zweryfikowany
Czy kasza jest dobra na odchudzanie?
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Istnieje wiele poglądów na temat kaszy i jej właściwości. Niektórzy zapewniają, że kasza jest bardzo zdrowym pokarmem, który stanowi trzon wielu dietetycznych posiłków. Inni widzą w kaszy przyczynę wielu chorób układu pokarmowego.
Kasza – definicja
Kasza jest produktem zbożowym. Pozyskuje się ją z ziaren zbóż, częściowo lub całkowicie pozbawiając je łuski oraz opcjonalnie rozdrabniając je. Do najpopularniejszych kasz zaliczamy kaszę jaglaną, gryczaną, kuskus, jęczmienna, pęczak, bulgur oraz owies.
Kasze wykonywane są z takich rodzajów zbóż jak jęczmień, proso, żyto, pszenica, orkisz i owies.
Dlaczego kasza polecana jest podczas odchudzania?
Kasza jest sycącym produktem o niskiej kaloryczności. Połączenie to jest możliwe dzięki temu, że kasze podczas gotowania zwiększają trzykrotnie swoją objętość. Kasze są źródłem węglowodanów, błonnika oraz minerałów takich jak potas, fosfor, cynk, magnez, żelazo, witaminy z grupy B.
Węglowodany zawarte szczególnie w kaszach gruboziarnistych uwalniają się przez długie godziny po zjedzeniu posiłku. Dodatkowo kasze zalecane są osobom odchudzającym się z insulinoopornością oraz cukrzycą, gdyż nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Kasze – dobre na odchudzanie ze względu na wysoką zawartość błonnika
Błonnik wpływa na poprawę flory bakteryjnej jelit, zwiększa częstotliwość wypróżnień oraz wspomaga pracę układu pokarmowego. Wysokie spożycie błonnika jest więc wskazane dla osób, które chcą w naturalny sposób schudnąć. Zrzucenie zbędnych kilogramów kiedy posiadamy zdrowy układ pokarmowy jest nie tylko łatwiejsze, ale również nie prowadzi do powikłań takich jak anemia.
Kasza – jakie są przeciwwskazania?
Najważniejszym przeciwwskazaniem do spożywania kaszy przy odchudzaniu jest celiakia i inne nietolerancje glutenu. Choroby te mogą objawiać się na bardzo wiele sposobów. Najpopularniejszym są przewlekłe problemy z układem pokarmowym, ogólne osłabienie i nadmierna utrata wagi, ale objawem celiakii może być nawet depresja.
Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu mogą jeść tylko kasze bezglutenowe, jak na przykład kasza gryczana.
Przyrost wagi po odstawieniu kaszy przy celiakii
Po odstawieniu produktów zbożowych przy celiakii można zauważyć często przyrost wagi. Jest on związany z poprawą wchłaniania składników pokarmowych w jelitach. W takim przypadku należy udać się do dietetyka po specjalistyczną dietę.
Kasza – na jaki posiłek najlepiej zjeść?
Kaszę można jeść podczas każdego posiłku. Doskonale komponuje się ona z owocami i orzechami w wersji śniadaniowej. Inną propozycją podania kaszy jest obiadowe danie: kasza zapiekana z warzywami i serem. Należy jedynie pamiętać, że każda dieta mająca na celu utratę wagi musi być oparta na deficycie kalorycznym.
Komentarze |0|