zweryfikowany

Charakterystyka i zalety diety niskowęglowodanowej low carb

Autor: Ewelina Wójcik zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek

Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.


Coraz więcej z nas podejmuje decyzję o przejściu na dietę – zarówno ze względów zdrowotnych, jak i po to, by po prostu wyglądać bardziej fit. Pamiętajmy jednak, że dieta powinna zostać zawsze dobrana zgodnie z zaleceniami specjalisty – a już na pewno przed przejściem na konkretną dietę powinniśmy upewnić się, jakie są jej wymagania i czy na pewno jest to propozycja dostosowana do naszych potrzeb.

Musimy bowiem być świadomi, że nieodpowiednio dobrana dieta nie tylko nie przyniesie zakładanych skutków, ale i może mieć negatywne efekty dla naszego zdrowia. Warto więc dokładnie sprawdzić, na czym polega konkretny rodzaj diety zanim się na niego zdecydujemy. Dziś, dla przykładu, omówimy dietę low-carb.

 

 

Czym jest dieta low carb?

Dieta low carb jest dietą nisko węglowodanową, o czym informuje jej nazwa (low carbohydrates – z j. angielskiego mało węglowodanów. Jej założeniem jest więc ograniczenie, lub nawet całkowite wyeliminowanie spożywania węglowodanów – zależnie od wybranego profilu diety. Głównym celem osób stosujących tę dietę jest utrata wagi. Warto jednak dodać„ iż badania wykazują, że jest to dieta bardzo korzystna dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2. 

 

Dieta low carb pozbawia organizmu podstawowego paliwa w postaci glukozy. Prowadzi to do przyspieszonego spalania zmagazynowanego w organizmie tłuszczu –  z uwagi na brak dostępu do glukozy organizm zaczyna bowiem wykorzystywać do wytwarzania energii kwasy tłuszczowe. Prowadzi to do przyspieszonej utraty wagi przez osobę korzystającą z diety, a także z czasem do produkcji ketonów, które wykorzystywane są następnie przez mózg. 

 

Co znajduje się w jadłospisie diety low-carb?

Skoro dieta low-carb zakłada wyeliminowanie z przyjmowanego pokarmu węglowodanów, to logiczne, że czymś musimy je zastąpić. Omawiana dieta koncentruje się zatem na białkach i tłuszczach jako alternatywie do węglowodanów. W pierwszej kolejności powinniśmy ograniczyć w naszym jadłospisie produkty zawierające skrobię, a także zboża. Warto też ograniczyć lub wyeliminować z codziennego jadłospisu orzechy, pestki oraz nasiona

 

A co można jeść zgodnie z zasadami diety low-carb? Przede wszystkim – nieprzetworzoną żywność o niskiej zawartości węglowodanów. Wyliczyć tu można między innymi:

  • niektóre rodzaje chudego mięsa – w szczególności jagnięcinę, wołowinę oraz wieprzowinę
  • dziko żyjące ryby – polecany jest szczególnie łosoś oraz pstrąg
  • jaka
  • owoce – szczególnie polecane są jabłka, gruszki, oraz jagody. Spożywać można również niektóre rodzaje cytrusów
  • niesłodzony nabiał – mleko, wysokiej klasy sery, masło, jogurt typu greckiego
  • tłuszcze i oleje – warto zdecydować się na zwiększenie wykorzystania w domowej kuchni oliwy z oliwek, oleju kokosowego oraz rzepakowego, a także smalcu

 

Czego zaś należy szczególnie unikać podczas stosowania diety low-carb? Wcześniej nieco na ten ten temat napisaliśmy; ale dla pewności wyszczególniamy teraz najważniejsze produkty niepożądane w diecie niskowęglowodanowej. 

  • cukier kategorycznie musi “iść w odstawkę” – podobnie wszelkie słodzone napoje, słodycze, lody, desery, czekolada itd.
  • ograniczyć należy przyjmowanie rafinowanych zbóż – w szczególności pszenicy oraz żyta, a także jęczmieniu; zaleca się rezygnację z tradycyjnego pieczywa
  • podczas diety low carb nie wolno spożywać wysoce przetworzonych produktów
  • ograniczyć należy ziemniaki,  a także inne warzywa zawierające dużą ilość skrobi
  • ograniczyć musimy również spożywanie zawierających dużo węglowodanów owoców.

 

Co do napojów – najlepiej będzie postawić na sprawdzone i najprostsze rozwiązania. Kawa, herbata i woda to wszystko, czego potrzebujemy, jeśli chodzi o napoje podczas diety low carb. Dla smaku możemy dodać do kawy czy herbaty niewielką ilość mleka lub śmietanki; należy jednak robić to z umiarem.

 

Czy dieta niskowęglowodanowa jest bezpieczna?

Tak, jak najbardziej. Aby okazała się ona skuteczna i zdrowa, musimy podobnie jak w przypadku innych rodzajów diet, musimy jednak ściśle kontrolować nasz jadłospis i nie zaniedbywać planu żywieniowego. Warto przed jej rozpoczęciem zwrócić się o pomoc do specjalisty – np. dietetyka. Pozwoli to dobrać zasady diety, a także codzienny jadłospis do naszych osobistych preferencji, jak i również możliwości naszego organizmu. DIeta przygotowana przez eksperta, jeśli będziemy stosowali się do jego zaleceń i byliśmy z nim szczerzy podczas konsultacji, praktycznie nigdy nie okaże się szkodliwa.

 

Rodzaje diet low carb

Oczywiście, dieta low carb, tak jak każda inna dieta, dzieli się na wiele mniejszych kategorii – zależnie między innymi od tego, do jakiej ilości redukujemy przyjmowane codziennie węglowodany (im bardziej rygorystyczna dieta, im mniej węglowodanów dziennie przyjmujemy, tym bardziej jest ona skuteczna. Dzięki temu każda osoba, która na taką dietę się zdecyduje, ma możliwość dopasowania jej do swoich potrzeb i ułożyć wraz ze specjalistą swój indywidualny plan dietetyczny. Przyjrzyjmy się zatem najczęściej wybieranym rodzajom diet low carb.

 

DIeta ketogeniczna, znana również jako ketodieta

Ten rodzaj diety niskowęglowodanowej zakłada drastyczne zmniejszenie ilości przyjmowanych codziennie węglowodanów, a zwiększenie ilości przyjmowanych tłuszczów. Postępując w ten sposób wprowadzimy nasz organizm w stan ketozy, co prowadzi do bardzo szybkiej utraty tłuszczu. Dieta ketogeniczna jest jedną z bardziej skutecznych i dających szybkie efekty diet węglowodanowych. Należy jednak pamiętać, że jest to dieta niezwykle rygorystyczna, wymagająca stałego przestrzegania określonego schematu; podstawą żywienia są tu tłuszcze i niewielka ilość białek, co nie każdemu przypadnie do gustu.

 

Dieta Atkinsa

Ten rodzaj diety został opracowany przez Amerykańskiego lekarza, doktora Roberta Atkinsa. Zauważył on, że ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów, a zwiększenie przyjęcia białka prowadzi nie tylko do szybkiego chudnięcia, ale i podnosi poziom insuliny w organizmie. Dieta Atkinsa jest o tyle przystępna, że – w przeciwieństwie do opisywanej powyżej ketodiety – dzieli się na cztery fazy, a każda kolejna z nich wprowadza kolejne ograniczenia i nowe zasady żywieniowe. Sprawia to, że z zasadami diety łatwiej się oswoić, ponieważ nic nie dzieje się tu nagle. Istnieje również tak zwana ekologiczna dieta Atkinsa – alternatywna wersja omawianej diety węglowodanowej zastępująca składniki posiłków produktami w 100% wegańskimi.

 

Dieta Zero Carb

Jak sama nazwa wskazuje, ten rodzaj diety niskowęglowodanowej zakłada całkowite wyeliminowanie węglowodanów z jadłospisu. Głównymi składnikami posiłków stają sie natomiast mięso i ryby, a także jaja. Choć jest niewątpliwie skuteczna, dieta ta wymaga jednak oddzielnej suplementacji błonnika – tak prowadzony jadłospis prowadzić może bowiem do znaczącego ograniczenia jego ilości w organizmie. Z powodu wyeliminowania z jadłospisu większości warzyw i owoców, należy również regularnie przyjmować kompleksy witaminowe. 

 

Jakie korzyści płyną z zastosowania diety niskowęglowodanowej?

Tak, jak wspomnieliśmy na wstępie naszego artykułu, dieta niskowęglowodanowa ma wiele korzyści. Wymieńmy teraz i pokrótce opiszmy te najważniejsze.

 

  • Oczywiście, stosowanie diety niskowęglowodanowej obniża masę ciała i pomaga w odchudzaniu. Ponieważ białko i tłuszcze są o wiele bardziej sycące, niż węglowodany, posiłki których są głównymi składnikami zaspokoją nas na dłużej, nawet, jeśli spożywały mniejsze porcje.  Dieta low carb redukuje uczucie głodu i zmniejsza wahania poziomu glukozy – to zaś klucz do skutecznego odchudzania
  • Wiele niezależnych badań wykazało, że dieta niskowęglowodanowa nie tylko zapobiega, ale i ma właściwości leczące cukrzycę typu II. Jej stosowanie pozwala kontrolować poziom glukozy we krwi – im mniej węglowodanów spożywamy, tym mniej glukozy będzie bowiem przedostawało się do krwioobiegu.
  • Dieta low carb zapobiega jednak nie tylko cukrzycy, ale i niektórym chorobom serca. Chroni ona bowiem wyściółkę naczyń krwionośnych, dzięki czemu minimalizuje ryzyko powstawania w nich stanów patologicznych.

 

Dieta low carb ma, oczywiście, szereg innych pozytywnych właściwości. Te trzy opisane powyżej są jednak naszym zdaniem najważniejsze i powinny zachęcić każdego niezdecydowanego do wypróbowania jakiejkolwiek diety niskowęglowodanowej.

Komentarze |0|

Legenda *) Pola oznaczone gwiazdką są wymagane
**) Możesz używać tych znaczników i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>