zweryfikowany
Jaka dieta jest zdrowa i wygodna?
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Dieta jest sposobem odżywiania, której wyróżnia się wiele typów. Należą do nich dieta: wegetariańska, wegańska, mięsożerną czy muzułmańską. Najbardziej powszechna jest wszystkożerna, czyli taka, w której nie wyklucza się żadnego gatunku jedzenia.
Wpływ diety na zdrowie
Jedzenie ma ogromne znaczeni, ponieważ zapewnia energię niezbędną do życia. Dlatego ważne jest, aby wybierać jak najmniej przetworzoną żywność, ponieważ jej zbyt duże spożywanie może prowadzić do wystąpienia wielu chorób. Żywność ma wpływ nie tylko na funkcjonowanie organizmu, ale również na procesy zachodzące w mózgu. Oprócz tego wpływa na emocje oraz skórę. Wielu chorobom można zapobiec, dzięki uzupełnianiu diety składnikami bogatymi w witaminy.
Zdrowa dieta czyli jaka?
Za najzdrowsze rozwiązanie uznaje się dietę zbilansowaną. Jest to rodzaj, w którym wszystkie składniki odżywcze są przyjmowane w odpowiednich proporcjach. Jej najważniejsze elementy to:
- białko,
- tłuszcze,
- witaminy,
- węglowodany,
- składniki mineralne.
Zbilansowana dieta opiera się na piramidzie żywieniowej, przy której podstawie znajdują się warzywa, owoce i woda. Woda stanowi jeden z najważniejszych elementów diety. Dzięki niej wiele procesów w organizmie jest możliwe.
Aby wzmocnić swoją dietę, dobrze jest unikać cukrów, napojów gazowanych, tłustych potraw oraz słonych przekąsek.
Białko
Dostępne jest w wielu naturalnych produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jego niedobory prowadzą do złej kondycji organizmu. Spożycie białka przez osobę dorosłą powinno wynosić 0,9 g na każdy kilogram masy ciała. Jego źródłem są jajka, sery i mleko.
Tłuszcze
Dzięki tłuszczom możliwe jest przyswajanie witamin takich jak K,D i A. Ich udział w diecie powinien wynosić do 15% wartości kalorycznej diety. Tłuszcze w diecie dzielimy na nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone. Źródłami tłuszczy są orzechy, oliwa oraz olej rzepakowy.
Witaminy
Ich obecność jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każde warzywo czy owoc jest źródłem innej witaminy, np. czerwona papryka zawiera wiele witaminy C. Grupa witamin pełni ważną rolę w zapobieganiu chorób nowotworowych oraz układu krążenia. Przedawkowanie witamin pochodzących z żywności, przy zdrowym stylu życia jest niemożliwe. Jednak jeśli już wystąpi przedawkowanie, czyli hiperwitaminoza, należy pamiętać, że może być tak samo groźna jak awitaminoza.
Ich poziom można za pomocą badań laboratoryjnych, ponieważ ich zapotrzebowanie zależy od wieku, płci i wagi.
- witamina A – ma ogromny wpływ na wzrok; jej źródłem są żółtka jaj, tłuste ryby oraz mleko,
- witamina C – antyoksydant, którego źródłem są warzywa zielone, cytrusy oraz owoce takie jak porzeczki i truskawki,
- witamina D – stanowi budulec kości; głównym źródłem tej witaminy jest słońce,
- witamina K – uszczelnia naczynia krwionośne; można znaleźć ją w szpinaku i jarmużu,
- witamina B12 – odpowiedzialna za budowanie DNA, dostępna w wieprzowinie.
Węglowodany
Najważniejsze z nich to skrobia, glikogen i celuloza. Można je znaleźć w ziemniakach oraz ziarnach zbóż. Węglowodany powinny dostarczać co najmniej 55% dobowego zapotrzebowania na energię. Błonnik pełni dużą rolę we właściwym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego oraz usuwaniu toksyn z organizmu.
Składniki mineralne
Są to: wapń, fosfor, magnez, sód, potas. Każdy z nich pełni swoje własne funkcje. Tym samym są niezbędne do prawidłowej pracy ciała.
Suplementy diety
Suplementami diety nazywa się składniki odżywcze, które za zadanie mają uzupełnić dietę lub niedobory pewnych minerałów w organizmie. W postaci suplementów można znaleźć witaminy C jak i D oraz składniki takie jak kolagen czy magnez. Dostępne są bez recepty, ponieważ zwykle ich przyjmowanie nie wymaga konsultacji z lekarzem. Jednak część z nich może zostać przedawkowana, dlatego należy pamiętać o czytaniu ulotek i stosowaniu się do zaleceń z opakowania.
Dieta pudełkowa
Nazywana jest wygodną dietą, ponieważ kupujący otrzymuje gotowe posiłki bez konieczności przygotowywania ich. Zamiast wielu godzin w kuchni, część ludzi decyduje się zakupić jedzenie dostarczane codziennie pod ich drzwi. To rozwiązanie cieszy się wieloma dobrymi opiniami, ponieważ oprócz zaoszczędzonego czasu, powala urozmaicić dietę o nowe smaki. W firmach cateringowych można dopasować diety indywidualnie. Większość z nich posiada w swojej ofercie dietę wegeteriańską, bezglutenową czy też wegańską. Wielu konsumentów twierdzi, że jest to rozwiązanie warte swojej ceny. Przekonuje ich do tego częsta konsultacja z dietetykiem, która jest wliczona w koszty usługi.
Dietetyk
Dietetyk to specjalista zajmujący się wpływem żywności na zdrowie człowieka. Dietetyk jest osobą, do której wielu ludzi zwraca się o pomoc w walce z chorobą taką jaką jest otyłość. Jednakże część konsumentów udaje się do niego, aby utrzymać lub dopracować swoje nawyki żywieniowe, ponieważ stosuje zasady racjonalnego żywienia. Do jego zadań należy badanie produktów żywnościowych i ocena ich wpływu na dany organizm. Jedną z zalet konsultacji z dietetykiem jest dobrany przez niego indywidualny plan żywienia. Jest również wsparciem dla klienta. Wyróżnia się dietetyków sportowych, klinicznych i psychodietetyków. To właśnie dietetyk kliniczny zajmuje się żywieniem ludzi w chorobie. Dobiera diety do odpowiednich schorzeń, mając na uwadze, że przy chorobie nie można spożywać wszystkich produktów. Analizuje badania laboratoryjne, aby w jak najlepszy sposób dopasować sposób żywienia do pacjenta. Dietetyk sportowy urozmaica i dobiera diety dla osób podejmujących aktywność fizyczną, żeby osiągały lepsze wyniki. Natomiast psychodietetyk zajmuje się nadwagą i niedowagą spowodowaną zaburzeniami psychicznymi.
Dieta głodówkowa
Polega na całkowitym odstawieniu jedzenia. Decydujący się na nią piją tylko wodę, ponieważ jest ona niezbędnym składnikiem dla człowieka. Czasami dieta ta jest urozmaicona ziołami i herbatami odchudzającymi. Zazwyczaj trwa kilka dni do tygodnia. Jej celem jest często oczyszczenie organizmu lub zrzucenie zbędnych kilogramów. Jest to dieta, która często prowadzi do odwróconego efektu od zamierzonego. Oprócz tego stanowi wyzwanie dla organizmu, obciążając go. Diecie głodówkowej często towarzyszą bóle i zawroty głowy, omdlenia oraz złe samopoczucie. Dodatkowo usuwa z organizmu witaminy i składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała. Głodzony organizm zużywa własne białko, a tłuszcze nie są spalane prawidłowo. Niejednokrotnie prowadzi to do problemów z układem nerwowym, wątrobą oraz nerkami.
Czy zdrowa dieta jest droga?
Zdrowa dieta uważana jest za droższą, ponieważ kojarzona jest z produktami z wyższych półek sklepowych. Zbilansowana dieta jak i życie na fast-foodach wiąże się z kosztami. Prawdopodobnie ceny zdrowej żywności i przetworzonej są zbliżone. Od konsumenta zależy na co woli wydać pieniądze. Jednak dieta oparta na warzywach i owocach nie naciągnie zbytnio żadnego portfela. Należy pamiętać o zdrowym rozsądku podczas robienia zakupów.
Wpływ diety na skórę
Skóra odzwierciedla stan zdrowia całego organizmu. Dlatego ważne jest aby zadbać o nią od środka. Na zdrowy wygląd skóry zaleca się warzywa i owoce bogate w witaminę C. Do utrzymania zdrowego wyglądu skóry niezbędne są antyoksydanty oraz kwasy nienasycone Omega 3 i Omega 6. O blask i jędrność skóry odpowiada kolagen, którego ubywa już po 20. roku życia. W aptekach jest wiele suplementów diety z kolagenem, aby móc regularnie uzupełniać jego braki.
Zioła na odchudzanie
Produkty ziołowe wprowadzone do diety mają wiele zalet. Przede wszystkim niektóre z nich hamują apetyt. Do tej grupy należy siemię lniane i ziele bratka. Wiele z ziół wpływa korzystnie na proces trawienia i proces spalania tkanki tłuszczowej. Zioła takie jak rozmaryn, melisa, bazylia, szałwia i tymianek skutecznie przyspieszają metabolizm. Wpływając na przemianę materii, mają wpływ również na poziom glukozy we krwi i działanie wątroby.
W usuwaniu wody z organizmu skutecznie pomaga pokrzywa, skrzyp polny oraz kolendra. Jednak są to zioła moczopędne. Ich spożycie musi być umiarkowane, aby nie doprowadzić do odwodnienia organizmu i utraty cennych pierwiastków.
Zdrowy talerz
Zdrowy talerz jest kolorowy, ponieważ jest pewien warzyw. Powinny zajmować jego połowę. Natomiast węglowodany jak i tłuszcze wraz z białkiem powinny stanowić po 1/4 części talerza.
Czy trzeba liczyć kalorie?
Na pytanie czy każdy musi liczyć kalorie nie ma jednej odpowiedzi. Z jednej strony ma to sens, ale jeśli niekorzystnie wpływa to na zdrowie psychiczne, należy odpuścić tego typu działania, tak aby nie doprowadzić do złej relacji z jedzeniem. Liczenie kalorii może być czasochłonne i wymagające. Do utrzymania prawidłowej masy ciała i zdrowego stylu życia często wystarcza trzymanie się zasad zbilansowanej diety oraz zdrowego talerza. Picie dużej ilości wody jest w tym wypadku kluczowe. Liczenie kalorii jednak największy sens ma na początku diety. Pozwala to kontrolować spożycie kalorii i nieprzekraczanie zaleconej dawki. Do liczenia kalorii stworzonych zostało wiele darmowych, jak i płatnych aplikacji. Dzięki temu łatwo sprawdzić kaloryczność w 100 g danego produktu.
Czym jest kaloria?
Określenie ilości kalorii w jedzeniu wyraża ilość energii, którą przeciętnie przyswaja ludzki organizm przy spożyciu takiego produktu. Taka energia żywnościowa jest później wykorzystywana do podtrzymania funkcji życiowych i aktywności.
Deficyt kaloryczny
Określa się go jako ujemny bilans energetyczny. Jest niezbędny do zmniejszenia masy ciała. Jednak sam deficyt kaloryczny często nie jest w pełni zadowalającym rozwiązaniem. Aby go obliczyć stworzone są kalkulatory zapotrzebowania energetycznego, gdzie dostosowuje się go do wagi, płci i stylu życia.
Za duży deficyt kaloryczny
Może to doprowadzić do wielu niepożądanych działań takich jak spowolnienie metabolizmu, a co za tym idzie spowolnienie odchudzania. Poza tym niesie ze sobą skutki uboczne takie jak zaburzenia pamięci i koncentracji, zasłabnięcia i zaburzenia gospodarki hormonalnej.
Komentarze |0|