zweryfikowany
kozieradka pospolita – Właściwości zdrowotne, co to jest i na co pomaga
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Dosłownie kozieradka pospolity od nazwy „foenum-graecum” oznacza po łacinie „greckie siano”. Pochodzi z Azji Mniejszej, ale w stanie dzikim rośnie z powodzeniem w Turcji, Iranie i Iraku. Na ogół jest uprawiany jako roślina uprawna, ponieważ jest ceniony za swoje dobroczynne właściwości. Stosuje się ją również jako przyprawę do pikantnych potraw.
Co to jest kozieradka pospolita?
Kozieradka (znana również jako kozieradka pospolita, gr.Trigonella foenum-graecum) to roślina jednoroczna z rodziny strączkowych. Osiąga wysokość 40-70 cm. Liście kozieradki mają kształt złożony z trzech zaokrąglonych części, o długości około 4 cm. Kwiaty są żółte, a łodyga jest rozgałęziona. Owoce to strąki po 5-10 złoto-brązowych strąków. W stanie surowym mają gorzki smak i aromat klonu, ale po lekkim uprażeniu smak jest znacznie mniej gorzki.
Gatunki kozieradki i opis botaniczny rośliny
Roślina mierzy do 60 cm wysokości, liście naprzemianległe, trójdzielne, złożone, długości 2 cm; blaszki liściowe jajowate, na brzegach lekko karbowane. Łodyga jest rozgałęziona, zaokrąglona, korzeń jest palowy. Kwiaty są bezszypułkowe, po jednym lub dwa w osi liści, podobne do cętek, bardzo małe, żółtawobiałe i bladofioletowe u podstawy. Roślina kwitnie od maja do czerwca. Z kwiatów wyrastają długie (do 10 cm), wąskie (4-5 mm grubości), gładkie lub pokryte włoskami ziarna z twardymi, prostokątnymi nasionami.
Rozróżnia się dwa rodzaje:
- Kozieradka pospolita;
Kozieradka błękitna.
Różnica polega na kolorze kwiatów. Gatunek sienny ma kwiaty żółte, a niebieski – błękitne. Ich walory lecznicze i profilaktyczne są identyczne.
Kozieradka błękitna
Ten gatunek ma dość silny korzenny aromat, który sprawia, że każda potrawa jest smaczniejsza i przyjemniej pachnie. Części rośliny są mielone na proszek i dodawane do żywności. Popularny jest na przykład ser z kozieradki.
Kozieradka pospolita
Gatunek pospolity jest również wykorzystywany do produkcji przypraw i wszelkiego rodzaju kosmetyków. Stosuje się go do produkcji olejku wzmacniającego do włosów, a także jako środek regenerujący po zabiegach chirurgicznych. Właściwe dawkowanie staje się szczególnie ważne, zarówno w medycynie, jak i w gotowaniu.
Skład chemiczny kozieradki
Nasiona kozieradki zawierają wiele składników odżywczych, w tym białko, potas, skrobię, cukier, olejki eteryczne, witaminy A, C i B oraz enzymy, a także wszystkie niezbędne aminokwasy. Składniki mineralne (mg):
- Potas – 770;
- Wapń – 176;
- Magnezu – 191;
- Żelazo – 33,5;
- Fosfor – 296;
- Sód 67;
- Cynk – 2,5;
Witaminy w kozieradce (mg):
- Witamina C – 3;
- Witamina B1 – 0,32;
- Witamina B2 – 0,3;
- Witamina B9 (folacyna, folina, kwas foliowy) – 57;
- Witamina PP – 1,6.
- Wartość odżywcza
Zawartość składników odżywczych w 100 gramach nasion kozieradki:
- Tłuszcze (g.) – 6,4;
- Białka (gr.) – 23;
- Węglowodany (gr.) – 58,4, w tym błonnik – 10;
- Wartość energetyczna 1 łyżeczki nasion kozieradki – 12 kcal.
Właściwości użytkowe, zastosowanie kozieradki w medycynie tradycyjnej
Ze względu na swoje właściwości lecznicze nasiona kozieradki są szeroko stosowane w następujących dziedzinach:
- Ujędrnienie ciała, pozbycie się przepracowania;
- Normalizacja pracy układu nerwowego w przypadku stresu;
- Wzmocnienie odporności;
- Obniżenie gorączki;
- Leczenie chorób oskrzelowo-płucnych i kaszlu;
- Eliminacja wzdęć;
- Oczyszczanie organizmu z toksyn;
- Leczenie cukrzycy.
Kozieradka jest niezwykle korzystna dla kobiet i mężczyzn, jeśli chodzi o jej ukierunkowane działanie. Poniżej omówimy je bardziej szczegółowo.
Kozieradka dla kobiet
Kozieradka jest szczególnie przydatna dla kobiet. Jego skuteczność dla zdrowia kobiet jest prawie taka sama jak oleju z czarnuszki. Istnieją pewne cechy szczególne. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze zastosowania kozieradki w medycynie tradycyjnej.
Kozieradka w ginekologii
W przypadku problemów ginekologicznych nasiona kozieradki wykazują doskonałe działanie. Oto dlaczego. Zawiera diosgeninę, substancję podobną do hormonu progesteronu. Z tego powodu, w przeciwieństwie do mężczyzn, organizm kobiety o niestabilnym poziomie hormonów jest w stanie syntetyzować niezbędną ilość hormonów steroidowych, takich jak kortykosteroidy i estrogeny. W rezultacie równowaga hormonalna kobiety ulega naturalnej normalizacji.
Również w leczeniu chorób zakaźnych narządów płciowych, w szczególności zapalenia macicy, pochwy i sromu, można stosować napar z kropienia (1-2 łyżki stołowe na szklankę wrzącej wody).
Ponadto kozieradka jest wskazana w przpadku:
- Choroby policystycznych jajników;
- Zwiększenia libido;
- W okresie menopauzy;
- Szybki powrót do zdrowia po porodzie.
- W celu zwiększenia laktacji i powiększenia piersi
Jedną z cennych właściwości kozieradki jest jej zdolność do zwiększania laktacji. Dzieje się tak dzięki naturalnemu analogowi prolaktyny. Łyżka stołowa nasion na szklankę wrzącej wody znacznie zwiększy ilość mleka matki (przyjmować 2-3 razy dziennie), co jest nieocenione dla matek karmiących piersią.
Jednocześnie kozieradka pospolita stymuluje wzrost gruczołów mlecznych, zwiększając laktację. Zostało to naukowo udowodnione przez indyjskich naukowców z Uniwersytetu Jawaharlala Nehru.
Kozieradka pospolita w kosmetologii
Do celów kosmetycznych nasiona kozieradki mogą być wykorzystywane do tworzenia maseczek oczyszczających, odżywczych i nawilżających. Takie maseczki pomagają pozbyć się trądziku, a także sprawiają, że skóra staje się zdrowsza, bardziej miękka i napięta. Przepis jest prosty: zmieszaj 1 łyżeczkę z łyżką miodu lub soku z aloesu i nałóż na twarz na 15-20 minut rano i wieczorem.
Kozieradka na odchudzanie
Istnieje kilka przepisów dotyczących przyjmowania kozieradki w celu pozbycia się zbędnych kilogramów. Efekt ten uzyskuje się dzięki złożonemu działaniu. Po pierwsze, napar z nasion shambhali (odpowiednie dla wegan) zmniejsza apetyt i zapewnia uczucie sytości. Obiekt ten docenią miłośnicy ajurwedy (wiedza o uzdrawianiu) i wegetarianie. Decydujący jest dla nich jego pikantny, korzenny smak.
Po drugie, kozieradka doskonale oczyszcza przewód pokarmowy. Nie zaleca się picia go na pusty żołądek, ponieważ wtedy działa bardziej jak środek przeczyszczający. Polipy, śluz, a nawet pasożyty są skutecznie usuwane poprzez systematyczne spożywanie żółtej herbaty z nasion czambali.
Kilka prostych przepisów:
Zaparz herbatę egipską: 2 łyżeczki kozieradki zalej szklanką zimnej wody, doprowadź do wrzenia i trzymaj na ogniu przez około 1-2 minuty, następnie zdejmij z ognia, odstaw na około 5 minut – i gotowe! Należy ją pić ciepłą, a do smaku można dodać imbir, cukier lub cynamon. Nie jest konieczne opracowywanie konkretnego planu żywieniowego. Jeśli wypijesz 1-2 szklanki dziennie, nie wcześniej niż godzinę po posiłku lub na czczo, na efekty nie trzeba będzie długo czekać.
Kozieradkę można zaparzać razem z kawą. Jest on bardzo drobno mielony, mieszany w proporcji 2:1 z nasionami i parzony jak zwykły napój. Kawa z shambhali ma bardzo specyficzny smak i nie każdemu przypadnie do gustu, ale w medycynie ludowej kozieradka jest używana jako jeden z najbardziej aktywnych toników. Warto pamiętać, że istnieją również przeciwwskazania do stosowania kozieradki ze względu na skład jej nasion. Zawierają dużo fitoestrogenów, dlatego nie są zalecane dla kobiet w ciąży oraz kobiet z podwyższonym poziomem estrogenów i prolaktyny.
Przepis z kozieradki dla mężczyzn
Odwar (lek ziołowy) z nasion kozieradki dla mężczyzn będzie bardzo przydatny z następujących powodów:
- Spowalnia i zatrzymuje łysienie typu męskiego;
- Poprawia słabą erekcję;
- Zwiększa poziom męskich hormonów płciowych.
- Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane
Pomimo całej gamy korzystnych właściwości kozieradki, istnieją również przeciwwskazania do jej stosowania. Jeśli chcesz być zdrowy i nie szkodzić swojemu organizmowi, musisz zwracać na nie uwagę, zwłaszcza gdy stosujesz dawki lecznicze. Nadmierne spożycie kozieradki może spowodować poronienie w czasie ciąży, ponieważ substancja oksytocyna powoduje skurcze macicy. Możliwe są reakcje alergiczne.
Ponieważ kozieradka obniża poziom cukru we krwi, diabetycy, w połączeniu z lekami insulinowymi, mogą uznać ją za zbyt niską. Zbyt duża dawka może powodować nudności, wzdęcia i biegunkę.
Jak stosować kozieradkę?
Klasyczny i najprostszy przepis jest następujący:
- Łyżkę stołową nasion bez czubatej łyżeczki gotuje się w 200 ml wrzącej wody.
- Po schłodzeniu nalewkę przecedzić.
- W ciągu dnia stosować czystą, rozcieńczoną wodą lub mlekiem.
Kozieradka – zastosowania kulinarne
Kozieradka stała się bardzo popularna w kuchni i gotowaniu jako wspaniała przyprawa. Wegetarianom spodoba się połączenie liści i nasion tej rośliny jako alternatywa dla mięsa. Shambhala jest produktem roślinnym i dobrze komponuje się z zielonym groszkiem, jęczmieniem perłowym, soją, ziemniakami, grochem, gryką i prosem. Kozieradka w postaci proszku, pasty i sosu jest używana w wielu przepisach kulinarnych, głównie jako składnik mieszanki przypraw.
Wystarczy tylko kilka nasion, aby nadać potrawom niepowtarzalny smak. Należy je opiekać, aby złagodzić ich smak. Można je również namoczyć w wodzie lub włożyć do gazy i zanurzyć w pokarmie. Gdy potrawy nasiąkną smakiem, wyjmij je.
Oto kilka sposobów na ich wykorzystanie:
- Zmiel ziarna i dodaj do mąki podczas pieczenia chleba;
- Zastosowanie w mieszance przyprawowej z curry (ułamek masowy 15-20%);
- W syropach, sosach i zupach, podobnie jak syrop klonowy;
- W postaci kiełków jako składnik sałatek, makaronów, soczewicy.
Znaczenie gospodarcze i zastosowania
Jako leczniczy surowiec roślinny nasiona kozieradki pospolitej (łac. Trigonellae foenum-graeci), zebrane w fazie dojrzałości, zawierają do 1,34% sumy saponin steroidowych (diosgenina, tigogenina, jamogenina). Cała roślina ma intensywny aromat.
Nasiona kozieradki są niezastąpionym składnikiem wielu dań kuchni indyjskiej, takich jak dhal. Młode pędy są używane jako przyprawa do dań mięsnych i do wyrobu serów. Stosuje się ją również w mieszankach przyprawowych, takich jak miodunka i dodatek chaman do basturmy (peklowanego mięsa). Kozieradki zawierają duże ilości galaktomannanu, znanego jako guma z kozieradki.
Komentarze |0|