zweryfikowany
Jak zrobić naleśniki? Prosty przepis na naleśniki
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Naleśniki to smaczne danie, które można serwować zarówno na śniadanie, obiad jak i na kolację. Najprostsza wersja tego popularnego dania składa się zaledwie z kilku składników, dlatego bez problemu można zrobić je nawet jeżeli nie jesteśmy mistrzami sztuki kulinarnej. Poznaj cztery najłatwiejsze przepisy na naleśniki, dzięki którym gotowanie stanie się szybkie i łatwe.
Przepis na naleśniki na bazie cukru
Składniki:
- dwie szklanki mąki
- pół szklanki wody
- trzy łyżki mleka
- dwie łyżki cukru
- szczypta soli
- jedno lub dwa jajka
- olej
- dżem lub ulubione owoce
Przygotowanie:
Najpierw należy przygotować dużą miskę do której wsypujemy sypkie składniki czyli mąkę, cukier i sól. Wszystko mieszamy. Teraz czas na dodanie jajek oraz mleka, a następnie wody. Masę należy dokładnie wymieszać przez kilka minut, aby usunąć z niej grudki. Opcjonalnie można dolać do ciasta naleśnikowego odrobinę oleju. Na patelni rozgrzewamy olej przystosowany do smażenia lub masło klarowane. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje można już wlewać masę i formować ją w naleśniki. Ważne jest dokładne rozprowadzenie ciasta po patelni, ponieważ to od niego będzie zależała grubość naleśników. W zależności od upodobań mogą być one grube lub cienkie. Naleśniki można podawać z dżemem lub owocami, a także z bitą śmietaną.
A może naleśniki bananowe?
To bardziej wykwintna wersja tradycyjnych naleśników, ale mimo to wcale nie trudniejsza. Jest ona odpowiednia dla osób, które nie korzystają z cukru, ponieważ w przepisie jest on zastąpiony bananami.
Składniki:
- dwa dojrzałe banany
- dwa jajka
- dwie szklanki mąki
- szczypta soli
- olej
- łyżka śmietany
- woda przegotowana
Przygotowanie:
Najpierw łączymy wszystkie suche składniki czyli mąkę oraz sól. Teraz dodajemy jaja oraz śmietanę, a w następnej kolejności rozgniecione widelcem banany (bez skórek) oraz wodę. Teraz całość można wymieszać ręcznie lub przy pomocy miksera (wtedy ciasto jest delikatniejsze). Na patelni rozgrzewamy olej oraz wlewamy masę naleśnikową formując naleśniki. W przypadku naleśników bananowych lepsza jest cieńsza wersja ciasta. Danie można podawać ze świeżymi owocami lub roztopioną czekoladą. Są one przepyszne także z lekko kwaśnym dżemem porzeczkowym lub wiśniowym, z którym tworzą świetne zestawienie.
Naleśniki czekoladowe, prosty przepis
Naleśniki czekoladowe to danie uwielbiane przez dzieci. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, nie są one zbyt słodkie, dlatego można podawać je z bitą śmietaną lub dżemem.
Składniki:
- dwie szklanki mąki
- dwie łyżki kakao
- sól (szczypta)
- dwie łyżeczki cukru
- woda przegotowana
- dwa jajka
- olej – około 1 łyżki
Przygotowanie:
Przyrządzenie naleśników czekoladowych jest bardzo proste i zajmuje około 20 minut. Na początku do naczynia wrzucamy mąkę oraz kakao i cukier, dokładnie mieszając, na koniec wsypujemy szczyptę soli. Teraz czas na mokre składniki takie jak jajka, woda oraz olej. Dokładnie mieszamy przygotowaną masę cały czas pilnując aby grudki były dobrze rozprowadzone. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i czekamy aż się rozgrzeje. Teraz można już wlewać ciasto naleśnikowe. Najlepiej formować mniejsze i cieńsze naleśniki, wtedy łatwiej je przewracać. Obsmażamy naleśniki z obu stron do momentu aż będą rumiane. Teraz można już podawać przekąskę. Naleśniki czekoladowe najlepiej smakują z bitą śmietaną i owocami. Można serwować je także z białą czekoladą lub masłem orzechowym.
Proste naleśniki w wersji puszystej
Puszyste naleśniki są bardzo delikatne i miękkie w smaku, a czas ich przygotowania jest krótki. Są one stworzone dla miłośników śniadaniowych ,,placuszków” w amerykańskiej wersji. Puszyste ciasto z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wymagającym miłośnikom naleśników, których zachwyci swoim aksamitnym smakiem.
Składniki:
- dwie szklanki mąki
- dwa jaja
- dwie szczypty soli
- dwie łyżki cukru
- olej – 1 łyżka
- śmietana – 1 łyżka
- woda przegotowana
- soda oczyszczona lub proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Pierwszym etapem przygotowania puszystych naleśników jest dokładne zmieszanie mąki oraz proszku do pieczenia, a następnie dosypanie cukru i soli. W kolejnym kroku należy dodać jajka, wodę oraz śmietanę, a także olej. Teraz należy wszystko dokładnie wymieszać. Masa naleśnikowa powinna być dość rzadka. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej, a po chwili wlewamy na nią ciasto, cienką warstwą i rozprowadzamy. Po chwili naleśniki powinny zacząć rosnąć. Kiedy pierwsza strona dobrze się zarumieni przewracamy i smażymy również po drugiej stronie. Gotowe naleśniki można podawać z miodem lub cukrem pudrem i owocami. Są idealną, pożywną przekąską, ale można podawać je także na śniadanie lub kolację.
A może kombinacja? Kilka przepisów na naleśniki w jednym
Oczywiście wszystkie powyższe przepisy można mieszać, tworząc własne zestawienia. Można przyrządzić przecież puszyste naleśniki czekoladowe lub bananowo – kakaowe wystarczy tylko połączyć przepisy lub zamienić składniki. Jedno jest pewne, każdy z powyższych przepisów zadowoli całą rodzinę i pozwoli stworzyć przepyszne i pożywne danie w zaledwie kilkanaście minut.
Komentarze |1|