zweryfikowany

Ciastka owsiane – Jak szybko przygotować zdrową przekąskę

Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek

Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.

Kategoria: Przepisy

Ciasteczka owsiane to zdrowa przekąska, którą można zjeść do kawy lub zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Przygotowanie ich nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest wręcz niesamowity. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na ciasteczka owsiane.

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • Opcjonalnie łyżeczka miodu i 2 łyżki ziaren (np. słonecznik, mieszanka ziaren)

 

Wykonanie:

  • Na początek roztapiamy masło w małym rondelku. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy.
  • Dodajemy jajka, miód i mieszamy, aż do powstania masy.
  • Odstawiamy masę na min. 30 min.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Łyżką nabieramy masę i nakładamy na blachę, tworząc małe ciasteczka.
  • Pieczemy 15 min. na zloty kolor.

 

Ciasteczka można upiec dla całej rodziny i zajadać np. podczas rodzinnego spotkania, jako przekąskę lub deser, a także zabrać ze sobą na wycieczkę. Są delikatne, chrupiące i pięknie pachną.

Takie ciasteczka równie dobrze nadają się na prezent dla kogoś bliskiego. Cieszą się także jako samodzielna przekąska, która jest zdrowa i smaczna.

Przeważnie przygotowuje się je bez dodatków, ale można dodać do nich ulubionych bakalii (np. rodzynek, orzechów, owoców). Można także stworzyć wersję bezglutenową, ale wtedy zamiast mąki pszennej należy użyć bezglutenowego odpowiednika.

 

Płatki owsiane – składniki odżywcze

  • Białko i błonnik

Owies był uprawiamy w Europie już z początkiem naszej ery, gdy ludzie przekonali się, że to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale także dający wiele energii. Przede wszystkim jest bogatym źródłem białka oraz błonnika, które sa tak potrzebne naszemu organizmowi.

Białko odpowiada przede wszystkim za dostarczanie energii (dlatego owsianka z rana to tak doskonały pomysł), jest także budulcem tkanek i komórek, pomaga też pozbywać się toksyn z organizmu.

Błonnik za to odpowiada przede wszystkim za lepszą przemianę materii. Dlatego przydaje się choćby wtedy, gdy planujemy schudnąć i zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto ma właściwości prebiotyczne, spowalnia przyswajanie cukrów, dzięki czemu przeciwdziała cukrzycy.  Dzięki niemu zwiększamy swoją odporność i wydalamy z organizmu substancje toksyczne. Dodatkowo błonnik powleka śluzówkę przewodu pokarmowego oraz hamuje rozwój komórek nowotworowych.

Błonnik może także usprawnić perystaltykę  jelit i pozbywa się nadmiaru kwasu solnego z żołądka.

  • Witaminy

W owsie znajdziemy przede wszystkim witaminy B1, B6, PP i E. Dodatkowo są tutaj: magnez, selen, wapń, flawonoidy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

 

Płatki owsiane są fit

Płatki owsiane bardzo często występują w jadłospisie osób, które regularnie uprawiają sport oraz wykonują pracę fizyczną. Często też osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy, decydują się na korzystanie z dobrych właściwości płatków owsianych.

Są one lekkostrawne, dodają energii, więc są idealne na rozpoczęcie dnia. Regularne zjadanie płatków owsianych (np. pod postacią wspomnianych ciasteczek) daje nam poczucie sytości, dzięki czemu nie mamy takiego łaknienia i nie sięgamy tak często po przekąski między posiłkami.

Nawet niewielka ilość płatków obniża apetyt na kilka godzin. Jest to dobra wiadomość dla osób, które pragną zadbać o linię.

 

Piękno ukryte w płatkach owsianych

Płatki owsiane mają także inne właściwości, które odkrywają przede wszystkim kobiety. Można z nich stworzyć maseczkę (z dodatkiem wody, miodu i mleka). Taki domowej roboty kosmetyk nawilża, odświeża oraz oczyszcza skórę, a do tego łagodzi jej podrażnienia.

Domowy peeling z płatków owsianych  jest dobrą, tańsza alternatywą dla kosmetyków przeciwtrądzikowych. Owies dodatkowo znajdziemy w wielu kosmetykach.

 

FAQ

  • Czy ciasteczka owsiane są zdrowe?

Tak.

  • Do czego można użyć płatków owsianych?

Do zrobienia ciasteczek owsianych, ale także wielu kosmetyków, które dbają o skórę.

  • Jakie właściwości ma owies?

Owies posiada wiele właściwości zdrowotnych. Może obniżać apetyt oraz poprawiać przemianę materii, do tego zapobiega wielu chorobom (np. cukrzycy czy nowotworowi), poprawia nasza odporność i usprawnia działanie organizmu.

 

Podsumowanie

Jak widać, płatki owsiane to wspaniały składnik, który powinien znaleźć się w naszym menu. Nawet jeśli na co dzień nie jesteśmy sportowcami ani nie musimy szczególnie dbać o linię. Mają one bowiem tak wiele wspaniałych właściwości, że dla każdego będą dobrym początkiem dnia.

Ciasteczka owsiane to zdrowa, a do tego naprawdę smaczna przekąską, do której możemy dodać ulubione bakalie. Dzięki niej dostarczamy naszemu organizmowi witamin z grupy B, sporą ilość błonnika czy kwasów tłuszczowych nienasyconych (nasz organizm nie potrafi ich sam syntetyzować).

Widzimy zatem, że nie tak trudno jest wprowadzić do swojej diety smaczne, a do tego zdrowe dania, których przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. A przynajmniej będziemy czuli się lepiej, a nasz organizm będzie pracował o wiele sprawniej. Warto zatem skorzystać z naszego przepisu.

Komentarze |0|

Legenda *) Pola oznaczone gwiazdką są wymagane
**) Możesz używać tych znaczników i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>