zweryfikowany

Korzeń maca – superfood, który doda Ci mocy

Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek

Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.

Kategoria: Zdrowie

Jeśli często zastanawiasz się, jak poprawić swoje zdrowie, zwiększyć energię i wzmocnić system odpornościowy, to z pewnością powinieneś zwrócić uwagę na niesamowitą roślinę jaką jest korzeń Maca. Ten korzeń od wieków jest znany ze swojego dobroczynnego wpływu na organizm. Nic więc dziwnego, że stał się on prawdziwym magnesem dla osób dbających o zdrowie.

Geneza: Korzeń Maca – super żywność Inków

Historia korzenia maca sięga czasów starożytnej cywilizacji. Korzyści zdrowotne tej rośliny zostały po raz pierwszy odkryte w Peru. Miejscowi rolnicy zauważyli, że bydło pasące się na pewnym obszarze było szczególnie zdrowe i wytrzymałe, a także częściej niż inne rodziło potomstwo. Okazało się, że zwierzęta aktywnie spożywały korzenie maca. Później ludzie włączyli go do swojej diety i odkryli wszystkie zdrowotne właściwości tego pożytecznego korzenia.

Od wieków korzeń maca  nazywany jest „magicznym, pokarmem bogów, naturalną viagrą i cudownym lekiem”. Istnieje wiele wyjaśnień. Ludzie stosowali korzeń maca do wszystkich celów, od przywrócenia funkcji rozrodczych i zwiększenia libido, po wzmocnienie układu odpornościowego i uzyskanie dużego przypływu energii.

Osoby, które włączyły korzeń maca do swojej diety, zauważyły, że dodanie zaledwie jednej łyżeczki proszku z tej dobroczynnej rośliny do napoju typu smoothie pomaga zwiększyć poziom energii na kilka godzin. Dlaczego tak się dzieje? Chodzi o pozytywny wpływ korzenia maca na krążenie i układ endokrynologiczny. Naukowcy twierdzą, że regularne spożywanie tego superfoods działa na nasze ciało: z czasem staje się ono jeszcze silniejsze i bardziej odporne.

Korzyści ze spożywania korzenia maca

Korzeń maca zawiera aminokwasy egzogenne i egzogenne, wapń, cynk, fosfor, jod, mangan, potas, witaminy B1, B2, B6, B12, witaminę C i kwasy tłuszczowe. Wszystkie te składniki odżywcze odgrywają ważną rolę w hormonalnym zdrowiu naszego organizmu, pozytywnie wpływając na tarczycę, układ odpornościowy, układ rozrodczy i mózg. Tak więc regularne spożywanie korzenia maca peruwiańskiego jest w stanie dokonać niesamowitych rzeczy:

Zwiększony poziom energii

Ze względu na ciężką pracę i obowiązki domowe większość ludzi odczuwa zmęczenie i brak energii niemal bez przerwy. Korzeń maca jest w stanie zwiększyć wytrzymałość oraz zapewnić wigor i energię na bardzo długi czas. Spróbuj dodać łyżeczkę sproszkowanego korzenia maca do codziennego smoothie, a poczujesz niesamowite działanie tej potężnej superżywności.

Zwiększenie libido i przywrócenie płodności

Korzeń maca jest uważany za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków na świecie. Roślina ta była z dużym powodzeniem stosowana w leczeniu zaburzeń funkcji seksualnych u mężczyzn. Jednak najważniejszą właściwością korzenia maca jest to, że może on przywrócić funkcje rozrodcze nie tylko u mężczyzn, ale także u kobiet. Ta właściwość korzenia maca była znana od dawna i niezliczoną ilość razy udowodniona, ale australijscy naukowcy postanowili jeszcze raz sprawdzić zdolność rośliny do wpływania na funkcje rozrodcze. Przeprowadzono badania na szczurach, które wykazały znaczny wzrost płodności!

Ulga w migrenie dzięki korzeniowi maca

Jeśli cierpisz na częste i długotrwałe bóle głowy, proponuję wypróbować korzeń maca. Ponieważ większość migren jest związana z zaburzeniami równowagi hormonów, korzeń maca pomaga przywrócić ich poziom. Warto jednak zrozumieć, że roślina ta nie zawiera żadnych hormonów, a jedynie stymuluje ich produkcję w odpowiedniej ilości.

Wzmacnianie pamięci

Maca korzeń doskonale wzmacnia pamięć, zwiększa zdolność uczenia się i przyspiesza procesy myślowe. Jeśli więc Twoja praca wymaga wytężonej aktywności umysłowej lub zdobywasz wiedzę na studiach, dobrym rozwiązaniem będzie dodanie łyżki sproszkowanego korzeniamaca do porannego smoothie.

Wzmocnienie odporności i stymulacja funkcji grasicy

Korzeń maca zawiera aż 22 kwasy tłuszczowe, które w połączeniu z naturalną witaminą C i cynkiem pomagają wzmocnić odporność i pozbyć się różnych chorób z organizmu.

Grasica, czyli gruczoł, jest organem odpowiedzialnym za zdrowie całego układu odpornościowego. Grasica wytwarza limfocyty T, które zwalczają infekcje i choroby, co jest szczególnie ważne w leczeniu HIV, AIDS i nowotworów. Korzeń maca zawiera również witaminę C i śladowe ilości cynku, których połączenie aktywnie stymuluje układ odpornościowy.

Odstresowanie, a korzeń maca

W przypadku osób cierpiących na uporczywy stres, nerwicę lub depresję, maca może pomóc w zmniejszeniu wpływu kortyzolu na nadnercza i inne narządy. Eliminacja szkodliwego wpływu stresu psychicznego, emocjonalnego i fizycznego na organizm z pewnością zostanie doceniona przez sportowców, menedżerów i wszystkie osoby prowadzące aktywny tryb życia. Ponadto korzeń maca jest w stanie obniżyć wysokie ciśnienie krwi, które jest częstym towarzyszem podwyższonego poziomu hormonów stresu.

Aktywacja tarczycy

Tarczyca reguluje tempo, w jakim nasz organizm uwalnia energię ze składników odżywczych. Maca zawiera alkaloid, który aktywuje naturalną produkcję hormonu kalcytoniny, regulującego metabolizm wapnia (Ca) i fosforu (P) we krwi. Hormon ten jest wydzielany przez tarczycę i przytarczyce. Kalcytonina ma korzystny wpływ na jelita, kości i nerki, a także wspomaga gojenie się ran poprzez zwiększanie krzepliwości krwi.

Utrzymanie funkcji trzustki

Korzeń maca ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie trzustki, organu, który jest istotnym elementem procesu trawienia. Regularne spożywanie korzenia maca może pomóc w zapobieganiu rozwojowi takich chorób jak zapalenie trzustki i rak trzustki.

Dla zdrowia kobiet

Podczas menstruacji w organizmie kobiety dochodzi do prawdziwego przewrotu: wzrasta poziom hormonów, od bólów głowy i bólów menstruacyjnych czasami nie oszczędzają nawet tabletki, wzrasta płaczliwość i nerwowość. Korzeń maca jest doskonałym lekarstwem na te problemy, pomaga unormować zaburzenia równowagi hormonalnej i złagodzić napady drażliwości.

Często zadawane pytania dotyczące korzenia maca. Pomożemy Ci i odpowiemy na najczęstsze pytania dotyczące korzenia maca:

W jakiej postaci najlepiej spożywać korzeń maca?

Korzeń maca można spożywać w dowolnej postaci. Tak długo, jak pasuje do Twojego stylu życia. Na przykład do przygotowywania smoothies najlepsza jest forma sproszkowana lub płynna. Ważne jest, aby spożywać korzeń maca regularnie: tylko wtedy produkt ten przyniesie maksymalne korzyści dla organizmu.

Gdzie jeszcze można wykorzystać korzeń maca?

Oprócz smoothies, korzeń można dodawać do herbat, a także stosować jako dodatek do jogurtów i gorącej czekolady. W Peru, na przykład, chleb, zupy i inne potrawy są często przygotowywane z tej zdrowej rośliny.

Analiza chemiczna rośliny, wykazała, że korzeń maca zawiera dużą ilość specyficznych olejków eterycznych, które mają właściwości pobudzające. Ponadto korzeń maca zawiera argininę, tyrozynę, histydynę i fenyloalaninę. Substancje te są odpowiedzialne za produkcję hormonów płciowych w organizmie. W liściach maca znajduje się również jod i glikozynolany, które mają działanie przeciwnowotworowe. Ponadto korzeń maca zawiera witaminy z grupy A i B, a także pożyteczne minerały, takie jak wapń, magnez i żelazo.

Jaka jest różnica między surowym, gotowanym korzeniem maca?

W Peru korzeń maca był tradycyjnie gotowany przed użyciem. Peruwiańczycy opiekali korzeń lub gotowali go, a następnie przecierali jak ziemniaki. Jedną z zalet spożywania ugotowanego maca jest to, że jest on łatwiejszy do strawienia przez żołądek. Oczywiście, korzeń maca można również spożywać na surowo. Jeśli jednak po jego spożyciu odczuwasz dyskomfort, lepiej go ugotuj lub upiecz. Inną opcją w tym przypadku jest forma żelatynowana. W procesie żelatynizacji stosuje się niską temperaturę i niskie ciśnienie. Po takiej obróbce korzeń maca zachowuje wszystkie witaminy i jest łatwiejszy do strawienia.

Czy istnieje różnica między surowym a organicznym korzeniem maca?

Tak, jest różnica. Wiąże się to ze sposobem przetwarzania roślin. Produkt organiczny poddaje się lekkiej obróbce cieplnej w niskich temperaturach. Lekkie podgrzanie nie niszczy witamin i innych dobroczynnych substancji, a jedynie pomaga naszemu organizmowi lepiej je przyswoić.

Jak smakuje korzeń maca?

Smak korzenia zależy od sposobu jego spożywania. W postaci surowej korzeń maca ma niebanalny, neutralny smak, trochę podobny do znanej nam rzepy. W postaci proszku lub ekstraktu płynnego smak jest dość specyficzny, cierpki, z nutą orzechową. Jeśli nie lubisz smaku korzenia maca, zawsze możesz „przysłonić” go w smoothie jaśniejszymi składnikami, takimi jak maliny, truskawki, kakao, cytrusy itp.

Jak długo można przechowywać korzeń maca?

Okres przydatności do spożycia korzenia maca wynosi 1 rok w chłodnym, suchym i ciemnym pomieszczeniu, ale lepiej jest spożywać świeższy produkt: ma on znacznie więcej składników odżywczych.

Jak często należy spożywać korzeń maca?

Sproszkowany korzeń maca należy przyjmować w ilości od 5 do 20 g lub od 1 do 3 kapsułek dziennie. W każdym razie, kupując superżywność, należy zapoznać się z zaleceniami dotyczącymi jej stosowania zamieszczonymi na opakowaniu. Na początek zacznij od małej dawki: wystarczy jedna łyżeczka podzielona na dwie szklanki smoothie. Sprawdź, jak się czujesz i jeśli wszystko jest w porządku, po kilku dniach możesz zwiększyć dawkę.

Czy korzeń maca ma skutki uboczne?

Korzeń maca nie ma skutków ubocznych, z wyjątkiem indywidualnej nietolerancji na produkt. Jednak w przypadku spożywania zbyt dużych dawek tego superfoods mogą wystąpić bezsenność, bóle głowy, biegunka, zgaga i zaburzenia nerwowe (np. płaczliwość). Jeśli wystąpi jeden z powyższych objawów, należy po prostu zmniejszyć ilość spożywanego proszku macowego.

Codziennie dodawaj superfoods do smoothie, aby siła natury mogła wzmocnić Twój organizm i nasycić go naturalnymi, korzystnymi substancjami. Sam możesz odczuć pozytywne skutki zdrowotne stosowania korzenia maca i innych suplementów zdrowotnych. Dzięki regularnemu spożywaniu superfoods będziesz stale ożywiony i pełen energii, a dawne stresy, których doświadczałeś w pracy, wydadzą Ci się tak łatwe.

Komentarze |1|

Legenda *) Pola oznaczone gwiazdką są wymagane
**) Możesz używać tych znaczników i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>