zweryfikowany
Czym jest kolagen do picia? Opinie, Skutki uboczne
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Kolagen do picia pozwala na suplementację tego niezwykle ważnego dla ludzkiego organizmu białka, odpowiedzialnego m.in. za jędrność i nawilżenie skóry oraz zdrowie stawów. Dostarczanie go sobie w takiej formie może być potrzebne, szczególnie powyżej 25. roku życia, kiedy znacząco spada synteza kolagenu w organizmie.
W efekcie można zauważyć pogorszenie się stanu cery, jej szybsze przesuszanie się i pierwsze zmarszczki. Przyjmowanie kolagenu pozwala zahamować przedwczesne starzenie się skóry, a także pozytywnie wpływa na zdrowie całego organizmu. Czy warto zdecydować się na kolagen do picia?
Czym jest kolagen oraz jak działa?
Kolagen to najważniejsze dla człowieka białko, tworzące tkankę łączną. Jest podstawowym budulcem tkanek skóry, kości, chrząstek i ścięgien, a także ścianek naczyń krwionośnych. Charakteryzuje się specyficzną budową, pozwalającą mu na wiązanie dużej ilości wody, dzięki czemu dba o odpowiednie nawilżenie skóry. To właśnie dzięki kolagenowi skóra pozostaje napięta i jędrna, naczynia krwionośne są elastyczne, a stawy mogą zachować sprawność. Przyspiesza on też proces zrastania się kości i gojenia się ran.
Kolagen jest zbudowany z czterech podstawowych aminokwasów, mających duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to: glicyna, prolina, lizyna oraz glutamina.
Aminokwas |
Właściwości |
Glicyna |
- neuroprzekaźnik w układzie nerwowym
- umożliwia syntezę glukozy i kreatyny
- istotna dla budowy czerwonych krwinek
- hamuje degenerację mięśni
- wspomaga wydzielanie hormonu wzrostu
|
Prolina |
- pozytywnie wpływa na stawy i naczynia krwionośne
- odnawia budowę włókien kolagenowych
- wiąże wodę, dzięki czemu dba o nawilżenie skóry
- zwalcza wolne rodniki, odpowiadające za szybsze starzenie się organizmu
- działa regulująco na metabolizm komórkowy
- dba o zdrowie wątroby
|
Lizyna |
- wzmacnia odporność organizmu
- pozytywnie oddziałuje na wątrobę
- zwalcza chroniczne zmęczenie
- hamuje procesy starzenia się skóry
|
Glutamina |
- poprawia działanie układu odpornościowego
- pozytywnie wpływa na koncentrację
- obniża stres
|
Kiedy w organizmie zaczyna brakować kolagenu, dość szybko jest to widoczne po skórze – trudno o jej odpowiednie nawilżenie, pojawiają się na niej pierwsze zmarszczki, traci też jędrność. Z czasem pogarsza się również zdrowie stawów, rany i złamania goją się dłużej, a ścianki naczyń krwionośnych tracą swoją elastyczność, co może doprowadzić do problemów z krążeniem. Osłabiają się także włosy i paznokcie, dla których kolagen jest również ważnym budulcem.
Co wpływa na kolagen w organizmie?
Kolagen jest samodzielnie produkowany przez organizm człowieka, jednak już po 25. roku życia zaczyna on zanikać – jego rozkład staje się bowiem szybszy, niż synteza. Braki kolagenu są odpowiedzialne za pierwsze oznaki starzenia się organizmu, jednak można zahamować te przykre skutki dzięki suplementacji białka.
Kolagen możemy dostarczyć sobie w diecie, choć jest to dość trudne. Znajduje się głównie w produktach odzwierzęcych, takich jak:
- żelatyna
- chrząstki
- szpik
- podroby
Spożywanie tych produktów w dużych ilościach nie jest jednak zbyt zdrowe, ponieważ zawierają one dużą ilość tłuszczu. Wiele osób nie zdecydowałoby się też na wprowadzenie ich do swojej diety. Można w zamian wzbogacić swoje codzienne posiłki o produkty, które są źródłem związków wspomagających syntezę kolagenu w organizmie i tym samym chroniących przed jego niedoborem. Należą do nich:
- witamina C – jest podstawowym składnikiem, wspomagającym produkcję kolagenu i zapobiegającym przedwczesnemu starzeniu się skóry; można ją znaleźć w dużej ilości w czerwonej papryce, cytrusach, porzeczkach czy natce pietruszki
- witamina A – wspiera syntezę kolagenu, hamuje procesy starzenia się skóry i poprawia jej elastyczność; występuje w marchwi, dyni, pomidorach, mleku, jajach i łososiu
- witamina E – zapewnia odpowiednie nawilżenie skóry i chroni ją przed niszczącym działaniem promieniowania UV; znajduje się w dużej ilości w olejach roślinnych, orzechach, nasionach i awokado
- flawonoidy – związki te chronią kolagen przed rozpadem; można znaleźć je głównie w owocach i warzywach, w tym w jagodach, winogronach, grejpfrucie, czerwonej papryce, burakach czy pomidorach, a także w zielonej herbacie
- koenzym Q10 – składnik hamujący starzenie się skóry, występujący w rybach, roślinach strączkowych oraz kiełkach pszenicy
- biotyna – dba o zdrowie i jędrność skóry; znajduje się w wątrobie i żółtkach jaj, mące pełnoziarnistej, orzechach ziemnych i włoskich oraz pomidorach i marchwi
- miedź – zapewnia prawidłowe połączenia włókien kolagenowych i elastyny, co jest ważne dla budowy tkanek; występuje głównie w wątrobie cielęcej, płatkach owsianych, drożdżach, orzechach i kakao
Kolagen można także dostarczać organizmowi z pomocą gotowych preparatów, zawierających naturalną formę tego białka. Na rynku dostępny jest kolagen do picia, często wzbogacony o witaminy i dodatkowe składniki, które wzmacniają jego działanie. Uważa się go za najskuteczniejszą formę suplementacji tego białka, przynoszącą widoczne efekty przy regularnym stosowaniu.
Jakie są efekty stosowania kolagenu do picia?
Płynny kolagen zawiera hydrolizowaną formę białka, która jest najlepiej przyswajana przez organizm. Warto pamiętać, że przyjmując preparaty z kolagenem, nie dostarcza się go sobie bezpośrednio do skóry – przez układ pokarmowy trafia on jednak do krwiobiegu i stymuluje organizm do wzmożonej produkcji tego białka.
Producenci zapewniają, że już po 3 miesiącach picia kolagenu można zauważyć sporą różnicę w wyglądzie swojej skóry. Zwiększa się jej gęstość i nawilżenie, jest bardziej napięta, a zmarszczki w widoczny sposób się spłycają. Kolagen w płynie ma również redukować cellulit, poprawiając jędrność skóry na całym ciele.
Jak wybrać kolagen do picia?
Na rynku znajdziemy wiele preparatów z kolagenem do picia. Dostępne są wersje rozpuszczalne w wodzie, w formie proszku, kapsułek lub tabletek musujących, a także kolagenowe napoje i szoty. Ich działanie zbytnio się nie różni, dlatego wybór odpowiedniej dla siebie formy zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji.
Większe znaczenie ma pochodzenie danego kolagenu. Znajdziemy preparaty wykorzystujące kolagen rybi, drobiowy, wieprzowy lub bydlęcy. Najbardziej zaleca się rybią wersję, która jest najbardziej zbliżona do białka produkowanego przez organizm człowieka. Preparaty zawierające kolagen morski są jednak najczęściej również najdroższe.
Przy wyborze kolagenu należy także zwrócić uwagę na jego oznaczenia, wyróżniamy bowiem trzy podstawowe typy tego białka:
- kolagen typu I, który stanowi podstawowy budulec skóry, kości i więzadeł, dlatego ma największe znaczenie dla osób pragnących zahamować starzenie się skóry i poprawić jej wygląd,
- kolagen typu II, będący budulcem chrząstek stawowych i poprawiający zdrowie stawów,
- kolagen typu III, stanowiący budulec ścianek naczyń krwionośnych
Warto zdecydować się na kolagen do picia, który będzie również wzbogacony dodatkowymi składnikami, poprawiającymi jego działanie. Najbardziej wartościowy będzie dodatek witaminy C, kwasu hialuronowego, a także glukozaminy – poprawiają one wchłanianie się kolagenu i zwiększają jego produkcję w organizmie.
Kolagen rybi – dlaczego warto?
Największą popularnością cieszy się kolagen morski, który jest pozyskiwany z ryb. Jest uznawany za najskuteczniejszą formę tego białka, ponieważ jego budowa jest najbardziej zbliżona do budowy kolagenu ludzkiego. Jest to także kolagen typu I, czyli występującego w organizmie człowieka w największej ilości i odpowiadającego bezpośrednio za stan skóry.
Co więcej, pozyskiwanie kolagenu morskiego jest przyjazne dla środowiska, ponieważ wykorzystuje się w tym celu rybie łuski i skórę, które w innym przypadku zostałyby wyrzucone. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie trzeba zwiększać połowu ryb morskich – po prostu wykorzystuje się ich części, które zazwyczaj traktowane są jak odpadki.
Kolagen do picia – jaki wybrać? Krem czy żel?
Osoby, którym zależy przede wszystkim na efekcie odmłodzonej skóry, często sięgają także po kremy lub żele, zawierające kolagen. Z założenia mają one oddziaływać bezpośrednio na cerę, dostarczając jej kolagenu i tym samym przeciwdziałając jej starzeniu się, spłycając zmarszczki i poprawiając jej jędrność i napięcie. W rzeczywistości jednak cząsteczki kolagenu, zawarte w kosmetykach, są zbyt duże, aby mogły przeniknąć przez naskórek do skóry właściwej. Nie mają więc wpływu na znajdujące się w niej włókna kolagenowe, a zawarte w nich białko działa jedynie nawilżająco.
Z tego względu skuteczniejszą kuracją wpływającą na wygląd skóry jest stosowanie kolagenu do picia, który dzięki działaniu wewnętrznemu może przyczynić się do zwiększenia produkcji białka w organizmie i widocznej poprawy stanu cery.
Kolagen do picia – opinie. Jak działa na stawy?
Kolagen jest również ważnym budulcem chrząstek stawowych – to dzięki niemu zachowują one odpowiednią elastyczność. Białko to ma również wpływ na produkcję mazi stawowej, która jest niezbędna do płynnego i bezbolesnego poruszania się stawów. Kiedy w organizmie zaczyna brakować kolagenu, stawy zaczynają sztywnieć i tracą swój dawny zakres ruchów. Ciało produkuje też zbyt małą ilość mazi stawowej, przez co zwiększa się tarcie podczas ruchów kończyn – powoduje to liczne dolegliwości bólowe i może przyczynić się do chorób stawów. Na tej podstawie zalecamy zwrócić uwagę na kolagen na stawy do picia.
Warto pamiętać, że organizm dość szybko przestaje syntezować odpowiednią dla jego potrzeb ilość kolagenu, co może być widoczne nie tylko po skórze, ale również właśnie po zdrowiu stawów. Powolne starzenie się organizmu sprawia, że można zauważyć u siebie coraz więcej problemów z ruchomością stawów oraz doświadczyć przedłużającego się dyskomfortu lub bólu. Choć dolegliwości najczęściej dotykają osób starszych, u których produkcja kolagenu w pewnym momencie całkowicie zanika, mogą przydarzyć się już w młodszym wieku.
Kolagen do picia może być dobrym sposobem na przedłużenie zdrowia swoich stawów. Działa on wewnętrznie, stymulując organizm do zwiększenia produkcji białka, co ma pozytywny wpływ również na stawy. Najlepiej przyjmować w tym celu kolagen typu II, będący budulcem właśnie chrząstek stawowych.
Co ciekawe, kolagen może też pomagać przy chorobie zwyrodnieniowej stawów.
Warto wiedzieć, że niedobór kolagenu może wystąpić wcześniej na skutek różnych chorób, a także regularnej wysokiej aktywności fizycznej. W takim przypadku szczególnie narażone są stawy kolanowe i łokciowe, dlatego aby zachować na dłużej ich sprawność, najlepiej zdecydować się na suplementację kolagenu.
Kolagen do picia – skutki uboczne
Tak jak w przypadku wszystkich składników, które dostarczamy sobie do organizmu, kolagen naturalny do picia może u niektórych osób powodować skutki uboczne. Choć jest to rzadka sytuacja, zdarzają się reakcje alergiczne na ten składnik, dlatego warto zachować ostrożność przy rozpoczęciu suplementacji kolagenu.
Pozostałe efekty uboczne najczęściej są powiązane z przekroczeniem dozwolonej dawki kolagenu, którą określa się na poziomie 4000 mg. W takim przypadku mogą wystąpić zaparcia, bóle mięśni i stawów, kwaśny posmak i nieprzyjemny zapach pochodzący z jamy ustnej oraz ogólne osłabienie organizmu. W razie wystąpienia podobnych objawów należy przerwać kurację kolagenem.
Dlaczego właśnie suplementy z kolagenem?
Suplementy z kolagenem to najlepszy znany sposób na zwiększenie produkcji tego białka w organizmie. Ponieważ zazwyczaj zawierają naturalny kolagen wysokiej jakości, wsparty dodatkowo składnikami pozytywnie wpływającymi na jego metabolizm i syntezę, mogą znacząco poprawić ilość białka i przyczynić się tym samym do wolniejszego starzenia się organizmu.
Suplementy mają przewagę nad innymi źródłami kolagenu przede wszystkim ze względu zastosowaną w nich jego formę. Wykorzystują białko hydrolizowane, które jest najlepiej przyswajalne przez człowieka i ma największy wpływ na organizm. Kolagen do picia występuje przy tym w odpowiednich dawkach, które przy regularnym zażywaniu skutecznie podbijają ilość tego białka w organizmie.
Suplementy są też zwyczajnie wygodniejsze i skuteczniejsze od innych źródeł kolagenu. Przykładowo, produkty spożywcze bogate w kolagen zazwyczaj zaliczają się do niezdrowych ze względu na pochodzenie odzwierzęce i związaną z tym dużą ilość tłuszczu, dlatego nie powinny być spożywane zbyt często i w zbyt dużych ilościach. Zaspokojenie zapotrzebowania na kolagen z ich pomocą może być więc trudne i jest raczej niewskazane. O wiele łatwiej dostarczyć sobie białka z suplementem w formie płynnej, który wystarczy regularnie przyjmować. Producenci zapewniają nam dostęp do wielu wygodnych opcji, w tym gotowych ampułek z płynnym kolagenem, zawierających odpowiednią ilość tego składnika.
Dzięki regularnej suplementacji kolagenu do picia można zauważyć znaczną poprawę w wyglądzie swojej skóry. Według producentów już po trzech miesiącach w widoczny sposób poprawia się nawilżenie, elastyczność i jędrność skóry, spłycają się zmarszczki, zmniejsza się także cellulit. Większa synteza kolagenu to również mocniejsze paznokcie i włosy, zdrowsze stawy i naczynia krwionośne.
Czy warto przyjmować kolagen w płynie?
Kolagen do picia dzięki dużej przyswajalności i odpowiedniej formie może w rzeczywisty sposób wpłynąć na syntezę kolagenu, przyczyniając się tym samym do spowolnienia procesu starzenia się całego organizmu.
Warto pamiętać, jak ważnym budulcem jest w ludzkim ciele kolagen – to on jest głównym składnikiem tkanki łącznej i od niego w głównej mierze zależy nasz młody wygląd, a także zdrowie stawów, kości i naczyń krwionośnych. Ponieważ już po 25. roku życia jego naturalna synteza w organizmie znacznie spada, najlepiej dość szybko rozpocząć jego suplementację. Kolagen w płynie jest wygodną jej wersją, w dodatku większość preparatów jest wzbogacona o inne ważne składniki, mające wpływ nie tylko na zwiększoną produkcję białka, ale także wygląd i zdrowie skóry.
Najlepiej zdecydować się na preparaty opierające się na najbardziej wartościowym kolagenie morskim, zwracając uwagę na jakość składnika oraz towarzyszące mu substancje. Nie powinien zawierać przy tym zbyt wielu syntetycznych dodatków, w tym aromatów czy konserwantów – najbardziej przyjazne dla zdrowia są bowiem preparaty naturalne. Warto wybierać produkty od sprawdzonych firm, jasno przedstawiających pochodzenie kolagenu. Najlepiej, jeśli są wzbogacone o takie dodatki, jak witamina C, E i A, kwas hialuronowy, miedź czy biotyna, które jeszcze wzmocnią ich działanie.
Komentarze |0|