zweryfikowany

Zapiekanka makaronowa wegetariańska – Przepis Pyszny i Szybki

Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek

Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.

Kategoria: Przepisy

Zapiekanka makaronowa wegetariańska

Szukasz ciekawego pomysłu na smaczny obiad, który będzie prosty i szybki w przygotowaniu? Z pomocą przychodzą różnego rodzaju zapiekanki makaronowe. Są łatwe w przygotowaniu i wymagają minimalnego nakładu pracy.

Zapiekanka makaronowa wegetariańska z brokułami i serem feta

Ciekawa propozycja dla osób zabieganych. Nie wymaga wyszukanych składników. Część z nich na pewno znajdziesz w domu.

Lista składników na około 5 porcji:

  • jeden duży brokuł
  • 300g makaronu (do zapiekania sprawdzi się makaron typu penne lub świderki)
  • 50g sera feta
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • około pół szklanki startego żółtego sera (można dać mniej lub więcej, w zależności od preferencji)
  • olej
  • sól i pieprz do doprawienia

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij wcześniej te, które trzymasz w lodówce.

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Musi być al dente.
  2. Brokuły podziel na różyczki, gotuj przez 5 minut w gorącej wodzie (również muszą być al dente). Po tym czasie zahartuj oraz odcedź.
  3. Pokrój ser feta w średnią kostkę.
  4. W międzyczasie, w misce wymieszaj razem jajka, starty żółty ser oraz jogurt naturalny. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni z opcją góra – dół.
  6. Delikatnie wysmaruj naczynie żaroodporne olejem.
  7. Na dnie naczynia ułóż makaron, brokuły oraz ser feta. Wszystko polej przygotowanym wcześniej sosem.
  8. Zapiekankę włóż do piekarnika i zapiekaj około 25 minut (do zarumienienia).

Uwaga! Ser feta możesz zamienić także na inny ser, który lubisz.

Zapiekanka makaronowa wegetariańska z pieczarkami i cukinią

Bardzo sycąca i niewymagająca propozycja dla miłośników pieczarek. Śmietanowy sos dodaje jej aksamitności.

Lista składników na około 4 porcje:

  • 250g makaronu pełnoziarnistego
  • ok. 10 szt. średniej wielkości pieczarek
  • pół cukinii
  • jedna większa cebula lub dwie mniejsze
  • 250g śmietanki 30% (kremówka)
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, natka pietruszki
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Musi być al dente.
  2. Umyj pieczarki i pokrój je na pół.
  3. Pokrój cebulkę oraz cukinię w kostkę.
  4. Zeszklij na oliwie pokrojoną cebulkę i dodaj pieczarki.
  5. Usmaż pieczarki do miękkości.
  6. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą.
  7. Nagrzej piekarnik do 180st. z opcją góra – dół.
  8. Wyłóż w naczyniu makaron, pieczarki z cebulką, cukinię.
  9. Wymieszaj śmietankę ze startym serem oraz dodaj przyprawy.
  10. Wlej powstały sos do naczynia żaroodpornego.
  11. Zapiekankę zapiekaj przez około 25 minut do zarumienienia.

Uwaga! Szybko znika z talerza.

Zapiekanka makaronowa wegetariańska – warzywna

Kolorowa propozycja dla miłośników warzyw. Zdrowe danie dla całej rodziny.

Lista składników na około 4 porcje:

  • 250g makaronu (świderki albo penne)
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jedna średnia cukinia
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 4 średniej wielkości pieczarki
  • 2 pomidory
  • kulka mozarelli
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Musi być al dente.
  2. Pokrój w kostkę: cebulę, cukinię, paprykę, pomidory, pieczarki.
  3. Na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę.
  4. Do cebuli dodaj pokrojone warzywa (oprócz pomidorów), dopraw według uznania solą, pieprzem i tymiankiem.
  5. Po 10 minutach smażenia dodaj pomidory. Smaż jeszcze kilka minut.
  6. Nagrzej piekarnik do 180st. z opcją góra – dół.
  7. Posmaruj oliwą dno naczynia żaroodpornego, ułóż na nim makaron oraz smażone wcześniej warzywa.
  8. Na samym wierzchu połóż plasterki sera mozarella i posyp bazylią.
  9. Zapiekaj do momentu, aż ser się zarumieni (ok. 20min.).

Teraz wiesz, jak przemycić więcej warzyw do swojej diety.

Zapiekanka makaronowa wegetariańska ze szparagami

Jeśli lubisz szparagi, ta zapiekanka jest dla Ciebie. Dziecinnie prosta w przygotowaniu i bajecznie pyszna.

Lista składników na około 4 porcje:

  • 250g makaronu (kokardki, penne)
  • szparagi białe i zielone (około 500g)
  • śmietana 30% (kremówka)
  • pomidorki koktajlowe (około 6 sztuk)
  • 2 jajka
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Musi być al dente.
  2. Umyj szparagi, obierz je i odetnij końcówki.
  3. Pokrój szparagi na kilkucentymetrowe paski, a pomidorki koktajlowe na ćwiartki.
  4. Ugotuj szparagi, aż będą miękkie. Białe potrzebują trochę więcej czasu.
  5. W miseczce wymieszaj razem jajka, śmietanę oraz pół szklanki startego żółtego sera. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, tymianek.
  6. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą.
  7. Nagrzej piekarnik do 180 stopni z opcją góra – dół.
  8. Na wysmarowanej oliwą powierzchni naczynia ułóż makaron oraz ugotowane szparagi. Całość zalej przygotowanym wcześniej sosem.
  9. Na górze zapiekanki ułóż pokrojone pomidorki koktajlowe.
  10. Zapiekaj w piekarniku do zarumienienia (około 25 minut).

Jeśli chcesz, aby Twoje danie wyglądało bardziej wykwintnie, możesz przyozdobić je świeżymi listkami bazylii.

Komentarze |0|

Legenda *) Pola oznaczone gwiazdką są wymagane
**) Możesz używać tych znaczników i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>