zweryfikowany

Frutarianizm – co jeść? Jadłospis i przepisy

Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek

Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.

Kategoria: Diety

Frutarianizm jest pewnym rodzajem monodiety, czyli sposobu odżywiania opartego na jedzeniu wyłącznie wybranej grupy produktów. Jest dietą restrykcyjną, jednak dobrze skomponowana, może mieć niezwykle dobroczynny wpływ na zdrowie. 

 

Na czym polega frutarianizm?

Frutarianizm jest odmianą weganizmu. Zakłada więc całkowitą eliminację produktów pochodzenia zwierzęcego. Ponadto jest to dieta w pełni surowa, co oznacza, że posiłki i produkty wchodzące w jej skład nie są obrabiane termicznie a jedynie mechanicznie. Warto dodać również, że frutarianizm pozwala na jedzenie owoców pozyskiwanych tylko w sposób niezagrażający życiu rośliny, na której rosną. Frutarianie skłaniają się ku naturalnemu stylowi życia. Produkty, które spożywają powinny pochodzić z ekologicznych upraw.

 

Co jedzą frutarianie? 

W jadłospisie frutarian znajdziemy owoce:

  1. Słodkie (np. banany, papaje, melony, winogrona)
  2. Kwaśne (np. kiwi, ananasy, cytrusy)
  3. Średniokwaśne (np. jabłka, wiśnie, brzoskwinie)
  4. Oleiste (np. awokado, kokosy, oliwki)
  5. Suszone (np. daktyle, śliwki, żurawina, rodzynki)

 

Ponadto frutarianie spożywają także rośliny, które powszechnie zaliczamy do warzyw, jednak pod względem biologicznej klasyfikacji są owocami, np. pomidory, ogórki, cukinie, bakłażany, papryki. Większość frutarian włącza do swojej diety również pestki i orzechy. 

 

Frutarianizm jako sposób odżywiania, wady i zalety

Dieta owocowa, z resztą jak każda inna dieta, ma swoje wady i zalety i należy ją traktować ostrożnie i z rozsądkiem. Frutarianizm przy dłuższym stosowaniu może prowadzić do poważnych niedoborów pokarmowych. Przy surowej diecie owocowej występują niedobory białka, kwasów tłuszczowych, witaminy D, B12, B9, cynku i wapnia. Długotrwały brak tych składników może z kolei prowadzić do zaburzenia pracy układu pokarmowego, nerwowego i spadku odporności. Dieta ta nie powinna być więc stosowana długotrwale. 

Okresowo jednak, dieta owocowa będzie dla nas nie tylko bezpieczna ale i korzystna. Opierając swoją dietę na owocach, samoistnie porzucamy produkty przetworzone, które są powszechnie uważane za niezdrowe. Poprawiamy również swoje trawienie, dzięki wysokiej zawartości błonnika w większości spożywanych produktów. Obniżamy poziom cholesterolu, regulujemy ciśnienie tętnicze, poprawiamy swoje samopoczucie. Ponadto dostarczamy mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów a więc pozwalamy organizmowi całkowicie się oczyścić z wszelkich toksyn. 

 

Frutarianizm – przykładowe przepisy

 

Surowy napój migdałowy

Składniki:

Szklanka nasion migdałów

3 szklanki wody

4 daktyle

 

Wykonanie:

Migdały moczymy w wodzie przez całą noc. Wszystkie składniki blendujemy na wysokich obrotach. Całość przepuszczamy przez ściereczkę. Otrzymany napój przelewamy do butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce nie dłużej niż dwa dni. Tak zrobiony napój możemy używać do domowych koktajli czy dressingów. 

 

Podobny napój możemy zrobić z płatków owsianych, kokosa, nasion konopii czy orzechów laskowych. Postępujemy analogicznie jak przepisie z mlekiem migdałowym.

 

Koktajl tropikalny

Składniki: 

Mango

Ananas

Banan

Woda/surowy napój migdałowy lub kokosowy

 

Wykonanie:

Ilość owoców dobieramy do własnych potrzeb. Mango, ananasa i banany obieramy i kroimy na niewielkie cząstki. Wszystkie owoce wraz z wodą lub napojem umieszczamy w blenderze i miksujemy razem. Podajemy najlepiej schłodzony koktajl. Według preferencji możemy zmieniać proporcje składników. 

 

Kokosowe smoothie bowl

Składniki:

Miąższ z orzecha kokosowego

Banany

Woda/surowy napój kokosowy

 

Wykonanie:

Ponownie i jak przy każdym posiłku, ilość owoców należy dobrać do własnego zapotrzebowania. Obieramy banany i kroimy na niewielkie kawałki. Wraz z kokosem i napojem kokosowym lub wodą umieszczamy je w blenderze i miksujemy. Możemy dodać również kostki lodu. Najlepiej podawać koktajl schłodzony. 

 

Kolorowa sałatka

Składniki:

Awokado

Pomidory

Ogórki zielone

Cukinia

Mango

Cytryna

 

Wykonanie:

Pomidory, ogórki i cukinię kroimy w kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy awokado. Z mango tworzymy sos do sałatki. Kroimy mango na małe kawałki i umieszczamy w blenderze. Dodajemy sok z cytryny i blendujemy razem. Sałatkę polewamy gotowym sosem. Możemy dodać jeszcze inne owoce według własnych preferencji. Ilość dostosowujemy do indywidualnego zapotrzebowania. 

 

Sałatka owocowa z orzechami włoskimi

Składniki:

Jabłka 

Pomarańcze

Kiwi

Mango

Orzechy włoskie

 

Wykonanie:

Owoce kroimy w kostkę i umieszczamy w misce. Siekamy orzechy i posypujemy nimi owoce. Całość mieszamy. Owoce możemy dodawać i wymieniać w zależności od indywidualnych preferencji. 

 

Kilka wskazówek

Z reguły frutarianie nie łączą ze sobą różnych typów owoców w obrębie jednego posiłku. Nie jest to jednak niedozwolone, ani też nie niesie niekorzystnych skutków dla organizmu. Dzień warto zacząć od świeżo wyciskanego soku, np. z jabłek, pomarańczy czy innych owoców. Wypicie rano szklanki takiego soku sprawi, że na długo pozostaniemy pełni energii. Ważne jest również, abyśmy pamiętali o nawodnieniu. Mimo, że owoce zawierają duże ilości wody, to ważne jest aby ją uzupełniać w ciągu dnia. Pamiętajmy także, że tak jak w przypadku każdej innej diety, każdą zmianę warto jest skonsultować z dietetykiem lub lekarzem oraz aby wszelkie zmiany wprowadzać stopniowo i ostrożnie. I najważniejsze – słuchajmy, co mówi nasz organizm, on najlepiej wie, co dla niego jest dobre. 

Komentarze |0|

Legenda *) Pola oznaczone gwiazdką są wymagane
**) Możesz używać tych znaczników i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>