zweryfikowany
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą – 2 najlepsze przepisy!
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Naleśniki to ulubione danie dużych i małych. Można je przygotowywać w różnych wariantach. Na słodko, na słowo, z dodatkami, sosami, warzywami i wielu innych. Dzisiaj za to przedstawimy sposoby na to, jak przygotować naleśniki ze szpinakiem i fetą.
Poniżej dwa najlepsze przepisy na naleśniki zapiekane ze szpinakiem oraz fetą. Przepisy różnią się farszem oraz ciastem – każdy może wybrać swoją najlepszą wersję.
Przepis 1
Składniki na ciasto:
- 1 ¾ szklanki mąki
- 2 jajka
- Szklanka mleka
- Szklanka wody
- Szczypta soli
Składniki na farsz:
- 600g szpinaku (mrożonego)
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 150g fety
- 1 łyżeczka masła
- Sól, gałka muszkatołowa
- Olej
Składniki na sos beszamelowy:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 350 ml mleka
- 100 g tartego sera gouda
- 3 łyżki tartego parmezanu
- Kurkuma, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy je razem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy je na bok na ok. pół godziny. Po tym czasie smażymy je z obu stron na rumiano.
rada: przed pierwszym naleśnikiem możemy musnąć patelnię olejem.
- Przechodzimy do farszu
- Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę
- Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i smażymy cebulę do zarumienienia.
- Dodajemy szpinak i smażymy, aż się roztopi, a nadmiar wody odparuje.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, fetę kruszymy i dodajemy na patelnię razem z parmezanem. Doprawiamy.
- Mieszamy i po chwili odstawiamy z palnika do przestudzenia.
- Sos beszamelowy:
- W rondlu rozpuszczamy masło
- Dodajemy mąkę i tworzymy zasmażkę
- Dodajemy stopniowo mleko, ciągle mieszając
- Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawiamy go, dodajemy ser i mieszamy do rozpuszczenia
- Na naleśniki nakładamy farsz, zawijamy w ulubiony sposób. Kolejne naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Polewamy sosem i opcjonalnie posypujemy serem.
- Pieczemy 30-40 minut w 180 st C.
- Przed wykładaniem warto zaczekać chwilę, dzięki czemu łatwiej będzie się wyjmować naleśniki z formy.
Przepis 2
Poniższy przepis prezentuje także zapiekaną wersję. Jednak znajdziemy tutaj nieco inny przepis na ciasto i farsz.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- Pół szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- Szczypta soli
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na farsz:
- 45 dag szpinaku (mrożonego)
- 15 dag sera feta (najlepiej półtłustego)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki czubrycy zielonej
- 2 łyżeczka przyprawy śródziemnomorskiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- Pieprz
- olej
Składniki na sos beszamelowy:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 2 szklanki mleka
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka czerwona
- 150 g sera żółtego
Wykonanie:
- Naleśniki
- Na początek wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
rada: warto skorzystać z wody gazowanej, dzięki czemu naleśniki będą bardziej puszyste. Jeśli jednak jej nie mamy, wystarczy zwykła.
- Ciasto odkładamy na 30 min, by sobie odpoczęło.
- Po tym czasie przystępujemy do smażenia naleśników. Warto wcześniej posmarować odrobiną tłuszczu patelnię, a przed wlaniem ciasta mocno ją rozgrzać.
- Farsz
- Szpinak należy rozmrozić. Można to zrobić na dwa sposoby:
- Wyciągamy go wcześniej i przekładamy do miski, a potem odciskamy z nadmiaru wody.
- Wrzucamy go od razu do garnka i gotujemy, aż do odparowania nadmiaru wody.
- Czosnek obieramy i drobno siekamy lub ścieramy na drobnych oczkach tarki.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy lekko czosnek. Trzeba mieć go na oku, by się nie przypiekł, bo może zrobić się gorzki.
- Następnie dodajemy szpinak i co najwyżej jeszcze odparowujemy z nadmiaru wody.
- Dodajemy pokruszone kawałki fety, świeżo zmielony pieprz czarny.
rada: nie dodawaj soli. Feta sama w sobie jest dosyć słonym serem.
- Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
- Po lekkim wystudzeniu farsz nakładamy na naleśniki. Możemy je zawinąć na dwa sposoby:
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, kładziemy tam naleśniki jeden obok drugiego.
- Beszamel
- Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
- W garnku roztapiamy masło.
- Zmniejszamy ogień, przesiewamy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Stopniowo wlewamy mleko i mieszamy łyżką lub trzepaczką. Doprowadzamy do wrzenia.
- Gdy sos zaczyna gęstnieć, dodajemy przyprawy, następnie zdejmujemy z ognia i jeszcze ciepłym sosem polewamy naleśniki w naczyniu.
- Całość posypujemy serem.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
- Naleśniki zapiekamy z termoobiegiem przez 15-20 min.
- Naleśniki warto podawać jeszcze gorące.
Dodatkowe rady:
- Jeśli chcemy urozmaicić danie możemy dodać: smażonego kurczaka, pomidory suszone, żurawinę. Dzięki temu danie zyska lepszy, słodkawy smak.
- Z przyprawami zawsze możemy eksperymentować. Ważne jest jednak to, by nie dodawać soli. Feta jest wystarczająco słonym serem.
- Jeśli chcemy jeszcze ulepszyć danie, to przed pieczeniem kroimy naleśnik w plastry, w potem układamy w żaroodpornym na zmianę z plastrami pomidora i mozzarelli. Takie naleśniki nie tylko pięknie wyglądają, ale też rozpływają się w ustach.
- Jeśli chcemy bardziej krokietową wersję, to po nałożeniu farszu i zawinięciu, każdy naleśnik moczymy w roztrzepanym jajku z odrobina mleka, a nastepnie obtaczamy w bułce tartej. Możemy je usmażyć lub upiec według przepisu.
Komentarze |0|