zweryfikowany
Dieta lekkostrawna – Czym jest? dla Kogo? Pokarmy lekkostrawne
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Żywność lekkostrawna i jej rola w codziennej diecie
Żywność, którą spożywamy, jest bezpośrednio związana ze zdrowiem. Jeśli jemy prawidłowo i dostarczamy organizmowi wystarczającą ilość białek, tłuszczów i węglowodanów, a jednocześnie produkty wysokiej jakości możemy być spokojni o swoje zdrowie. Potrawy powinny być też odpowiednio przygotowane, wówczas ryzyko choroby żołądka jest znacznie zmniejszone. Niestety współczesny rytm życia często wymaga jedzenia w biegu oraz korzystania z żywnoścu wysoko przetworzonej. Właśnie dlatego tak wielu ludzi cierpi na choroby przewodu pokarmowego. Można temu zapobiec, stosując okresowo dietę lekkostrawną.
Rola żywienia w leczeniu chorób przewodu pokarmowego
Prawidłowe odżywianie jest podstawą leczenia chorób przewodu pokarmowego. Wszelkiego rodzaju nowoczesne leki oczywiście mogą pomóc, ale ich działanienie będzie tak skuteczne, jeśli nie zmienisz niewłaściwego stylu życia i nadal będziesz jeść wysokoprzetworzone produkty w biegu.
Dieta może mieć następujące skutki kliniczne:
- za pomocą odpowiednich produktów można regulować kwasowość w żołądku;
Aktywuje i normalizuje pracę żołądka
- poprawia funkcję trawienia;
- oczyszcza ze zbędnych toksyn;
- regeneruje błonę śluzową;
Czym jest dieta lekkostrawna?
Dla osób cierpiących np. na zapalenie żołądka i wrzody wskazana jest dieta zawierająca np. płatki zbożowe, takie jak semolina, ryż, gryka. Najlepiej je jeść w postaci puree lub dobrze ugotowanej, aby nie podrażniać błony śluzowej grubymi cząstkami jedzenia. Takie płatki są bogate w potas i magnez, a jednocześnie mają korzystny wpływ na błonę śluzową narządów trawiennych, pozytywnie wpływają na gojenie podrażnionej powierzchni.
Jeśli po obfitym obiedzie lub kolacji i jesteś śpiący, najprawdopodobniej w Twoim jadłospisie znalazły się potrawy, na które strawienie organizm poświęcił dużo energii. Jak można zmienić tę sytuację? Dietetycy polecają dwa sposoby rozwiązania tego problemu: dobór produktów dobrze ze sobą współgrających, co skraca czas i ilość energii potrzebnej organizmowi do ich strawienia – wybór produktów lekkostrawnych.
Dietetycy dzielą wszystkie produkty na grupy w zależności od czasu ich trawienia: węglowodany, buliony, soki, świeże warzywa i owoce – przetrawienie ich zajmuje żołądkowi nie więcej niż 45 minut; białka, tłuszcze: mleko, jajka, mięso drobiowe, niskotłuszczowe odmiany ryb – około 2-3 godzin; produkty o wysokiej zawartości skrobi, węglowodanów złożonych, są to zboża, ziemniaki, twarożek, orzechy, rośliny strączkowe, sery twarde – ponad 4 godziny; kawa, konserwy, makarony i pieczywo, grzyby, tłuste mięso są najdłużej trawione lub w ogóle nie wchłaniane.
Czas trawienia niektórych produktów przez organizm to:
- woda – wchłania się natychmiast
- soki -10-30 minut
- surowe warzywa: pomidory, ogórki, zioła, papryka, sałata – 1,5 godziny
- warzywa gotowane: fasolka szparagowa, cukinia, kalafior – 40 minut
- warzywa gotowane: ziemniaki, dynia – 1 godzina
- jagody – 30 minut
- owoce: gruszki, jabłka, morele, brzoskwinie – 40 minut
- nabiał – 1 godzina
Wyjątkowo ciężkie pokarmy dla żołądka
Poniżej znajduje się lista produktów, które nie są odpowiednie dla wrażliwego żołądka. Mogą podrażniać ścianki i prowadzić do bolesnych stanów narządów trawiennych, a nawet powstawania wrzodów, wzdęć, bólu, utrudnionego trawienia i nieprzyjemnej zgagi. Do takich produktów należą:
- fast foody;
- tłuste jedzenie, szczególnie tłuste, czerwone mięso;
- dania z grilla, także warzywa;
- bardzo pikantne jedzenie;
- duże użycie przypraw i aromatów;
- produkty po terminie ważności;
- alkohol i napoje gazowane;
Lekkie pokarmy dla żołądka
Produkty odpowiednie dla delikatnego żołądka muszą być spożywane przez pacjentów z chorobami przewodu pokarmowego w stadium zaostrzenia, atakże w okresie remisji. Bułki powinny być bez drożdży, tak samo ciasta. Wypieki najlepiej, jeśli nie są dzisiejsze powinny wczorajsze lub suszone (np. sucharki) W małych ilościach możesz jeść ewentualnie cukierki w formie pastylek.
Z mięsa lepiej wybrać niskotłuszczowe odmiany, takie jak kurczak, indyk, wołowina, królik. To samo dotyczy wszekich ryb. Te pokarmy są po prostu łatwiej wchłaniane w jelitach. Mięso można gotowane tradycyjnie w wodzie lub na parze. Można je także upiec. Nie powinno używać się oleju do obróbki cieplnej.
Przydatne może okazać się także spożywanie produktów mlecznych, zwłaszcza chudego twarogu. Z niego możesz przygotować wiele potraw. Można jeść trochę twardego sera o niskiej zawartości tłuszczu.
Z napojów pomocne przy wrażliwym żołądku jest picie wywaru z dzikiej róży, słabej herbaty z mlekiem, soków owocowych i warzywnych.
Warzywa i owoce, pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, lepiej spożywać po obróbce cieplnej, gotowane, pieczone, gotowane na parze. Warzywa są szczególnie przydatne dla żołądka. Na przykład buraki, kalafior, dynia, marchew i ziemniaki. Jednak nie powinno się spożywać surowych warzyw, ponieważ są długo trawione. Dodatkowo mogą podrażniać układ pokarmowy.
Inne pokarmy korzystne dla żołądka i stymulujące przewód pokarmowy
U niektórych pacjentów, najczęściej w podeszłym wieku, motoryka jelit pogarsza się, a osoba zaczyna cierpieć na uporczywe zaparcia. Na szczęście są pokarmy, których stosowanie prowadzi do stymulacji motoryki żołądka i jelit, co poprawia trawienie i zmniejsza ryzyko występowania zaparć. Takie produkty przydatne dla żołądka obejmują:
- sfermentowane produkty mleczne takie jak kefir i maślanka
- warzywa: dynia, buraki, marchew, kapusta kiszona. Zaleca się jeść zupy jarzynowe, ale bez mięsa.
- owoce: melon, jabłko, śliwka.
- jagody i dżem z nich zrobiony.
- jajka na miękko.
- miód.
- różne płatki na wodzie – np. owsiane z dodatkiem dżemu
<h2?Jakie warzywa są lekkostrawne?
Warzywa są i powinny być stosowane w codziennym w żywieniu, zawierają przydatne elementy i są łatwo przetwarzane. Najszybciej organizm radzi sobie z zielonymi warzywami liściastymi. Zawierają substancje, które przyspieszają proces trawienia, dlatego warto stosować sałatki liściaste jako dodatek do różnych potraw. Warzywa najłatwiejsze do strawienia to przede wszystkim:
- szparagi;
- szpinak;
- sałaty liściaste;
- marchewka;
- buraki;
- cukinia;
- dynia;
Ogólne wytyczne diety lekkostrawnej
Aby jedzenie przynosiło korzyści, przestrzegaj kilku zasad.
- Po pierwsze, żywność, która może potencjalnie uszkodzić błonę śluzową, musi zostać wykluczona.
- Po drugie, musisz być podana w odpowiedni sposób. Powinno się jeść małe porcje, ale często — nawet 5-6 razy dziennie. Żywność musi być rozdrobniona, aby szorstkie kawałki nie uszkodziły podrażnionej błony śluzowej.
- Po trzecie, przestrzegaj reżimu temperaturowego. Jest to szczególnie ważne w okresie zaostrzenia różnych negatywnych objawów. Nie można spożywać zarówno potraw zbyt gorących, jak i zbyt zimnych. Najkorzystniejsza temperatura wynosi 40 stopni.
- Po czwarte, jeśli to możliwe, unikaj negatywnych czynników z zewnątrz. Stres, różne infekcje, narażenie na kontakt z bakteriami. Niewłaściwy styl życia może powodować zapalenie błony śluzowej żołądka lub powstawanie wrzodów.
Dieta lekkostrawna – wskazania
Przestrzeganie diety lekkostrawnej jest zalecane jest pacjentom, u których zdiagnozowano określone schorzenia lub stany chorobowe, np. w okresie pooperacyjnym.
Ze względów medycznych dietę przepisuje się w następujących przypadkach:
- W okresie pooperacyjnym. Przy licznych interwencjach chirurgicznych trwających kilka dni, wszystkim pacjentom zaleca się posiłki płynne i półpłynne, które powinny być lekkostrawne. Konkretne zalecenia zależą od przypadku, a także stanu pacjenta i oczywiście konkretnych wytycznych lekarza;
- Dieta dla pacjentów onkologicznych poddawanych aktywnemu leczeniu. W takim przypadku dieta lekkostrawna może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia nudności i wymiotów. Co nie jest rzadkością przy chemioterapii. Ponadto w przypadku chorób onkologicznych podczas leczenia często powstaje zapalenie błony śluzowej – zmiana zapalna błony śluzowej przewodu pokarmowego. Ten stan nie pozwala na tradycyjne odżywianie
- Dysfagia jest naruszeniem aktu połykania. W ciężkich warunkach czynność połykania jest trudna, nawet jeśli chodzi o płyny, ale generalnie „miękka” dieta pomaga i jest jedyną opcją żywieniową;
choroby zębów. Ten rodzaj żywienia można przepisać na całkowitą lub częściową adentię na etapach implantacji, na złamania szczęk, choroby przyzębia, gdy czynność żucia jest niemożliwa.
Dieta lekkostawna, a jama ustna
Oczywiście wyznaczenie takiego formatu żywienia ma konkretne zastosowanie, ale należy mieć świadomość pewnych powikłań i konsekwencji dla jamy ustnej podczas długotrwałego stosowania takiej diety. Głównym problemem jest brak żucia. Faktem jest, że podczas żucia gruczoły ślinowe są aktywowane, przez co wytwarzają ślinę, która jest ochroną jamy ustnej. Z jego pomocą resztki jedzenia są zmywane z powierzchni zębów, pH jamy ustnej normalizuje się, a ślina kontroluje wzrost i reprodukcję sprzyjającej dla siebie mikroflory.
Niekontrolowany wzrost i rozmnażanie mikroflory jamy ustnej może grozić licznymi powikłaniami i konsekwencjami: może również postępować i rozwijać się próchnica, zapalenie dziąseł. Nierzadko występuje nieświeży oddech, choroba zapalno-dystroficzna dziąseł. Należy zauważyć, że takie zmiany powstają tylko przy długotrwałym przestrzeganiu lekkostrawnej diety. Nawet ten fakt nie wyklucza środków zapobiegawczych. Na wizycie lekarz dentysta sporządzi indywidualny plan profilaktyki, udzieli zaleceń dotyczących pielęgnacji jamy ustnej, a także dobierze produkty i artykuły higieniczne, by zapobiec komplikacjom.
Biorąc pod uwagę, że taka dieta jest przepisywana na poważne schorzenia i schorzenia, które również mogą wpływać na stan jamy ustnej, kilka miesięcy w roku należy odwiedzać gabinet dentystyczny.
Ponadto dentysta w oparciu o wszelkie zagrożenia jamy ustnej może pomóc dostosować dietę, porozmawiać o niebezpiecznej i zdrowej żywności.
Komentarze |0|