zweryfikowany
L-arginina (Arginina) – co to jest, właściwości, zastosowanie oraz przeciwwskazania
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Wielu sportowców i kulturystów jest świadomych korzyści płynących ze stosowania argininy, ale jest to aminokwas niezbędny dla organizmu każdego człowieka. Arginina odgrywa ważną rolę w wielu procesach życiowych, pomaga w radzeniu sobie z poważnymi chorobami i jest potrzebna do zwiększenia wydajności treningu fizycznego.
Co to jest (l-arginina) arginina?
L-arginina jest aminokwasem, warunkowo zastępującym białko, wytwarzanym w niewielkich ilościach przez organizm. Występuje w postaci izomerów L- i D-. arginina jest najbardziej przydatna dla ludzi. Można ją uzyskać z żywności i suplementów diety. Choroby przewlekłe, cukrzyca, urazy lub regularne ćwiczenia fizyczne zwiększają zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na argininę.
Arginina jest odpowiedzialna za syntezę białek i protein oraz uczestniczy w wytwarzaniu tlenku azotu, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów w organizmie człowieka. Aminokwas ten stymuluje produkcję insuliny, a także jest niezbędny do wytwarzania kreatyny, która wpływa na funkcjonowanie mózgu.
W jaki sposób L-arginina jest przydatna?
Arginina bierze udział we wszystkich procesach fizjologicznych zachodzących w organizmie człowieka, dlatego jest ważna dla dobrego samopoczucia. Aminokwas ten jest stosowany w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, zwiększa napięcie organizmu i jego odporność na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych.
Główne właściwości użytkowe argininy to:
- Pobudza krążenie krwi – przekształcona w tlenek azotu arginina rozszerza naczynia krwionośne, zapobiega niewydolności serca i zatykaniu się tętnic;
- Poprawia zaburzenia erekcji u mężczyzn: aminokwas ten zwiększa przepływ krwi do męskich narządów płciowych, co poprawia erekcję;
- L-arginina jest silnym antyoksydantem: neutralizuje wolne rodniki i przyspiesza ich eliminację z organizmu;
- Ma korzystny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy: aminokwas ten zwiększa szybkość przekazywania impulsów między neuronami mózgu, co poprawia sprawność umysłową;
- L-arginina pomaga w leczeniu cukrzycy typu 2 – arginina reguluje poziom cukru we krwi poprzez stymulowanie produkcji glukozy;
reguluje ciśnienie krwi – poprzez produkcję tlenku azotu aminokwas ten rozluźnia komórki naczyń krwionośnych, co pomaga ustabilizować ciśnienie krwi;
- Wzmacnia układ odpornościowy – wytwarzając tlenek azotu, arginina zwiększa zdolność układu odpornościowego do obrony przed wirusami i zarazkami chorobotwórczymi;
- Zmniejsza niepokój – aminokwas ten bierze udział w produkcji hormonu serotoniny, odpowiedzialnego za dobry nastrój i zdolność radzenia sobie ze stresem.
L-arginina w leczeniu zaburzeń erekcji
Niektórzy uważają, że L-arginina może pomóc w zaburzeniach erekcji poprzez zwiększenie ilości tlenku azotu, a tym samym przepływu krwi do narządów płciowych. L-arginina sama w sobie nie jest szczególnie skuteczna. Jednak stosowanie go w połączeniu z innymi substancjami, zwłaszcza takimi jak pycnogenol (naturalny wyciąg z kory sosny nadmorskiej), może przynieść pożądane rezultaty.
L-arginina – naturalne źródła
Argininę można uzyskać z pożywienia. W tym celu należy włączyć do codziennej diety pestki dyni, orzechy, rośliny strączkowe i różne rodzaje mięsa – wołowinę, indyka, filet z kurczaka. Arginina jest również obecna w niektórych rodzajach ryb i produktów mlecznych.
W tabeli przyjęto średnie dzienne zapotrzebowanie na argininę wynoszące 5000 mg (5 gramów). Jest to średnia wartość dla przeciętnego człowieka. Sportowcy mogą spożywać nawet 9 gramów argininy dziennie. Kolumna Procentowe dzienne zapotrzebowanie pokazuje, w jakim procencie 100 gramów produktu pokrywa dzienne zapotrzebowanie danej osoby na dany aminokwas.
Nazwa produktu |
Zawartość argininy A w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Nasiona dyni |
5353 mg |
107% |
Ziarenka sezamu |
3326 mg |
66% |
Orzacha podziemna |
2975 mg |
60% |
Soja (ziarno) |
2611 mg |
52% |
Proszek jajeczny |
2460 mg |
49% |
Sosna |
2413 mg |
48% |
Orzech laskowy |
2300 mg |
46% |
Orzech włoski |
2278 mg |
46% |
Orzech migdałowy |
2190 mg |
44% |
Nerkowiec |
2123 mg |
42% |
Soczewica (ziarno) |
2050 mg |
41% |
Pistacje |
2012 mg |
40% |
Ziarna słonecznika |
1785 mg |
36% |
Groch (łuskany) |
1620 mg |
32% |
Keta (gatunek ryby z rodziny łososiowatych) |
1400 mg |
28% |
Ser „Parmezan” |
1315 mg |
26% |
Mięso kurczak) |
1230 mg |
25% |
Ser (z mleka krowiego) |
1220 mg |
24% |
Śledź o niskiej zawartości tłuszczu |
1200 mg |
24% |
Mięso (indyk) |
1170 mg |
23% |
Mięso (brojler) |
1170 mg |
23% |
Żółtko kurzego jajka |
1160 mg |
23% |
Gryka (jądro) |
1120 mg |
22% |
Fasola (ziarno) |
1120 mg |
22% |
Okoń morski |
1100 mg |
22% |
Różowy łosoś |
1070 mg |
21% |
Wołowina) |
1040 mg |
21% |
Dodatkowe źródła l-argininy
Żywność jest naturalnym źródłem argininy, ale ludzie rzadko stosują idealnie zbilansowaną dietę. Podczas uprawiania sportu i niektórych chorób wzrasta zapotrzebowanie na ten aminokwas. W takim przypadku musimy codziennie spożywać duże ilości pokarmów bogatych w argininę, co nie zawsze jest możliwe.
Dodatkowym źródłem argininy są specjalne suplementy diety dostępne w postaci tabletek, kapsułek, płynnych roztworów lub proszku. Mogą one zawierać argininę w czystej postaci lub w połączeniu z innymi ważnymi aminokwasami. Suplementy argininy są wskazane dla sportowców, osób chorych na cukrzycę oraz pacjentów z urazami lub niebezpiecznymi chorobami.
Dzienne spożycie l-argininy
Normalna osoba dorosła powinna otrzymywać około 5 do 6 g argininy dziennie, a dziecko do 4 g. Jeśli w codziennym jadłospisie znajdują się produkty zawierające dużą ilość tego aminokwasu, z pożywienia można uzyskać około 5 g argininy dziennie.
Osoby, które są intensywnie aktywne fizycznie, powinny spożywać do 9 g argininy dziennie. W tym przypadku suplementacja stanowi dodatkowe źródło tego aminokwasu. Dokładna dawka argininy zależy od masy ciała danej osoby i wynosi 115 mg tego aminokwasu na każdy 1 kg masy ciała. Jeśli arginina jest stosowana w celach terapeutycznych, dokładną dawkę aminokwasu ustala lekarz.
Kto powinien przyjmować suplement L-argininy?
Jeśli jesteś zdrowy i stosujesz zrównoważoną dietę, jest mało prawdopodobne, abyś doświadczył niedoboru argininy. Jednak w przypadku chorób przewlekłych stężenie enzymu argininy może wzrosnąć. Enzym ten degraduje argininę i może prowadzić do jej niedoboru. Dotyczy to w szczególności osób z cukrzycą typu 2, chorobą wieńcową i nadciśnieniem tętniczym. Lekarze mogą zalecić takim osobom przyjmowanie suplementu L-argininy.
Jeśli chodzi o sportowców, kulturystów i zwolenników zdrowej żywności, są oni słabi lub nie mają poparcia, jeśli chodzi o korzyści płynące ze stosowania argininy. Często informacje są sprzeczne z rzeczywistością, ponieważ jest tak wielu ludzi, którzy chcą się wzbogacić, sprzedając „magiczne pigułki”.
Suplementy L-argininy mogą powodować niepożądane skutki uboczne, takie jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunka, alergie, zapalenie dróg oddechowych, pogorszenie astmy i obniżenie ciśnienia krwi. Dlatego należy zachować ostrożność i zawsze konsultować się ze specjalistą przed przyjęciem jakichkolwiek suplementów diety. Jeszcze lepiej, jedz więcej naturalnych produktów, które naturalnie zawierają dużo aminokwasu L-argininy.
Ogólnie rzecz biorąc, L-arginina nie jest pierwszą rzeczą, po którą powinieneś sięgnąć, aby zwiększyć swoją wydolność fizyczną. Stosowanie tego aminokwasu w postaci suplementów pomaga poprawić stan zdrowia osób cierpiących na niektóre schorzenia przewlekłe.
Wskazówki dotyczące przyjmowania i działań niepożądanych l-argininy
Suplementy argininy spożywa się godzinę przed posiłkiem lub godzinę po posiłku. Jeśli w Twojej diecie znajdują się tłuste potrawy, przyjmuj aminokwas dopiero 3-5 godzin po ich spożyciu, ponieważ arginina nie jest zgodna z tłustymi potrawami.
Sportowcy przyjmują ten aminokwas pół godziny przed treningiem lub 30 minut po treningu. W celu pobudzenia wydzielania hormonu wzrostu zaleca się również przyjmowanie argininy przed snem. Aminokwas ten przyjmuje się zwykle 2-3 razy dziennie, zgodnie z informacjami podanymi na opakowaniu suplementu.
Badania eksperymentalne wykazały, że suplementacja argininą wywołuje niewiele skutków ubocznych, o ile przestrzega się zalecanego dawkowania. W rzadkich przypadkach podczas przyjmowania aminokwasu występują nudności, biegunka lub bóle głowy. Jeśli pacjent przyjmuje jakiekolwiek leki, powinien skonsultować się z lekarzem przed przyjęciem argininy. Suplementy z argininą są przeciwwskazane dla kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią, a także dla osób z astmą lub indywidualną nietolerancją tej substancji.
Czy może wystąpić niedobór argininy?
Brak l-argininy występuje w przypadku niezrównoważonej diety, a także w przypadku dużego wysiłku fizycznego i chorób. W przypadku niedoboru argininy pogarsza się sprawność mózgu, wzrasta ryzyko cukrzycy i osłabienia. Niedobór tego aminokwasu może powodować nadciśnienie, zawały serca i przedwczesne starzenie się. Niedobór argininy można uzupełnić za pomocą specjalnych suplementów i zrównoważonej diety.
Arginina dla sportowców – jakie są jej zalety?
Jeśli regularnie ćwiczysz, zaleca się przyjmowanie dodatkowych suplementów argininy. Aminokwas ten pomaga zwiększyć wytrzymałość organizmu i przyspiesza regenerację po ciężkich ćwiczeniach.
L-arginina poprawia krążenie krwi, co przyspiesza dopływ krwi do tkanek mięśniowych. W rezultacie mięśnie są lepiej zaopatrzone w tlen i składniki odżywcze. Arginina stymuluje również wydzielanie hormonu wzrostu, a po spożyciu tego aminokwasu obserwuje się wzrost masy mięśniowej.
Przyjmowanie argininy w tym samym czasie, co regularne ćwiczenia fizyczne aktywuje spalanie komórek tłuszczowych. Aminokwas ten zwiększa produkcję tlenku azotu w organizmie, co pobudza metabolizm i przyspiesza dostarczanie glukozy do mięśni.
Podsumowanie – L-arginina jako ważny element suplementacji
L-arginina należy do grupy aminokwasów o kluczowym znaczeniu dla organizmu. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów człowieka, poprawia wydolność fizyczną podczas intensywnych ćwiczeń oraz wspomaga leczenie i zapobieganie poważnym chorobom. Żywność jest naturalnym źródłem argininy, ale sportowcy i osoby cierpiące na choroby przewlekłe mogą przyjmować argininę w postaci suplementów.
Komentarze |0|