zweryfikowany

Czy można jeść surowy kalafior? Zaskakujące wartości odżywcze kalafiora

Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek

Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.

Kategoria: Zdrowie

Kalafior to jedno z warzyw, które najczęściej jemy gotowane lub pieczone. Ile osób próbowało jeść kalafior na surowo? Na pewno budzi w nas to wątpliwości, czy można jeść surowy kalafior. Odpowiedź jest jednak twierdząca. Tak, jak najbardziej można, a nawet warto jeść kalafior bez obróbki cieplnej. Może być zastępstwem dla innych chrupiących przekąsek, ale też warzywem do sałatki. Dlaczego warto jeść go w ten sposób?

Zaskakujące wartości odżywcze kalafiora

Warzywa poddane obróbce cieplnej tracą część swoich dobroczynnych właściwości. Aby tego uniknąć, zaleca się jedzenie wielu warzyw, w tym kalafiora na surowo. Co takiego wyjątkowego kryje się w tym produkcie? Kalafior bogaty jest w minerały i witaminy, które trudno znaleźć w innych produktach. Zawiera witaminy B1, B2, B6, C i K. Kwasy: nikotynowy i pantotenowy. A także całą gamę minerałów, do których zaliczamy: jod, karoteny, fluor, fosfor, cynk, sól, potas, magnez, mangan, miedź, czy wapń. Właśnie dlatego zaleca się jedzenie go regularnie, aby wzbogacić dietę o różnorodne i mikro- i makroelementy.

Z czym jeść surowy kalafior?

Na zupę z kalafiora zapewne znamy nie jeden przepis. A jak jeść surowy kalafior? Przede wszystkim warzywo należy dobrze umyć. Wygodnie będzie też pokroić je na różyczki. Najprostszy sposób spożytkowania tego warzywa, to dodanie go do sałatek. Świeże i chrupiące sałatki polane oliwą z oliwek czy delikatnym sosem staną się prawdziwym przysmakiem. Najprostszy przepis na sałatkę z surowym kalafiorem obejmuje to warzywo, marchewkę pokrojoną w słupki, ulubione przyprawy i oliwę. Nawet tak proste połączenie smaków, będzie bardzo ciekawe i zdrowe. Inna popularna sałatka to połączenie kalafiora, kukurydzy, pora, czosnku, ogórków konserwowych i majonezu. Można więc powiedzieć, że przygotowanie kalafiora pod postacią sałatki jest banalnie proste.

A co jeśli chcemy po prostu zjeść kalafior, ale równocześnie chcemy podkreślić jego smak? Różyczki kalafiora, można oprószyć ulubionymi przyprawami i odrobiną oliwy z oliwek. Świetnym pomysłem jest też wykorzystanie mieszanek przypraw. Przyprawa do grilla, nada kalafiorowi odrobiny słonego i dymnego smaku. Z kolei przyprawa do sałatek włoskich, doda mu aromatu oregano i bazylii. Oczywiście można też zjeść kalafior maczając go w dipie! Dip serowy, mieszanka ketchup-majonez, a nawet dip curry, sprawdzą się świetnie. Z tym warzywem możemy eksperymentować, aż znajdziemy swoje ulubione połączenie smaków. A wtedy zastąpi nam wszystkie inne, chrupiące, ale mniej zdrowe przekąski.

 

Komentarze |0|

Legenda *) Pola oznaczone gwiazdką są wymagane
**) Możesz używać tych znaczników i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>