zweryfikowany
Jak przygotować ryż z jabłkami – Przepis, Szybko i zdrowo
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Ryż z jabłkami to jedno z bardzo popularnych dań. Dobrze byłoby więc wiedzieć, jakie są jego największe zalety. Warto byłoby też mieć świadomość tego, jak przyrządzić to proste i smaczne danie. Okazuje się, że możemy postawić zarówno na ryż z jabłkami dla osób na diecie tradycyjnej, jak i dla wegan. Danie to można zarówno ugotować, jak i zapiec. Metoda obróbki termicznej ryżu także jest zależna od naszych osobistych preferencji.
Ryż z jabłkami – dlaczego warto spożywać to danie?
Ryż z jabłkami to danie nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Składa się przecież głównie z ryżu oraz jabłek, a są to produkty charakteryzujące się wieloma pozytywnymi właściwościami. Jeżeli chodzi o ryż, stanowi on prawdziwą skarbnicę witamin. Mowa tu przede wszystkim o witaminach z grupy B, takich jak B1, B2 czy B5. W ryżu nie brak jest także cennego kwasu foliowego. Co ciekawe, produkt ten jest bezglutenowy. Jest więc idealny dla osób unikających w swojej diecie glutenu. Ryż jest także lekkostrawny, przez co wspaniale nadaje się dla osób mających problemy z układem trawiennym. Jabłka są zaś bogate w cenną witaminę C, która wykazuje działanie antyoksydacyjne. Owoce te posiadają działanie przeciwobrzękowe oraz regulujące pracę serca i mózgu. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że ryż z jabłkami może mieć wysoki indeks glikemiczny. Jeśli zależy nam na tym, aby danie miało niższy indeks, wykorzystajmy ryż pełnoziarnisty.
Ryż z jabłkami – jak go przyrządzić?
Ryż z jabłkami to danie, do którego potrzebujemy przede wszystkim:
W zależności od tego, jaki posiłek chcemy otrzymać, możemy modyfikować jego skład. Dzięki temu, możliwe staje się przyrządzenie dania dla wegan oraz dla tradycjonalistów.
Dla tradycjonalistów
Ryż z jabłkami w wersji tradycyjnej przygotowuje się zazwyczaj na bazie mleka krowiego. Takie danie zazwyczaj jest o wiele smaczniejsze niż ryż gotowany na wodzie. Niemniej jednak, ryż na wodzie będzie bardziej zalecany w przypadku dolegliwości trawiennych. W zależności od preferencji smakowych, osoby na diecie tradycyjnej mogą użyć także mleka owczego bądź koziego.
Dla wegan
Osoby będące na diecie wegańskiej także mogą sięgnąć po ryż z jabłkami. Zamiast mleka krowiego, będą one jednak musiały postawić na mleko roślinne. Można zdecydować się zarówno na mleko sojowe, jak i na mleko owsiane czy ryżowe. Wszystko zależy od naszych osobistych upodobań smakowych. Warto jednak mieć świadomość tego, że poszczególne mleka roślinne mogą różnić się między sobą właściwościami. Najwięcej węglowodanów mają mleka ryżowe oraz owsiane. Najbogatsze w białko jest zaś mleko sojowe, co raczej nikogo nie dziwi.
Ryż z jabłkami -przygotowanie krok po kroku
Pierwszym krokiem poprzedzającym przygotowanie ryżu z jabłkami powinno być wybranie składników. Zastanówmy się nad rodzajem ryżu, którego użyjemy oraz nad rodzajem jabłek. Niektórzy preferują kwaśne, a inni słodkie odmiany tych owoców. Następnie ugotujmy ryż na wodzie, mleku zwierzęcym bądź roślinnym. Niektóre odmiany ryżu należy gotować przez 10 minut, inne przez kwadrans, a ryż pełnoziarnisty nawet do pół godziny. Pamiętajmy o tym, aby w razie potrzeby dolewać do gotującego się ryżu nieco płynu. Doskonałym pomysłem będzie dodanie do gotującego się ryżu aromatycznych przypraw. Najlepszym wyborem będzie na pewno cynamon cejloński. Pod koniec gotowania ryżu, warto dodać do niego starte na tarku bądź drobno pokrojone jabłka. Ich ilość można modyfikować. Warto w tym momencie przykryć danie, dzięki czemu jabłka szybciej zmiękną. Przygotowane już danie, po przełożeniu na talerz warto dosłodzić. Możemy wykorzystać do tego celu cukier bądź jego zdrowe zamienniki. Mowa tu chociażby o cukrze brzozowym, jak również o erytrytolu. Można także wykorzystać miód, o ile nie prowadzimy diety wegańskiej. Jeżeli chcemy, możemy zdecydować się na podgotowanie ryżu, a później na podpieczenie go w piekarniku. Niektóre osoby twierdzą, że przygotowany w ten sposób ryż z jabłkami jest bardziej aromatyczny.
FAQ:
1. Jakie przyprawy oprócz cynamonu pasują do ryżu z jabłkami?
Oprócz cynamonu cejlońskiego, do ryżu z jabłkami warto dodać sproszkowany imbir, kurkumę, jak również kardamon.
2. Jaki ryż wykorzystać do przygotowania dania?
Tak naprawdę, do przygotowania ryżu z jabłkami można wykorzystać dowolny jego rodzaj. Można sięgnąć zarówno po ryż jaśminowy, jak i po ryż basmati czy pełnoziarnisty. Wszystko zależy od naszych osobistych preferencji.
3. Czy ryż z jabłkami można jeść na zimno?
Ryż z jabłkami to danie, które smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto więc dostosować temperaturę posiłku do swoich oczekiwań. Danie można zawsze podgrzać bądź schłodzić.
4. O jakie dodatki można wzbogacić ryż z jabłkami?
Ryż z jabłkami można śmiało wzbogacić o dodatek orzechów, takich jak chociażby orzechy włoskie czy laskowe. Wystarczy drobno je pokroić i dodać do posiłku. Danie to świetnie będzie smakowało także w asyście wiórków kokosowych. Najważniejsze jest to, aby wybierać takie dodatki, za których smakiem przepadamy.
Komentarze |0|