zweryfikowany
Dna moczanowa – dieta dobra dla osób zmagających się z tą przypadłością
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Dna moczanowa, określana także mianem podagry to schorzenie wyjątkowo uciążliwe i niestety przewlekłe. Jeżeli chcemy zwalczyć jego objawy na długi okres czasu, musimy stosować się do zaleceń lekarza prowadzącego. Na tym jednak nie koniec. Niezbędna okazuje się zmiana stylu życia na zdrowszy. Bardzo ważną rolę odgrywa odpowiednio zbilansowana dieta. Jeśli borykamy się z dną moczanową, musimy pamiętać o unikaniu pewnych produktów. Dobrze byłoby więc zdawać sobie sprawę z tego, na czym oprzeć swój jadłospis, aby nie pogorszyć swojego stanu zdrowia. Na szczęście, skomponowanie właściwej diety nie jest tak trudne jak mogłoby się na pozór wydawać.
O dnie moczanowej słów kilka
Jak już zaznaczono na wstępie, dna moczanowa to schorzenie o wyjątkowo uciążliwych objawach. Należą do nich przede wszystkim tkliwość oraz bolesny obrzęk wokół stawu. Najczęściej jest to staw środstopno-paliczkowy. Zdarza się jednak, że dna opanowuje staw kolanowy bądź nadgarstkowy. Za podstawową przyczynę rozwoju dny moczanowej należy uznać nadmiar kwasu moczowego. Nietrudno się więc domyślić, że konieczna będzie zmiana diety na taką, która jest uboga w produkty zawierające kwas moczowy. Choroba ta jest także leczona przy pomocy środków farmakologicznych. Niemniej jednak, nie można opierać się tylko i wyłącznie na lekach. Zmiana stylu życia jest kluczowa, jeżeli chcemy utrzymać długi okres remisji. Jeżeli więc podejrzewamy u siebie podagrę, udajmy się do lekarza rodzinnego, który zleci odpowiednie badania. Może się zdarzyć, że wyleczony atak dny moczanowej nigdy się nie powtórzy. Jeżeli będziemy stosować się do wskazówek lekarza oraz spożywać odpowiednie posiłki, zwiększymy swoje szanse na pełne wyleczenie.
Dieta przy dnie moczanowej – ogólne zasady
Najważniejsze w dnie moczanowej jest to, aby stosować dietę ubogą w puryny. Jedynie ubogopurynowa dieta jest w stanie pomóc w zredukowaniu uciążliwych objawów dny moczanowej. Dzięki niej istnieje także spore prawdopodobieństwo tego, że choroba ta nie będzie nawracać. Bardzo istotny jest jednak nie tylko odpowiedni dobór posiłków, ale i ich właściwa obróbka. Ważne jest to, aby unikać produktów bogatych w tłuszcz, a zwiększyć ilość węglowodanów. Do rozważenia jest także czasowa rezygnacja z mięsa. Bezmięsny sposób żywienia jest polecany przede wszystkim w trakcie ostrych ataków podagry.
Jakich produktów należy unikać?
Jak już zaznaczono wyżej, dieta osób chorujących na dnę moczanową powinna być przede wszystkim uboga w puryny. Przede wszystkim, należy zdawać sobie sprawę z tego, jakie produkty należy wyeliminować ze swojego jadłospisu. Należą do nich przede wszystkim:
- podroby
- wywary mięsne
- mięso (zwłaszcza czerwone)
- grzyby
- tłuste ryby
- alkohole
- kakao
- tłusty nabiał
- rośliny strączkowe
- tłuszcze zwierzęce
- szpinak
- rabarbar
Najlepiej byłoby wykluczyć wyżej wymienione produkty z diety przynajmniej na jakiś czas. Jeśli jednak całkowite wyeliminowanie niektórych z nich sprawia nam trudność, warto przynajmniej ograniczyć ich spożycie. Wówczas nasze samopoczucie na pewno się poprawi. Z czasem, zdecydowanie łatwiej będzie nam zrezygnować z produktów, które szkodzą nam przy dnie moczanowej.
W co powinna obfitować dieta osób cierpiących na dnę moczanową?
Poznanie listy produktów zakazanych w podagrze nie wystarczy. Należałoby również zapoznać się z listą produktów, po które powinniśmy sięgać. Na pewno należy zaliczyć do nich:
- chudy nabiał
- warzywa oraz owoce z wyjątkiem tych bogatych w puryny
- produkty zbożowe
- chude ryby
- napary owocowe i ziołowe
- zbożowa kawa
Interesujących opcji jest więc tak naprawdę całkiem sporo. Każdy z nas może więc skomponować dietę zgodnie ze swoimi preferencjami, nie szkodząc przy tym swojemu zdrowiu.
Jakiej obróbce poddawać potrawy?
Jeżeli borykamy się z dną moczanową, musimy zdawać sobie sprawę z tego, aby poddawać potrawy odpowiedniej obróbce. Na pewno należałoby wystrzegać się smażenia. Nie jest ono dobre dla naszego organizmu. Duszenie oraz pieczenie będą zdecydowanie lepszym wyborem. Najlepiej byłoby jednak zdecydować się na gotowanie. Dzięki tej obróbce termicznej, przygotowane potrawy będą służyć naszemu zdrowiu.
Jakich jeszcze zasad diety należy przestrzegać?
Odpowiednio zbilansowana dieta jest niezwykle ważna w przypadku dny moczanowej. Najistotniejsze jest bez wątpienia to, aby zrezygnować z produktów bogatych we wspomniane już puryny. Istotna jest także odpowiednia obróbka termiczna dań. Okazuje się jednak, że to nie koniec. Ważny jest również odpowiedni odstęp między posiłkami. Najlepiej byłoby spożywać od 4 do 5 posiłków w ciągu dnia. Starajmy się więc jeść co 3-4 godziny. Niezwykle ważne jest także to, aby zapewnić organizmowi niezbędną mu ilość kalorii. Za wszelką cenę należy unikać diet niskokalorycznych, nawet jeżeli mamy zbędne kilogramy do zgubienia. Zbyt mała ilość kalorii może bowiem prowadzić do tego, że nasz organizm zacznie wydzielać więcej kwasu moczowego. Stanowi on dla nas silne zagrożenie, jeśli cierpimy na dnę moczanową. Osoby chorujące na podagrę, muszą również zdawać sobie sprawę z konieczności właściwego nawadniania swojego organizmu. Najistotniejsze jest oczywiście to, aby wypijać około trzech litrów płynów dziennie. Najlepiej będzie, jeżeli większość z nich będzie stanowiła woda mineralna. Nie musimy jednak rezygnować z soków owocowych oraz owocowo-warzywnych. Śmiało możemy sięgać także po napary ziołowe. Niemniej jednak, przeważać powinna wspomniana już woda.
Dna moczanowa – przykładowy jadłospis
Osoby borykające się z dną moczanową, mogą mieć na początku niemałą trudność z planowaniem posiłków. Najlepiej wywiesić sobie na lodówce listy z zakazanymi oraz ze wskazanymi produktami. Warto byłoby także zapoznać się z przykładowymi jadłospisami, takimi jak chociażby ten zaprezentowany poniżej:
- Śniadanie: jajecznica z cukinią i czosnkiem, grahamka, herbata owocowa
- II śniadanie: chudy twaróg z miodem i malinami
- Obiad: zupa pomidorowa, makaron z tuńczykiem w sosie paprykowym
- Podwieczorek: koktajl truskawkowy na chudym mleku
- Kolacja: kanapki z twarożkiem i papryką, kawa zbożowa na chudym mleku
Dobrze byłoby urozmaicać jadłospis zgodnie ze swoimi preferencjami. Wówczas istnieje duże prawdopodobieństwo tego, że dieta nam się nie znudzi.
Z jakich ziół oraz przypraw korzystać?
Osoby borykające się z dną moczanową wcale nie muszą rezygnować z ziół oraz przypraw. Niektóre z nich są im nawet wskazane. Mowa tu chociażby o pokrzywie zwyczajnej. Napary przygotowywane na bazie tego dobroczynnego ziela charakteryzują się silnym działaniem przeciwzapalnym. Nie można odmówić mu również właściwości oczyszczających organizm z nagromadzonych w nim toksyn. Poza pokrzywą, warto sięgnąć po ostropest plamisty. Wspiera on nie tylko funkcjonowanie wątroby, ale również łagodzi przykre objawy dny moczanowej. Osoby chorujące na podagrę powinny zwrócić swoją uwagę również na korzeń lubczyku oraz na korzeń mniszka lekarskiego. Zioła te także charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Jeżeli chodzi zaś o przyprawy polecane chorym na dnę moczanową, wymienić należy tutaj przede wszystkim:
- estragon
- kurkumę
- ziele angielskie
- liście laurowe
- jałowiec
Wymienione powyżej przyprawy charakteryzują się właściwościami przeciwbakteryjnymi oraz przeciwzapalnymi. Warto wzbogacać nimi potrawy. Dzięki temu będą one nie tylko bardziej wartościowe, ale i smaczniejsze.
Samodzielne komponowanie diety czy pomoc dietetyka?
Wiele osób cierpiących na dnę moczanową zastanawia się nad tym, czy podejmować próbę samodzielnego skomponowania jej. Na pewno jest to opcja dobra dla osób, które chcą zaoszczędzić. Nie da się bowiem ukryć, że korzystanie z pomocy dietetyka może być kosztowne. Przy pomocy licznych materiałów dostępnych w Internecie jesteśmy w stanie skomponować samodzielnie zbilansowany jadłospis. Jeżeli jednak mamy trudności z zaplanowaniem odpowiedniego menu, warto rozważyć skorzystanie z usług dietetycznych. Profesjonalista przygotowuje dla nas odpowiedni jadłospis i zadba o to, aby kaloryczność diety przy dnie moczanowej była odpowiednia. W zależności od postępów, jadłospis będzie można odpowiednio modyfikować. Poza tym, dietetyk może nam pomóc w pozbyciu się nadprogramowych kilogramów, jeżeli stanowią one naszą zmorę. Nie zaszkodzimy jednak przy tym swojemu zdrowiu.
W jaki sposób wesprzeć działanie diety na dnę moczanową?
Osoby borykające się z dną moczanową, muszą zdawać sobie sprawę także z konieczności podjęcia innych działań niż przygotowywanie zbilansowanych posiłków. Bardzo istotna jest redukcja stresu. Nadmierne napięcie emocjonalne, zwłaszcza chroniczne może bowiem doprowadzić do ataku podagry. Należy także wystrzegać się intensywnego wysiłku fizycznego. Ten umiarkowany, na przykład w postaci spacerów jest zaś jak najbardziej wskazany. Osoby borykające się z dną moczanową, powinny również zrezygnować z picia alkoholu. Szczególnie niebezpieczne dla ich zdrowia jest picie piwa. Warto byłoby też porzucić palenie papierosów. Podagra może ulec zaostrzeniu także na skutek wychłodzenia organizmu. Lepiej więc ubierać się na cebulkę oraz unikać nocnych eskapad, gdy jesteśmy nieodpowiednio przygotowani.
Jak naturalnie radzić sobie z bólem powodowanym dną moczanową?
Wiele osób pragnęłoby także poznać odpowiedź na pytanie o to, jak naturalnie radzić sobie z bólem powodowanym dną moczanową. Co ciekawe, istnieje kilka skutecznych metod. Na pewno warto byłoby postawić na okłady z lodu i chrzanu. Należy obłożyć nimi bolące nas stawy. Swoją uwagą warto byłoby obdarzyć także olejki eteryczne. Szczególnie przydatne mogą okazać się olejek cynamonowy, olejek laurowy, jak również olejek rozmarynowy. Charakteryzują się one właściwościami przeciwzapalnymi. Posiadają też pewne działanie przeciwbólowe. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że na efekty działania naturalnych metod walki z dną moczanową trzeba będzie trochę poczekać. Nie zadziałają one tak szybko jak tradycyjne środki przeciwbólowe. Wskazana jest więc cierpliwość oraz wyrozumiałość. Nie każdy organizm reaguje tak samo na naturalne sposoby walki z obrzękiem i bólem.
Komentarze |0|