zweryfikowany
Sok z kiszonej kapusty – Właściwości
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Sok z kapusty kiszonej jest niezwykle zdrowy dzięki wysokiej zawartości witamin. Przyczynia się również do zdrowia jelit dzięki bakteriom kwasu mlekowego. Przeczytaj, dlaczego tak jest.
Do produkcji kapusty kiszonej kapusta biała poddawana jest fermentacji kwasem mlekowym. Podczas tego procesu fermentacji zaangażowane bakterie kwasu mlekowego rozmnażają się w sposób wybuchowy. Są one odpowiedzialne za wiele prozdrowotnych efektów kapusty kiszonej. Sok z kapusty kiszonej nie jest jednak produktem odpadowym, wręcz przeciwnie: jest niezwykle zdrowy i jest szczególnie polecany przy lekkich zaparciach i kuracjach na czczo.
Sok z kapusty kiszonej jest bogaty w witaminy
Wiele osób wie, że kapusta kiszona jest szczególnie bogata w witaminę C. Wzmacnia system odpornościowy, działa antyoksydacyjnie i przyspiesza przemianę materii. Ale sfermentowane warzywa zawierają również wiele innych witamin:
- Witamina K: Witamina K znajduje się również w dużych ilościach w soku z kiszonej kapusty. Ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina jest ważna dla zdrowych kości i krzepnięcia krwi.
- Beta-karoten: Beta-karoten jest prekursorem witaminy A. Jest to ważne dla zdrowej skóry, oczu i kości oraz wzmacnia układ odpornościowy.
- Kwas foliowy: Kwas foliowy będący witaminą B jest ważny dla tworzenia komórek i krwi.
- Witamina B12: Jako jeden z niewielu pokarmów roślinnych kapusta kiszona dostarcza witaminę B12. Są one potrzebne dla zdrowego układu nerwowego.
Ponieważ niektóre z tych witamin są wrażliwe na ciepło, należy unikać podgrzewania zarówno kapusty kiszonej, jak i soku z kiszonej kapusty. To jedyny sposób na skorzystanie z przydatnych składników.
Sok z kapusty kiszonej jako naturalny probiotyk
Podczas fermentacji kapusty bakterie kwasu mlekowego mogą się rozmnażać w obfitości. Dlatego kapusta kiszona i sok z kapusty kiszonej są szczególnie bogate w te mikroorganizmy. Ale nie martw się: te bakterie nie są potencjalnymi patogenami, w rzeczywistości bakterie kwasu mlekowego są dla nas niezwykle korzystne.
Te bakterie kwasu mlekowego znajdują się również w naszych jelitach. Tam zapewniają zdrowy klimat jelitowy, w którym pożyteczne bakterie czują się komfortowo, a patogeny mają trudności. Sok z kapusty kiszonej jest zatem uważany za pokarm probiotyczny, który pomaga budować zdrową florę jelitową.
Jest to szczególnie ważne po antybiotykoterapii, na przykład: antybiotyk zabija nie tylko szkodliwe bakterie, ale także pożyteczne bakterie w organizmie. Zaburzona flora jelitowa może na dłuższą metę prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak osłabienie układu odpornościowego. Regularne spożywanie pokarmów probiotycznych, takich jak sok z kiszonej kapusty, po antybiotykoterapii, może odbudować florę jelitową.
Stosowanie soku z kiszonej kapusty na zaparcia
Bakterie kwasu mlekowego nie tylko zapewniają długotrwałą zdrową florę jelitową, ale także w krótkim okresie stymulują trawienie. Dlatego sok z kapusty kiszonej polecany jest przy ostrych i przewlekłych zaparciach jako delikatny i naturalny środek przeczyszczający. Najskuteczniej pije się sok z kiszonej kapusty z samego rana. Podczas wielu kuracji na czczo zaleca się po wstaniu jedną lub dwie szklanki soku z kiszonej kapusty.
Jeśli codziennie pijesz sok z kiszonej kapusty, powinien również pomóc w detoksykacji i oczyszczeniu organizmu. Zawarty w nim błonnik pobudza również trawienie.
Ile mogę pić soku z kiszonej kapusty?
Sok z kapusty kiszonej to delikatny środek przeczyszczający, który można przyjmować codziennie. Spożywanie dużych ilości spowoduje biegunkę. Jeśli chcesz regularnie pić sok z kiszonej kapusty, nie powinieneś spożywać go zbyt dużo. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji 2 szklanek.
Kapusta kiszona wyszczupla
Kapusta kiszona ma niską zawartość cukru i tłuszczu. Dzięki zawartości zaledwie 17 kcal na 100 gram porcji idealnie nadaje się do dietetycznego menu. Ponadto sfermentowana kapusta biała zawiera dużo błonnika, który nie tylko syci, ale także obniża ciśnienie krwi.
Jak długo przechowuje się świeżo wyciśnięty sok z kiszonej kapusty?
Jeśli świeżo wyciśnięty sok z kiszonej kapusty trzymasz w lodówce, możesz go przechowywać przez co najmniej 24 godziny. Ale oczywiście dobrze schłodzona żywność również traci w tym czasie składniki odżywcze – m.in. witamina B. przez utlenianie. Dlatego zalecamy spożywanie kiszonej kapusty zaraz po przygotowaniu.
Kup sok z kapusty kiszonej czy sam?
Sok z kapusty kiszonej jest tak popularny, że nawet jest dostępny we wszystkich sklepach. Jednak ten rodzaj soku z kapusty kiszonej jest produktem mocno podgrzewanym. Oznacza to, że ten sok z kapusty kiszonej ma długi okres przydatności do spożycia nieotwarty, ale w wyniku konserwacji utracił wiele składników odżywczych – m.in. wrażliwe na ciepło witaminy z grupy B i witaminę C oraz enzymy trawienne. Ale nie tylko to: mocno podgrzany sok z kiszonej kapusty również stracił swoje działanie probiotyczne, a tym samym jego szczególnie pozytywny wpływ na zdrowie jelit i układ odpornościowy. Wniosek? Zrób go sam!
Komentarze |0|