Ogórki kiszone na odchudzanie

Ogórki kiszone – właściwości i wartość odżywcza

Chrupiące, orzeźwiające, przyjemnie kwaśne – ogórki kiszone najczęściej jemy ze względu na ich walory smakowe, nikt nie myśli o tym, że jemy zdrowy okaz bogaty w cenne składniki. W ogórkach kiszonych znajdziemy dużą dawkę witaminy K , odpowiadającej za prawidłowe krzepnięcie krwi, a także szereg innych witamin: witaminę C , wzmacniającą odporność i naczynia krwionośne, dbającą o piękną skórę oraz mocne włosy i paznokcie, witamina A , witamina E , czyli witamina E młodzieńcza, poprawiająca stan układu nerwowego, witaminy z grupy B.. Tutaj też mamy całą serię biopierwiastków, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu: wapń, potas, potas, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.

Co ważne, ogórki kiszone zawierają duże ilości błonnika pokarmowego i całych warstw probiotyków – oba te czynniki wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszych jelit i wspomagają proces odchudzania. Istnieją również fitosterole , które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu oraz przeciwutleniacze (np. Antocyjany) o właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwstarzeniowych.

Pikle i probiotyki

Zarówno ogórki kiszone, jak i inne (np. Kapusta kiszona, buraki kiszone) są doskonałym źródłem probiotyków, czyli bakterii kwasu mlekowego, które zasiedlają nasze jelita, gdzie pełnią rolę naturalnych strażników silnego układu odpornościowego.

Inne produkty zawierające probiotyki to sfermentowane produkty mleczne, takie jak kefir, jogurt, twarożek, maślanka, a także kwas chlebowy, fermentowane napoje roślinne, sfermentowane produkty sojowe.

Bakterie probiotyczne pełnią w ustroju wiele zadań, m.in.ochronią przed grzybami i drobnoustrojami wywołującymi różnego rodzaju infekcje i choroby, regulują procesy trawienne, zapobiegają zaburzeniom trawienia, wspomagają prawidłowy rytm wypróżnień, łagodzą objawy alergii i nietolerancji pokarmu, poprawiają pracę jelit i zmniejszają stany zapalne w ich okolicy. Oprócz budowania zdrowej flory bakteryjnej i wspierania odporności organizmu na wielu poziomach, produkty bogate w probiotyki pomagają również usuwać toksyny z organizmu i zrzucić zbędne kilogramy.

Niestety mimo niekwestionowanych zalet bakterii probiotycznych generalnie nasza dieta jest dla nich zbyt uboga, co często negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Dlatego jeśli chcemy zbudować nasz układ odpornościowy, uregulować procesy trawienne, wesprzeć pracę jelit i pobudzić proces redukcji nadwagi, warto zacząć systematycznie sięgać zarówno po kiszone ogórki, jak i inne produkty zawierające bakterie mlekowe.

Ogórki kiszone – kalorie

Spożywając nawet często iw dużych ilościach ogórki kiszone, nie musimy martwić się o ewentualne przybranie na wadze. Ogórek jest w zasadzie jednym z najmniej kalorycznych warzyw , ponieważ składa się głównie z wody. Świeży ogórek zawiera tylko 14 kcal w 100 g, a ogórek kiszony jest jeszcze mniej kaloryczny, ponieważ w procesie marynowania cukry zawarte w warzywach są przekształcane w kwas mlekowy.

W 100 g ogórków kiszonych znajdziemy tylko 12 kalorii. Oznacza to, że jeśli zjesz średniej wielkości ogórek kiszony, dostarczasz organizmowi około 7 kcal, jeśli zjesz 5 ogórków, zjadasz tylko 35 kcal – to naprawdę znikome ilości.

Warto również zwrócić uwagę, że ogórki kiszone mają niski indeks glikemiczny , dzięki czemu nie powodują nagłych skoków poziomu cukru we krwi, a tym samym nie wpływają na kumulację tkanki tłuszczowej. Dlatego z powodzeniem można je dodać do jadłospisu wielu diet odchudzających, zwłaszcza tych, w których prym wiodą produkty o niskiej zawartości węglowodanów i niskim indeksie glikemicznym (np. Dieta Montignaca, dieta South Beach).

Z całą pewnością można powiedzieć, że ogórki kiszone są całkowicie bezpieczne dla naszej sylwetki. A co z ogórkami konserwowymi, które są również bardzo popularną i smaczną przekąską?

Ogórki konserwowe mają nieco więcej kalorii niż kiszone, bo 23 kcal w 100 g. Na wzrost tej wartości ma wpływ proces marynowania. W zalewie octu znajduje się cukier, który nieuchronnie przenika również do warzyw. 23 kalorie to wciąż niewielkie ilości, więc ogórki konserwowe są równie bezpieczne jak ogórki kiszone. Są jednak od nich nieporównywalnie uboższe pod względem wartości odżywczych. W wyniku marynowania w occie zostają odcięte od witamin i minerałów. Nie zawierają też bezcennych probiotyków.

Pikle do utraty wagi

niskokaloryczne, lekkostrawne i doskonale nadają się do diet odchudzających. Dzięki zawartemu w nich błonnikowi dają uczucie sytości, zmniejszają apetyt i zapobiegają atakom głodu u wilka. Dzięki obecnym w nich probiotykom przyspieszają metabolizm i hamują proces odkładania się tłuszczu. Pomagają także skutecznie oczyścić organizm z toksyn, a oczyszczony organizm może łatwiej i szybciej schudnąć.

Bakterie mlekowe i błonnik pokarmowy, których nie brakuje w ogórkach kiszonych, pełnią też inne ważne zadanie przy odchudzaniu, to znaczy korzystnie wpływają na jelita , usprawniają ich pracę, regulują rytm wypróżnień, zapobiegają zaparciom , wzdęcia, nadmierne wytwarzanie gazów i inne zaburzenia żołądkowo-jelitowe. W ten sposób pomagają nam pozbyć się nieprzyjemnego uczucia pełności i ciężkości, niwelują efekt wybrzuszenia i obrzęku brzucha oraz wyszczuplają okolice talii.

Podsumowując, ogórki kiszone pomagają schudnąć, ponieważ ….:

  • pomagają rozwijać zdrową mikroflorę bakteryjną;
  • wspomagają ruchliwość jelit;
  • przyczyniają się do mniejszego wchłaniania tłuszczów z pożywienia;
  • … Aby pomóc oczyścić organizm z toksyn;
  • stymulować metabolizm;
  • tłumią apetyt, dają poczucie sytości.

Warto zaznaczyć, że nie tylko same ogórki, ale także sok z ogórka kiszonego mają właściwości odchudzające i zdrowotne. Oba te produkty mogą pomóc w zmniejszeniu utraty wagi, ale raczej jako dodatek niż główna metoda odchudzania. Jeśli chcemy szybko i skutecznie pozbyć się nadwagi, lepiej działać wielokierunkowo – stosować dietę lekką o obniżonej kaloryczności, często sięgać po produkty probiotyczne (np. Ogórki i kiszona kapusta, woda z kiszonych ogórków, sok z kiszonej kapusty, sok z kiszonej kapusty , sok z kiszonej kapusty, maślankę, kefir, jogurt), wprowadzić formę aktywności fizycznej, którą lubisz i zażywać suplementy diety przyspieszające redukcję tkanki tłuszczowej.

Sprawdź ranking najskuteczniejszych tabletek na odchudzanie

Jak zrobić ogórki – prosty przepis na smaczną przekąskę

Najlepsze marynatydomowej roboty . Jeśli zrobisz je sam, możesz mieć pewność, że nie zostały poddane działaniu konserwantów, a proces wytrawiania był naturalny. Producenci ogórków kiszonych dodają czasem ocet lub inne dodatki, które niestety obniżają wartość konserw. Jeśli więc musimy skorzystać z zakupionych ogórków kiszonych, zawsze czytamy czasopisma na opakowaniu. Jeśli natomiast chcemy przygotować ogórki kiszone w naszej kuchni, polecamy skorzystać z następującego przepisu: jest prosty i gwarantuje naprawdę smaczne, aromatyczne i wyjątkowo zdrowe ogórki kiszone.

Składniki:

  • marynowanie
  • ca. 2 kg świeżych ogórków, przepięknych, niezbyt dużych i niezbyt dużych
  • sól krystaliczna (1 łyżka na 1 litr wody)
  • pół główki czosnku
  • pęczek kopru z daszkami i łodygami
  • 4 liście laurowe
  • garść ziaren angielskiej trawy
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • korzeń chrzanu
  • kilka liści wiśni, porzeczki lub chrzanu (składnik opcjonalny)

Przygotowanie:

Marynowanie marynat rozpoczyna się od dokładnego mycia. Korzeń chrzanu obrać, opłukać i pokroić na małe kawałki. Koper opłukujemy. Czosnek podziel na ząbki, obierz ze skorupy. Zagotuj wodę w rondelku, dodaj sól, przyprawy, liść laurowy i musztardę. Mieszamy, usuwamy wodę z gazu.

W czystej i suchej kamionce porcelanowej ułóż ogórki szczelnie i poziomo. Między każdą warstwą kładziemy koperek, czosnek, korzeń chrzanu oraz opcjonalnie liście chrzanu, wiśnie lub porzeczki. Lekko ostudzony, ale zawsze z gorącą wodą i przyprawami polać ogórkami. Na wierzch kładziemy koperek. Przykryj je talerzem (należy włożyć do gresu porcelanowego), załaduj kamieniem lub wazonem z wodą. Po około 3 dniach otrzymamy małe solone ogórki, z każdym dniem ogórki będą coraz bardziej marynowane.

Ogórki z kiszonej kapusty – przepisy na smuklejsze ogórki

Ogórki z kiszonej kapusty świetnie sprawdzają się jako dodatek do makaronów, twarożków, przekąsek, sałatek, sałatek, sałatek, sałatek i kanapek – dodają ich kwasowości, chrupkości i mocnego charakteru. Można je również wykorzystać do wzbogacenia koktajli odchudzających w blenderze – ciekawie wyglądają np. Z jabłkami, cukinią, liśćmi szpinaku, kapustą, rzodkiewką, pomidorami. Ponadto niektóre koktajle będą odpowiednie również do soków z kiszonego ogórka. Jeśli chodzi o dania na ciepło, to najbardziej znanym przykładem jest zupa ogórkowa, choć możemy ją dodawać także do potraw pieczonych, pieczonych, smażonych i duszonych. Oto kilka przykładów dań z kiszonego ogórka, które są idealne dla osób, które tracą na wadze:

Sałatka z brązowego ryżu, ogórki kiszone, szynka, groszek, groszek, groszek i groszek

Składniki:

  • 1 worek ugotowanego brązowego ryżu
  • 5 kiszonych ogórków
  • około 150 g chudej szynki wieprzowej lub drobiowej
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • puszka groszku w puszkach
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól, czarny pieprz.

Przygotowanie:

Pikle, szynkę i paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek jest cięty. Ugotowany i ostudzony ryż przelać do dużej salaterki, dodać posiekany groszek i ogórki, szynkę, paprykę i szczypiorek. Lekko posolić i ubić, delikatnie wymieszać. W osobnej misce przygotowujemy jogurt, musztardę, miód, sos solno-pieprzowy. Gotowy sos wlej do salaterki z sałatką i wymieszaj. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Wędzona makrela, biały ser i pasta z kiszonego ogórka

Składniki:

  • pół wędzona makrela
  • około 150 g białego sera (półtłustego lub niskotłuszczowego)
  • pół pęczka pietruszki i pietruszki
  • sól, chilli, chili, pieprz
  • 1-2 łyżki homogenizowanego naturalnego sera

Przygotowanie:

Usuń makrelę z kości i zmiel ją widelcem. Dodaj biały ser i posiekaj widelcem. Dodać łyżkę homogenizowanego sera naturalnego (jogurt naturalny do wyboru), wymieszać. Staramy się łączyć ser i rybę w jeden makaron. Ogórki pokrój w drobną kostkę, posiekaj natkę pietruszki, dodaj oba składniki do makaronu. Dodaj kolejną łyżkę sera lub jogurtu, sól, pieprz i pieprz. Dokładnie mieszamy.

Sałatka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka z pikantną nutą

Składniki:

  • 5 kiszonych ogórków
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek pora (biała część)
  • 1 jabłko
  • 1 chilli (świeże lub marynowane)
  • sól, cukier (lub ksylitol) do smaku
  • 1 łyżka oleju lub oleju

Przygotowanie:

Zetrzyj ogórki, marchewki i jabłka na tarce z dużymi oczami. Czas przeciąć pierścienie. Drobno kroimy paprykę. Wymieszaj wszystkie warzywa, dodaj olej lub olej, dopraw solą i cukrem (lub ksylitolem).