zweryfikowany
Czy można jeść surowe pieczarki?
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Grzyby są bardzo cenionym składnikiem przygotowywania potraw w Polsce. Najczęściej wykorzystuje się borowiki, kurki, boczniaki i pieczarki. Choć przez lata uznawano tę grupę roślin za bezwartościową, prawda jest zaskakująca. Wspomniane wyżej pieczarki zawierają cenne witaminy z grupy B. Mają też szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Najważniejsze jest jednak pytanie: czy można jeść surowe pieczarki? Sporo osób zwyczajnie boi się jeść grzyby lub jeść je przed obróbką cieplną. Czy jest to zasadne?
Surowe pieczarki nam nie szkodzą
Istnieje coraz więcej badań, które udowadniają, że pieczarki to cenny składnik naszej diety. Warto jednak wspomnieć, dlaczego panuje pogląd, że nie można ich spożywać przed obróbką cieplną. Przede wszystkim surowe pieczarki są ciężkostrawne. Ściany komórek tego grzyba zbudowane są z chitryny, która nie jest trawiona w naszym przewodzie pokarmowym. Kolejny argument przeciwko spożywaniu surowych grzybów to zawartość agartyny, którą naukowcy podejrzewali o działanie toksyczne. Ten związek rozpada się w temperaturze 100 stopni Celsjusza lub w wyniku mrożenia. Aby się go pozbyć z grzybów, można więc je smażyć, gotować lub przechowywać w lodówce.
Kto nie powinien jeść surowych pieczarek?
Jedzenie pieczarek na surowo nie jest zalecane osobom z delikatnym żołądkiem. Są ciężkotrawne i mogą wywołać różne dolegliwości. Także u osób, które mają problemy trawienne z innych przyczyn, dobrze jest wykluczyć je z diety. W wielu opracowaniach wspomina się również, że kobiety w ciąży i karmiące nie mogą jeść surowych grzybów, w tym pieczarek. Jeśli chcą je spożywać, pieczarki muszą być poddane, obróbce cieplnej. A co z dziećmi? Lekarze zapewniają, że pieczarki i inne grzyby hodowlane są dla dzieci bezpieczne. Jednak warto maluchom przygotować pizzę czy zapiekankę z pieczarkami na ciepło i nie podawać im w pierwszych latach życia grzybów surowych, które są ciężkostrawne.
Zaskakujące wartości odżywcze pieczarek
Odpowiadając na pytanie: czy można jeść surowe pieczarki? Można nawet powiedzieć, że warto je jeść surowe. W pieczarkach najcenniejszym składnikiem odżywczym są lektyny. W wielu opracowaniach i badaniach wymienia się je jako istotny składnik diety przeciwnowotworowej lub nawet elementy diety, który przynosi wiele korzyści podczas leczenia nowotworów. Co ciekawe pieczarki hamują zdolność wzrostu drożdży Candida i bakterii jak np. Salmonella. Korzystnie wpływają również na naszą odporność. Najbardziej zaskakujące może być jednak to, że dzięki zawartości tyrozynazy są w stanie chronić nasz materiał genetyczny.
Komentarze |0|