zweryfikowany
Czerwona herbata na odchudzanie
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Herbata czerwona to tak naprawdę Chińska herbata Yunnan Pu-erh. Jej liście po procesie fermentacji ponownie są nawadniane. Potocznie nazywa się je Sheng – czyli postfermentowane. Są one składowane w chłodnych pomieszczeniach, najczęściej są to piwnice, a nawet niektórzy zakopują ją w ziemi na rok. Cena Pu-erh uwarunkowana jest od długości jej dojrzewania. Czerwona herbata dostępna jest w wersji liściastej albo sprasowanej. Tworzy się ją w głównej mierze w południowo-wschodnich Chinach i na Tajwanie. W odmianie Odmiana Pu-erh, która jest najskuteczniejsza w walce z nadmiernymi kilogramami, to taka, która poprzez dodatkowy proces fermentacji dojrzewa w specjalnych warunkach. Te, za które należy zapłacić więcej, leżakują około 50 lat.
Właściwości czerwonej herbaty
Bez wątpienia składa się z wielu związków czynnych, takie jak: aminokwasy, flawonoidy alkaloidy, wapń, selen witaminę E, magnez, żelazo. Ma także sporo atrybutów typowo prozdrowotnych, a mianowicie jest mocnym antyoksydantem, czyli dzięki częstemu pożywaniu czerwonej herbaty pozbędziemy się nadmiaru wody z organizmu. Dla osób dbających o swój wygląd i o smukłą sylwetkę istotne jest to, że Pu-erh pomaga w szybszym trawieniu tłuszczów, wspomaga normowanie ciśnienia krwi, obniży poziom cukru i niezdrowego cholesterolu. Dobrze jest zaraz po spożyciu zbyt obfitego posiłku sięgnąć po ten trunek, ponieważ pomaga w niestrawności i zniweluje uczucie ciężkości. Zawiera w swoim składzie teinę i enzymy wspomagające odchudzanie. Polifenole stabilizują wydzielanie żółci i przyśpieszają proces trawienia. Warto zaznaczyć, że są także odpowiedzialne za szybszą zamianę tłuszczu w energię. Każdy rodzaj i gatunek tej herbaty ma w sobie związki mineralne i mikroelementy. Zawiera także fluor, który jest odpowiedzialny za ochronę zębów. Pomoże również w poprawie kondycji naszej pamięci. Przeprowadzone badania laboratoryjne potwierdziły, że chroni przed chorobami nowotworowymi.
Należy jednak mieć świadomość, że herbata ta sama w sobie nie rozwiąże problemu z nawagą. Ma ona za zadanie przyśpieszyć metabolizm. Jeśli chcemy skutecznie i zdrowo schudnąć należy przejść na zbilansowaną i zdrową dietę, a czerwona herbata to tylko datek. Nie można też przesadzić z ilością wypitych filiżanek w ciągu dnia. Posiada ona w sobie siarczany, więc 6 filiżanek dziennie to maksimum. Działania pu-erh należy doceniać, nie tylko ze względów na to, że wspomaga w walkę z nadwagą. Ma również inne właściwości zdrowotne. Powinni ja pić chorzy na miażdżycę i Ci zmagający się ze zbyt wysokim ciśnieniem.
Czerwona herbata, a odchudzanie
Jak już wcześniej było wspomniane, czerwona herbata wspiera procesy trawienne i szybsze spalanie tłuszczu. Spożycie około 4-5 filiżanek dziennie rozpędzi zastały metabolizm. Dzięki temu podwyższona zostaje temperatura ciała, a co za tym idzie – proces termogenezy. Warto jest więc połączyć aktywność fizyczną i zdrową dietę z piciem czerwonej herbaty. Można osiągnąć z tego połączenia spektakularne efekty. Herbata ta skutecznie wypłucze cholesterol, więc nabierzemy większej chęci do aktywności i poprawia się przy tym nastrój. Ciekawostką jest to, że czerwona herbata używana już była w celach zdrowotnych w Polsce już w latach 50. XX wieku.
Kiedy powinniśmy pić czerwoną herbatę?
Czerwona herbata tak naprawdę powinna pojawiać się w naszej kuchni, gdy planujemy pozbyć się nadwagi. Najskuteczniejsza jest właśnie wspominana odmiana pu-erh. Jest lepsza o niebo od zielonej herbaty. Na dodatek jest bardzo smaczna, a jeszcze lepiej smakuje w połączeniu z cytryną. Nie każdy ma też świadomość, że zawiera tą samą kofeinę, którą posiada w składzie kawa. Jednak jej działanie jest troszkę inne, ponieważ kofeina z kawy wchłania się szybko do organizmu człowieka a ta z czerwonej herbaty troszkę wolniej. Dlatego tez jej działanie jest delikatniejsze i długofalowe. Aby organizm pobudził się jak po filiżance kawy, trzeba wypić około 6 filiżanek pu-erh.
Jak prawidłowo zaparzyć czerwoną herbatę?
Odmianę liściastą należy parzyć około 3 do 5 minut. Smakosze mówią, że najlepsza będzie miękka woda. Czerwona herbata parzona około 3 minut jest orzeźwiająca i bardzo pobudzająca, a ta parzona dłużej odprężająca. Jeden susz można zalewać wrzątkiem kilka razy. Za każdym razem smak jednak będzie trochę inny. Nie wszyscy lubują się i zachwycają jej smakiem, ponieważ jest dość wyrazista i nawet ciut pikana. Według tradycji Chińskiej powinno się przygotować mały czajniczek, wsypać liście do środka i zalać wrzątkiem. Według ich tradycji pierwsza zaparzona herbata powinna zostać wylana, a susz kolejny raz zaparzony. Do przygotowania pu-erh używają także specjalnej misy trzech sfer, czyli to pokrywka (symbolika związana z niebem), spodek (symbolika nawiązująca do ziemi) oraz miska (symbol ludzkości). W Chinach powstaje coraz więcej szkół, w których uczą jak prawidłowo przygotowywać ten wyjątkowy napar.
Dawniej była to najczęściej spożywana herbata przez Polaków. Nic dziwnego jeśli przeanalizujemy jej właściwości odchudzające i zdrowotne. Dodatkowo ma wyjątkowy korzenny smak i wyjątkowy zapach.
Komentarze |0|