zweryfikowany
Jakie owoce wspomagają odchudzanie? Redukcja z owocami
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Owoce to źródło witamin i minerałów potrzebnych do zachowania prawidłowych funkcji całego organizmu. Mogą stanowić pełnowartościową i zdrową przekąskę w ciągu dnia lub być składnikiem soków czy koktajli. Większość z nich posiada sporo błonnika i stosunkowo niewiele kalorii, więc są jednym z podstawowych produktów na różnego rodzaju dietach. Jakie owoce wspomagają odchudzanie i wpływają na szybszą utratę wagi? Czy są owoce, których należy unikać podczas redukcji? Zapraszamy do zapoznania się z poniższym artykułem, który powinien pomóc znaleźć odpowiedzi na wszystkie nurtujące pytania dotyczące owoców na diecie.
Czy owoce można jeść na diecie?
Jeszcze kilka lat temu krążył mit, że owoce powinny być wykluczone z jadłospisu osoby próbującej pozbyć się zbędnych kilogramów. Przyczyną miałaby być duża zawartość węglowodanów w owocach, które uważane są za źródło tycia. Na szczęście wraz ze zwiększającą się świadomością ludzi dotyczącą zdrowego i racjonalnego odżywiania, coraz mniej osób obawia się owoców w diecie. Co prawda owoce w większości składają się z węglowodanów, a co za tym idzie cukrów prostych, ale mają też pozytywny wpływ na cały organizm.
Po pierwsze nie są produktem wysokokalorycznym. Ich głównym składnikiem jest woda, która jak wiemy, nie ma żadnych wartości odżywczych. Z tego powodu owoce dla wielu mogą być alternatywą dla kalorycznych przekąsek, gdyż zaspokajają ochotę na słodki smak. Po drugie, owoce są naturalne i nieprzetworzone. Każdy owoc wyróżnia się inną zawartością witamin i minerałów odpowiedzialnych za stan organizmu oraz włosów, skóry i paznokci.
To wszystko sprawia, że nie powinno ich eliminować się ze swojego menu. Na owoce powinny jednak uważać osoby będące na diecie ketogenicznej, której założeniem jest mocne ograniczenie spożywania węglowodanów. Ważne jest, by owocami, jak i wszystkimi innymi produktami, nie przejadać się. Zarówno owoce, jak i warzywa czy inne zdrowe produkty mogą spowodować zwiększenie liczb na wadze, pod warunkiem, że będą spożywane w ilości zbyt dużej, biorąc pod uwagę indywidualne zapotrzebowanie organizmu.
Które owoce przyspieszają utratę wagi?
Istnieje kilka owoców, których spożycie jest szczególnie polecane, stosując dietę odchudzającą. Przyspieszają przemianę materii, co z kolei wpływa na bardziej efektywne zrzucanie kilogramów. Mogą stanowić samodzielną przekąskę lub być dodatkiem do zdrowych śniadań czy odżywczych koktajli. Oto one!
- Grejfrut. Jest to obowiązkowy element większości diet redukcyjnych. Ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii w 100 gramach. Ma właściwości usuwające toksyny z organizmu. Istnieje wiele badań naukowych potwierdzających, że zjedzenie połówki grejfruta 30 minut przed posiłkiem zwiększa uczucie sytości. To sprawia, że w ciągu całego dnia jemy mniej i nie podjadamy.
- Jabłka. Wyróżniają się na tle innych owoców przede wszystkim pokaźną ilością błonnika. Po zjedzeniu jabłka szybko odczuwamy uczucie sytości. Ponadto jabłka jak żadne inne owoce wpływają pozytywnie na perystaltykę jelit, czyli regulują częstość wypróżnień. Jabłka to doskonała baza do wielu deserów jak na przykład zapiekane jabłka z cynamonem. Najlepiej w diecie redukcyjnej wybierać kwaśne odmiany jabłek.
- Maliny. Te sezonowe, letnie owoce to kolejny naturalny spalacz tłuszczu. Zawierają keton malinowy, który jest naturalnym polifenolem roślinnym dodawanym do tabletek odchudzających. Mają właściwości oczyszczające układ pokarmowy i zapewniają uczucie sytości. Ponadto mają niski indeks glikemiczny.
- Borówki i jagody. Te owoce to zdecydowanie bomba witamin dla naszego organizmu. Udowodniono, że regularne spożywanie borówek i jagód obniża poziom „złego cholesterolu” w organizmie. Przyczyniają się również do obniżania ciśnienia. Są niskokaloryczne, więc z powodzeniem można je przekąszać w ciągu dnia lub dodawać do ulubionych śniadań.
- Kiwi. Mały owoc o włochatej skórce to źródło witaminy C i E oraz kwasu foliowego. Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który jak już zostało wspomniane, sprzyja utracie kilogramów. Pestki występujące w owocu mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
- Awokado. Jest to kaloryczny owoc składający się przede wszystkim ze zdrowego tłuszczu. Awokado jest doskonałym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają ciśnienie, cholesterol i regulują pracę serca. Zawiera ogromne ilości witamin i minerałów. Może zastępować masło w diecie i być składnikiem wielu zdrowych sałatek, koktajli czy dań obiadowych. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, bo ma pokaźną ilość kalorii w 100 gramach.
Jakie owoce są najbardziej kaloryczne?
W zdrowej i racjonalnej diecie powinno znaleźć się miejsce na każdą odmianę owoców. Większość z owoców jest niskokaloryczna, gdyż w 100 gramach ma do 80 kalorii. Jest jednak kilka owoców, które wyróżniają się na tle innych dosyć pokaźną ilością kalorii. Nie oznacza to jednak, że należy wykluczyć je z diety. Zawierają wiele witamin i prozdrowotnych właściwości, więc podczas redukcji powinny być spożywane po prostu w mniejszej ilości.
Mowa przede wszystkim o wspomnianym już awokado. Zaraz po nim znajduje się banan, który ma prawie 100 kalorii w jednym owocu. Warto jednak wspomnieć, że zjedzenie jednego banana syci na długo, co minimalizuje ryzyko podjadania pomiędzy posiłkami. Wysoką wartość odżywczą mają także wszystkie owoce suszone, na przykład śliwki czy morele. Zaraz po nich znajdują się daktyle, mango i winogrona.
Komentarze |0|