zweryfikowany
Chlorofil – moc roślin dla naszego zdrowia
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Zielenina oraz zielone warzywa i owoce są źródłem witamin, składników mineralnych, enzymów roślinnych, przeciwutleniaczy i olejków eterycznych. Są również bogate w chlorofil – barwnik, który nadaje roślinom zielony kolor.
Nie jest tajemnicą, że warzywa są korzystne dla zdrowia, ponieważ zawierają kompleks witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Zielone warzywa zawierają również chlorofil, który może pomóc w poprawie stanu zdrowia. Podczas fotosyntezy cząsteczka chlorofilu absorbuje energię świetlną, która jest wykorzystywana w reakcji fotochemicznej między dwutlenkiem węgla a wodą do tworzenia substancji organicznych, co umożliwia wzrost roślin. Fotosynteza jest niezwykle ważna nie tylko dla roślin, ale także dla całego życia na naszej planecie, ponieważ jej produktem ubocznym jest uwalniany tlen.
Chlorofil – czym jest i jakie ma właściwości?
Ze szkolnej biologii pamiętamy jedynie, że chlorofil jest w jakiś sposób związany z fotosyntezą. Ale gdyby nauczyciel wspomniał, że pigment wpływa nie tylko na kolor liści, ale także na ciało człowieka, słuchalibyśmy go uważniej. Wzór chemiczny chlorofilu jest niemal identyczny jak wzór hemoglobiny, substancji, która barwi krew na czerwono.
Jedyna różnica polega na tym, że w centrum cząsteczki hemoglobiny znajdują się atomy żelaza, a w centrum chlorofilu – atomy magnezu. Korzyści płynące ze spożywania chlorofilu są podobne do efektów transfuzji krwi – dotlenia on krew i poprawia metabolizm azotu (usuwanie toksyn z organizmu).
Prawdopodobnie słyszałeś o chlorofilu w płynie i kapsułkach chlorofilowych – z pewnością chciałbyś rozcieńczyć kroplę zielonego płynu w szklance wody lub zażyć jedną tabletkę, aby uzyskać efekty działania chlorofilu, ale nie jest to takie proste.
Nie można mieć pewności, jakiego rodzaju zieleniny użyto do produkcji suplementów – na przykład mogą to być produkty zawierające azotany lub mrożonki (z każdym zamrożeniem ilość chlorofilu spada o około 35%). Po drugie, naturalny chlorofil jest lepiej przyswajany przez organizm. Występuje w lucernie, sałacie, szpinaku i innych warzywach zielonych, selerze, kapuście, wodorostach (spirulina i chlorella) oraz kiełkach pszenicy.
Naturalne źródła chlorofilu
Chlorofil dostaje się do naszego organizmu wraz ze świeżymi warzywami. Chlorofil ma działanie przeciwutleniające i antymutagenne, co oznacza, że ma potencjalne korzyści zdrowotne.
Najlepszym naturalnym źródłem chlorofilu są świeże warzywa. Największą ilość chlorofilu zawierają warzywa, takie jak szpinak, natka pietruszki, brukselka, brokuły, sałata rzymska i zielone oliwki. Spożywanie wystarczającej ilości tych i innych zielonych warzyw zapewni odpowiednią ilość chlorofilu. Ponadto wszystkie te warzywa są bogate w inne bardzo korzystne substancje, takie jak witaminy, minerały, przeciwutleniacze itp.
Niestety, nie wszyscy ludzie mogą stosować w swojej diecie świeże warzywa. W zespole alergii jamy ustnej (OAS, ang. oral allergy syndrome) u osób występuje reakcja alergiczna spowodowana reakcją krzyżową między białkami świeżych warzyw (i/lub owoców, orzechów) a pyłkami. Zespół ten występuje u 70% pacjentów z sezonowym alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa lub pyłkowicą. Alergia jamy ustnej dotyczy raczej miejscowych alergii pokarmowych na rośliny, które występują na błonie śluzowej jamy ustnej. Jest to dość niebezpieczne schorzenie, któremu towarzyszy obrzęk jamy ustnej i gardła. Gdy OAS występuje w połączeniu z ogólnoustrojowymi reakcjami alergicznymi lub z ogólnoustrojowymi reakcjami na same alergeny pokarmowe roślin, częściej stosuje się termin zespół alergii pyłkowo-pokarmowej.
Korzyści zdrowotne wynikające z zastosowania chlorofilu
Chlorofil był badany przez wiele lat w celu odkrycia jego potencjału w zakresie poprawy zdrowia. W wielu badaniach wykazano następujące korzyści zdrowotne wynikające z zastosowania chlorofilu:
- Chlorofil ma zdolność do zwiększania liczby czerwonych krwinek we krwi.
- Chlorofil ma działanie antyoksydacyjne i antymutagenne, moduluje metabolizm ksenobiotyków (związki chemiczne) i indukcję apoptozy. Obecnie trwają badania nad możliwością zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka przez chlorofil i jego pochodne.
- Chlorofil ma właściwości przeciwzapalne, które mogą poprawić stan przewlekłego zapalenia. Wykazano, że chlorofil hamuje działanie TNF-α (czynnik martwicy nowotworów alfa) u myszy.
- Chlorofil jest bogaty w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki w naszym organizmie, co nie tylko poprawia ogólny stan zdrowia, ale także sprzyja długowieczności, ponieważ antyoksydanty zwiększają odporność organizmu na stres oksydacyjny.
- W przeprowadzonych doświadczeniach stwierdzono, że chlorofil ma działanie przeciwkrzywicze w stężeniach 25% i 50%.
- Chlorofil może pomóc w kontrolowaniu wagi i zapobieganiu przejadania się poprzez zmniejszanie łaknienia i przyspieszanie uczucia sytości.
Chlorofil może zmniejszać nieprzyjemny zapach w chorobie określanej jak: zespół rybiego odoru, schorzeniu, w którym z ciała wydobywa się nieprzyjemny, rybi zapach. Zespół ten jest spowodowany nagromadzeniem trimetyloaminy w organizmie z powodu rzadkiego zaburzenia genetycznego, w którym występuje mutacja monooksygenazy flawinowej-3, co powoduje, że wątroba nie jest w stanie rozkładać trimetyloaminy (organiczny związek chemiczny).
Instrukcja użytkowania chlorofilu w płynie
Chlorofil w płynie jest sprzedawany w różnych dawkach, od kilku mililitrów do litra. Występuje również w różnych stężeniach. Dlatego przed zażyciem leku, który wpadł w ręce, zdecydowanie zaleca się przestudiowanie instrukcji – być może wystarczy kropla, a może potrzebna jest łyżeczka lub dwie. Przydatne „zielone” należy rozcieńczyć zwykłą wodą i pić rano na czczo na pół godziny przed posiłkiem. Mieszanka przypomina nieco wodę ze stawu pod względem koloru i zapachu, ale nie należy się tym zbytnio rozczarowywać – istnieją wersje o smaku miętowym, które odświeżają oddech i uprzyjemniają proces leczenia.
Chlorofil w płynie odżywia, oczyszcza i regeneruje organizm
Chlorofil oczyszcza organizm, poprawia jakość skóry i normalizuje równowagę pH – co pobudza produkcję kolagenu. Substancja ta jest również skuteczna w oczyszczaniu krwi, więc jeśli masz niską liczbę czerwonych krwinek, chlorofil pomoże rozwiązać ten problem. Nowe czerwone krwinki dzięki hemoglobinie rozprowadzają tlen do wszystkich komórek ciała, co ma pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Inną nieoczywistą zaletą produktu jest to, że jest on naturalnym wewnętrznym dezodorantem ciała – po kilku tygodniach stosowania zmniejsza się pocenie i znikają nieprzyjemne zapachy.
Obniżysz w ten sposób kwasowość krwi
Prawie wszystko wokół nas zwiększa kwasowość krwi: niewłaściwa dieta, alkohol, przewlekłe stany zapalne, stres i sport, który jest szczególnie frustrujący (podczas wysiłku fizycznego w mięśniach powstaje kwas mlekowy).
W kwaśnym środowisku rozwijają się bakterie, grzyby, a nawet komórki nowotworowe, dlatego krew musi być alkalizowana – włącz do diety pokarmy alkalizujące. Działanie chlorofilu jest skuteczne – obniża on kwasowość organizmu i dotlenia komórki.
Poprawi się także stan skóry
Produkcja kolagenu, białka nadającego skórze elastyczność, ulega zmniejszeniu w kwaśnym środowisku, dlatego jednym z widocznych rezultatów spożywania chlorofilu jest rozświetlona, jędrniejsza skóra.
Będziesz się czuł mniej zestresowany i lepiej spał
Uczucie niepokoju i drażliwość, zmęczenie i obniżona wydajność, zaburzenia snu – to wszystko objawy niedoboru magnezu. Od początku XX wieku spożycie magnezu zmniejszyło się o połowę. Po pierwsze, z powodu spożywania mniejszej ilości pokarmów roślinnych, a po drugie, z powodu produkcji przemysłowej, ilość magnezu w żywności zmniejszyła się.
W międzyczasie zapotrzebowanie na magnez wzrosło dziesięciokrotnie ze względu na stale rosnący poziom stresu. Wokół krawędzi cząsteczki chlorofilu znajdują się atomy magnezu, dlatego spożywanie chlorofilu normalizuje ilość magnezu we krwi.
Wzmocnisz swój układ odpornościowy i spowolnisz proces starzenia się
Chlorofil jest silnym przeciwutleniaczem. Przeciwutleniacze usuwają toksyny i wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się, obniżają odporność, powodują stany zapalne, a nawet mutują komórki DNA, co może prowadzić do chorób rakotwórczych.
Chlorofil jest jednym z niewielu związków, które wiążą i usuwają z organizmu metale ciężkie (dostają się one do organizmu z pożywieniem, wodą, powietrzem i chemikaliami domowymi).
Liczba wolnych rodników wzrasta w dużych miastach z powodu przewlekłego stresu, zanieczyszczonego powietrza i złej jakości żywności. Niestety, wolne rodniki powstają również podczas uprawiania sportu (w wyniku zwiększonego zużycia tlenu).
Zwiększy się stężenie hemoglobiny i poprawi się czynność serca
Obniżona hemoglobina nie jest chorobą, lecz stanem chorobowym, który najczęściej jest spowodowany niedożywieniem. Główną funkcją hemoglobiny jest przenoszenie tlenu do tkanek. Przy niskim poziomie hemoglobiny mogą wystąpić bóle i zawroty głowy, osłabienie i zwiększone zmęczenie.
Chlorofil skutecznie podnosi poziom hemoglobiny we krwi, a także udrażnia naczynia krwionośne, zwiększa płynność krwi i normalizuje ciśnienie krwi. Już po kilku tygodniach od włączenia chlorofilu do swojej diety zauważysz rezultaty. Poczujesz się bardziej czujny i skoncentrowany, Twoja skóra stanie się bardziej przejrzysta i rozświetlona, zmniejszy się potliwość i znikną nieprzyjemne zapachy.
Przeciwskazania do stosowania chlorofilu
Efekty uboczne stosowania chlorofilu są rzadkie i w większości przypadków bezpieczne, jednak w przypadku ich wystąpienia należy skonsultować się z lekarzem. Do skutków ubocznych stosowania chlorofilu należą nudności, wymioty, biegunka, zmiana koloru stolca na zielony, żółty lub czarny, swędzenie lub pieczenie po zastosowaniu na skórę.
Wpływ chlorofilu na kobiety w ciąży i karmiące piersią jest słabo zbadany, dlatego nie zaleca się stosowania suplementów diety zawierających chlorofil w okresie ciąży i karmienia piersią. Brakuje również informacji na temat interakcji chlorofilu z lekami, dlatego jeśli chcesz przyjmować suplementy diety zawierające chlorofil podczas stosowania leków na receptę, skonsultuj się wcześniej z lekarzem.
Komentarze |0|