lek naturalny, ale także jako surowiec jadalny . Nawet dzisiaj, ze względów żywieniowych, jest nadal stosowany w różnych sałatkach i na przykład dodaje posiekane liście pokrzywy do karmy dla zwierząt.
Pokrzywa dzięki niezwykłej zawartości substancji aktywnych ma niezwykle korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Pomaga usuwać toksyny, działa moczopędnie, działa antybiotycznie, wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza anemię, obniża poziom cukru we krwi, łagodzi stres i ostatecznie sprzyja utracie wagi.
Pokrzywa – właściwości prozdrowotne
Ta pozornie pospolita roślina to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i innych ważnych dla organizmu i zdrowia substancji. Zawiera między innymi: witaminę C , której jest więcej niż w cytrynie, witaminę K, witaminę E oraz witaminy z grupy B , głównie B2, a także prowitaminę A , czyli karoten. Ponadto pokrzywa zawiera kwasy pantotenowy i foliowy, kwasy organiczne, flawonoidy (w tym cenną kwercetynę), karotenoidy, fitosterole, garbniki, różne sole mineralne – wapń, potas, krzem, żelazo, żelazo, siarkę, magnez, cynk , fosfor, miedź, mangan, tytan.
Bogactwo substancji bioaktywnych sprawia, że pokrzywa jest niezwykle korzystna dla zdrowia, w szczególności dla funkcjonowania układu krwionośnego, pokarmowego i moczowego oraz dla odporności i kondycji skóry, włosów i paznokci. Nie bez znaczenia jest również profilaktyczne działanie pokrzywy, np. Zapobiega ona powstawaniu zakrzepów i odkładania się blaszki miażdżycowej czy osteoporozie poprzez wzmocnienie kości.
Pokrzywa – działanie lecznicze
Istnieje kilka chorób, w przypadku których pokrzywa może być ważnym narzędziem do ich zwalczania lub zapobiegania.
Niedokrwistość
Pokrzywa dzięki obfitości żelaza, obecności kwasu foliowego, witaminy K i miedzi, które uczestniczą w procesie tworzenia erytrocytów i hemoglobiny, posiada wyjątkowe właściwości krwiopochodne.
Reumatyzm i artretyzm, zmiany zwyrodnieniowe
Przydatność pokrzywy w tym sensie wynika z jej właściwości wędzarniczych. Silna stymulacja receptorów działa analogicznie jak specjalistyczna maść. W tych stanach korzystne jest również picie pokrzywy w postaci soku lub naparu.
Choroby nerek, problemy trawienne
Pokrzywa była używana od wielu stuleci przy kamicy nerkowej oraz zapaleniach pęcherza i dróg moczowych. Roślina chroni nerki i ułatwia oddawanie moczu.
Ponadto pokrzywa nie tylko wykazuje działanie moczopędne i oczyszcza organizm z toksyn, ale także zwiększa produkcję soków trawiennych, wspomagając i normalizując metabolizm. Obniża również poziom cukru.
Osłabiony opór
W wyniku stymulacji komórek odpornościowych i produkcji limfocytów układ odpornościowy zostaje wzmocniony.
Rak
Jednym z ważnych składników pokrzywy jest krzem, który jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania komórek odpornościowych. Pokrzywa jest również doskonałym zdobywcą wolnych rodników, odpowiedzialnych za rozwój nowotworów i innych poważnych chorób, takich jak choroby serca i układu krążenia, choroba Parkinsona i Alzheimera, stwardnienie rozsiane.
Trądzik, pryszcze, skóra problemowa
Roślina ta jest również bardzo przydatna w przypadku różnych zmian skórnych (np. Trądzikowych), a także gdy konieczna jest poprawa kondycji naszej skóry lub włosów. Niezastąpione będą zatem czynniki wewnętrzne i zewnętrzne – kąpiele, toniki, maści pokrzywowe i inne zioła.
Pokrzywa na odchudzanie
Pokrzywa wykorzystywana jest nie tylko w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń, ale także dzięki swoim właściwościom przyspieszającym przemianę materii oraz usprawniając pracę układu pokarmowego i letniego kopania jest prawdziwym sprzymierzeńcem w odchudzaniu . Spożywanie naparu z pokrzywy, soku owocowego, herbaty czy jako dodatek do innych pokarmów czy wreszcie suplementów zawierających ekstrakt z tej rośliny pomoże nam pozbyć się nadwagi i dostarczy organizmowi wielu cennych składników odżywczych.
Przede wszystkim pokrzywa pomaga usunąć z organizmu szkodliwe pozostałości metaboliczne i toksyny, co ma ogromne znaczenie podczas kuracji odchudzających. Działając moczopędnie, stymuluje usuwanie nadmiaru wody z organizmu i likwidację obrzęków . Przyspiesza metabolizm, normalizuje trawienie, eliminuje różne dolegliwości, stymuluje wydzielanie soków trawiennych. Jednocześnie pomagając w regulacji poziomu cukru we krwi, zapobiega nagłym napadom głodu .
Rola pokrzywy w procesie odchudzania jest tym ważniejsza, że jest ona całkowicie naturalnym środkiem odchudzającym , a także dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych, których niedobór może wystąpić w połączeniu z dietą. Sposobem na odchudzanie może być również kąpiel z zieloną pokrzywą ze skrzypem polnym i liśćmi orzecha włoskiego, oczyszczająca i przyspieszająca metabolizm.