zweryfikowany
Czy można jeść surowe nasiona czarnuszki ?
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Jedzenie nasion, orzechów i pestek jest świetnym sposobem na wzbogacenie diety w nowe smaki. Nasiona czarnuszki są bardzo często niedoceniane, a mają bogaty smak i wiele cennych właściwości dla zdrowia. Polecane są choćby alergikom i osobom, które mają jakikolwiek stan zapalny w organizmie. Dlaczego są tak cennym składnikiem w naszej diecie?
Bogate właściwości prozdrowotne czarnuszki
Czarnuszka ma bardzo bogaty skład chemiczny. Najczęściej polecana jest osobom z alergiami, stanami zapalnymi, a nawet chorobami autoimmunologicznymi ze względu na zawartość tymochinonu i nigellonu. Te dwa składniki o trudnej nazwie działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, a nawet blokują wydzielanie histamin, czyli białek, które wywołują reakcje alergiczne.
Oprócz tego czarnuszka pozytywnie wpływa na system nerwowy, samopoczucie i kondycję fizyczną. Olej z nasion czarnuszki obniża poziom hormonu stresu, czyli kortyzolu. A to z kolei obniża ryzyko zawału serca lub udaru. Mimo że olej z czarnuszki jest tłuszczem, to polecany jest osobom z wysokim poziomem cholesterolu, ponieważ pozwala go obniżyć. U wielu osób z problemami hormonalnymi również zadziałał jako suplement balansujący poziom hormonów, a co za tym idzie poprawił wyniki i stan zdrowia.
Nasiona czarnuszki, jak i olej, wspierają działanie układu pokarmowego i trawiennego. A do tego zawierają cenne kwasy tłuszczowe takie jak choćby alfa-linolenowe, które nie występują często. Co ciekawe czarnuszka jest też źródłem biotyny, witaminy E, witamin z grupy B, flawonoidów, steroli i alkaloidów. Wymienione składniki wspierają zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale też uszczelniają naczynia krwionośne czy działają przeciwobrzękowo.
Jak jeść czarnuszkę?
Czy można jeść surowe nasiona czarnuszki? Zwykle surowe nasiona, owoce i warzywa mają najwięcej składników odżywczych. W wypadku czarnuszki można jeść surowe nasiona albo wybrać olej, koniecznie z pierwszego tłoczenia na zimno. Wtedy mamy pewność, że wszystkie jej wartościowe składniki zostaną zachowane. Jak jeść nasiona czarnuszki?
Olej warto konsumować samodzielnie lub dodając do potraw na zimno. Można dodać odrobinę na tosta zamiast masła czy polać ulubioną sałatkę. Z kolei nasiona można wykorzystać jako przyprawę lub jadalną dekorację. Nasiona mają lekki ostry posmak, więc będą idealnym zastępstwem choćby dla pieprzu czarnego. Będą świetnym dodatkiem do sałatek, zup, kaszy, sosów, a nawet do pieczywa czy bigosu. Używając nasion czarnuszki, jako przyprawy wzbogacimy smak potraw, ale i zadbamy o swoje zdrowie.
Komentarze |1|