zweryfikowany
Czy można jeść surową cukinię? Fakty i Mity
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Sezon na świeże warzywa w Polsce właśnie się rozpoczął! Na stoiskach warzywnych, targach i ryneczkach widać mnóstwo wielokolorowych produktów. Jednym z ulubionych warzyw Polaków jest cukinia. Uwielbiany składnik leczo, czy faszerowana mięsem. Czy jednak można jeść ją na surowo? Sprawdźmy to!
Cukinia – bogactwo składników odżywczych
Warzywo to zaliczane jest do rodziny dyniowatych. Posiada wiele odmian. Jest to produkt niskokaloryczny, przez co bardzo często wybierany przez osoby będące na diecie. 100 gram tego warzywa to jedynie 16 kcal. Dodatkowo cukinia jest bogata w składniki mineralne i witaminy. Znajdziemy w niej np. potas, magnez i żelazo, a także witaminy A, C i K oraz witaminy z grupy B. Dzięki temu, jedzenie cukinii wspiera nasz układ odpornościowy, wyostrza widzenie, czy pomaga zwalczać nadmiar wolnych rodników tlenowych w organizmie. Dodatkowo ma ona niski indeks glikemiczny, polecana jest zatem osobom cierpiącym na cukrzycę.
Czy można spożywać surową cukinię ?
Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta: oczywiście, że tak! Powszechnie wiadomo, iż warzywa spożywane bez jakiejkolwiek obróbki termicznej zachowują najwięcej swoich właściwości odżywczych i minerałów.
Cukinia doskonale smakuje podana na surowo, np. w formie sałatki.
Nie trzeba jej obierać ze skórki. Konieczne jest jedynie porządne jej umycie, a nawet wyszorowanie przed spożyciem.
A co jeśli cukinia będzie gorzka?
Niestety, istnieje jeden wyjątek przy spożywaniu tego zielonego warzywa. Jeśli cukinia będzie gorzka w smaku, natychmiast należy ją wyrzucić. Oznacza to, iż zawiera ona szkodliwe dla zdrowia substancje. Może powodować ból brzucha, biegunki czy wzdęcia. Istnieje pogląd, iż przed spożyciem trzeba ją obrać ze skórki w odpowiedni sposób, by zapobiec gorzknięciu produktu. Niestety, niewiele to pomoże. Nawet jeśli ją ugotujemy, nadal będzie zawierać w sobie toksyny szkodzące zdrowiu.
Pomysły na dania z surowej cukinii
Cukinia jedzona na surowo przypomina nieco ogórka szklarniowego. Można go z powodzeniem zastąpić choćby w tradycyjnej mizerii. Natomiast pokrojona w plastry, z dodatkiem oliwy z oliwek, startej skórki z cytryny oraz serem będzie świetną sałatką do wiosennego grilla. Weganie często używają surowej cukinii pokrojonej w cienkie plastry, jako zamiennika makaronu. Zjadają ją wtedy z różnego rodzaju sosami.
Jak widać, cukinia jest warzywem nadającym się zarówno do spożywania po obróbce termicznej, jak i na surowo. Tylko od preferencji smakowych kucharza zależy, w jaki sposób ją przyrządzi.
Komentarze |0|