zweryfikowany
Dieta przy insulinooporności
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Insulinooporność to stan, w którym komórki w twoim ciele nie reagują prawidłowo na insulinę. Często prowadzi to do stanu przedcukrzycowego lub cukrzycy typu 2. To powszechny problem, który staje się jeszcze bardziej zauważalny, ponieważ światowy kryzys otyłości zmusił ludzi do mniej zdrowego stylu życia. Źle kontrolowana insulinooporność przyczynia się zarówno do cukrzycy, jak i chorób serca. Rozwiązaniem tej sytuacji może być odpowiednie żywienie.
Wszyscy wiemy, że zdrowa dieta jest ważna. Ale jaka jest właściwa dieta przy insulinooporności i skąd wiemy, czy jest zdrowa? W tym wpisie kompleksowo poruszamy temat dietę przy insulinooporności.
Czym jest insulinooporność
Insulinooporność to stan, w którym komórki stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny, hormonu regulującego poziom cukru we krwi. Insulina pomaga glukozie, czyli poziomowi cukru we krwi, dostać się do komórek w celu wykorzystania ich jako energii. Jeśli masz insulinooporność, twoje ciało uwalnia więcej insuliny niż normalnie, aby pomóc przenieść glukozę do komórek. Może to prowadzić do hiperinsulinemii — wysokiego poziomu insuliny we krwi.
Insulinooporność jest częstym problemem, który z czasem może prowadzić do stanu przedcukrzycowego i cukrzycy. Insulinooporność jest związana z cukrzycą typu 2 i stanem przedcukrzycowym. Może to być również spowodowane innymi stanami, takimi jak otyłość i brak aktywności fizycznej, które zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2. Cukrzyca następnie rozwija się, jeśli insulinooporność nie jest leczona. Wiąże się to również z otyłością i nadwagą.
Dieta przy insulinooporności
Jeśli masz insulinooporność, być może będziesz musiał wprowadzić pewne zmiany w swojej diecie. Oznacza to spożywanie mniejszej ilości węglowodanów prostych, takich jak cukier i biała mąka, a więcej węglowodanów złożonych, takich jak produkty pełnoziarniste. Powinieneś także jeść więcej zdrowych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek i mniej niezdrowych tłuszczów, takich jak tłuszcze nasycone. Wprowadzając te zmiany w swojej diecie, możesz poprawić swoją oporność na insulinę i kontrolować poziom cukru we krwi.
Co konkretnie jeść?
Aby odwrócić insulinooporność i zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu jedz zdrową dietę, która zawiera chude źródła białka, takie jak kurczak, ryby i fasola, całe ziarna, owoce, niskotłuszczowe produkty mleczne oraz tłuszcze jednonienasycone, takie jak oliwa z oliwek
Stosuj zdrową dietę ubogą w tłuszcze nasycone i sól. Dieta zawierająca owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, chude białka, takie jak ryby lub pierś z kurczaka oraz niskotłuszczowe produkty mleczne, może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Czego nie jeść?
Wybieraj chude białka, takie jak ryby, drób lub produkty na bazie soi, zamiast czerwonego mięsa, które zostały powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca i raka. Ogranicz przetworzone mięso, takie jak bekon, hot dogi i wędliny, ponieważ mają wysoką zawartość sodu i tłuszczu. I ogranicz tłuszcze nasycone z produktów mlecznych, takich jak masło lub ser, a także tłustych kawałków mięsa (takich jak kotlety wieprzowe), ponieważ mogą one zwiększać „zły” poziom cholesterolu LDL we krwi i przyczyniać się z czasem do ryzyka chorób serca, jeśli są spożywane w nadmiernych ilościach i regularnie.
Unikaj pokarmów zawierających tłuszcze trans lub częściowo nasycone oleje — oba te składniki mogą zwiększać ryzyko rozwoju insulinooporności i innych problemów zdrowotnych. Tłuszcze trans znajdą się w takich produktach spożywczych jak:
- ciastka
- krakersy
- chipsy
- przekąski
Są również używane do smażenia fast foodów, takich jak nuggetsy z kurczaka, frytki i krążki cebulowe w restauracjach. Sprawdź etykiety żywności pod kątem tłuszczów trans lub częściowo uwodornionych olejów wymienionych wśród składników — jeśli zawiera te składniki, to zawiera tłuszcze trans lub częściowo uwodornione oleje.
Ogranicz podwieczorki, cukry przetworzone i syropy. Unikaj słodkich napojów np. gazowanych o dużej zawartości cukru czy soków słodzonych z dodatkiem cukru. Spożywaj alkohol tylko z umiarem, jeśli w ogóle pijesz — jeden drink dziennie dla kobiet i dwa drinki dziennie dla mężczyzn.
Produkty o niskim indeksie glikemicnzym
Indeks glikemiczny mierzy, jak szybko pokarm jest trawiony przez organizm. Im wyższa liczba, tym szybciej rozpada się na glukozę, która jest następnie wchłaniana do krwiobiegu. Uważa się, że pokarmy o niższych numerach mają wolniejsze tempo trawienia i mogą pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi.
Niektórzy badacze uważają, że spożywanie pokarmów o niższym indeksie glikemicznym pomaga przy insulinooporności, ponieważ zmienia sposób, w jaki organizm przetwarza cukry, prowadząc do utraty wagi i lepszej kontroli zdrowia. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym pomagają kontrolować jednak zwłaszcza poziom cukru we krwi.
Przede wszystkim produkty insulinooporne o niskim indeksie glikemicznym to nieskrobiowe warzywa, rośliny strączkowe (fasola), produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona, owoce, nabiał chleby pełnoziarniste, jęczmień, owies cięty ze stali, ryż brązowy (długoziarnisty lub krótkoziarnisty), komosa ryżowa czy płatki owsiane (płatki owsiane i płatki owsiane stalowe). Te pokarmy są powoli trawione, więc nie powodują skoków cukru we krwi.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG) jest jednym z najskuteczniejszych sposobów poprawy wrażliwości na insulinę i zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy lub chorób serca. GI klasyfikuje żywność zawierającą węglowodany na podstawie tego, jak szybko podnoszą poziom cukru we krwi po ich zjedzeniu. Pokarmy o niższym IG to zazwyczaj te, które są bogate w błonnik i białko oraz zawierają niewiele lub wcale tłuszczu.
Wspomaganie diety preparatami
Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które twierdzą, że pomagają w insulinooporności i mają niski indeks glikemiczny. Niektóre z tych produktów są przeznaczone do przyjmowania przed posiłkami, podczas gdy inne są przeznaczone do przyjmowania po posiłkach. Nie ma jednego uniwersalnego podejścia do zarządzania insulinoopornością, dlatego ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem lub zespołem medycznym przed rozpoczęciem jakiegokolwiek nowego suplementu lub schematu leczenia. Insulinooporność może być trudna do opanowania, ale na rynku jest wiele produktów, które mogą pomóc. Porozmawiaj ze swoim lekarzem lub zespołem medycznym, aby znaleźć odpowiednie dla siebie podejście.
Jak jeść?
Dieta dieta przy inslulinoodporności nie jest planem uniwersalnym. Ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem o tym, jak najlepiej radzić sobie z tym problemem w oparciu o indywidualne potrzeby i preferencje.
Przede wszystkim mówiąc o diecie odpowiedniej dla insulinooporności, powinieneś starać się częściej spożywać mniejsze posiłki w ciągu dnia niż trzy duże posiłki. Spożywanie pięciu lub sześciu małych posiłków w ciągu dnia pomoże ci kontrolować poziom cukru we krwi i uniknąć napadów głodu.
Jednym z najważniejszych elementów diety insulinoopornościowej jest to, aby utrzymywać ją regularnie. Nie należy zatem narzucać sobie rygorystycznych norm a dostosować bardziej dietę do naszej preferencji i stylu życia. Dzięki temu będzie nam dużo łatwiej utrzymać taką dietę na co dzień i nie będziemy narażeni aż w taki sposób na podjadanie czy spożywanie niezdrowych produktów. Co warto wspomnieć, jednorazowe spożycie niewskazanego produktu żywnościowego nie spowoduje od razu dużych poważnych konsekwencji. Mówiąc o utrzymywaniu diety mamy na myśli regularność i utrzymywanie naszego organizmu w określonym – dobrym dla nas stanie, gdy będzie spożywał odpowiednie produkty.
Dlaczego dieta przy insulinooporności jest ważna?
Dieta insulinooporna to dieta niskowęglowodanowa, która pomaga schudnąć i poprawić stan zdrowia. Wykazano, że dieta odwraca insulinooporność, zmniejsza czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i pomaga osobom z nadwagą lub otyłością schudnąć.
Dieta skupia się na redukcji węglowodanów i zwiększeniu zdrowych tłuszczów. Obejmuje to również spożywanie większej ilości białka niż normalnie, a także niektórych warzyw i owoców.
Celem diety insulinooporności jest zapobieganie lub leczenie stanów związanych z insulinoopornością, takich jak:
- Cukrzyca typu 2
- Otyłość (nadwaga)
- Wysokie ciśnienie krwi
Insulinooporność utrudnia również utratę wagi, ponieważ organizm wytwarza więcej zapasów tłuszczu, gdy spożywasz pokarmy, które powodują gwałtowny wzrost poziomu insuliny. Najlepszym sposobem zapobiegania lub odwrócenia insulinooporności jest wprowadzenie zmian w diecie i stylu życia.
Dieta insulinooporna jest jednym z najlepszych sposobów na utratę wagi i zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy, chorób serca i innych stanów metabolicznych. Zmniejsza głód i apetyt poprzez zwiększenie sytości (uczucie sytości). Może to również prowadzić do lepszych wyborów żywieniowych, ponieważ jest mniej prawdopodobne, że przejadasz się, jeśli czujesz się usatysfakcjonowany tym, co zjadłeś.
Poprawiają spalanie tłuszczu, ponieważ organizm opiera się na zapasach tłuszczu zamiast na węglowodanach. Ułatwia to przestrzeganie diety na tyle długo, aby zmienił się skład ciała i nastąpiła utrata wagi. Dieta przy inslulinoodporności jest również jedynym tak skutecznym sposobem na jej leczenie i zapobieganie rozwijaniu się skutków. Nie ma innej tak skutecznej rzeczy, która pomagałaby w walce z tą dolegliwością. To właśnie na diecie musimy opierać wszystkie nasze działania, aktywności i kuracje, gdyż jest to podstawa i platforma do wszystkich innych działań zdrowotnych.
Podsumowanie
Powszechnie wiadomo, że insulinooporność jest jedną z głównych przyczyn cukrzycy typu 2. . Kiedy cierpisz na insulinooporność, masz też znacznie większe ryzyko wystąpienia innych problemów zdrowotnych. Dobrą wiadomością jest to, że możesz zmienić niektóre elementy swojej diety, które mogą pomóc w obniżeniu insulinooporności.
Dieta insulinooporna jest ważna, ponieważ pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Niekontrolowany poziom cukru we krwi może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, waśnie w tym cukrzycy. Dieta pomaga kontrolować poziom cukru we krwi poprzez zmniejszenie ilości spożywanego cukru i węglowodanów. Pomaga również zwiększyć ilość błonnika i białka w diecie.
Komentarze |0|