Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą – 2 najlepsze przepisy!

Naleśniki to ulubione danie dużych i małych. Można je przygotowywać w różnych wariantach. Na słodko, na słowo, z dodatkami, sosami, warzywami i wielu innych. Dzisiaj za to przedstawimy sposoby na to, jak przygotować naleśniki ze szpinakiem i fetą.

Reklama

Poniżej dwa najlepsze przepisy na naleśniki zapiekane ze szpinakiem oraz fetą. Przepisy różnią się farszem oraz ciastem – każdy może wybrać swoją najlepszą wersję.

Przepis 1

Składniki na ciasto:

  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 2 jajka
  • Szklanka mleka
  • Szklanka wody
  • Szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 600g szpinaku (mrożonego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 150g fety
  • 1 łyżeczka masła
  • Sól, gałka muszkatołowa
  • Olej

Składniki na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 350 ml mleka
  • 100 g tartego sera gouda
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • Kurkuma, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Wykonanie:

  • W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy je razem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy je na bok na ok. pół godziny. Po tym czasie smażymy je z obu stron na rumiano.
    rada: przed pierwszym naleśnikiem możemy musnąć patelnię olejem.
  • Przechodzimy do farszu
    • Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę
    • Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i smażymy cebulę do zarumienienia.
    • Dodajemy szpinak i smażymy, aż się roztopi, a nadmiar wody odparuje.
    • Czosnek przeciskamy przez praskę, fetę kruszymy i dodajemy na patelnię razem z parmezanem. Doprawiamy.
    • Mieszamy i po chwili odstawiamy z palnika do przestudzenia.
  • Sos beszamelowy:
    • W rondlu rozpuszczamy masło
    • Dodajemy mąkę i tworzymy zasmażkę
    • Dodajemy stopniowo mleko, ciągle mieszając
    • Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawiamy go, dodajemy ser i mieszamy do rozpuszczenia
  • Na naleśniki nakładamy farsz, zawijamy w ulubiony sposób. Kolejne naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Polewamy sosem i opcjonalnie posypujemy serem.
  • Pieczemy 30-40 minut w 180 st C.
  • Przed wykładaniem warto zaczekać chwilę, dzięki czemu łatwiej będzie się wyjmować naleśniki z formy.

 

Przepis 2

Poniższy przepis prezentuje także zapiekaną wersję. Jednak znajdziemy tutaj nieco inny przepis na ciasto i farsz.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • Pół szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na farsz:

  • 45 dag szpinaku (mrożonego)
  • 15 dag sera feta (najlepiej półtłustego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czubrycy zielonej
  • 2 łyżeczka przyprawy śródziemnomorskiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Pieprz
  • olej

Składniki na sos beszamelowy:

  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka czerwona
  • 150 g sera żółtego

 

Wykonanie:

  • Naleśniki
    • Na początek wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
      rada: warto skorzystać z wody gazowanej, dzięki czemu naleśniki będą bardziej puszyste. Jeśli jednak jej nie mamy, wystarczy zwykła.
    • Ciasto odkładamy na 30 min, by sobie odpoczęło.
    • Po tym czasie przystępujemy do smażenia naleśników. Warto wcześniej posmarować odrobiną tłuszczu patelnię, a przed wlaniem ciasta mocno ją rozgrzać.
  • Farsz
    • Szpinak należy rozmrozić. Można to zrobić na dwa sposoby:
      • Wyciągamy go wcześniej i przekładamy do miski, a potem odciskamy z nadmiaru wody.
      • Wrzucamy go od razu do garnka i gotujemy, aż do odparowania nadmiaru wody.
    • Czosnek obieramy i drobno siekamy lub ścieramy na drobnych oczkach tarki.
    • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy lekko czosnek. Trzeba mieć go na oku, by się nie przypiekł, bo może zrobić się gorzki.
    • Następnie dodajemy szpinak i co najwyżej jeszcze odparowujemy z nadmiaru wody.
    • Dodajemy pokruszone kawałki fety, świeżo zmielony pieprz czarny.
      rada: nie dodawaj soli. Feta sama w sobie jest dosyć słonym serem.
    • Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
    • Po lekkim wystudzeniu farsz nakładamy na naleśniki. Możemy je zawinąć na dwa sposoby:
      • W rulony
      • W krokiety
    • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, kładziemy tam naleśniki jeden obok drugiego.
  • Beszamel
    • Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
    • W garnku roztapiamy masło.
    • Zmniejszamy ogień, przesiewamy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
    • Stopniowo wlewamy mleko i mieszamy łyżką lub trzepaczką. Doprowadzamy do wrzenia.
    • Gdy sos zaczyna gęstnieć, dodajemy przyprawy, następnie zdejmujemy z ognia i jeszcze ciepłym sosem polewamy naleśniki w naczyniu.
    • Całość posypujemy serem.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
    • Naleśniki zapiekamy z termoobiegiem przez 15-20 min.
  • Naleśniki warto podawać jeszcze gorące.

 

Dodatkowe rady:

  • Jeśli chcemy urozmaicić danie możemy dodać: smażonego kurczaka, pomidory suszone, żurawinę. Dzięki temu danie zyska lepszy, słodkawy smak.
  • Z przyprawami zawsze możemy eksperymentować. Ważne jest jednak to, by nie dodawać soli. Feta jest wystarczająco słonym serem.
  • Jeśli chcemy jeszcze ulepszyć danie, to przed pieczeniem kroimy naleśnik w plastry, w potem układamy w żaroodpornym na zmianę z plastrami pomidora i mozzarelli. Takie naleśniki nie tylko pięknie wyglądają, ale też rozpływają się w ustach.
  • Jeśli chcemy bardziej krokietową wersję, to po nałożeniu farszu i zawinięciu, każdy naleśnik moczymy w roztrzepanym jajku z odrobina mleka, a nastepnie obtaczamy w bułce tartej. Możemy je usmażyć lub upiec według przepisu.