zweryfikowany

L-arginina (Arginina) – co to jest, właściwości, zastosowanie oraz przeciwwskazania

Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek

Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.

Kategoria: Zdrowie

Wielu sportowców i kulturystów jest świadomych korzyści płynących ze stosowania argininy, ale jest to aminokwas niezbędny dla organizmu każdego człowieka. Arginina odgrywa ważną rolę w wielu procesach życiowych, pomaga w radzeniu sobie z poważnymi chorobami i jest potrzebna do zwiększenia wydajności treningu fizycznego.

Co to jest (l-arginina) arginina?

L-arginina jest aminokwasem, warunkowo zastępującym białko, wytwarzanym w niewielkich ilościach przez organizm. Występuje w postaci izomerów L- i D-. arginina jest najbardziej przydatna dla ludzi. Można ją uzyskać z żywności i suplementów diety. Choroby przewlekłe, cukrzyca, urazy lub regularne ćwiczenia fizyczne zwiększają zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na argininę.

Arginina jest odpowiedzialna za syntezę białek i protein oraz uczestniczy w wytwarzaniu tlenku azotu, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów w organizmie człowieka. Aminokwas ten stymuluje produkcję insuliny, a także jest niezbędny do wytwarzania kreatyny, która wpływa na funkcjonowanie mózgu.

W jaki sposób L-arginina jest przydatna?

Arginina bierze udział we wszystkich procesach fizjologicznych zachodzących w organizmie człowieka, dlatego jest ważna dla dobrego samopoczucia. Aminokwas ten jest stosowany w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, zwiększa napięcie organizmu i jego odporność na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych.

Główne właściwości użytkowe argininy to:

  • Pobudza krążenie krwi – przekształcona w tlenek azotu arginina rozszerza naczynia krwionośne, zapobiega niewydolności serca i zatykaniu się tętnic;
  • Poprawia zaburzenia erekcji u mężczyzn: aminokwas ten zwiększa przepływ krwi do męskich narządów płciowych, co poprawia erekcję;
  • L-arginina jest silnym antyoksydantem: neutralizuje wolne rodniki i przyspiesza ich eliminację z organizmu;
  • Ma korzystny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy: aminokwas ten zwiększa szybkość przekazywania impulsów między neuronami mózgu, co poprawia sprawność umysłową;
  • L-arginina pomaga w leczeniu cukrzycy typu 2 – arginina reguluje poziom cukru we krwi poprzez stymulowanie produkcji glukozy;
    reguluje ciśnienie krwi – poprzez produkcję tlenku azotu aminokwas ten rozluźnia komórki naczyń krwionośnych, co pomaga ustabilizować ciśnienie krwi;
  • Wzmacnia układ odpornościowy – wytwarzając tlenek azotu, arginina zwiększa zdolność układu odpornościowego do obrony przed wirusami i zarazkami chorobotwórczymi;
  • Zmniejsza niepokój – aminokwas ten bierze udział w produkcji hormonu serotoniny, odpowiedzialnego za dobry nastrój i zdolność radzenia sobie ze stresem.

L-arginina w leczeniu zaburzeń erekcji

Niektórzy uważają, że L-arginina może pomóc w zaburzeniach erekcji poprzez zwiększenie ilości tlenku azotu, a tym samym przepływu krwi do narządów płciowych. L-arginina sama w sobie nie jest szczególnie skuteczna. Jednak stosowanie go w połączeniu z innymi substancjami, zwłaszcza takimi jak pycnogenol (naturalny wyciąg z kory sosny nadmorskiej), może przynieść pożądane rezultaty.

L-arginina – naturalne źródła

Argininę można uzyskać z pożywienia. W tym celu należy włączyć do codziennej diety pestki dyni, orzechy, rośliny strączkowe i różne rodzaje mięsa – wołowinę, indyka, filet z kurczaka. Arginina jest również obecna w niektórych rodzajach ryb i produktów mlecznych.

W tabeli przyjęto średnie dzienne zapotrzebowanie na argininę wynoszące 5000 mg (5 gramów). Jest to średnia wartość dla przeciętnego człowieka. Sportowcy mogą spożywać nawet 9 gramów argininy dziennie. Kolumna Procentowe dzienne zapotrzebowanie pokazuje, w jakim procencie 100 gramów produktu pokrywa dzienne zapotrzebowanie danej osoby na dany aminokwas.

Nazwa produktu Zawartość argininy w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Nasiona dyni 5353 mg 107%
Ziarenka sezamu 3326 mg 66%
Orzacha podziemna 2975 mg 60%
Soja (ziarno) 2611 mg 52%
Proszek jajeczny 2460 mg 49%
Sosna 2413 mg 48%
Orzech laskowy 2300 mg 46%
Orzech włoski 2278 mg 46%
Orzech migdałowy 2190 mg 44%
Nerkowiec 2123 mg 42%
Soczewica (ziarno) 2050 mg 41%
Pistacje 2012 mg 40%
Ziarna słonecznika 1785 mg 36%
Groch (łuskany) 1620 mg 32%
Keta (gatunek ryby z rodziny łososiowatych) 1400 mg 28%
Ser „Parmezan” 1315 mg 26%
Mięso kurczak) 1230 mg 25%
Ser (z mleka krowiego) 1220 mg 24%
Śledź o niskiej zawartości tłuszczu 1200 mg 24%
Mięso (indyk) 1170 mg 23%
Mięso (brojler) 1170 mg 23%
Żółtko kurzego jajka 1160 mg 23%
Gryka (jądro) 1120 mg 22%
Fasola (ziarno) 1120 mg 22%
Okoń morski 1100 mg 22%
Różowy łosoś 1070 mg 21%
Wołowina) 1040 mg 21%

Dodatkowe źródła l-argininy

Żywność jest naturalnym źródłem argininy, ale ludzie rzadko stosują idealnie zbilansowaną dietę. Podczas uprawiania sportu i niektórych chorób wzrasta zapotrzebowanie na ten aminokwas. W takim przypadku musimy codziennie spożywać duże ilości pokarmów bogatych w argininę, co nie zawsze jest możliwe.

Dodatkowym źródłem argininy są specjalne suplementy diety dostępne w postaci tabletek, kapsułek, płynnych roztworów lub proszku. Mogą one zawierać argininę w czystej postaci lub w połączeniu z innymi ważnymi aminokwasami. Suplementy argininy są wskazane dla sportowców, osób chorych na cukrzycę oraz pacjentów z urazami lub niebezpiecznymi chorobami.

Dzienne spożycie l-argininy

Normalna osoba dorosła powinna otrzymywać około 5 do 6 g argininy dziennie, a dziecko do 4 g. Jeśli w codziennym jadłospisie znajdują się produkty zawierające dużą ilość tego aminokwasu, z pożywienia można uzyskać około 5 g argininy dziennie.

Osoby, które są intensywnie aktywne fizycznie, powinny spożywać do 9 g argininy dziennie. W tym przypadku suplementacja stanowi dodatkowe źródło tego aminokwasu. Dokładna dawka argininy zależy od masy ciała danej osoby i wynosi 115 mg tego aminokwasu na każdy 1 kg masy ciała. Jeśli arginina jest stosowana w celach terapeutycznych, dokładną dawkę aminokwasu ustala lekarz.

Kto powinien przyjmować suplement L-argininy?

Jeśli jesteś zdrowy i stosujesz zrównoważoną dietę, jest mało prawdopodobne, abyś doświadczył niedoboru argininy. Jednak w przypadku chorób przewlekłych stężenie enzymu argininy może wzrosnąć. Enzym ten degraduje argininę i może prowadzić do jej niedoboru. Dotyczy to w szczególności osób z cukrzycą typu 2, chorobą wieńcową i nadciśnieniem tętniczym. Lekarze mogą zalecić takim osobom przyjmowanie suplementu L-argininy.

Jeśli chodzi o sportowców, kulturystów i zwolenników zdrowej żywności, są oni słabi lub nie mają poparcia, jeśli chodzi o korzyści płynące ze stosowania argininy. Często informacje są sprzeczne z rzeczywistością, ponieważ jest tak wielu ludzi, którzy chcą się wzbogacić, sprzedając „magiczne pigułki”.

Suplementy L-argininy mogą powodować niepożądane skutki uboczne, takie jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunka, alergie, zapalenie dróg oddechowych, pogorszenie astmy i obniżenie ciśnienia krwi. Dlatego należy zachować ostrożność i zawsze konsultować się ze specjalistą przed przyjęciem jakichkolwiek suplementów diety. Jeszcze lepiej, jedz więcej naturalnych produktów, które naturalnie zawierają dużo aminokwasu L-argininy.

Ogólnie rzecz biorąc, L-arginina nie jest pierwszą rzeczą, po którą powinieneś sięgnąć, aby zwiększyć swoją wydolność fizyczną. Stosowanie tego aminokwasu w postaci suplementów pomaga poprawić stan zdrowia osób cierpiących na niektóre schorzenia przewlekłe.

Wskazówki dotyczące przyjmowania i działań niepożądanych l-argininy

Suplementy argininy spożywa się godzinę przed posiłkiem lub godzinę po posiłku. Jeśli w Twojej diecie znajdują się tłuste potrawy, przyjmuj aminokwas dopiero 3-5 godzin po ich spożyciu, ponieważ arginina nie jest zgodna z tłustymi potrawami.

Sportowcy przyjmują ten aminokwas pół godziny przed treningiem lub 30 minut po treningu. W celu pobudzenia wydzielania hormonu wzrostu zaleca się również przyjmowanie argininy przed snem. Aminokwas ten przyjmuje się zwykle 2-3 razy dziennie, zgodnie z informacjami podanymi na opakowaniu suplementu.

Badania eksperymentalne wykazały, że suplementacja argininą wywołuje niewiele skutków ubocznych, o ile przestrzega się zalecanego dawkowania. W rzadkich przypadkach podczas przyjmowania aminokwasu występują nudności, biegunka lub bóle głowy. Jeśli pacjent przyjmuje jakiekolwiek leki, powinien skonsultować się z lekarzem przed przyjęciem argininy. Suplementy z argininą są przeciwwskazane dla kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią, a także dla osób z astmą lub indywidualną nietolerancją tej substancji.

Czy może wystąpić niedobór argininy?

Brak l-argininy występuje w przypadku niezrównoważonej diety, a także w przypadku dużego wysiłku fizycznego i chorób. W przypadku niedoboru argininy pogarsza się sprawność mózgu, wzrasta ryzyko cukrzycy i osłabienia. Niedobór tego aminokwasu może powodować nadciśnienie, zawały serca i przedwczesne starzenie się. Niedobór argininy można uzupełnić za pomocą specjalnych suplementów i zrównoważonej diety.

Arginina dla sportowców – jakie są jej zalety?

Jeśli regularnie ćwiczysz, zaleca się przyjmowanie dodatkowych suplementów argininy. Aminokwas ten pomaga zwiększyć wytrzymałość organizmu i przyspiesza regenerację po ciężkich ćwiczeniach.

L-arginina poprawia krążenie krwi, co przyspiesza dopływ krwi do tkanek mięśniowych. W rezultacie mięśnie są lepiej zaopatrzone w tlen i składniki odżywcze. Arginina stymuluje również wydzielanie hormonu wzrostu, a po spożyciu tego aminokwasu obserwuje się wzrost masy mięśniowej.

Przyjmowanie argininy w tym samym czasie, co regularne ćwiczenia fizyczne aktywuje spalanie komórek tłuszczowych. Aminokwas ten zwiększa produkcję tlenku azotu w organizmie, co pobudza metabolizm i przyspiesza dostarczanie glukozy do mięśni.

Podsumowanie – L-arginina jako ważny element suplementacji

L-arginina należy do grupy aminokwasów o kluczowym znaczeniu dla organizmu. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów człowieka, poprawia wydolność fizyczną podczas intensywnych ćwiczeń oraz wspomaga leczenie i zapobieganie poważnym chorobom. Żywność jest naturalnym źródłem argininy, ale sportowcy i osoby cierpiące na choroby przewlekłe mogą przyjmować argininę w postaci suplementów.

Komentarze |0|

Legenda *) Pola oznaczone gwiazdką są wymagane
**) Możesz używać tych znaczników i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>