zweryfikowany
Pestkami w pasożyty – Jak prawidłowo stosować?
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Pestki dyni na pasożyty
Pestki roślin znajdują się wewnątrz owoców. Kiedy mięsista część owocu odpadnie lub zostanie zjedzona pozostała część może służyć do rozmnażania. A może służyć jako doskonała przekąska i dodatek do naszych potraw. W środku twardej pestki znajduje się nasiono. Czasem można jeść całe pestki wraz z nasionem, czasem jednak pestka jest zbyt twarda i nasiono musi zostać wyłuskane przed spożyciem.
Niektóre nasiona używane są do wypieków, do przyprawiania placków, ciastek lub herbatników. Nasiona słonecznika i dyni są doskonałym dodatkiem do musli, ale mogą być także jedzone oddzielnie. Z niektórych nasion tłoczone są oleje, które mają wiele właściwości zdrowotnych.
Tłuste, a jednak zdrowe
Idealne jadalne nasiona to ziarna słonecznika, dyni, ziarna sezamu lub maku. Pestki dyni i zawarte w nich nasiona są doskonałym magazynem składników odżywczych. Są bogate w tłuszcze i błonnik, zawierają niewielki ilości białka i skrobi. Zawartość tłuszczu może dochodzić nawet do 60%. Są to jednak jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są zbawienne dla naszego organizmu. Poprawiają nasz wzrok, pamięć, chronią przed chorobami, a także regulują ciśnienie krwi.
Dobra pani Dynia i złe pasożyty
Nasiona dyni są łatwo dostępne i niedrogie. Uzyskiwane są ze środka dojrzałej dyni. Mogą być przechowywane w szczelnie zamkniętych słoikach w lodówce i zachowają swoją świeżość nawet przez 6 miesięcy. Pestki są dobrym źródłem żelaza, cynku i witaminy C. Zawarty w nich magnez i potas oraz witamina B3 pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego łagodząc np. depresję.
Pestki dyni są jednym z najlepszych środków zapobiegającym pojawianiu się pasożytów w naszych jelitach. Dlaczego? Gdyż pestki dyni zawierają związek zwany kukurbitacyną. Znajduję się on w cienkiej błonce pomiędzy nasionem a łupiną. Błona ta chroni nasionko przed niepożądanymi bakteriami, ustrojami i grzybami. Dla człowieka ma gorzki smak, ale zjedzona pobudza ona wydzielanie soków żołądkowych, które poprawiają trawienie. Kukurbitacyna ma właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne.
A skąd te pasożyty w naszych jelitach?
Brak odpowiedniej higieny rąk to tylko jeden z powodów. Niedomyte owoce czy niedogotowane mięso to kolejne możliwe przyczyny zakażenia się pasożytami. Niestety nawet posiadanie pupila lub zwykłe obniżenie odporności naszego organizmu może wiązać się z pojawieniem się robaków w ludzkim organiźmie.
Objawy zakażenia pasożytami są niejednoznaczne i mogą wskazywać także na inne choroby. Bóle brzucha, biegunki czy chroniczne zmęczenie są jednak powodem, aby udać się do lekarza. Obecność pasożytów może prowadzić do mechanicznego uszkodzenia tkanek jelit lub układu nerwowego, a wydzielane przez pasożyty substancje mogą powodować reakcje alergiczne. Potwierdzenie zakażenia pasożytem możemy uzyskać wykonując badania próbek kału.
Opinie: Germixil na pasożyty – Opinie, Działanie, Skuteczność
Łatwiej zapobiegać niż leczyć
Jedzenie pestek dyni jest idealnym sposobem, aby zapobiegać pojawieniu się pasożytów w naszych jelitach. Jest wiele sposobów, aby wprowadzić je do naszej diety:
- pestki można jeść surowe, nieprzetworzone, najlepiej na pusty żołądek
- można przygotować napój roślinny miksując 2 łyżki pestek dyni z wodą, można dosłodzić miodem lub stewią
- prażone pestki dyni są doskonałym dodatkiem do sałatek
- zmielone pestki dyni mogą być przyprawą do zup i dań głównych
- pestki są świetnym dodatkiem do pieczywa urozmaicając jego smak i walory odżywcze
Pestki dyni będą doskonałą przekąską dającą energię i korzyści zdrowotne. Zawierają fitosterole, czyli sterole roślinne, których regularne spożywanie obniża poziom nasyconych kwasów tłuszczowych. Fitosterole redukują cholesterol we krwi oraz działają przeciwnowotworowo.
Kuracje pestkami dyni
A co jeśli już zostaniemy zakażeni pasożytem? Warto sięgnąć po pestki dyni zanim udamy się do apteki po środki farmakologiczne. Pestki dyni są przecież naturalnym produktem i w bezpieczny sposób możemy spróbować na własną rękę pozbyć się nieproszonych gości z naszych jelit.
- Najprostszym sposobem jest jedzenie pestek dyni na czczo. Około 30 nasion trzeba żuć powoli. Nasiona powinny być bez łupinki. Należy jednak zwrócić uwagę, aby była na nich osłonka. To zawarta w osłonie nasiona kukurbitacyna odgrywa kluczową rolę w unieszkodliwianiu pasożytów. Uszkadza ona układ nerwowy pasożytów, które następnie są wydalane wraz z kałem. Po zjedzeniu pestek wskazany jest przyjąć środek przeczyszczający np. wypić pół łyżeczki oleju rycynowego.
- Kolejny sposób to zmielenie dwóch łyżek pestek dyni w młynku i podawać z miodem lub łyżeczka cukru. Im bardziej świeże będą pestki tym efekt będzie bardziej zauważalny
- Ojcowie Bonifratrzy mają swój przepis na kurację przeciwpasożytniczą pestkami dynii: zmiksowane świeże pestki (30-100 g), a następnie zmieszać z miodem lub sokiem owocowym. Powstałą papkę przyjmować w dwóch porcjach rano na czczo co pół godziny. Popić łyżeczką oleju rycynowego. Kurację można powtórzyć po 2 lub 3 dniach.
- Skuteczny w kuracji przeciwpasożytniczej może być także picie oleju z pestek dyni, koniecznie tłoczonego na zimno. 1-2 łyżeczki przyjmowane przed posiłkiem od rana będą miały taki sam efekt jak jedzenie świeżych nasion.
Ku zdrowym jelitom
Czy są jakieś przeciwskazania przy przeprowadzaniu takich kuracji? Należy działać zgodnie ze starą mądrością: co za dużo to niezdrowo. Nadmiar zjedzonych pestek może wywoływać wzdęcia i biegunki. Dzieci podczas kuracji domowych pestkami dyni muszą przyjmować mniejsze ilości nasion. W szczególności należy upewnić się czy osoba zakażona pasożytem nie jest na pestki uczulona.
Niestety, nie wszystkie pasożyty tymi naturalnymi sposobami można usunąć z organizmu. Jeśli po kilku dniach nie widać efektów, należy zgłosić się do lekarza.
Pamiętajmy, że zawsze lepiej zapobiegać chorobom, dbając o odpowiednią higienę rąk, myjąc warzywa i owoce oraz dbając o właściwą florę bakteryjną naszych jelit poprzez właściwe odżywianie.
Komentarze |0|