Zioła na odporność. 10 ziół, które wzmocnią Twoją odporność

W medycynie naturalnej zioła wykorzystywane są od wieków. Leczono nimi różnego rodzaju schorzenia przewlekłe, sezonowe przeziębienia oraz infekcje bakteryjne i grzybicze. Niektóre z nich pomagają w problemach trawiennych, inne mogą niwelować ból, poprawiać jakość snu lub wzmacniać odporność.

Przedstawiamy 10 ziół, które wspomogą układ immunologiczny tak, by radził sobie on lepiej z różnymi infekcjami!

Czystek

Czystek to niezwykła roślina – napar z niej ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Wykazuje silne działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, doskonale wpływa na układ oddechowy i pomaga zwalczyć kaszel. Roślina ta pomocna jest również przy dolegliwościach trawiennych oraz w leczeniu schorzeń o podłożu grzybiczym.

Oregano

Oregano znane jest przede wszystkim z kuchni włoskiej – w końcu żadna pizza nie może obyć się bez dodatku tej przyprawy. Jednak oregano wykazuje również silne właściwości zdrowotne. Działa bakteriobójczo, wzmacnia układ odpornościowy oraz łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Oregano polecane jest również osobom, które zmagają się z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca czy reumatyzm.

Kwiat lipy

Kwiat lipy wykazuje silne działanie przeciwgorączkowe, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Wspomaga walkę organizmu z różnego rodzaju infekcjami i zapaleniami. Kwiat lipy wykorzystywany jest w walce z oznakami przeziębienia oraz grypy, działa rozgrzewająco oraz łagodzi objawy zapalenia górnych dróg oddechowych. Roślinę tą wykorzystuje się również przy schorzeniach układu trawiennego.

Szałwia

Szałwia jest silnym środkiem bakteriobójczym – choćby dlatego napar z niej jest stosowany przy infekcjach jamy ustnej oraz po zabiegach dentystycznych, po których mogą rozwijać się bakteryjne stany zapalne. Roślina ta bogata jest we flawonoidy, które wspomagają leczenie infekcji. Dodatkowo szałwia może być wykorzystywana przy leczeniu schorzeń układu trawiennego oraz w przypadku przeziębień.

Rumianek

Rumianek powszechnie wykorzystywany jest jako środek wspomagający układ moczowy i trawienny. Napar z tej rośliny wykazuje działanie antyseptyczne, doskonale sprawdza się jako rozgrzewający napój w przypadku przeziębień i grypy. Rumianek bogaty jest w witaminy i minerały, które pozytywnie wpływają na układ immunologiczny.

Dziurawiec zwyczajny

Dziurawiec to wspaniałe źródło witaminy A i C oraz wielu minerałów. Zwykle stosuje się go przy schorzeniach układu pokarmowego: w szczególności w przypadku wystąpienia problemów trawiennych, biegunek oraz stanów zapalnych żołądka. Dodatkowo dziurawiec wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, może być stosowany w przypadku rozwijających się infekcji.

Pokrzywa

Pokrzywa to jedno z najczęściej wykorzystywanych ziół w naszej części świata. Jest źródłem witamin i minerałów, posiada właściwości moczopędne, wspomaga układ odpornościowy. Wysoka zawartość krzemu, wapnia i fosforu wzmacnia organizm, dzięki czemu lepiej radzi sobie on z różnymi wirusowymi i bakteryjnymi infekcjami. Napar z pokrzywy powinna pokochać każda kobieta – regularnie spożywany wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.

Tymianek

Tymianek powszechnie wykorzystywany jest jako przyprawa do dań mięsnych i warzywnych. Jednak poza walorami smakowymi wykazuje on również wiele właściwości prozdrowotnych. Doskonale wpływa na układ pokarmowy – jest pomocny w leczeniu zaparć, biegunek i problemów trawiennych. Tymianek jest również naturalnym środkiem łagodzącym kaszel i zapalenie górnych i dolnych dróg oddechowych.

Koper włoski

Koper włoski to roślina, która posiada wiele zastosowań. Szczególnie warto docenić jego właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Bywa pomocny w leczeniu kaszlu, także tego wyjątkowo uciążliwego. Jest bogatym źródłem żelaza i potasu – minerałów, które mają bardzo duży wpływ na układ odpornościowy. Dodatkowo zawiera mnóstwo witaminy C oraz witamin z grupy B – czyli tych, które odpowiadają za funkcjonowanie układu immunologicznego.

Majeranek

Majeranek to przyprawa, bez której nie mogą obejść się miłośnicy tradycyjnej kuchni polskiej. Roślina ta pomocna jest w leczeniu zapalenia zatok oraz w przypadku przewlekłego kataru i kaszlu. Jest źródłem witaminy C, kwasu foliowego oraz pierwiastków takich jak wapń, żelazo i magnez. Majeranek wykazuje również silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, szczególnie przydatny będzie w przypadku pierwszych objawów przeziębienia lub grypy.

Zioła z pewnością są wspaniałym i naturalnym źródłem witamin i minerałów. Ich dobroczynny wpływ na zdrowie podkreślają nie tylko entuzjaści medycyny naturalnej, ale również lekarze i dietetycy. Jednak stosowanie ziół wymaga odpowiedniej wiedzy – niektóre zioła mogą nie być właściwe dla osób, które chorują przewlekle lub stosują suplementy diety i leki.

Jacek Przybylski
Studia inżynierskie ukończyłem w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz studia podyplomowe z Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego. Tytuł magistra dietetyki uzyskałem w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia o specjalizacji dietetyka kliniczna. Swoją praktykę opieram się na specjalistycznej literaturze i pracach popartych badaniami naukowymi. Dietetyka to nie tylko moja praca, ale przede wszystkim pasja i nierozłączny element mojej codzienności.